Ilmavoimien tulevaisuus

En ottanut Felonia alkuperäiseen varjohankintakeskusteluun koska kone oli niin keskeneräinen ja halusin spekuloida sellaisilla koneilla jotka realistisesti aikataulun perusteella voisivat ehtiä kisaan. Mutta voihan sitäkin siellä pallotella, vientiversiota on alettu tosissaan markkinoimaan. Vientiasiakkaalla voisi olla mahdollisuus saada esimerkiksi näitä nyt Venäjän ilmavoimille valmistuvia suursarjan koneita, koska Venäjä varmaan laskee enemmän sitten izd.30 -moottoreilla varustettujen koneiden varaan ja ehkä mielelläänkin myy vanhempia koneita 'pois alta'?
Ja varmasti ainakin tekisivät tarjouksen jos Suomi pyytäisi, se jo olisi propagandavoitto Venäjän lentokoneteollisuudelle. Hyvin harvoin Länsi-Eurooppaan on edes ollut itäkoneita kaupan, MiG-29 joskus Sveitsiin ja Itävaltaan, ja Su-35 kreikkaan kait?

Gripenkin on keskeneräinen ja se on sentään mukana HX-hankkeessa, ei vain varjohankkeessa...

Mutta mitä tulee MiGiin, niin meinasi kyllä teet purskahtaa näppäimistölle, kun googletin. Toisaalta, ehkä se olisi ollut kuitenkin parempi valinta kuin Euro-clusterfuck-fighter...

 
Jokos on unohtunut, etta saimme tarjouksen Mig-31 edelleenkehittamisesta "yhdessa"... kunhan ensin ostamme sen ilmapuolustuksen rungoksi?

Muistaakseni tämä kehitysprojektiehdotus koski MiG-29:ää (eli olisi varmaan ollut siis MiG-29M, tai sitten se mitä silloin kutsuttiin MiG-35:ksi, jota ei koskaan sitten tehty).
MiG-31 olisi kyllä ollut komia peli platalla. Suomi oli ensimmäinen maa johon sitä tarjottiin! Ei ole tullut kauppoja sittemminkään. Syyriasta, Iranista, Kiinasta yms on huhuttu muttei ole koskaan kaupat toteutuneet.

Gripenkin on keskeneräinen ja se on sentään mukana HX-hankkeessa, ei vain varjohankkeessa...

Nojoo, koneet on itse asiassa tietyllä tapaa samassa kehitysvaiheessa eli tuotantoa potkiskellaan käyntiin. Vienti-Felonista vielä pari vuotta sitten puhuttiin että tulee saataville 'lähivuosina' millä ei olisi HX:aan ehtinyt.

MiG-29 olisi varmasti ollut Itävallalle parempi valinta. Eihän tragikoomisesta Tranche 1 Österfighterista voi oikein huonontaakaan :facepalm:
 
Vähän asian vierestä, millä perusteella venäläiset koneet syrjäytettiin HX- hankkeesta?
Ja kuinka hienosti se muotoiltiin julkisuuteen ryssiä loukkaamatta?
 
Syyriasta, Iranista, Kiinasta yms on huhuttu muttei ole koskaan kaupat toteutuneet.
Intiahan kavi myos 'ostoksilla' 2006, kun sen Mig-25 koneista aika jatti. Ei ostanut (oliko hinnasta vai jostain muusta, kuten "Made in India" PAK-FAsta, kysymys... sitakin voisi tutkailla).

Tuo @magitsun linkkaama paperi (pdf) antaa aika selvan kuvan siita, mihin pitaa varautua:
"Thus, the Russian aerospace operation will have to learn not only to lean on defense-offense mix, but also to be preemptive in order to succeed, as the CGS has implied incomments on threat neutralization during a threatening period of war." - viittesta 80 voi tutkailla lisaa

Lisaksi komento-logiikan kehittymisen lapikaynti selittaa miksi Pohjoinen Laivasto laajennettiin 5:ksi Joint Command -kokonaisuudeksi (vaikkei sita nimelta mainita)
- tallahan on meille merkitysta kun olemme varmaan ainoa rajanaapuri heille, jolla on rajalinjan takana kaksi eri tallaista komentokokonaisuutta (joita myos vanhalla nimella, MD, tituleerataan. Sehan on vakavahko virhe, koska vanhan termin kaytto - jopa tuossa paperissa - katkee alleen merkittavia muutoksia)
 
@Rajajääkäri

Siinä luki, että ainoan vihollisen, eli ryssän koneita ei huolita.

