Muidenkin luontoarvojen muistaminen olisi tarpeen, mutta ilmastonmuutokseen sisältyy ainutlaatuisesti eksistentiaalinen riski. Ei ole ollenkaan sanottua, että nykyisenkaltainen sivilisaatio pärjäisi kovin hyvin 2°+ lämpimämmässä maailmassa, ja "häntäriskinä" - pienenä mutta valitettavasti nollasta poikkevana" - on ihan jo ihmislajinkin tuho. Jos ei suoraan lämpenemisen seurauksena, niin sitten esimerkiksi lämpenemisen laukaisemien tai kärjistämien konfliktien kautta.
Aiheesta kuin aiheesta löytää kyllä internetistä toisinajattelijoita, ja ilmastonmuutoskeskustelu on näitä änkyröitä kerännyt aivan erityisesti. Mutta aivan samalla tavalla kuin lääketieteessä ei välttis kannata ottaa ihan opinkappaleena mitä tahansa mitä joku "ison pharman" salaliittoa hokeva nettiaktivisti selittää, niin luonnontieteissäkään ei välttis kannata laittaa nettiänkyröiden näkemyksille ihan suurinta painoarvoa. Vähän asiasta kuin asiasta saa kyllä kehiteltyä päällisin puolin ja maallikolle uskottavan kuuloisia selityksiä, joissa ei kuitenkaan välttämättä ole pienintäkään järkeä asiantuntijalle. Tiedän tämän sattuneesta syystä toiselta alalta, ilmastotieteen asiantuntija en todellakaan ole.
Tässä on se syy miksi denialismi (aiheesta kuin aiheesta) harvemmin selviytyy tiedelehtiin ja erityisesti vertaisarvioituihin julkaisuihin saakka, pl. niinsanotut maksetut julkaisut (joissa esimerkiksi 500 euroa maksamalla saat julkaistua ihan mitä haluat; voinette arvata missä arvossa näitä pidetään). Asiantuntijoiden seulan läpi ei huuhaa ja evidenssin valikoiva esittely mene kovin usein läpi. Joten denialistit kirjoittavat sitten nettiin blogeja ja yrittävät muuta kautta saada mielipidettään kuuluviin. Jos kuulijakunta jakaa denialistien kanssa yleisesti samat arvot, niin tämä voi toimia hyvinkin: me ihmiset kun arvioimme asioita kovin usein sen perusteella, kuka niitä esittää. Olen ollut huomaavinani, että esimerkiksi "vihreiksi" ja "luonnonystäviksi" itsensä kokevat ovat denialisteja ydinvoiman suhteen, kun taas "oikeistolaisiksi" tai "yksilönvapauksien puolustajiksi" itsensä kokevat tahtovat olla alttiina denialismille ilmastonmuutoksen suhteen.
Sen verran olen ilmastokeskustelua seurannut, että viimeiseen 15-25 vuoteen alan tutkijoiden piirissä ei ole ollut kummoistakaan epäilystä siitä, etteikö ihmistoiminta vaikuttaisi ilmastoon. Jonkin verran on erimielisyyttä siitä, miten suuri muutos tulee olemaan, mutta hyvin moni pelkää, että seuraukset voivat olla hyvinkin vakavia. Ihan jo kahden asteen lämpötilannousun tuoma merenpinnan nousu laittaisi liikkeelle pauttiarallaa 300-1000 miljoonaa pakolaista, eli 10-20-kertaisen määrän nykyiseen verrattuna.
PS. ittelläni on tutkijakoulutus, ja yksi isoimmista opeista minkä siinä sisäistin on se, miten vähän yksittäinen ihminen oikeasti pystyy jostain haastavasta tieteenalasta tietämään, ja kuinka helppo itseään on pettää, varsinkin jos omaa päättelyään ei säännöllisesti altista tutkijayhteisön kritiikille. Tutkijankoulutuksen saaneilla pitäisi mielestäni olla hiven nöyryyttä ennen kuin lähtevät kaatamaan satojen muiden tutkijoiden työtä omaan henkilökohtaiseen varmuuteen perustuen (ja monesti vielä nämä tohtoristasoiset ilmastokriitikot ovat aivan toisen alan tohtoreita), ja ei-tutkijoiden ylläpitämiin aihetta käsitteleviin blogeihin suhtaudun näin lievästi sanoen erittäin suurella varauksella. En sano etteikö maallikko voisi saada jopa erittäin hyvää käsitystä jostain alasta omaehtoisella opiskelulla, mutta sen sanon, että jos erityisesti omaehtoista opiskelua motivoi halu todistaa jokin kanta vääräksi tai oikeaksi, niin oppiminen tulee kyllä juuri tätä tavoitetta tukemaan.