Trump tulee ja tuhoaa ilmastodatan – mistä on oikeasti kysymys?
22.2.2017 07:54
Antero Ollila
http://aveollila1.puheenvuoro.uusis...tuhoaa-ilmastodatan-mista-on-oikeasti-kysymys
8 kommenttia
Kuva 1. Maapallon säämittausasemat
Kuva 2. USA:n lämpötilatrendit, GISS-versiot 1999 ja 2010
Kuva 3. GISS-2000, GISS-2015 ja UAH lämpötilatrendit
Tämä on hieman ylipitkä blogi, mutta juttu paranee loppua kohden.
Ykkösmedia on uutisoinut, että USA:n virallista ilmastodataa ylläpitävät virastot ovat paniikissa, koska Trump tulee ja tuhoaa heidän ilmastodatansa. Hätiin on kutsuttu vapaaehtoisia siirtämään tietoja suojaan pilvipalveluihin, jotta saataisiin pelastettua ainakin kaikkein tärkein aineisto. Median mukaan Ranska on jo tarjonnut turvapaikkaa ilmastonmuutostutkijoille.
USA:ssa on vahvasti päällekkäiset organisaatiot keräämässä, analysoimassa, ylläpitämässä ja jakamassa ilmastoon ja ilmastonmuutokseen liittyvää dataa. Tärkein ylläpidettävä mittaussarja on maapallon lämpötila ja siihen liittyvää aineistoa käsittelee seuraavat organisaatiot:
-
NASA (National Aeronautics and Space Administration) on USA:n avaruushallinto-organisaatio ja siihen kuuluu organisaatio nimeltä
GISS (Goddard Institute for Space Studies). GISS julkaisee mittaussarjaa nimeltä
Gistemp, mutta usein puhutaan samaa tarkoittaen GISS- tai NASA-lämpötilasarjasta.
-
NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) USA:n kauppaministeriön alainen virallinen organisaatio. NOAA:ssa on yksikkö nimeltä
NCEI (National Centers for Environmetal Information), ja heidän lämpötilamittaussarjansa nimi on GHCN (The Global Historical Climatology Network).
- Alabaman yliopisto Hunsvillessä (UAH) julkaisee mittaussarjaa nimeltä
UAH MSU, jossa MSU (Microwave Sounding Unit) tarkoittaa satelliiteista suoritettavaa kaukomittausta.
- NOAA julkaisee mittaussarjaa nimeltä
RSS MSU Tiros-N satelliitilla suoritettuna, jossa RSS tulee sanoista Remote Sensing System eli kaukomittausta.
Näyttää aika sekavalta. Koska Trump on liikemies taustaltaan, hän ilmoitti jo valitsemisensa jälkeen 22.11.2016, että NASA:n ilmastonmuutosbudjettia leikataan, jotta se voi keskittyä lähettämään ihmisiä pitemmille avaruustutkimusmatkoille. Hyvä uutinen avaruusmiehille, mutta huono uutinen ilmastonmuutostutkijoille. Arvelen, että tästä on lähtenyt liikkeelle ykkösmedian meillekin luoma mielikuva, että ”Trumppi tulee ja jyrää meitin eli tuhoaa ilmastonmuutosdatan”. Konkreettinen esitys NASA:n 2 miljardin ilmastonmuutosbudjetin leikkauksesta läpäisi 17.2.2017 senaatin ja seuraavaksi sen pitää läpäistä edustajainhuone tullakseen hyväksytyksi. Trumpin hallitus ei aikaile.
Kysymys tietenkin herää, että minkä takia NASA on ylipäänsä lähtenyt tekemään ilmastonmuutostutkimusta, kun maassa oli jo NOAA? Vastaus on todennäköisesti raha. Sitä on oikein syydetty USA:ssa ilmastonmuutostutkimukseen yli 10 miljardia dollaria vuodessa. Tämän lisäksi on myönnetty viime vuosina yli 100 miljardia vuodessa ilmastonmuutokseen sopeutumiseen. Obaman hallitus nimesi ilmastonmuutoksen USA:lle suuremmaksi uhkaksi kuin terrorismin ja määräsi myös FBI jahtaamaan ilmastonmuutosta. Tutkijat ovat aina rahan perässä, jos sitä helposti saa. Trump on nimennyt terrorismin ykkösuhkaksi.
Mittaussarjat GISS ja NCEI perustuvat pintamittauksiin ja UAH ja RSS mittaussarjat ovat satelliittien avulla tapahtuvia mittauksia, joissa mittaustulos vastaa ilmakehän alimman osan eli troposfäärin alaosan lämpötilaa. Toinen oleellinen ero on, että satelliittimittaukset kattavat hyvin ja tasaisesti maapallon pinta-alan, mutta pintamittauksissa on suuria aukkoja kattavuudessa.
