Isku Iraniin

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja ctg
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
  • Tagit Tagit
    iran
Ylen uutiset 4.00 kertoo, että Yhdysvallat on korottanut valmiuttaan liittyen Iranin uhkailemaan iskuun kostona Israelin Damaskoksessa tekemästä konsulaatin lanauksesta.
 
No niinpä. Mutta maailma on muuttunut jotenkin. Vinksahtanut. Iran kostaa aina. Se on kaartin tavaramerkki, kuten sekin että kosto tulee aika lailla aina 2-3viikon sisään.Joku terrori-isku olisi se tavanomaisempi.
Lännessä on heikkoutta. Haparointia kuin vanhan sairaan miehen käsissä. Mätää. Korruptiota. Väärää uskoa. Sitä ei voi kiistää vaikka joku haukkuisikin ryssän sanoiksi. Mutta lännessä on yhä hyvääkin, vielä ehkä tarpeeksi noustakseen takaisin jaloilleen ja taistellakseen vanhojen arvojensa puolesta. Ehkä.

Jos ei ole. Ukraina kaatuu aikanaan. Jos ei ole. Iran katsoo korttinsa Moskovan ja Pekingin hyväksynnällä. Mutta toisinkuin Ukraina, Israel tuhoaa kaiken ennemmin kuin antaa vihollisensa voittaa ja alistaa itsensä.
 
Se, onko Iranin uudeksi presidentiksi juuri valittu uudistusmielinen Masud Pezeškian yhtä kiinnostunut kehittämään Iranin suhdetta Venäjään, on Nikolai Kožanovin mukaan toistaiseksi hämärän peitossa. Tiedossa kuitenkin on, että kaikki presidentinvaalien pääehdokkaat kertoivat tavoittelevansa ennen kaikkea Iraniin kohdistuvien pakotteiden lieventämistä ja talouden elvyttämistä – ei erityissuhdetta Moskovaan.


– Kahdenvälisten yhteyksien heikentyminen ei edellyttäisi suurta linjanmuutosta. Jo se, että Teheran vain hidastaisi yhteistyön tahtia tietyillä osa-alueilla, kuten asetoimituksissa tai pohjoisen ja etelän välisen käytävän kehittämisessä, saisi Venäjän tuntemaan oloansa vähemmän mukavaksi suhteessa Iraniin, brittiläisessä Chatham House -ajatushautomossa työskentelevä Kožanov toteaa analyysissaan. LISÄÄ:

 
Onko Israelilla MAD vastaiskukykyä, jos Iran päättäisi pistää maailman historian uuteen kuosiin?
Jotenkin muistelen, ilman tietoa, että heillä olisi jotain sukellusveneitä?

Nimittäin, vaikka jopa putainille on jotain (ulkopuolisia) pidäkkeitä, niin islamisteilla ei välttämättä ole, ja voisin nähdä [valitettavasti] skenaarion jossa ne lähtisivät yrittämään pyyhkiä juutalaisvaltiota... Uh. En halua miettiä.
 
Onko Israelilla MAD vastaiskukykyä, jos Iran päättäisi pistää maailman historian uuteen kuosiin?
Jotenkin muistelen, ilman tietoa, että heillä olisi jotain sukellusveneitä?

Nimittäin, vaikka jopa putainille on jotain (ulkopuolisia) pidäkkeitä, niin islamisteilla ei välttämättä ole, ja voisin nähdä [valitettavasti] skenaarion jossa ne lähtisivät yrittämään pyyhkiä juutalaisvaltiota... Uh. En halua miettiä.
Kukaanhan ei tuota osaa varmaksi sanoa mutta yleisesti uskotaan että Israelin sukellusveneet kuljettaa atomiaseita.
Enkä kyllä epäile hetkeäkään etteikö ne kaikki lauottaisi lähi-idän pääkaupunkeihin jos Israel joutuisi ydiniskun kohteeksi.
 
.
 
