Merentutkimusalus Aranda Suomenlahdella 14. tammikuuta 2013. Kuva: Trond H. Trosdahl / Lehtikuva
Avaa
Suomenlahden meripuolustusalueen komentaja Markus Aarnio ei usko, että merentutkimusalus Arandan häirintätapaukset olisivat liittyneet Gotlannin itäpuolella kulkevan Nord Stream -kaasuputken läheisyyteen.
Hän ei myöskään usko, että tapauksilla on yhteyttä venäläiskoneiden Suomessa ja Ruotsissa tekemiin ilmatilaloukkauksiin. Aarnion mukaan taustalla saattavat olla sukellusvenekokeet.
– Se on aluetta, jossa venäläiset tekevät koetoimintaa niin myyntiin kuin omaan käyttöönsä tuleville sukellusveneilleen. Jos koetoiminta on ollut käynnissä, varotoimet pintaliikenteessä ovat varsin tiukkoja. Jos Aranda on ollut sillä alueella, se on mahdollisesti yritetty poistaa varotoimiin liittyen, Aarnio toteaa.
Sitä Aarnio ei osaa sanoa, miksi venäläiset käyttäytyivät siten, että Arandalla tilanne koettiin uhkaavaksi.
– Olisi pitänyt selittää mistä on kyse ja kohteliaasti pyytää siirtymään muualle, jos Aranda oli niin sanotulla koetoiminnan turva-alueella, Aarnio sanoo.
Hän korostaa, ettei ole vielä tarkemmin tutustunut tapausten yksityiskohtiin. Suomen ympäristökeskuksen Syken mukaan ensimmäisen tapauksen yhteydessä tehtiin pintahavainto sukellusveneestä.
Sykestä ei haluta tarkemmin arvioida häirinnän mahdollisia syitä. Aluksella ei ollut suomalaisia tutkijoita, vaan Itämeren seurantaohjelmaa toteuttamassa olleita ruotsalaisia.
– Molemmilla matkoilla Aranda oli Gotlannin itäpuolella lähestymässä normaalia tutkimuspistettä, kertoo Syken merikeskuksen johtaja Mari Walls.
LUE MYÖS