Ilmavoimien tulevaisuus

Ei taida olla montaakaan kertaa järjestetty ihan tuossa laajuudessa ilmapuolustusharjoituksia. Yhteensä 10 kenttää joista operoidaan!

Onhan noita kenttiä käytössä muutama enemmän kuin aiempina vuosina, mutta aika lailla samaa suuruusluokkaa kuitenkin.

Ruska 16 -harjoituksessa operoitiin seitsemältä kentältä.


Ruska 17 -harjoituksessa operoitiin kahdeksalta kentältä.

 
Onhan noita kenttiä käytössä muutama enemmän kuin aiempina vuosina, mutta aika lailla samaa suuruusluokkaa kuitenkin.

Ruska 16 -harjoituksessa operoitiin seitsemältä kentältä.

Se on sitten Isänmaan ääni kun jylisee taivaalta tulevina päivinä. Hyvä saundi. (y)
 
Hyvä analyysi mielestäni:

Saabin merivoitto ei ratkaise hävittäjiä, koska teknologia on täysin erilaista – Ostettavan hävittäjän kotimaa on ulkopoliittinen teko
Analyysi: Saabin voitolla kisassa korvettien asejärjestelmistä ei ole merkitystä hävittäjäkilpailussa. Laatu ratkaisee Puolustusvoimien ja Suomen historian tärkeimmässä asehankinnassa.
29.9.2019


Hävittäjähankinta on paljon suurempi ja merkittävämpi kuin merivoimien laivueen uudistus, jossa Puolustusvoimat päätyi neljään monitoimikorvettiin.

Hävittäjien merkitys on suurempi niin rahallisesti kuin sotilaallisesti. Merivoimien laivueen elinkaarikustannukset ovat noin 3 miljardia euroa, kun taas hävittäjähankinnan vuosikymmenten kokonaiskustannukset voivat nousta jopa 20–30 miljardiin euroon.

Sotilaallisesti korvetit ovat lähes 115-metrisinä yllättävän suuria. On jopa keskusteltu, pitäisikö niitä kutsua fregateiksi. Alussuunnitelmien koko ja hankkeen hinta paisuivat.

Koko lisää korvettien aseistusta mutta myös hitautta ja haavoittuvuutta, ja tuskin niiden käyttöä kannattaa ajatella ilman hävittäjien tarjoamaa ilmasuojaa.

Kaikilla kandidaateilla vahvuutensa

Saab voitti merivoimien korvettien asejärjestelmien kilpailun. Hävittäjäkilpailussa on kuitenkin kyse täysin erilaisesta teknologiasta.

Saab lähtee tammi–helmikuun testitapahtumassa vertailuun samalta viivalta muiden hävittäjien kanssa.

Puolustusvoimat ratkaisee hävittäjien paremmuusjärjestyksen testitapahtuman mittauksien perusteella myöhemmin simuloiduissa sotapelissä, jossa otetaan huomioon kunkin valmistajan lopullisen vuoden 2021 tarjouksen hävittäjämäärä.

Sotapelin parasta on paha arvailla, koska ulkopuoliset eivät saa tietää hävittäjien oikeita ominaisuuksia, eivätkä sitä, millaisen sotapelin Puolustusvoimat käy.

Jokaisella kandidaatilla on omia vahvuuksiaan. F-35 on teknologisesti hienoin, mutta muita rajallisempi toimintakyky maantietukikohdista voi olla heikkous. Saab taas on ketterä pieni hävittäjä, joka on nopeasti takaisin ilmassa.

Super Hornet tarjoaa Growlerin elektronisen sodankäynnin taktiset mahdollisuudet, kun taas Eurofighter Typhoon lupaa parhaan liikehtimiskyvyn. Rafalen vahvuus on suurin aselasti.

Kaikkien koneiden kohdalla on arvioitava myös kehitysmahdollisuudet. Tässä F-35 on ennakkoon omassa luokassaan ylivoimaisesti suurimmalla tulevaisuuden käyttäjämäärällään.

Kaikkien muiden ehdokkaiden heikkous on se, että konetyyppi on syrjäytymässä. Gripen, Eurofighter ja Rafale korvautuvat 2040-luvulla eurooppalaisilla häivehävittäjillä, Yhdysvalloissa Super Hornet taas F-35:llä.

Saabin paikka näyttää teollista yhteistyötä

Saabilla on kuitenkin merivoimien kilpailun jälkeen mahdollisuus täyttää lupauksia teollisesta yhteistyöstä, jonka vaatimus koskee myös hävittäjähankintaa.

Saabin merivoimahankkeiden myynti- ja markkinointijohtaja Jonas Widerström kertoi Lännen Medialle, että yhtiö siirtää aseteknologiaa ja korjaus- sekä huoltotoimintoja Suomeen. Tietotaitoa saavat Puolustusvoimat ja sen kumppaniyritykset.

