Mielenkiintoinen maininta japanin kohdalla heidän häivekoneen ja F35:n "torjunta kyvyn" puitteissa. Tosin suomi on virallisesti etsimässä monotoimikonetta...
Monotoimikone vai monitoimikone?
Monotoimikone voisi tarkoittaa tässä tapauksessa torjuntahävittäjän kaltaista yksikäyttökonetta, mutta tarkoitit varmaan monitoimihävittäjää (multirole)?
Norjan ja Israelin kokemukset vaikuttaa F-35:n osalta mahdollisesti meihin.
Israelin ymmärrän, mutta Norjan kokemukset? Mitä niistä? He luottavat ymmärtääkseni keskitettyyn huoltojärjestelmään, joten huollon osalta heidän kokemuksillaan ei ole merkitystä, koska meille ei keskitetty kelpaa. Arktisilla seuduilla operointi taas ei ole mikään norjalainen erikoisuus, Yhdysvalloissakin on talviolosuhteet Alaskassa ja Montanassa noin esimerkin vuoksi.
Hajauttamisesta norjalaisilla voi olla jotakin kerrottavaa, jos he sitä 70 000 miehen vahvuudellaan sitä aikovat yhä harjoittaaii, mutta en usko sen vaikuttavan lopulta paljoa Suomen konevalintaan... Kaikki kone-ehdokkaamme kykenevät siihen riittävässä määrin.
Gripenin osalta lentotestausohjelma ja tuotannon ylösajo yms. ehkä myös Brasiliasta tuleva tieto. Siellä on tällä hetkellä pahin mainosten ja mielikuvien todentamisvaje. Lähinnä halpuuden ja "riittävyyden".
Ymm... Gripenin kannalta on mielenkiintoisinta nähdä, valmistuuko se ajoissa - tai mikä sen valmiusaste on. Aikataulu on ainakin kunnianhimoinen. Koneen lentäminen ei ole vielä todiste sotavalmiudesta. NH90 on nimittäin lentänyt vuodesta 1995, ja sitä onkin nyt sitten hinkattu yli 20 vuotta sotavalmiiksi...
Rafale puolestaan tarvitsisi jonkinlaisen megaluokan geopoliitisen kuvion Ranskalta, että se voisi tulla kyseeseen.
Ei aina tarvitse olla paras, joskus riittää, että on vähiten huono. Poliittisesti vain Yhdysvallat menee kone-ehdokkaiden tarjokkaissa edelle. Tällä hetkellä. Ruotsalaiset ovat meidän konevalinnastamme riippumatta samassa veneessä kanssamme, jos Itämerellä puhkeaa laaja konflikti, ja toisaalta heillä on intressi olla sotkeutumatta selkkaukseen... ainakaan ilman suurvaltojen tukea. Ranska taas on toinen läntisen Euroopan kahdesta ydinasevaltiosta ja kaukana Venäjästä ---> enemmän mahdollisuuksia toimia, mm. myymällä lisää kalustoa, ilman pelkoa Venäjän kostosta.
Rafale voi olla kovilla, jos
- Jenkkikoneita ei voida ostaa, koska huollollinen epävarmuus (F-35) ja valmistuksen päättyminen (F/A-18 Super Hornet).
- Gripen E myöhästyy.
- Trump-Putin-sopimuksen salainen lisäpöytäkirja estää sotilaskaluston myynnin Suomelle (tämä estäisi luultavasti myös Gripenin hankinnan amerikkalaisten osien takia). [Okei, yhtä hyvin voisin spekuloida Le Pen-Putin-sopimuksella.]