Ilmatilaloukkaus

Mikoyan

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Pitänee tarkentaa vielä, että sää oli pilvinen ja konetta ei näkynyt, ainoastaan suihkukoneen ääni kuului. Mitään höpöhöpö juttuja en tähän nyt sotke, en ole mikään foliopipo :D. Kyllä täällä rajan pinnassa poikkeava lentoliikenne herättää ainakin oman huomion, aasian reittikoneita lentää tasaisin väliajoin pihan yli. Hornetteja ja hawkkeja en ole koskaan täällä nähnyt.

Yksi ufo havainto on, mutta ei siitä sen enempää :)
:D Et kuitenkaan varsinaisesti tunnistanut konetta.

UFO= ''unidentified flying object'', 'tunnistamaton lentävä esine' tai 'tunnistamaton lentävä kohde'.
 

Vonka

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
ELSO 3.0
Eipä tämäkään kotimaan uutinen ole, eikä UFO, mutta kai nämä voi laittaa samaan ketjuun.

Ruotsin viimeisin kone olikin ranskis.

Toisin kuin ruotsalaislehti Expressen maanantaina uutisoi, Ruotsin ilmatilaa loukkasi lauantaina ranskalainen lentokone, kertoo maan puolustusvoimat.

- Voin vahvistaa, että ranskalainen lentokone oli Ruotsin ilmatilassa lauantaina, sanoo puolustusvoimien lehdistösihteeri Jesper Tengroth lehdelle.

Puolustusvoimat ei kommentoinut asiaa tarkemmin esimerkiksi siltä osin, kuinka kauan ilmatilaloukkaus kesti.

Expressenin lähteen mukaan useat ruotsalaiset JAS-hävittäjät nousivat ilmaan käännyttääkseen ilmatilaa loukanneen koneen.


http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2014111718844689_ul.shtml
 

Fencer

Eversti
Ilmavoimien ex-komentaja paljastaa: Näin kävisi, jos taistelukone tulisi Suomen ilmatilaan - "Kaveri takana sormi liipasimella"
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288773566303.html
Julkaistu: 18.11.2014 15:58

Ilmavoimien ex-komentaja ja puolustusministeriön entinen kansliapäällikkö Matti Ahola piirtää hurjan skenaarion siitä, mitä voisi tapahtua, jos vieraan vallan taistelukone tunkeutuisi Suomen ilmatilaan.

Venäläiset koneet ovat loukanneet Suomen ilmatilaa kuluvana vuonna viisi kertaa. Kyse on ollut Venäjän valtion koneista, jotka eivät ole olleet taistelukoneita. Toisin on käynyt Ruotsissa, missä tänä syksynä maan ilmatilaa loukkasivat Venäjän hävittäjät. Ilmavoimien ex-komentaja Matti Ahola kertoo hyvin konkreettisesti, mitä tapahtuisi, jos ulkomainen taistelukone lentäisi Suomen alueelle.

- Jos vieraan vallan taistelukone lähestyy vauhdilla Suomen ilmatilaa tai poikkeaa normaalilta reitiltään ja loukkaa Suomen ilmatilaa, ilmaan nousee kaksi suomalaista Hornet-hävittäjää. Matkalla alueelle lentokoneiden ohjaajat pyytävät puolustusministeriltä luvan avata tulen, jos tilanne sitä vaatii, kenraaliluutnantti Ahola kertoo.

- Tulenavauslupa välitetään radioitse koodikielellä eli tunnussanana.

Toinen Horneteista lentää ilmatilaa loukanneen koneen vasemmalle puolelle ohjaamon korkeudelle.

- Toinen Horneteista lentää tunnistettavan koneen takapuolella kone tähtäimessä ja lentäjän käsi tykin liipasimella, Ahola jatkaa.


Varoituslaukauksia tykillä

Kone pakotetaan laskeutumaan ampumalla tykillä niin lähelle sitä, että koneen ohjaaja varmasti ymmärtää laskeutua. Ilmatilaa loukanneen taistelukoneen vierellä lentävän Hornetin pilotti yrittää saada radioyhteyden lentäjään käyttäen kansainvälistä hätäjaksoa. Radioviestissä ilmoitetaan: "Olette väärässä ilmatilassa ja teitä pyydetään välittömästi poistumaan." Samalla Hornet lähtee kaartamaan siihen suuntaan, mihin tunkeutujan tulisi kääntyä. Jos tunkeutuja noudattaa ohjeita, asia käsitellään lievänä ilmatilan loukkauksena.

Mutta entä jos tunnistettava kone ei noudata ohjeita?

- Seuraava toimenpide on, että vierellä lentävä tunnistava kone ampuu tykillä varoituslaukauksia, jotka kyllä kuuluvat ja näkyvät tunnistettavaan koneeseen. Suuliekit ja savunpöllähdykset eivät jää huomaamatta, Ahola toteaa.

