Slammer
Kenraali
Sodan aikana liimojen saatavuus oli olematonta...ja ilmeisesti koko teollisuus liian harvojen käsissä.
Puuska olisi ollut 70 km/t nopeampi kuin Me-109. 15 km/t nopeampi kuin P-51D.
Liimat eivät olisi Myrskyä pelastaneet. Koneessa oli muutenkin rakenteellisia ongelmia ja värinöitä ei ikinä saatu täysin kuriin. Ennen kaikkea koneen kehittäminen kesti aivan liian kauan, joten kone ei valmistuttuaan enää ollut kelvollinen hävittäjäksi. Jukka Raunion arvio Lentäjän näkökulmassa kertoo minusta paljon:
"Jälkikäteen katsottuna Myrsky oli katastrofi, josta saatu käyttöarvo tai kokemus ei ollut missään suhteessa siihen uhrattuihin voimavaroihin tai kustannuksiin."
VL:n voimavarat jaettiin yksinkertaisesti aivan liian monen projektin kesken ja prioriteetteja muutettiin aivan liian monta kertaa, kuten myös vaatimuksia. Sen seurauksena konetyypit ehtivät usein vanhentua käsiin. Lisäksi monien lupaavienkin konetyyppien jatkokehityksestä luovuttiin, jolloin jäljelle jäi vain yksi lastentaudeista kärsivä prototyyppi tai pahemmassa tapauksessa konesarja.
Kokonaisuutena sanoisin, että suomalainen lentokoneteollisuus esitti paljon lupauksia, mutta melko vähän todellisia menestystarinoita. Lupaavan prototyypin kehittäminen (saati paperille piirtäminen) on helpompaa kuin suunnitella tyyppi, joka on sarjatuotettuna kilpailukykyinen ulkomaisten kilpailijoiden kanssa sekä hinnaltaan että ominaisuuksiltaan.
Ja paperikoneiden "olisi ollut"-ominaisuudet voi suosiolla unohtaa. Arvioidut suoritusarvot joko saavutetaan tai sitten ei, sitä ei kukaan voi tietää ennen kuin kone lentää. Muista ominaisuuksista ja mahdollisista ongelmista puhumattakaan.
Eikös Hornetteihin ostettu aluksi Python-4 vaiko peräti Python-5 ilmataisteluohjuksia Israelista? Minulle on jostain jäänyt tämmöinen muistikuva, että ne ostettiin aivan ensimmäisinä ohjuksina, muistaakseni selityksenä oli, että Sidewinderistä ei ollut tehokasta versiota lainkaan (silloin).
Ei ostettu. Media nosti Sidewindereistä aikoinaan kovan metelin ja silloin julkisuudessa spekuloitiin mahdollisuudella käyttää Pythonia, mutta tietääkseni sitä ei virallisesti edistetty mihinkään suuntaan. AIM-9X tuli sopivasti hätiin.