Mosuri kirjoitti:
RistoJ kirjoitti:
Monissa maissa ilmatorjunta on nimenomaan osa ilmavoimia, koska toiminta-alue on sama.
Ei ole. Ilmatorjunnasta jotain 80 % suojaa maavoimien toimintaa. On tärkeää, että ilmatorjuntaa johtava upseeri ymmärtää maavoimien taistelun. Minkä takia armeijoilla on omia lentojoukkoja? Sen takia, että tarvitaan omat "ilmavoimat" jotka ymmärtävät armeijoiden tarpeet. Aivan sama juttu koskee myös ilmatorjuntaa. Suomessahan homma on ollut terveellä pohjalla- suurin tarvitsija määrittelee tarpeet kaluston ja koulutuksen osalta.
Merkittävimmät ja suorituskykyisimmät ilmatorjuntayksiköt suojaavat pääsääntöisesti kyllä jotain ihan muuta kuin maavoimien toimintaa. Lisäksi nimenomaan ilmatorjunnan johdon tulee olla hyvin perillä siitä, mitä ilmavoimat tekee ja vähintään yhtä tärkeää sama on toisinpäin.
Mosuri kirjoitti:
RistoJ kirjoitti:
Ilmatorjunta oli Ilmavoimien alaisuudessa sota-aikana ja varsin hyvin homma toimi.
Homma toimi
siitä huolimatta, että ilmatorjunta oli osa ilmavoimia. Ilmavoimat kyllä rohmusi kunnian pudotetuista koneista. On se kumma, että esim. talvisodan pudotusluvuista puuttuu lähes aina se tieto miten pudotukset jakaantuivat it:n ja lentoyksikköjen kesken?
Höpö, höpö. Jos perehdyt vähän asiaan, niin nuo tiedot ovat hyvinkin helposti saatavilla. Ilmavoimat eivät kyllä mitenkään rohmunneet kunniaa, vaan ennemminkin lentoyksiköiden vaurioittamia koneita merkittiin it-yksiköiden nimiin kun nämä tekivät lopullisen pudotuksen.
Ilmatorjunnan kehittäminen oli todella voimakasta juuri ilmavoimien alaisuudessa kun se maavoimien (kenttätykistön) alaisuudessa oli jäänyt pahasti retuperälle.
Mosuri kirjoitti:
RistoJ kirjoitti:
Molemmat toimivat samalla alueella eli huolehtivat ilmapuolustuksesta.
Melkoinen yleistys. Miksi tarvitaan kolme puolustushaaraa maa, meri ja ilmavoimat kun kaikkien yhteinen tehtävä on maanpuolustus? Ilmavoimat muodostaa ilmatilannekuvan, huolehtii hävittäjätorjunnasta ja koordinoi ilmapuolustusta.
95% ilmatorjuntajoukkojen tehtävistä on kohteen suojaamista. Esimerkiksi ilmatorjuntapatteristo suojaa prikaatia. Ilmatilannekuvaa ja omakoneilmoituksia lukuunottamatta ilmavoimia ei tarvita.
Sekä ilmavoimat että ilmatorjunta torjuvat ilmasta tulevaa uhkaa mutta pääsääntöisesti ilmatorjunta tekee sen osana maavoimien taistelua.
Tuo viimeinen lause pitää paikkansa vain lyhyen kantaman ilmatorjunnan osalta. Suurin osa suorituskykyisimmistä yksiköistä (meillä nykyään Buk, Crotale NG ja myös 35 ITK 88) ei ole osa maavoimien taistelua ollenkaan, vaan suojaavat valtakunnallisesti tärkeitä kohteita.
Maavoimien toiminta-alueena on pääsääntöisesti maa-alueet, merivoimien merialueet ja ilmavoimien ilmatila. Ilmatorjunnankin toiminta-alue on pääasiassa ilmatila, vaikka maalta käsin toimiikin. Aivan samalla tavalla rannikkotykistö on nykyään osa merivoimia ja toimii maalta käsin merialueille.
Kuten itsekin sanot, ilmavoimat koordinoi ilmapuolustusta ja siksi jo nyt ilmavoimien ja ilmatorjunnan välillä on paljon yhteistyötä. Molempien pitää tietää tarkkaan, mitä toinen osapuoli tekee jotta resurssit pystytään käyttämään maksimaalisen tehokkaasti. Tämän vuoksi sota-aikana ilmatorjunta oli ilmavoimien johdettavana.
Et myöskään selvästi ajattele toista puolta eli ilmavoimat voisivat myös olla kiinnostuneita siitä, mitä ja missä ilmatorjuntayksiköt näkevät ja tekevät.
Mosuri kirjoitti:
RistoJ kirjoitti:
Ilmatorjunnan kiinnostavuus upseereille ei siitä varmasti muuksi muutu, oli se sitten osa maavoimia tai ilmavoimia.
Hyvä vitsi! Ilmatorjunta on ollut melko suosittu valinta sekä upseerien että toimiupseerien keskuudessa maavoimissa. Ilmavoimissa kyseinen toiminta kerää lähinnä vilttiketjun suuruuksia riveihinsä. Jos ilmatorjunta muutekaan ilmavoimien toimialaksi myös henkilöstön taso laskee. Ilmatorjunnan taso ei päätä huimaa niissä maissa joissa it on ilmavoimien alaisuudessa. Kerro ihmeessä jos tiedät poikkeuksen?
No vaikka Saksa, Ranska ja Norja. Kaikissa noissa maissa ilmatorjunta on suhteellisesti varsin vankka ja henkilöstö erinomaista. Tällä hetkellä Ilmavoimissa tuo tarkoittamasi ilmatorjunta tapahtuu Sergeillä ja itkk:lla. Kyllä varmasti mielenkiintoa riittää ihan entiseen malliin jos kalustona on vaikka NASAMS tai Crotale NG. Sitäpaitsi Ilmavoimien ilmatorjunnassa on kovastikin osaavia henkilöitä ainakin oman kokemukseni mukaan. Minkäänlaisesta vilttiketjusta ei mielestäni todellakaan voi puhua.
Mosuri kirjoitti:
RistoJ kirjoitti:
Ilmasta-maahan toiminta ei ole poissa ilmapuolustuksesta ja sen aiheuttamat kustannuksetkin ovat varsin pienet.
Jos ennen käytettiin 100 % resursseista ilmapuolustukseen ja nyt käytetään 80 % niin se ei ole mistään pois? "
Jokainen arpa voittaa..."
Ne rahat, jotka laitetaan ilmasta-maahan toimintaan eivät ole käytännössä yhtään pois ilmapuolustuksesta. Kyseinen raha on varattu iskukyvyn kehittämiseen ja sitä ei käytettäisi ilmasta-maahan aseistukseen, se käytettäisiin tykistön a-tarvikkeisiin (kranaatit, raketinheittimien raketit) tms.