Höpöhöpö! Siinä todettiin yksinkertaisesti, että mepäs emme saaneet (hankkineet) tietoa asiasta.

Esiselvitystyöryhmän jäseniä osallistui useisiin puolustusministeriön ja Ilmavoimien toteuttamiin tilaisuuksiin, joiden aihepiireinä olivat muun muassa tiedonhankinta potentiaalisista hävittäjäehdokkaista sekä muiden maiden kokemukset hävittäjä-kalustojensa elinkaarien hallinnasta ja hävittäjähankkeista. Näiden tilaisuuksien keskeisimmät johtopäätökset ovat seuraavat:
  • Suomelle potentiaalisia monitoimihävittäjiä niiden tuotantolinjojen ja suorituskyvyn ylläpidon perusteella ovat todennäköisesti Boeing Super Hornet, Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon, Lockheed Martin JSF F-35 ja Saab JAS Gripen. Jokaisella potentiaaliseksi tunnistetulla valmistajalla on olemassa suunnitelmat monitoimihävittäjänsä suorituskyvyn päivittämiseksi vastaamaan tulevaisuuden vaatimuksia. Tiedonhankintatilaisuudet eivät kohdistuneet venäläisiin tai kiinalaisiin hävittäjiin, joten niiden potentiaalisuutta Suomen tulevaksi monitoimihä-vittäjäksi ei voi arvioida esiselvityksen perusteella.

 
Aika hyvin patee 2014-15 kirjoitettu arvio viela puoli vuosikymmenta myohemmin:
"Esiselvitys Hornet-kaluston suorituskyvyn korvaamisesta

[ tukevassa roolissa]. Miehittämättömiä ilma-aluksia voidaan käyttää esimerkiksi pitkän kantaman asejärjestel-mien maalinosoitukseen ja ilmapuolustuksen tuhoamiseen tai lamauttamiseen ilmaiskun reitillä. Tunkeutumiskykyisiä miehittämättömiä ilma-aluksia kehitetään sekä itsenäiseen toimintaan että miehitettyjen ilma-alusten kanssa reaaliai-kaisen yhteistoiminnan asettamien vaatimusten mukaisesti. Tunkeutumiskyisten ilma-alusten laajamittaiseen käyttöön arvioidaan päästävän 2030-luvulle mennessä. Ilmataisteluteh-tävään tähtäävää miehittämättömien ilma-alusten ohjelmaa ei yhdelläkään maalla ole tiettävästi käynnissä. Miehittämättömillä ilma-alusjärjestelmillä voidaan joissa-kin tapauksissa suorittaa tehtäviä miehitettyjä ilma-aluksia paremmin ja halvemmalla. Erityisten haasteelliseksi ilma-puolustuksen kannalta on muodostumassa pienten, vaikeasti havaittavien miehittämättömien ilma-alusten laajamittainen leviäminen. Pienimmätkin miehittämättömät ilma-alukset soveltuvat tiedusteluun ja täsmäaseiden maalinosoitustehtä-viin. Lisäksi niitä itseään voidaan käyttää aseena, jopa sisäti-loissa. Radikaaleinta kehityskulkua tavoittelevissa konsepteis-sa tähdätään nopeaan tulivaikutukseen pyrkivän yksittäisten ilma-alusten tiedustelu-maalinosoitus-tulenkäyttö -ketjun korvaamiseen miehittämättömien ilma-alusparvien koordi-noidulla käytöllä. Tämä edellyttää lennokeilta riittävää selviy-tymiskykyä ja kustannustehokkuutta puolustuksen kyllästä-miseksi.Monipuolisella sensori- tai asejärjestelmällä varustetun miehittämättömän ilma-aluksen selviytymiskyky ilmapuolus-tetulla alueella voi olla lentokonetta heikompi, mistä johtuen kynnys järjestelmän jatkuvaan käyttöön riskialttiissa toimin-taympäristössä saattaa muodostua hyvin korkeaksi. Käytän-nössä raskaampien miehittämättömien järjestelmien käytön edellytyksenä on ilmanherruus.Miehittämättömien ja miehitettyjen ilma-alusten yhteis-käyttömahdollisuuksia tarkastellaan eri asevoimissa useista lähtökohdista. Tällaisia ovat esimerkiksi miehittämättömien tunkeutumiskykyisten ilma-alusten käyttö ilmaoperaatiois-sa 4+ sukupolven hävittäjien rinnalla ja miehittämättömien ilma-alusten operointi ilmasta osana pommikone- tai hä-vittäjäosastoa. Yhteiskäyttökonseptit liittyvät muun muassa uusien tunkeutumiskykyisten miehittämättömien ilma-alus-ten kehittämiseen, hävittäjien avioniikka- ja tiedonsiirto-järjestelmien kehittämiseen sekä 4. sukupolven kaluston käyttöön vastustajan integroidun ilmapuolustusjärjestelmän vaikutusalueella"

