Informaatiosodankäynti, propaganda ja kulttuurivaikuttaminen - Turvallisuuden ulottuvuus

Terve veli @Vonka pitkästä aikaa! Kukaan ei ole kommentoinut, joten aktivoin itseni hetkeksi käymään kanssasi ajatuksenvaihtoa. Yritetään katsoa vähän pidemmälle, ja kysyä miksi, minkä vuoksi. Katsotaan minkälaista skenaariota saadaan aikaiseksi.

Karjala-info-operaatiota pukkaa tosiaan monesta tuutista, meidän Karjalaisjärjestöihin yritetty vaikuttaa, ja twitterissä näihin törmää aika ajoin. Kun mukaan liitetään Paanasen ansiokas raportointi, kuinka Venäjä rakentaa suomalaisista kuvaa natseina, niin johonkin tällä luonnollisesti pyritään.
Ennen Ukrainan sotaa nauroin ääneen venäläisten propagandan typeryydelle, eihän kukaan nyt voi uskoa, että Ukrainan hallinnon on yhtäkkiä kaapanneet natsit jne jne. Nauru tukehtui äkkiä, kun havaittiin, että yllättävän laajasti sillä on kaikupohjaa Venäjän kansan mielissä. Tiedossa on, että tämä natsia joka puolella Ukrainassa -syöttö alkoi jo vuosia sitten venäläisten mieliin Putinin hallinnon taholta.

Nyt tätä samaa, näemmä hyvin toimivaa keinoa, käytetään Suomea kohtaan.
Eli tässä twiitissä annetaan nyt ymmärtää, että Ukrainan armeijan siipien suojaan on muodostettu rajan takaisten karjalaisten nationalistien pataljoona, jonka lopullinen tavoite on vapauttaa Karjala moskoviittien miehityksestä.
Tämä on suunnattu mielestäni venäläisen kotiyleisön mielien muokkaamiseksi. Ei ole uskottavaa, että yhtäkkiä Suomen maaperällä muodostettaisiin aseellinen järjestö, jonka maali olisi tuo. Tavan venäläinen pitää Suomea kuitenkin lain ja järjestyksen mallimaana.
Tiedossa on, että Ukrainassa taistelee kaikenlaista muunmaalaisten yksikköä Venäjää vastaan, muun muassa valkovenäläinen yksikkö jne. Siksi on uskottavampaa, että nämä väitetyt nationalistit (joiden olemassa oloon en siis usko) olisi muodostettu pataljoonaksi nimenomaan Ukrainassa.
Tämä on valmisteluvaihe.

Tarvittaessa, alkaa vaihe 2.
Tässä skenaariossa, ajastaan näiden taistelijoiden väitetään kotiutuneen, ja sotilastaidot oppineina, panevat sitten kaikenlaista härdelliä pystyyn rajan toisella puolella Karjalassa. Tuhopolttoja vastaavia tapahtuu jo nyt runsaasti Venäjällä, joten ne on helppo markkinoida kotiyleisölle.
Nyt vain kierroksia lisätään tarvittaessa siten, että nationalistien tukijoiden väitetään olevankin Suomessa. Tiedäthän, nuo pahat natsit, ja vielä NATO:n menossa, oikeita revanssihenkisiä sikoja.

Toistaiseksi emme ole NATO:ssa, joten tätä olisi helppo käyttää Suomea vastaan. Variaatioita on paljon, ja tämähän juontaa juurensa venäläisten ainoasta menestyneestä pelikirjasta, mielikuvitustasavaltoihin kytketystä sodasta Itä-Ukrainassa v. 2014 lähtien ennen nykyistä sotaa.

Tätä voidaan vielä kiihdyttää vaiheeseen 3, mutta ensin haluaisin kuulla mielipiteesi yllä olevasta.

Alla twiitin sisältö vielä kopioituna:
The Karelian National Movement announced the creation of a national battalion of the Armed Forces of Ukraine, the ultimate goal of which is the liberation of #Karelia from Moscow occupation. The Republic of Karelia (Karjalan väliaikainen hallitusof). https://t.me/karjalavapaa
Nyt Ukrainan sodan laajentuneen toisen vaiheen jälkeen. Asettuu Venäjän valtion käytännössä hallitseman mediakentän laajasti ja pitkäkestoisesti suorittama mielipidevaikuttaminen Suomea kohtaan ehkä uuteen ja potentiaalisesti meidän kannaltamme, erittäin ikäviä skenaarioita sisältävään valoon.

Useamman vuoden ajan seurasin (käännösten kautta) Venäjän valtamedioiden uutisointia, joissa Suomi oli mainittuna. Aivan ennakkoasenteistani huolimatta, näin uskoisin. Huomiota kiinnitti systemaattinen ja pitkäkestoinen human interest -tyylinen tunnevaikuttamisen muoto, jossa lukuisilla esimerkeillä kerrottiin Suomen valtion harjoittamasta syrjinnästä ja suorastaan lainvastaisesta toiminnasta. Kohdistuen kaksoiskansalaisiin tai Suomessa asuviin venäläisiin.
Lapset olivat pitkälti, tuon vaikuttamisen elementtinä. Mielen kuvastoa, jossa imeväisikäinen riistetään äitinsä sylistä laajasti käytettiin.