Kuvassa 1 näkyy maapallon säämittausasemien lukumäärän kehitys ja kattavuus. Tällä hetkellä tapahtumien keskipisteessä on lämpötilamittaussarja GHCN, jota ylläpitää NOAA, mutta samaa mittaussarjaa käyttää hyväkseen myös GISS eli sisällöltään ne ovat yksi ja sama ja sen vuoksi puhun jatkossa vain GISS-lämpötilasarjasta.
Muutamat alan tutkijat olivat jo kiinnittäneet vuosia huomiota siihen, että GISS julkaisee jatkuvasti uusia versioita lämpötilamittaussarjastaan, ja aina muutos on sellainen, että sarjan alkupää (1880-1950) kylmenee, väli 1950-1990 pysyy samanlaisena ja sen jälkeen varsinkin 2000-luvun lämpötilat muuttuvat yhä korkeammiksi. Tästä on esimerkkinä
kuva 2, jossa on USA:n lämpötilan muutos versioiden 1999 ja 2010 välillä. Vielä karkeampaa manipulointia on tehty kaukaisemmissa kohteissa kuten Reykjavik ja Alice Spring Australiassa. Mitään uusia alkuperäisiä mittaustietoja ei ole löydetty, vaan kysymys on pelkästään alkuperäisen mittausdatan käsitellystä. Miksi pitää käsitellä? Lähinnä sen vuoksi, että harvahkosta mittausdatasta pitää saada koko maapallon kattava esitys.
Skeptikot ovat aiheestakin epäilleet, että kyse on tahallisesta datan manipuloinnista. Perussyy on saada tilanne näyttämään siltä, että on tapahtunut voimakasta lämpötilan nousua ilmastonmuutoksesta johtuen. Kätevää on silloin kylmentää historiaa ja nostaa lähimenneisyyden arvoja. Maapallon lämpeneminen tapahtui pääosin vuosina 1970-2000. Sen jälkeen nousu pysähtyi ja lämpötila ei ole noussut vuoden 2000 jälkeen, vaan syntyi niin sanottu lämpötilapaussi.
Tämä on ollut syvä huolenaihe ilmastonmuutosaktivisteille (kutsun aktivistiksi henkilöä, joka pitää ihmistä yksinomaisena syynä ilmaston muutokseen), koska se vahvasti kyseenalaistaa ihmisestä johtuvan ilmastonmuutoksen. Hiilidioksidipitoisuus nousee tasaista tahtia ja niin pitäisi nousta lämpötilankin. Asialle piti tehdä jotain. Mitä NOAA teki, näkyy
kuvassa 3, jossa on kaksi GISS-versiota ja UAH-mittaus.. UAH on toistaiseksi turvassa, koska sen ylläpito on yliopiston hallinnassa. Vuosina 1980-2000 UAH ja GISS-2000 versio seurasivat toisiaan hyvin tarkasti. Sitten julkaistiin versio GISS-2015, jossa ei ole lämpötilapaussia, vaan lämpötila nousee koko ajan niin kuin ilmastoaktivistien mielestä pitääkin. Ero GISS-2015 ja UAH on jo noin 0,3 astetta. Ongelma hoidettu?
NOAA:n yksikön NCEI:n johtaja Thomas R. Karl (eläkkeelle 4.8.2016) julkaisi versioon GISS-2015 liittyen artikkelin Science-lehdessä 4.7.2015, jossa hän esitteli uuden version perustelut ja julisti, että ”Mitä nyt näet, todistaa, että lämpötilapaussi (pause/hiatus/slowdown) yksinkertaisesti katoaa”. Skeptikkojen piirissä tätä tutkimusjulkaisua kutsutaan nimellä ”pausebuster” eli suomennettuna ”paussintyrmääjä” ja siitä tullee samanlainen ilmastonmuutostieteen merkkipaalu kuin Michael Mannin ”lätkämaila-tutkimuksesta (keskiajan pientä jääkautta ei ollutkaan).
Mutta ilmastotutkijoiden rivit ovat ruvenneet rakoilemaan. Brittien oma ilmatieteen laitos on nimeltään Met Office Hadley Centre for Climate Change. Sen ilmastodatan käsittelystä ja seuraamisesta vastaava tiiminjohtaja Dr. Peter Stott kirjoitti 14.2.2017 The Sunday Times-lehdessä, että lämpötilapaussi ei ole kadonnut.
Brittien omaa lämpötilamittaussarjaa nimeltä HadCRUT ylläpitää CRU (Climate Research Unit) ja se on East-Anglian yliopiston yksikkö. Tämä yksikkö oli johtajansa Phil Jonesin aikana ilmastoaktivistien linnake. Siellä tapahtui sähköpostivuoto niemeltä Climategate, joka paljasti, kuinka laaja kansainvälinen ilmastoaktivistien joukko manipuloi mittausdataa ja kontrolloi alan ykkös- ja kakkoskategorian lehtien julkaisuja. Viime vuonna eläkkeelle jäänyt Phil Jones paljasti, että yksikkö on hukannut alkuperäisen mittausdatan – jäljellä on siis vain käsiteltyä (manipuloitua) mittaustietoa. Se ei ole voinut tapahtua vahingossa, vaan se on todennäköisesti tehty tahallisesti jälkien peittämiseksi.