2016 oltiin jo Horneteista kylvamassa drooni-parvia (video nayttaa kolmen koneen tyon tulokset)
 
Oliko tämä jo täällä? Itselleni uutena tietona, että Saksa on tilannut 30 x Super Hornet + 15 x Growler. Tästähän oli spekulaatiota pitkään, mutta ilmeisesti siis kaupat tehty? Tai sitten toimittaja ei tiedä

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007844019.html
Tietääkseni ei ole tehty. Ennemminkin Saksakin miettii vielä - mutta mikä on vaihtoehto jos Tornadojen korvaajat pitäisi saada muutaman vuoden päästä käyttöön?
 
Tietääkseni ei ole tehty. Ennemminkin Saksakin miettii vielä - mutta mikä on vaihtoehto jos Tornadojen korvaajat pitäisi saada muutaman vuoden päästä käyttöön?
Nopean googlailun seurauksena näyttäisi tosiaan, että mitään päätöksiä ei olla tehty ja vuoden 2021 puolelta ei edes löydy yhtään artikkelia aiheesta. Viimeisin tieto, mitä Googlesta löysin oli, että jopa vasta 2023 tehdään päätös Saksan konekaupasta. Kuulemma vasta 2030 aletaan poistaa Tornadoa. Ei ehdi siis meidän päätöstä ennen tämä.

Vaihtoehtona kai ainoastaan Eurofighterin serifioiminen ydinpommeille (kauppapoliittisesti USA ei ehkä suostu) tai Tornadon elinkaaren jatkaminen? Ehkä F-35 hankinta? Mutta se on suljettu poliittisista syistä pois, koska kilpailee suoraan Saksan oman hävittäjäprojektin kanssa
 
mikä on vaihtoehto jos Tornadojen korvaajat pitäisi saada muutaman vuoden päästä käyttöön?
Pitaa laskea aikaa askelille tuosta (virallisesti 2025) siihen kun seka sakujen etta ranskisten proto lentaa - jompikumpihan valitaan FCAS-ohjelman pohjaksi jatkoon (vai vetavatko espanjalaiset assa hihasta?)

F-35 olisi tappanut seka Eurofighterin jatkokehityksen kuin myos (ranskisten revittya pelihousunsa) mahd. tulevan FCAS-havittajan yhteisprojektin. Siis EW-tuettu, tunkeutuva SH laivasto tayttamaan aukkoa; vaikkei se pystykaan (viela) NATo-pommia tiputtamaan kun taas F-35:een sovitus on jo pitkalla (pommia parannellaan samalla).
- kaytannon ongelmia
- paivan paansarky eli sen tehtaan kaynnissa pitaminen, jonka tulee tehda saksalaisten proto-kone, tuli kuitenkin ratkaistua, koska oheen liitettiin 30 Eurofighter'in tilaus
Tim Robinson (herra on varmaan monelle tuttu) on katsellut protoiluun ( ja sita kautta tulevan ,valtioiden valisen tyonjaon paattamiseen) liittyvia taustoja:

