Informaatiosodankäynti, propaganda ja kulttuurivaikuttaminen - Turvallisuuden ulottuvuus

Yle-lehti


"Mäkelä kirjoittaa: ”Meille on kerrottu että Yleisradio olisi olemassa mm. turvatakseen kansallista sietokykyämme kriisitilanteessa. Rajalla käynnissä hybridioperaatio, Ylen panos sietokyvyn kasvattamiseen on löytää vasemmistolaisia asiantuntijoita vähättelemään kriisiä ja murehtimaan vihapuheesta.

Yle on nostanut näkyvästi eetteriin myös kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheininiä, joka ei pidä turvapaikanhaun vastaanottamisten keskeyttämistä mahdollisena.

Scheininin kannanotot ovat herättäneet kummastusta, sillä kieli on ollut viime päivänä melko kärkästä. Hän sättii rankoin sanakääntein Iltalehteä ”ihmisvihaajien kielen käyttämisestä”. Lisäksi hän antaa ymmärtää, että lehti olisi langennut hybridioperaatioon:"
 
Muskilla oli kiinnostus fuusioida OpenAI Teslaan tai muuten ottaa ohjat.
Tosin tuo Larry Page ei taida olla mielenterveyden kansikuvapoika sekään.
 
Tiktokissa vahvaa vaikuttamista ja ryssän narratiivia selvällä suomen kielellä. Osa kääntäjällä duunattu, mutta todella paljon myös natiivia kirjoittelua/kommentointia. 🥱
 
Yle: "Viranomaisten häirintälaitteet tehoavat kaupallisiin drooneihin, mutta sotilaskäyttöön tarkoitettuja drooneja täytyy viime kädessä pystyä ampumaan alas." https://yle.fi/a/74-20008814/64-3-224062?utm_medium=social&utm_source=copy-link-share

Mahtaako uutisointi olla osittain informaatiovaikuttamista meihin hallintoalamaisiin? Näillä palstoilla oli hiljan juttua amerikkalaisten v. 2019 suunniteltujen sotilasdronien huonosta häirinnän siedosta, kun samaan aikaan Ukraina käyttää massamaisesti kaupallisia droneja kohtuullisin tuloksin. Jos suomalaisilla on tehoavia häirintälaitteita, niin niille saattaisi olla kysyntää Ukrainassa. Toiseksi ylen jutussa Pihajoen mukaan esimerkiksi lentokieltoalueilla lennättämisen rajoituksia rikotaan miehittämättömillä ilma-aluksilla ”jatkuvasti ja säännöllisesti”. Onko tästä näyttöä? En hyväksy luvatonta lennättämistä lentokieltoalueella, mutta tiedossani on ainoastaan yksi lääkärikopterin viedoima väitetty luvaton lennätys.
 
Ei taida olla parempaakaan ketjua tälle, mutta minua kyllä ihmetyttää miten esim Iltalehden kommenttiosioissa annetaan ties minkä pietarin trollitehtaan väen hillua vailla mitään esteitä. Sama tuntuu usein olevan laita myös monen lehden fb-jutuissa. Joko siellä ei ole juuri ollenkaan moderointia tai sitten se on ihan lehden virallinen kanta että ryssän trollit, olkaapa hyvät. Areena on teidän.
 
 • Tykkää
Reactions: jak
Ei taida olla parempaakaan ketjua tälle, mutta minua kyllä ihmetyttää miten esim Iltalehden kommenttiosioissa annetaan ties minkä pietarin trollitehtaan väen hillua vailla mitään esteitä. Sama tuntuu usein olevan laita myös monen lehden fb-jutuissa. Joko siellä ei ole juuri ollenkaan moderointia tai sitten se on ihan lehden virallinen kanta että ryssän trollit, olkaapa hyvät. Areena on teidän.
Tätä olen ihmetellyt jo pitkään. Meno oli Iltalehdessä pahimmillaan ennen Venäjän hyökkäystä jolloin käytännössä kaikki Venäjän vastaiset mielipiteet ja kommentit kiellettiin. Kyseessä oli "vihapuheen kitkemiseen" kehitetty softa joka käytännössä blokkasi kaiken vastaamisen itämielisten kommentteihin. Lehtijutuissa oikein naureskeltiin miten "kekseliäitä jotkut ovat kiertoilmaisujen käytössä. Softan muuten kehitti Tom Packalenin omistama firma. Sattumaako? Itäkommentit loppuivat hyökkäyksen jälkeen tyystin kunnes pikku hiljaa niitä alkoi hiipiä takaisin mutta pahimmat pasuunat olivat jo vaienneet. Laittelin useita ruutukaappauksia ja kysymyksiä "mikä tässä kommentissa on sääntöjen vastaista?" saamatta koskaan mitään vastausta. Ilmeisesti siis ko. palauteosoite on edelleen olemassa vain koristeena. Ohessa muutama esimerkki näistä ruutukaappauksista. Tuo nimimerkki "Vargholm" muuten toistelee nykyisin samoja sutkauksiaan myös Facen ryhmissä, tällä kertaa omalla nimellään.
 

Liitteet

 • nimetön143.jpg
  nimetön143.jpg
  207.8 KB · Luettu: 23
 • nimetön130.jpg
  nimetön130.jpg
  198.6 KB · Luettu: 23
 • nimetön128.jpg
  nimetön128.jpg
  180.9 KB · Luettu: 18
 • nimetön119sensuuri.jpg
  nimetön119sensuuri.jpg
  172.5 KB · Luettu: 17
 • nimetön111_Vargholm_uhriutuu – kopio.jpg
  nimetön111_Vargholm_uhriutuu – kopio.jpg
  170.3 KB · Luettu: 17
Back
Top