Saabin teknologiakeskukseen Tampereelle aiotaan merivoimatilauksen vuoksi palkata lisää työntekijöitä nykyisten reilun 20 insinöörin lisäksi.

Poliitikoilla viimeinen sana

Hävittäjähankkeeseen saattavat tulla mukaan poliittiset intohimot. Puolustusvoimat seuloo sotapelillä parhaan hävittäjän, mutta lopullisen päätöksen valittavasta tekee hallitus näillä näkymin vuonna 2021.

Vasemmistoliitto on jo varsin avoimesti viestinyt liittoutumattoman Ruotsin Saabin puolesta ja ainakin amerikkalaiskoneita vastaan.

Muut hallituspuolueet ovat ottaneet hävittäjään etukäteen varovammin kantaa. On ainakin selvää, että mitään kandidaattia ei aiota julkisilla puheilla sulkea pois tarjouskilpailusta.

Hallitus voi valita muunkin kuin Puolustusvoimien parhaaksi toteaman hävittäjän. Silloin se ottaa kuitenkin riskin yli 10 miljardin euron virheostoksesta.

Hävittäjäostosta ei voi erottaa ulkopolitiikasta. Ostettavan hävittäjän kotimaa on ulkopoliittinen teko, josta voidaan vetää johtopäätöksiä niin idässä kuin lännessä.

Nato-kantaa valinnasta ei kuitenkaan saa, sillä Suomi ei ole Natoon liittynyt edellisten 27 vuoden aikana eli sen jälkeen, kun amerikkalaiset Hornetit päätettiin ostaa.

 
Hyvä analyysi mielestäni:
Tämä meni mustille:
"Kaikkien muiden ehdokkaiden heikkous on se, että konetyyppi on syrjäytymässä. Gripen, Eurofighter ja Rafale korvautuvat 2040-luvulla eurooppalaisilla häivehävittäjillä, Yhdysvalloissa Super Hornet taas F-35:llä. "

Eihän se kovin merkittävästi Super Hornetia korvaa. Gripenin jatkostakaan ei osaa sanoa. EF korvautuu kyllä. Rafalekin 2040-lopulla.
 
Tänään alkava Ilmavoimien Ruska-harjoitus tuo meteliä ja valoilmiöitä Suomen taivaalle
Harjoitukseen liittyy matalalentoja ja yliäänilentoja, jotka aiheuttavat melua ja pamauksia. Ilmavoimat pyrkii vähentämään meluhaittoja muun muassa välttämällä mahdollisimman paljon asutusalueiden yllä lentämistä.
82f9fd498a6b49c59088af1ea9089a05.jpg

Hornet-hävittäjä nousi Rissalan lentokentältä osana Ruska 17 -harjoitusta. (KUVA: AKSELI VALMUNEN / HS)
Jarmo Huhtanen HS
Julkaistu: 1.10. 10:10 , Päivitetty: 1.10. 10:14


ILMAVOIMIEN vuoden suurin ilmaoperaatioharjoitus Ruska 19 näkyy ja kuuluu lähipäivinä monin paikoin ympäri Suomea.

Ruskaan osallistuu noin 4 500 ihmistä. Kovasta äänestä vastaavat pääosin yli 50 ilma-alusta Suomesta ja Ruotsista. Osallistujista noin puolet on reserviläisiä.

Harjoitukseen liittyy matalalentoja ja yliäänilentoja, jotka aiheuttavat melua ja pamauksia. Ilmavoimat pyrkii vähentämään meluhaittoja muun muassa välttämällä mahdollisimman paljon asutusalueiden yllä lentämistä.

Harjoitus voi näkyä taivaalla myös kirkkaina valoilmiöinä, koska lentokoneet käyttävät omasuojaan kuuluvia soihtuja ja silppua. Silppu voi näkyä myös säätutkissa.

6bdd6d8608754b0db677791047171fb2.jpg.webp

Ruska-harjoituksen skenaariokartta Pohjanlahden äärellä. (KUVA: PUOLUSTUSVOIMAT)

RUSKA 19 -harjoituksen tavoitteena on harjoitella Ilmavoimien taistelutapaa, kertauttaa reserviläisiä ja harjoitella yhteistyötä ruotsalaisten kanssa.

Harjoitusjoukot jakautuvat kahteen osaan eli Suomen puolustusta harjoitteleviin ”sinisiin” ja hyökkääviin ”punaisiin”. Kertausharjoituksissa olevat reserviläiset kuuluvat sinisiin, ja he osallistuvat taistelutukikohtien ja tukikohtaosastojen pyörittämiseen.

Ilmavoimat ei kerro Ruskan harjoitusskenaarion yksityiskohtia, mutta yleisellä tasolla hyökkäävä harjoitusvastustaja tukee ilmavoimillaan omaa maaoperaatiotaan ja pyrkii lamauttamaan puolustajien ilmapuolustuksen.

Puolustavat ”siniset” taas yrittävät estää hyökkääjää saavuttamasta tavoitettaan.