- Kolmas toimenpide on, että tunnistettava kone pakotetaan laskeutumaan ampumalla tykillä niin lähelle sitä, että koneen ohjaaja varmasti ymmärtää laskeutua.


Tulen saa avata itsepuolustukseksi

Jos tunnistettava kone tekee aggressiivisen toimenpiteen, silloin Hornetit saavat avata tulen automaattisesti itsepuolustuksen vuoksi.

- Sen takia se kaveri selän takana on sormi liipaisimella, Ahola huomauttaa.

Muu kuin itsepuolustukseen liittyvä tulenavaus vaatii Suomessa rauhanaikana puolustusministerin tulenavausluvan. Tämän jälkeen lentäjä käyttää omaa harkintaansa ilmassa. Tykkiä käytetään, koska vain sillä voi ampua varoituslaukauksia. Hornetin ohjukset hakeutuvat aina kohteeseen. Kenraalin mukaan edellä kuvattu tilanne on tällä hetkellä onneksi äärimmäisen epätodennäköinen.

- Mutta jos poliittinen tilanne pahemmin kiristyy, niin kyllä se on paljon mahdollista, Ahola varoittaa.
 

Merten sheriffi

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Lähellä ilmatilaamme Suomenlahdella lentää lautta naapurin rynnäkkökoneita sekä näitä suojaavia hävittäjiä.
Hornet pari asettautuu niin että toinen menee lautan vierelle ja siipikone lautan taakse tulitusasemaan. Tässä vaiheessa Kuopiossa vapaata viettävä lentäjä saa puhelimessa käskyn saapua lennostoon. Kenties Rovaniemelläkin jolla kulla soi kännykkä ja saa käskyn saapua töihin.
 

YliKoo

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
jos Venäjällä ei satu edes tuuli puhaltamaan
Eikös siellä ole tuuli heilutellut Putinin huulia:

- Olette maininnut useita (venäläisiä) sotaharjoituksia, ilmavoimien ja laivaston liikkeitä ja niin edelleen. Tapahtuuko kaikki tämä? Todellakin tapahtuu, Putin sanoi.
 

TomTom

Ylipäällikkö
Mod
NATO puuttunut 100 kertaa tänä vuonna (Baltic air police) naapurin lentoliikenteeseen ja yhteensä NATO:n rajoilla 400 kertaa:

Referring to increase Russian air activity, Mr Stoltenberg said: "our Baltic air police mission has conducted over 100 intercepts this year - three times more than last year. In fact, Russian air activity has increased all over Europe. As a result, NATO jets have been scrambled over 400 times close to NATO airspace - 50 percent more than last year. This pattern is risky and unjustified. So NATO remains vigilant. We are here. And we are ready to defend all Allies against any threat."

http://www.nato.int/cps/en/natohq/news_114965.htm

Päivän sitaatti: "All for one. One for all." - Stoltenberg
 

Ukkonen

Kapteeni
Eikös siellä ole tuuli heilutellut Putinin huulia:

- Olette maininnut useita (venäläisiä) sotaharjoituksia, ilmavoimien ja laivaston liikkeitä ja niin edelleen. Tapahtuuko kaikki tämä? Todellakin tapahtuu, Putin sanoi.
Taitavat olla huonossa kunnossa kun noin paljon pitaa harjoitella!
 

aj77

Ylipäällikkö
Suomalaiset ampuvat nyt sen verran kovilla, että luvassa navakkaa idänpuoleista ilmatilanloukkausta.

 

Talvela

Ylipäällikkö
Washington (CNN) -- Russia unexpectedly flew military aircraft into the Baltic Sea region on both Saturday and Sunday, in an action closely monitored by U.S. and NATO intelligence, a U.S. official confirmed to CNN.

About a dozen Russian aircraft including bombers, and refueling aircraft flew off Kaliningrad in the Baltic Sea on Saturday. NATO aircraft as well as aircraft from Sweden and Finland monitored the Russian flights, the official said.
http://edition.cnn.com/2014/12/08/politics/russian-flights-near-nato/index.html?hpt=hp_t1
 

Fencer

Eversti
Viimeksi muokattu:

Honcho

SMLNKO M/83
Lahjoittaja
Onko niin, että SU:t eivät huomaa meidän konetta, koska se tulee takasektorista ja RWR ei ole päällä (vrt. kenrl evp. Aholan kommentti)? Ja A-50 kertoo että hei pojat, teillä on seuraa?
Minulle tuli se kuva ettei Hornetilla ole tutka päällä, kun "säteilyä ei ollut" eikä havaitse konetta myöskään kun käskevät laittamaan RWR:n päälle?
 
Top