Bwana
Kenraali
hesari pumppaa taas vege-aatetta ilmastoystävällisyydellä.
https://www.hs.fi/ruoka/art-2000005873909.html
Tämähän nyt on tutkitustikin sitä itseään. Lainaan tuosta keskustelusta muutamaa kommenttia koska tiedän niiden olevan paikkansa pitäviä:
Tästä samasta aiheesta on tehty juttuja ympäri maailman, aina virhevasemmiston arvostamaa the Guardiania myöden. Kultti-uskovaiset eivät kuitenkaan pysty myöntämään "ajattelunsa" perusteita vääriksi.
KÄYTÄNNÖSSÄ aina, kun tuotetaan jotain eläinperäistä, pitää tuottaa myös kasviksia eläimille, joten eläinperäisillä tuotteilla on lähes poikkeuksetta isommat ilmasto- ja ympäristövaikutukset kuin kasviksilla.
https://www.hs.fi/ruoka/art-2000005873909.html
Tämähän nyt on tutkitustikin sitä itseään. Lainaan tuosta keskustelusta muutamaa kommenttia koska tiedän niiden olevan paikkansa pitäviä:
On yleinen harhaluulo että kasvisruokavalio olisi ympäristöystävällisempi vaihtoehto sekaruokavaliolle. Yhdysvalloissa tätä on jo tutkittu. Muuttamalla ruokavalio täysin kasvisperäiseksi, entinen kalorimäärä säilyttäen, ruuan tuotantoon käytetty energiamäärä kasvoi 43%, vedenkulutus 16% ja kasvihuonekaasujen päästöt 11%. Kalorimäärä USDA:n suositusten tasolle laskien nuo nousivat 38-10-6. Erityisen ei-ekologisia viljeltyjä kasviksia olivat mm. munakoiso ja lehtisalaatti, jonka viljely rasittaa 1:1 tutkimuksen mukaan ympäristöä enemmän kuin pekonin tuottaminen.
Tehokkaimmalta ratkaisulta oman ruokavalion suhteen ympäristönsuojelun kannalta näyttääkin olevan sekasyönnin jatkaminen mutta kalorimäärää pudottaen.
Jos ajattelet erilaisia ympäristötyyppejä vaikkapa ihan Suomessa niin huomaat, että tuolla ulkona on rutkasti tilaa, jossa ei luonnollisesti pystytä kasvattamaan ihmiselle ravinnoksi kelpaavia kasveja. Nyt noilla alueilla kuitenkin voivat esim. lehmät laiduntaa. Noin.
Siirry sitten ajattelemaan asiaa globaalista näkökulmasta, vaikkapa Afrikassa. Saharan eteläpuolella on iiiiso alue, jossa ei voida kasvattaa ihmisravinnoksi kelpaavia kasveja. Edelleen, lehmät ja muut vuohet löytävät tuolta kuitenkin ravintonsa.
Kas kun kyse on globaalista kokonaiskalorimäärästä, ts. ihmiskunnan on henkensä pitimiksi tarvitsemasta energiamäärästä. Poistamalla eläinperäinen kalorikertymä joudutaan kasvisperäisen määrää nostamaan rutkasti eli niin paljon, että tuo nosto aiheuttaa enemmän vahinkoa ympäristölle kuin mitä nykyinen systeemi.
]
Esimerkiksi Saharan eteläpuolisesta Afrikasta 60% on viljelyyn kelpaamatonta. Tuo 60% kuitenkin pystyy ylläpitämään erilaisia tuotantoeläimiä. Sama tilanne on Suomessa karkeasti sanoen Kuopio-Oulu-linjasta ylöspäin. Tai no, kasvaahan siellä perunaa.
Suomi ei tälläkään hetkellä tuota tarvitsemaansa leipäviljaa. Jos kaikki tuorerehua eli ruohoa kasvavat pellot muutettaisiin ihmisravintoa tuottaviksi, mitäpä luulisit tapahtuvan vedenkulutukselle, ajetuille traktorikilometreille, kuivauksessa kulutetulle energialle jne? Tällä hetkellä nuo ruohopellot tuottavat rehun kaloreita tuottaville eläimille yhdellä-kahdella kierroksella traktorilla ympäri pellon. Aktiivisessa viljelyssä 5-6 kierrosta ei riittäisi.
Suomen pinta-alasta 8% on maatalousmaata. Eniten noilla pelloilla viljellään nurmikasveja. Haluatko arvata miksi? Voin antaa vihjesanoja: Kasvukausi, lämpösumma, syyssateet jne. Jos tuotantoeläimet, etenkin lehmät, poistettaisiin, pitäisi niiden tuottamat kalorit korvata. Tuottamalla ulkomailta niiden kaloreiden hiilijalanjälki olisi kestämätön. Kotimaassa niiden viljelyä ei voida lisätä ympäristösyistä johtuen riittävästi jotta korvaavat kalorit saataisiin aikaan. Ja vaikka koitettaisiin, tulisi lannoitteiden käyttöä lisätä entisestään. Lannoitteiden tuotanto syö valtavasti energiaa.
Oikein hoidettuina laidunmaat lisäksi sitovat hiilidioksidia enemmän kuin muut viljelyalueet.
Ei ole sattumaa että suomalainen maatalous on kehittynyt eläinperäiselle pohjalle.
Tästä samasta aiheesta on tehty juttuja ympäri maailman, aina virhevasemmiston arvostamaa the Guardiania myöden. Kultti-uskovaiset eivät kuitenkaan pysty myöntämään "ajattelunsa" perusteita vääriksi.