taitava informaatiovihollinen osaa etsiä ja kopeloida kohteesta esiin asiat, joita käyttää hyväksi. Pahin on mielestäni se, että pitkällä tähtäimellä vahvistetaan eri keinoin jotain tiettyä kuvaa, joka itseasiassa palveleekin infovihollisen etua. Jos tämä tehdään taitavasti ja sopiviin TAVOITETILOIHIN TYYTYEN, itse hurskas isä erkkikään ei tätä hoksaa.
Hmmmm...
Taitava infovihu - esim. Venäjä - kaivaa esille:
1. Logiikkajärjestykset ja niitä tukevat tai vastustavat rakenteet
2. Moraalijärjestykset ja niitä tukevat tai vastustavat rakenteet
3. Muut arvojärjestykset ja niitä tukevat tai vastustavat rakenteet
4. Identiteettipääomat ja niitä tukevat tai vastustavat rakenteet
5. Materiaaliset ja tuotantotaloudelliset pääomat ja niitä tukevat tai vastustavat rakenteet
6. Normatiivisen ohjauksen tärkeimmät toimijat, sisällöt ja rakenteet
7. Informaatioavaruuden tärkeimmät toimijat, sisällöt ja rakenteet
8. Yhteiskunnan toiminnan säätelykoneiston hierarkian, siihen iittyvät vaikutussuhteet ja niiden omalakiset säännöt.
9. Kasikohdan avainkohdat, pullonkaulat ja keskeiset takaisinkytkennät.
Sekä kaikkia näitä koskevan dynamiikan. Ja sille dynamiikalle operaatiokirjaston.
Toteuttaessaan operaatiokirjastonsa eri vaihtoehtoja se infovihu rutiininomaisesti tekee vähintään kaksitasoisen kuvion. On peite/kulissi ja piilo-operaatio. Sama peliliike voi olla samaan aikaan sekä näkyvä että piilossa.
Tapa, jolla tuo kaksikerroksisuus tehdään, on sellainen, että jos lähtee torjumaan vaikutusta reaktiivisesti tai pinnalisen esiymmärryksen ensimmäisenä tarjoamalla tavalla, niin torjunta vahvistaa info-operaation perimmäistä vaikutusta - usein niin, että peitevaikutus näennäisesti blokkaantuu.
Voimakkain vaikutus info-operaatioille voidaan saada jos niiden toteuttamiseen voidaan käyttää yhteiskunnan arvojen, toimivuuden ja olemuksen kannalta toiminnallisesti, symbolisesti ja/tai normatiivisesti keskeisimpiä institutioita.
Tavallaan tuota voisi verrata moniulotteiseen labyrinttiin, jossa vastapuoli voi liikkua vapaasti niitä reittejä pitkin joiden olemassaolosta tai luonteesta kohde ei itse ole perillä.