RistoJ kirjoitti:
Ensinnäkin, kuten joku tässä jo kysyikin, mistä olet saanut päähäsi että ilmavoimia ja ilmatorjuntaa oltaisiin yhdistämässä? Itse vain olet vaahdonnut, miten maailma ilmatorjunnan osalta loppuisi siihen jos näin kävisi
No ei se ole minun vikani jos olet jättänyt lukematta Ilmatorjunta lehden numerot useamman vuoden ajalta? Mitä mielestäsi tarkoittaa jos
everstin arvoinen ilmatorjuntaupseeri kirjoittaa "
vaarana on että ilmatorjuntaa kehitetään liikaa ilmavoimien näkökulmasta..." tai jos ilmavoimien eversti kirjoittaa "
hyvät kokemukset ilmatorjuntakoulun yhdistämisestä ilmasotakouluun antavat perusteet selvittää myös muun organisaation järjestelyjä..." Ei ilmatorjunta loppuisi siihen, että se liitettäisiin ilmavoimiin. Ilmatorjuntaa vain ryhdyttäisiin käyttämään ja taktiikoita suunnittelemaan ilmavoimien näkökulmasta. Päätös jonka tuhannet ja taas tuhannet jääkärit, tykkimiehet, pioneerit jne. maksaisivat hengellään silloin kun vaaditaan käteissuoritus ulkopolitiikassa.
RistoJ kirjoitti:
ja kyseenalaistit ilmavoimien osaamisen ja henkilöstön taidot. Totesin vain, että näin ei varmasti kävisi ja että oman kokemukseni perusteella sekä ilmavoimien että ilmatorjunnan henkilöstön osaaminen on hyvin korkea.
Ilmavoimat on täysin kykenevä johtamaan ilmavoimien ilmatorjuntaa. Ilmavoimien ilmatorjuntahenkilökunta muuten tulee sieltä maavoimien puolelta joten en oikein tiedä mitä sekin todistaa?
RistoJ kirjoitti:
Totesin myös, että sillä, onko ilmatorjunta maavoimien vai ilmavoimien aselaji, ei ole yleisesti kovin paljon merkitystä.
Sinisilmäisyys on uusiutuva ja runsas luonnonvara. Suomessa voitaisiin käyttää myös termiä ehtymätön. Eli mielestäsi kaikki ovat isänmaan ja ilmapuolustuksen asialla? Kannattaisi ehkä lukea vaikka Illka Puukan Valtapelit hallinnossa. Missään mielessä ei voi olla siis niin, että ilmavoimat pyrkisi haalimaan itselleen uusia toimialoja tavoitellessaan valtaa ja kilpaillessaan rajallisista resursseista?
RistoJ kirjoitti:
Ilmatorjunnan mahtimaassa Neuvostoliitossa (ja Venäjällä sen jälkeen aina vuoteen 1998) oli lisäksi kolmas vaihtoehto, jossa ilmatorjunta oli ilmapuolustusjoukkojen (PVO) osa. Siellä ilmapuolustus nojasi vahvaan hävittäjätorjuntaan, jota ilmatorjuntajoukot tukivat. Lisäksi oli tietysti ilmavoimat (VVS), joka oli hyökkäyksellinen puolustushaara.
Voidaan kyllä loputtomasti pudotella noita esimerkkejä. PVO on liitetty venäjän ilmavoimiin ja saksalaiset laskuvarjojääkäritikin on kyllä palvellut ihan kiltisti Heerissä jo puoli vuosisataa. Irakissahan pitkän kantaman ilmatorjunta oli osa ilmavoimia ja menestystä riitti? Missä ovat ne PVO:n saavutukset taisteluissa? KAL 007 ja saksan Matin pienkoneilu Moskovassa kertovat kyllä tuon organisaation osaamisesta ja harkintakyvystä?
RistoJ kirjoitti:
Kerropa ensin, mistä olet nämä väitteet kerännyt?
