No sitten lopetaan meiltä ciws haaveilut ja ehdotetaan jenkeille että he poistavat R kirjaimen C-RAM lyhenteestä.
Ahti Lappea on täällä monesti parjattu ja joskus ehkä ihan hyvästäkin syystä, mutta hän kuvaa tätä tykistöohjuksien / scudien ym. torjunnan vaikeutta todella hyvin ilmatorjunta kylmässä sodassa -kirjassa.
Tämäntyylisien hyökkäyksien torjuntaan vaikuttaa hyvin paljon käytetty ohjus tai tykistöraketti. Esimerkiksi näitä väitettyjä iranin käyttämiä lyhyen-keskipitkän kantaman tykistöraketteja ja muita, lentorata on ballistinen ja loppuvaiheessa nopeus saattaa olla luokkaa 1-5 kilometriä sekunnissa. Tämä loppuvaiheen nopeus voi siis olla vertauskuvallisesti moninkertainen sr-71 tai mig-25 koneen huippunopeuksiin. Jos tämän c-ramin oma tulenjohtotutkan mittausetäisyys yltäisi esimerkiksi 20km päähän, on tuosta helppoa laskea että kohteen havaitseminen, siihen lukittautuminen, aseen kääntäminen ja tulikomennon antamisessa on saman verran aikaa toimia, mitä tavallisella herrasmiehellä kestää (selvänä) kaivaa lompakko esson baarilla taskusta, ja maksimikantamalta aloitettu tulitoiminta (anteliaasti 20mm -järjestelmällä vaikkapa 4km) antaisi luokkaa pari sekunttia aikaa saada huomattava määrä osumia jotta jonkinlainen kuorman detonaatio tänä aikana saavutettaisiin, ennen osumista maahan.
Mikäli tämäkin onnistuisi, tulisi sieltä silti tonttiin parin kilometrin päästä parin kilometrin sekuntivauhtia tulevaa metallinpalaa, jolloin ohjuksen osat voivat aiheuttaa sirpaleina vahinkoa. Tämä ei tietenkään ole yhtä paha kuin se että ohjus toimisi kuten pitäisi ja laukaisisi itsensä täsmälleen halutussa kohtaa, mutta voi silti aiheuttaa huomattavia vaurioita mikäli se kohdistuu esim. lentokentälle ja joku elektroniikkapiirin pala sattuu menemään sillä nopeudellaan vaikka f-15 koneen siivestä tai polttoainetankista läpi.
Tarkoituksena ei siis ollu kärkkäästi niinkään kritisoida tuota asejärjestelmää, sehän on erinomainen nimensä mukaisesti erinäisiä kranaatinheittimiä ym. vastaan, mutta tämäntyylisiä kohteita vastaan tyypillisesti tarvittaisiin huomattavasti c-ramin maksimikantaman ulkopuolella tapahtuva torjunta jotta ohjus ehtisi levitä ja hidastaa omaa lentonopeuttaan siten että se ei osuisi kohteeseensa ja aiheuttaisi jonkinlaista vahinkoa jo omalla painolla ja nopeudellaan.