Pitkän hiljaiselon jälkeen USA on ruvennut panostamaan kunnolla maavoimien ilmatorjuntaan.
- Stinger on kevein ase ja se saatetaan korvata lähivuosina uudella ohjuksella
- IM-SHORAD vastaa lähitorjunnasta
- DE M-SHORAD hoitaa dronet, raketit, kranaatit yms. lähietäisyydellä laserilla
- Enduring Shield torjuu droneja, risteilyohjuksia, kranaatteja yms. vähän pidemmältä matkalta ohjuksilla
- Enduring Shieldin yhteyteen on kehitteillä myös 300kW lasertykki
- Patriot on yleiskäyttöinen lentokoneiden ja ohjusten tarkoitettu järjestelmä, joka vähitellen poistuu sellaisenaan käytöstä.
Tilalle tulee yleiskäyttöinen johtamisjärjestelmä (IBCS) ja yleiskäyttöinen tutka (GhostEye). Kun vielä lähivuosina ruvetaan
etsimään Patriot ohjusperheelle ja laukaisualustalle korvaajaa, niin Patriotin seuraaja on valmis.
- THAAD hoitaa sitten IRBM:ään saakka ohjustorjunnan
Joo, siis siellä on käynnissä valtava kehitysohjelma ilmapuolustukseen liittyen. Ehkä siitä voisi muutaman sanan kirjoittaa.
Eli visiona on siirtyminen erillisistä järjestelmistä kuten Patriot tai THAAD kohti verkoitettua ratkaisua jossa kaikki maalidataa tuottavat sensorit ja laukaisuyksiköt ovat kytkettynä verkkoon jossa on näitä uusia IBCS tulenjohtokeskuksia. Olemassa olevat Patriot ja THAAD tuliyksiköt ovat osa järjestelmää, samoin uudet LTAMDS ja Sentinel A4 tutkat.
Kaikki lähtee visiosta nimeltä JADC2 (Joint All-Domain Command and Control), joka on siis tavoite kytkeä kaikkien puolustushaarojen sensorit ja asejärjestelmät samaan yhteiseen verkkoon.
JADC2
Joint All-Domain Command and Control (JADC2) is the Department of Defense’s (DOD’s) concept to connect sensors from all of the military services—Air Force, Army, Marine Corps, Navy, and Space Force—into a single network. Traditionally, each of the military services developed its own tactical network, which was incompatible with those of other services (e.g., Army networks were unable to interface with Navy or Air Force networks). With JADC2, DOD envisions creating an “internet of things” network that would connect numerous sensors with weapons systems, using artificial intelligence algorithms to help improve decision making.
Tätä on jo demonstroitu viime vuonna testissä jossa Merijalkaväen G/ATOR tutkalla ja F-35:lla tuotettiin maalidataa IBCS keskukselle joka käytti Patriot PAC-2 ohjusta tuhoamaan risteilyohjusmaalin.
HUNTSVILLE, Ala. – July 15, 2021 – The U.S. Army successfully engaged a cruise missile target in an highly contested electronic attack environment during a developmental flight test using the Northrop Grumman Corporation (NYSE: NOC) Integrated Air and...
news.northropgrumman.com
AIAMD
Army Integrated Air & Missile Defense. Armeijan integroitu ilma ja ohjsupuolustusjärjestelmä. Oletan tämän olevan osa tuon JADC2 vision implementaatiota.
Tosiaan ajatus on se että muodostetaan yhteinen ilmapuolustuksen tulenkäytön verkko, jossa IBCS tulenjohtokeskukset johtavat torjuntaa käyttäen kaikilta verkon sensoreilta saamaansa maalidataa ja valitsemalla sopivimman aselavetin vaikutusta varten.
Järjestelmän keskeisiä osia ovat IFCN ja IBCS.
IFCN
Integrated Fire Control Network. Eli verkko noodeineen joka kytkee kaikki järjestelmän palaset yhteen.
IBCS
Integrated Air and Missile Defense Battle Command System. Northrop-Grummanin valmistama johtokeskus josta käsin tulta ja taistelua johdetaan.
As the centerpiece of the U.S. Army's air and missile defense modernization strategy, IBCS connects sensors and effectors never designed to work together into one command and control system. IBCS gives warfighters an expanded view of the battlespace, allowing them to act quickly and decisively...
www.northropgrumman.com
LTAMDS
Olennainen osa verkkoa, tämä on siis se Patriot järjestelmän uusi tutka. Voi toimia osana legacy Patriot järjestelmää, tai kytkettynä IFCN verkkoon. Tämä on AIAMD verkon keskeisin sensori mitä tulee ohjuspuolustukseen.
The primary array is about the same size as the array for the Patriot Air and Missile Defense System, but it has more than twice the power. The radar is designed for the U.S. Army's Integrated Air and Missile Defense system, but it will also preserve existing military customers' investment in the Patriot system.
Tämä on ihan olennainen osa myös legacy Patriot järjestelmän suorituskyvyn parantamiseen sillä se vanha tutka ei kykene hyöduntämään koko PAC-3 MSE ohjuksen potentiaalia.
Sentinel A4
Meilläkin NASAMS järjestelmässä käytössä olevan Sentinel tutkan uusin versio, GaN AESA antennilla. Paikkailee ismpien tutkien katvealueita ja on myös osa IFPC järjestelmää.
Sentinel A4 is a high-performance replacement of the legacy Sentinel A3 (AN/MPQ-64A3) air and missile defense radar that will provide significant improvements to the existing Sentinel capability against cruise missiles, unmanned aerial systems, rotary wing and fixed wing threats.
lockheedmartin.com
IFPC
Indirect Fire Protection Capability. Maajoukkojen suojelemiseen epäsuoraa tulta, raketteja ja lentokoneita vastaan. Osa AIAMD verkkoa ja siis yhdistettävissä noihin IBCS keskuksiin. Tutkana Sentinel ja ohjuksina ekassa vaiheessa Sidewinder, Hellfire ja Tamir laukaistuna MML laukaisimesta.
IFPC Increment 2 kehitys on menossa ja Dyneticsille meni laukaisin/ohjus kombon valmistus.
Tulevaisuudessa myös THAAD ohjuslaukaisimet ja tutkat on tarkoitus liittää AIAMD järjestelmän noodeiksi ja niiden omista johtokeskuksista luopua.
-------------------------------------------
Myös muita hankkeita on käynnissä. IFPC:n sidewinderin ja Patriotin välissä on tila uudelle kerrokselle. Ja tähän suunnitellaan Patriotia penempää ja halvempaa ohjusta laukaisimineen.
LOWER-AD
Low-Cost Extended Range Air Defense.
MRC
Mid Range Capability. Tämä ei ihan suoranaisesti liity ilmapuolustukseen vielä, mutta rivein välistä kommentteja lukiessa on selvää että tulevaisuudessa liitty.
Eli tämä on siis armeijan maasta maahan kyvyn kasvattaminen INF-sopimuksen jälkeen. Tässä ekassa vaiheessa laivaston Tomahawk ja SM-6 ohjuksia tultaisiin käyttämään armeija toimesta maamaaleihin, laukaisualustana toimii mobiili MK41 laukaisukontti. Järjestelmä otetaan käyttöön SM-6 Block1 ohjuksella, mutta Block 1b on se varsinainen tavoiteltu ohjus täyteen kykyyn.
Ja on selvää että jos armeijalla on näin kyvykäs IT-ohjus maasta maahan aseena niin se halutaan myös integroida osaksi ilmapuolustusverkkoa.
A ground-launched SM-6 could become one of the Army's most versatile weapons.
www.thedrive.com