Palaan takaisin NOAA:aan ja Karlin johdolla tehtyyn GISS-versioon 2015. Brittiläinen Daily Mail julkaisi sen nettiversio-lehdessään MailOnline (linkki lopussa) NOAA:n vuoden 2016 lopussa eläkkeelle jääneen päätutkijan (Principal Scientist) Dr. John Batesin haastattelun. Dr. Bates kertoi, että NOAA rikkoi Karlin johdolla organisaation tarkkoja sisäisiä ohjeita datan käsittelystä, jonka johdosta lämpötilapaussin lämpeneminen maksimoitiin ja siihen liittyvä dokumentointi minimoitiin. Julkaisun ajankohdalla oli tarkoituksena vaikuttaa maailman poliittisiin johtajiin ennen Pariisin ilmastokokousta. Dr. Bater paljasti myös, että ”ohjelmiston ajamiseen käytetty tietokone hajosi täysin ja sen vuoksi tämän ”paussintyrmääjä”- julkaisun tuloksia ei voida toistaa eikä varmistaa muiden tutkijoiden toimesta”.
Lopuksi Dr. Bates toteaa: ”Kuinka ironista onkaan, että nyt on vallalla ajatus, että Trump tulee tuhoamaan ilmastodatan, kun avainpäätökset tehnyt vastuunalainen henkilö, jonka vastuulla oli ylläpitää dataa, epäonnistui”. Tämä vastuunalainen henkilö Thomas R. Karl on joutunut myöntämään, että lopullinen NOAA:n mittausdatasarja GHCN (ja siis myös GISS) tulee olemaan erilainen kuin hänen Science-lehdessä esittämänsä.
Viimeisin vaihe tässä NOAA-keisissä on USA:n edustajainhuoneen Lamar Smithin tekemä selvityspyyntö, joka on osoitettu NOAA:n ylimmälle johtajalle Benjamin Friedmanille liittyen Karlin tekemään Science-artikkeliin. Lamar Smith on puheenjohtaja komiteassa nimeltä ”Tiede, Avaruus ja Teknologia”. Smith oli tehnyt vastaavan selvityspyynnön jo 14.7.2015, mutta Obaman hallituksen taustatuella selvitystä ei tehty täydellisesti. Selvityspyyntö löytyy tämän kirjoituksen lopusta ja siinä on 20 tarkasti eriteltyä kohtaa, mitä halutaan. Tutkijoita ei voi syyttää heidän tekemistään virheistä, mutta virkamiehiä voidaan saattaa vastuunalaisiksi laiminlyönneistä ja tahallisista virheistä.
Lopputoteamus: NOAA:n ja NASA:n ilmastodatasta vastaavat tietävät, että heidän tekemänsä lämpötilan manipuloinnit ovat lopulta tulossa päivänvaloon. He ovat tehneet parhaansa tukeakseen ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta. He eivät voi lopulta estää tulemasta esiin sitä, että ilmaston lämpeneminen on pysähtynyt, koska hiilidioksidi ja ihminen ei ole ainoa tekijä lämpenemisessä eikä edes suurin tekijä. Trumpin leimaaminen ilmastodatan hävittäjäksi on viimeinen epätoivoinen yritys pelata lisäaikaa. Mutta vuoksi on kääntynyt ja olemme näkemässä yhden aikakauden lopun alun. Kun Trump hallinto paljastaa lämpötiladatan manipuloinnin, niin siitä lähtee purkautumaan auki koko kerä. Valtamediankin on pakko myöntää, että homma haisee, kun alkuperäinen mittausdata katoaa Englannissa ja lämpötilapaussin olemassaolon kyseenalaistava data katoaa myös.
Mutta ei hätää. On olemassa 70-luvun dataa, jolloin pelättiin uutta jääkautta ja joka näyttää hyvin erilaiselta, vaikka se onkin mitattu Maa-nimisellä planeetalla. Palaan asiaan joskus lähitulevaisuudessa.
Linkit:
MailOnline, Dr. Bates haastattelu:
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4192182/World-leaders-dup...)
Lamar Smithin tutkimuspyyntö NOAA:sta:
https://science.house.gov/sites/republicans.science.house.gov/files/docu...
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Selvyyden vuoksi ilmoitan, että en ole ilmaston enkä ilmastonmuutoksen kieltäjä, joksi minua tavallisesti nimitetään englanninkielisillä nettisivustoilla. Olen eri mieltä IPCC:n kanssa siitä, kuinka paljon kasvihuonekaasut pystyvät nostamaan maapallon lämpötilaa. Olen julkaissut asiasta 12 vertaisarvioitua tieteellistä artikkelia viimeisen viiden vuoden aikana.
Oma ilmastosivustoni, jossa on tarkempaa tietoa ilmastonmuutoksesta:
www.climatexam.com