Suomen ilmavoimien taistelutapa perustuu hajautettuun ryhmitykseen, joten puolustavia joukkoja on useiden paikkakuntien lentoasemilla, kuten Tampereella, Kuopiossa, Jyväskylässä, Porissa, Vaasassa, Joensuussa, Kajaanissa ja Hallissa. Lisäksi Kuopiossa ja Lohtajalla on ilmatorjuntayksiköitä.

Hyökkäävä osapuoli tukeutuu puolestaan Rovaniemelle, Ouluun ja Ruotsin Luulajaan.

SUOMEN ja Ruotsin ilmavoimat ovat osallistuneet toistensa pääilmapuolustusharjoituksiin vuodesta 2016 alkaen. Ruotsalaisia koneita on tällä kertaa mukana sekä puolustavalla että hyökkäävällä puolella.


Ruskassa on mukana kahdeksan ruotsalaista Gripen-hävittäjää sekä valvonta- ja tulenjohtokone Argus. Ruotsalaiset toimivat pääasiassa Kuopiosta ja Luulajasta käsin.

Harjoituksessa on mukana myös Maavoimien joukkoja Panssariprikaatista ja Utin jääkärirykmentistä.

Tästä on kyse
Ruska 19 -harjoitus


Ilmavoimien pääsotaharjoitus järjestetään 1.–10. lokakuuta.

Harjoitukseen osallistuu suomalaisten lisäksi ruotsalaisia koneita.

Mukana on yli 50 ilma-alusta, joista pääosa on Hornet- ja Gripen-hävittäjiä sekä Hawk-suihkuharjoituskoneita. Mukana on myös kuljetus- ja yhteyskoneita sekä Maavoimien kuljetushelikopteri.

Harjoituksen lentotoiminta alkaa 1. päivä lokakuuta kello 12 ja päättyy 8. päivä lokakuuta klo 18 mennessä.

Lentotoiminta on aktiivisinta 4.–8. lokakuuta kello 8–12.

Harjoitusta johtaa Ilmavoimien operaatiopäällikkö Juha-Pekka Keränen.

 
Ohhoh. 10 miljardia ja vihervasemmistohallitukselta!

Olisitteko kukaan ennen vaaleja uskonut, että budjetti vieläpä tällä kokoonpanolla osuu 10 miljardiin? :oops: o_O
 
Nyt kun luin läpi, mielenkiintoista on myös se, että 64:n koneen vaatimuksesta luovutaan.

Maanpetturit! Bolshevikit!

No joo. Tuohan on ollut tiedossa ettei 64 ole mikään täsmällinen tavoite kuin pölhöpopulisteille vaan luku tulee vielä elämään. Jotain outoa tässä kuitenkin on. Homma etenee epätodellisen sujuvasti.

Hyvää tuossa on se että ollaan hankkimassa todella kattavaa kokonaisuutta joka toteutuessaan jättää mahdollisuuden myös Maavoimien kehittämiseen. Siis erillisrahoituskaavailujen toteutuessa. ( mihin en kyllä vieläkään jaksa uskoa koska liika nyt vain on liikaa )
 
Nyt kun luin läpi, mielenkiintoista on myös se, että 64:n koneen vaatimuksesta luovutaan.
Voisiko konemäärä nousta parhaassa tapauksessa?

Jos käy niin että hankinnassa tuleekin esim. 72 hävittäjää, niin tarjoan kyllä hallituksen molemmille Anteille ravintola-ateriat ja jos valinta osuu F-35n kohdalle, tarjoan baarikierroksen päälle.
 
Jahas, skumppapullon korkki sanoi poks. Osuiko kattoon vai silmään nähtäneen myöhemmin kuin kuva valkenee.

"Loppusyksystä lähetettävän tarkennetun tarjouspyynnön hintakatoksi asetettiin 10 miljardia euroa."

Pitääkö tässä lähteä vielä Alkoonkin? Keskellä viikkoa? :coffee:
 
Voisiko konemäärä nousta parhaassa tapauksessa?

Niinhän tuo pitää ymmärtää että jotain konetta ehkä tarvittaisiin kaavailtua enemmän. Ja toisaalta jonkun toisen hyvä suorituskyky saattaa mahdollistaa tarjottavan määrän pienentämisen. Eli hankintamäärästä voi aikanaan päätellä onko ostettu paljon huonoja vai vähän hyviä koneita :D Täsmälliseen konemäärään ei hirttäydytä vaan arvioidaan kokonaisuutta.
 
Maanpetturit! Bolshevikit!

Jotain outoa tässä kuitenkin on. Homma etenee epätodellisen sujuvasti.
Jep. En tiedä pitäisikö olla iloinen vai erittäin huolestunut?

Jos kaikki hankinnat menevät tällekin hallitukselle sukkana läpi, taitaa olla syytä hamstrata patruunoita ja säilykkeitä ja kaivaa lenkkarit kaapista...
 
Back
Top