Tuohon liitettynä se, että Johan Bäckman aikanaan oli Venäjän valtamedioissa siteeratuin suomalainen. Kontekstia hyvinkin antaa siihen, mille muodolle Venäjän valtio on tarkoitusperistään Suomi-kuvaa muovaillut.

 
Teknologisen kehityksen kautta toki, tässä muodossa toteutettava ulkomainen tiedustelutoiminta hyvinkin dramaattisesti on muuttunut.

Pentagonin (muista asioista tuttu) ThinkTank, Rand Corporation. Sivun lopussa linkki hämysti näihin rapsoihin, plus tietty tekstin siniset linkit.----

Omaa pohdintaa: Ensimmäinen linkki tältä vuodelta. Toinen 2019. Vuoden 2019 rapsasta puuttuu kokonaan sensuuri-toimenpiteet, ja 2023 rapsassa ollaan huolestuneita ja peräänkuulutetaan "quality of journalism". Ja kas, samaan aikaan tulee Twitter Files korjaamaan asiaa. Ajallinen yhteys on vähintäänkin mielenkiintoinen, ja vähän veikkaan, että T.F. toimittajat ovat hyvässä yhteisymmärryksessä Yhdysvaltojen asevoimien ja tiedustelun kanssa.


Pentagon on selvästi huolestunut siitä, että vääristynyt informaatio ja sitäkautta ihmisille muodostuva kokonaiskuva johtaa väistämättä huonoihin poliittisiin päätöksiin. Joko poliitikoillakin vääristyy kokonaiskuva tai vihamieliset toimijat kaventavat poliitikkojen normaalia liikkumatilaa.

Ja olen täsmälleen samaa mieltä.


Twitter Files 15. ja 17. ovat hyvin mielenkiintoisia, ja siellä alkaa olemaan Suomea koskettavaa asiaa.

Presidentti Niinistön kommentteja luin tässä, ja rivien välistä on jo selvästi luettavissa, että Euroopan ja Yhdysvaltojen välirikko on jo merkittävä riski.

Yksi merkittävä riskitekijä tälle on ollut huono journalismi, ja on hyvin mahdollista, että nyt on jo myöhäistä.

Edit: Tiedustelun aakkosvirastot tuskin ovat homogeenisiä, yhden ideologian virastoja, kuten mm. Twitter Filesista voinee päätellä. Ja sitten toisaalta, tuskin nekään ovat immuuneja mielipidevaikuttamiselle. Jos totuus pääsee rapautumaan, niin koko korttitalo lähtee sortumaan, aika livakkaan.
 
Viimeksi muokattu:
En tiedä itkeäkö vaiko nauraa happamasti... ymmärrän noita pohjoismurteita ihan hyvin, ja onhan siellä ihan suomeakin siteeksi. Karhumäen vapautuksen vuosipäivää juhlittiin ensimmäistä kertaa!

Saatana mun vaari oli siellä VAPAUTTAMASSA SITÄ!


Onko noi Prääzän piirin ja Kostamuksen tiekohennukset mahdollisesti sotilaallinen projekti meitä vastaan?
 
Viimeksi muokattu:
En tiedä itkeäkö vaiko nauraa happamasti... ymmärrän noita pohjoismurteita ihan hyvin, ja onhan siellä ihan suomeakin siteeksi. Karhumäen vapautuksen vuosipäivää juhlittiin ensimmäistä kertaa!

Saatana mun vaari oli siellä VAPAUTTAMASSA SITÄ!


Onko noi Prääzän piirin ja Kostamuksen tiekohennukset mahdollisesti sotilaallinen projekti meitä vastaan?
Pohjois-Aunuksen ja Vienan karjala on merkittävältä osalta Suomen alueelta muinoin siirtyneiden ihmisten kieli. Se on Suomen kielen murre vaikka poliittisista syistä karjalan kieleksi sanotaankin. Lyydiläisalueen kielessä on enempi venäjän vaikutusta painotuksissa, äänteiden soinnissa jne. Sen ymmärtäminen vaatii aluksi tarkkaa korvaa, muuten sekin on ihan ymmärrettävää kun muutamat yleiset venäläläislainat on omaksunut.
 
Ranskan ulkoministeriö ilmoitti laajamittaisesta tietohyökkäyksestä Venäjältä
Ranskan viranomaiset raportoivat kohdistetusta tiedotuskampanjasta yleisen mielipiteen manipuloimiseksi, ja se toteutettiin venäläisten asiantuntijoiden kanssa.

"Kampanjaan osallistui valtion tai Venäjään liittyviä rakenteita, jotka levittivät vääriä tietoja", sanoi Ranskan ulkoministeri Catherine Colonna.
Ranskan ulkoministeriön julkaiseman raportin mukaan tietohyökkäyksen kohteeksi joutuivat useiden ranskalaisten kansallisten julkaisujen verkkosivut sekä ulkoministeriön verkkosivut ja muut hallituksen portaalit. Hyökkääjät loivat peilisivuja.