Tiivistellyt ja esittänyt jonkinlaisessa muodossa niitä tämän säikeen ajatuksia... Täytyy kyllä sanoa, että on ihmeellinen keskustelu kun täytyy puhtaaksikirjoittaa jopa vastapuolen väitteet???
RistoJ kirjoitti:
Ilmavoimilla kyllä on paljonkin sellaista syvällistä tietoa ilmasodasta, jota muilla ei ole. Suuri osa tuosta tietenkin on sellaista, jonka tunteminen ei ole välttämätöntä muille. Vai luuletko, että it-upseerin koulutus tekee ihmisestä kaikkitietävän ilmasodan asiantuntijan? Kokonaisilmapuolustuksen rakentamisessa tuo asiantuntemus kuitenkin on tarpeen, aivan kuten ilmatorjunnan erikoistuntemuskin. Siksipä tarvitaankin paljon yhteistyötä ilmavoimien ja ilmatorjunnan välillä.
Ei tee ilmatorjuntakoulutus miehestä ilmasodan asiantuntijaa! Ilmatorjuntamies on sekasikiö joka hallitsee sekä ilma- että maasodan tarpeeksi hyvin. Kokonaismaanpuolustukset on syytä jättää "hevonpaskabingoihin" ihan suosiolla.
RistoJ kirjoitti:
Kerropa, miksi kokeneimpien henkilöiden käyttö johtotehtävissä olisi huono idea ja missä noin ei tehtäisi?
Monissa nykyaikaisissa organisaatioissa tuo "yleisjohtaminen" ei ole välttämättä niin kovassa huudossa. Vai tarkoitatko nyt, että ilmavoimien on tarjottava suojatyöpaikka peräpukamien tai niskavaivojen riivaamille lentäjille? "
Hmm... Kapteeni Vatanen johtaa jo laskuvarjopajaa. Voisitko ottaa komentoosi jonkun it-patterin, noin niinku puolipäivä hommana. Hoidat fysioterapiat iltapäivällä ja johdat sitä patteria aamupäivällä?"
RistoJ kirjoitti:
Kyllä näin, mutta johtamisjärjestelmien kehittämiseen on panostettu vähintään yhtä tarmokkaasti myös ilmavoimissa. Lisäksi vaatimukset kasvavat jatkuvasti ja hommaa täytyy kehittää aina vain paremmaksi ja tehokkaammaksi. Yhteistyö ilmavoimien ja ilmatorjunnan kanssa tulee aina vain tiiviimmäksi, koska vain siten molemmista saadaan paras hyöty ja teho irti.
Melkoista maalailua? Paljon puhetta - vähän asiaa.
RistoJ kirjoitti:
No, laskuvarjojääkärit kuuluivat Luftwaffeen Natsi-Saksassa ja konsepti toimi aivan erinomaisen hyvin. Tuskin kukaan voi sanoa, että olisivat olleet mitään pehmopoikia. Kuvaa hyvin sitä, että homma voi hyvin toimia, riippumatta siitä, minkä puolustushaaran alaisuudessa joku yksittäinen aselaji on.
Niin mutta miksi jättää vertailu vain laskuvarjojääkäreihin? Rintamillahan oli vaikka kuinka paljon Luftwaffen jalkaväkiyksiköitä. Ai niin mutta useimmat niistähän oli aika paskoja... Luftwaffen ylimääräinen henkilökunta kun piti saada Heerin täydennykseksi (toki vasta koulutuksen jälkeen). Göring sai kuitenkin Hitlerin vakuutettua siitä, että Luftwaffen miesten tuli saada taistella omina yksiköinään koska ne ovat "
kansallissosialistista henkeä täynnä ja valmiita antamaan uhrin isänmaan hyväksi". Ja uhrin ne tosiaan antoivatkin... Pikakoulutetut rakennusmiehet, mekaanikot, kirjurit ja kokit eivät olleet hyviä jalkaväkisotilaita?! Mutta kuten sanoit, eihän sillä ole väliä mikä puolustushaara mitäkin tehtävää hoitaa?