"Germany, France and Spain are now set to sit down and begin detailed work on the concept demonstration phase of the FCAS (Future Combat Air System) programme to develop a sixth-generation European fighter to replace Eurofighters and Rafales in the 2040s. With potential tricky negotiations about national workshare and which industrial partner gets which work on the project, Germany (and Airbus) have "just" [tapahtui jo ennen ohjelman sisaisten kiistojen paasya julkisuuteen] turned over their cards with an extremely strong hand as to their capabilities. Much like BAE Systems' Replica stealth demonstrator of the late 1990s, LOUT is a valuable showcase of German national capabilities in this extremely sensitive and critical area for FCAS."
- Rafale XL on ajatuksena tuon [lihavoidun] takia kerannyt vastatuulia; ja nythan on sovittu, etta tehdaan kilpailevat prototyypit (hihat on siis kaaritty, ja taustalla tapahtuu muutenkin kuin virallisesti sovitun, yhteisen ohjelmarahoituksen puitteissa)
 
EDIT: tuo on hyvin mahdollista/ todennakoista
Kuulemma vasta 2030 aletaan poistaa Tornadoa.
Onko se johonkin (aiemman tiedon paivitykseksi) kirjattu? RAF Tornadotkin olisivat viela palveluksessa, jos ei alkuperaisista suunnitelmista - jotka toki olisivat vaatineet paivityksia, toteutuakseen - olisi jatkuvasti leikattu vuosia pois tasta paasta
- koulutuslinja pantiin siella kiinni 2010, joka jo sinallaan asetti takarajan jatkon pituudelle
 
Vaihtoehtona kai ainoastaan Eurofighterin serifioiminen ydinpommeille (kauppapoliittisesti USA ei ehkä suostu) tai Tornadon elinkaaren jatkaminen? Ehkä F-35 hankinta? Mutta se on suljettu poliittisista syistä pois, koska kilpailee suoraan Saksan oman hävittäjäprojektin kanssa
Yksi optio jota Saksassa on mietitty on ydinaseista luopuminen. Saksa ei enää ole etulinjaa mahdollisessa sodassa. Myös seuraavat liittopäivävaalit voi sekoittaa kuvioita.
 
Mahdollista, jos valitusta puoluejohtajasta tulee kansleri.
Jos siiten taas 'se' loytyy Baijerista, niin...
 
Pragmaattiset germaanit pelkäävät amerikkalaisjoukkojen siirtymistä Puolaan, koska joukoilla on suuri positiivinen vaikutus talouteen.
Vaikutus kohdistuu nimenomaan ruohonjuuri- ja paikallistasoon.

Jos ydiaseet siirtyvät pois Saksasta, siirtyy varmasti paljon muutakin, koska niitä tuskin varastoidaan missään pienessä tukikohdassa.

Veikkaan, ettei jenkkien läsnäolo ole vastenmielistä kuin pienelle vasemmistoilaisjoukolle.
 
Noin se suunnilleen menee.

Trumpin akkivedosta poikinee kuitenkin se, etta Africa Command siirtyy Saksasta vahan lahemmax (tarkoitan siis paamajaelementtia; Ramstein kuljetusten valipisteena varmaan sailyy pitkaan).

Uskailtaisko puolalaisille antaa edes kaksoisavainten toista kappaletta? Aika Venajan vastaisia taitavat olla, syysta kylla Jos meilta meni 11%, niin paljonkos Puolasta havisi (jalki-sumplingeissa)?
 
Pragmaattiset germaanit pelkäävät amerikkalaisjoukkojen siirtymistä Puolaan, koska joukoilla on suuri positiivinen vaikutus talouteen.
Vaikutus kohdistuu nimenomaan ruohonjuuri- ja paikallistasoon.
Taloudellinen merkitys on nykyään huomattavasti pienempi kuin 1980-luvulla. 1989 USA:lla oli 200 000 sotilasta ja päälle vielä perheenjäsenet. Nykyisin on joku 34 000 sotilasta.
 
Back
Top