Ranskalainen palvelu VIGINUM raportoi tunnistaneensa 355 verkkotunnusta, joita käytettiin venäläisessä disinformaatiokampanjassa.
Toukokuun 2023 lopusta lähtien tämä kyberoperaatio on saavuttanut uuden tason: kuten raportissa todetaan, hyökkääjät alkoivat lähettää materiaalia, joka jäljitteli Ranskan ulkoministeriön julkaisuja.
"Tämän kampanjan laajentamiseen aktiivisesti osallistuneiden Venäjän suurlähetystöjen ja kulttuurikeskusten osallistuminen erityisesti sosiaalisen median tiliensä kautta on uusi ilmentymä Venäjän hybridistrategiasta, jonka tavoitteena on heikentää demokratiaa", Ranskan ulkoministeriö sanoi lausunnossaan. .
Aiemmin laajamittaisesta disinformaatiooperaatiosta nimeltä Doppelgänger (eurooppalaisessa kansanperinteessä Doppelgänger on ihmisen paha kaksoiskappale, ihmisen pimeä puoli), ovat jo raportoineet eurooppalainen EUDisinfoLab ja amerikkalainen Meta.
Asiantuntijat uskovat, että sen "toinen vaihe" on nyt meneillään, "mutta kehittyneemmillä toimintamenetelmillä, joiden tarkoituksena on kiertää vastatoimia ja olla vähemmän näkyvissä", Ranskan turvallisuusrakenteiden lähde kertoi Agence France-Presselle.
Syyskuun 2022 lopussa Meta ilmoitti onnistuneensa pysäyttämään Venäjältä Facebook-alustalla tapahtuvan "peitetun vaikutuksen" ja tiedon manipuloinnin. Operaatiota johti kaksi venäläistä markkinoinnin konsulttiyritystä, jotka mainostivat "piraattisivustoilla" julkaistuja artikkeleita sosiaalisessa mediassa. Leikkauksen kustannukset olivat noin 105 000 Yhdysvaltain dollaria "International French Radio" -radion mukaan.
Tietohyökkäyksen ydin oli väärennettyjen artikkeleiden luominen (julkaiseminen) sivuille, jotka olivat ulkonäöltään ja parametreiltään identtisiä suositun median virallisten sivustojen kanssa, mutta joilla oli eri verkkotunnus (esimerkiksi .ltd-tunniste .fr-tunnisteen sijaan ). Tämän tyyppistä verkkopetosta kutsutaan typosquatting.
Usein petosta pahentaa se, että tällaisissa väärennetyissä julkaisuissa on hyperlinkkejä aitoon median artikkeleihin. Nämä väärennetyt materiaalit levitetään sitten sosiaalisessa mediassa niiden viraalisuuden lisäämiseksi.
Venäjän disinformaatiokampanja Ranskassa paljastui vuonna 2021 Ranskan hallituksen alaisuudessa perustetun erikoispalvelun VIGINUMin tutkimuksissa havaitsemaan ja torjumaan ulkomaisten häiriöiden yrityksiä digitaalisessa ympäristössä.
Tietomanipulaatiokampanja, jota VIGINUM on seurannut yli vuoden ajan, on Ranskan tiedustelupalvelun julkaisemien havaintojen mukaan tarkoitettu Ukrainan tukemiseen.
Kampanjan tärkeimmät tarinat olivat:

Venäjän vastaisten pakotteiden tehottomuutta, joka rasittaa ensisijaisesti EU-valtioita ja/tai niiden kansalaisia;
Länsivaltioiden russofobia;
Ukrainan asevoimien barbaarisuus ja Ukrainan johdon keskuudessa vallitseva uusnatsi-ideologia;
Ukrainan pakolaisten vastaanottamisen kielteisiä seurauksia Euroopan maille.
"Löysimme kymmeniä venäläisten ostamia verkkotunnuksia. Emme ole tekemisissä ihmisten kanssa, jotka toimivat kohdistetulla, "homeopaattisella annoksella", he ovat vasta toimintansa "teollistumisen" alussa. Emmekä tiedä heidän lopullista päämäärä. Turvallisuuslähde lisäsi, että operaatio oli hyvin koordinoitua ja jäsenneltyä", lähde Ranskan turvallisuuspalveluista kertoi AFP:lle.
Agence France-Presse toteaa, että ranskalaisten julkaisujen Le Parisien, Le Figaro, Le Monde ja 20 minuutin lisäksi venäläinen kyberdisinformaatiokampanja vaikutti saksalaisiin Frankfurter Allgemeine Zeitungiin, Der Spiegeliin, Bildiin ja Die Weltiin sekä useisiin Italian mediasta.
 
Tämä kerta kaikkiaan käsittämätön tiedotusmyrsky johon päälehdet ovat viime viikkoina osallistuneet, onko kyseessä Tehtaankadun vahvistama spontaani reaktio persuihin vaiko mitä?
 
Back
Top