Josko kuitenkaan. Missä sanotaan että ydinvoimalassa? Ehkä ydinvoimala-alueen lähellä?
Ei ainakaan lainaamassasi postauksessa. Ydinlaitos voi olla paljon muutakin kuin voimala, esim. rikastamo, varasto, tutkimuslaboratorio, jne. Ishafanissa on paljon noita laitoksia, mm. teknologiakeskus ja uraanioksidia uraaniheksafluoridiksi (rikastamista varten) muuntava laitos.
 
Jahromin poiminnat mahdollisista iskusuunnitelmista Iraniin

1. Wall Street Journal raportoi viranomaislähteisiin viitaten, että osa Donald Trumpin tiimistä, joka tutkii Bashar al-Assadin hallinnon kaatumista, arvioi vakavasti vaihtoehtoja Iranin estämiseksi ydinaseiden kehittämisessä, mukaan lukien "ennaltaehkäisevät ilmaiskut". Mahdollisia vaihtoehtoja ovat sotilaallisen paineen lisääminen lähettämällä lisää joukkoja, hävittäjiä ja laivoja Lähi-itään, myymällä kehittyneitä aseita Israelille, kuten bunkkerinpuhkaisupommeja, ja vahvistamalla Israelin kykyä hyökätä Iranin ydinlaitoksia vastaan.​
2. Samanaikaisesti Israelin armeijan viranomaisiin viitaten Israelin Times raportoi, että Iranin regiimin Lähi-idässä toimivien proxy-ryhmien heikentämisen ja Assadin hallinnon kaatumisen jälkeen Syyriassa on avautunut tilaisuus iskeä Iranin ydinlaitoksiin.​
Raporttien mukaan Trump on äskettäin keskustellut Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun kanssa ja ilmaissut huolensa Iranin mahdollisesta ydinaseen hankkimisesta presidenttikautensa aikana.​
Wall Street Journal kirjoitti, että toinen vaihtoehto olisi sotilaallisen voiman uhka yhdistettynä pakotteisiin, jotta Teheran saataisiin tekemään diplomaattinen ratkaisu.​
Valituksi tullut Yhdysvaltain presidentti, joka on valittu Time-lehden vuoden henkilöksi, ei sulkenut pois mahdollisuutta sotilaalliseen iskuun Iraniin lehden haastattelussa.​

3. Trumpin voiton jälkeen Yhdysvaltain presidentinvaaleissa on spekuloitu voimakkaasti tulevan hallinnon linjasta Irania kohtaan.

Samaan aikaan eräs valitun presidentin siirtymäkauden tiimin viranomaisista totesi, että paineen on ulotuttava taloudellisten sanktioiden lisäämisen ulkopuolelle, viitaten Iranin suunnitelmiin salamurhata Trump.

Viime viikkoina Iranin viranomaiset ovat puhuneet avoimemmin pyrkimyksistään saavuttaa ydinase, mikä on lisännyt huolta asiasta.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) pääjohtaja Rafael Grossi varoitti joulukuussa, että Iran on merkittävästi lisännyt rikastetun uraanin tuotantokapasiteettiaan ja lähestyy rajaa, joka riittää ydinaseen rakentamiseen

4. Grossi arvioi, että Iranin hallinnolla on nyt 60-prosenttisesti rikastettua uraania, ja jos sen rikastusaste nousee 90 prosenttiin, se riittää neljän ydinpommin valmistamiseen.

Reuters raportoi torstaina 12. joulukuuta IAEA:n luottamukselliseen raporttiin viitaten, että Iran on hyväksynyt IAEA:n tiukemman valvonnan Fordon ydinlaitoksella.

Iranin ulkoministeriön apulaisministeri Kazem Gharibabadi reagoi raporttiin kehottamalla IAEA:n pääjohtajaa olemaan spekuloimatta julkisesti.

Hän lisäsi, että Iran ei hyväksy lisää valvontaa ennen pakotteiden poistamista.

Tasanimi-uutistoimisto puolestaan raportoi, että IAEA ja Teheran ovat sopineet uusista valvontajärjestelyistä, jotka liittyvät Fordon rikastustoiminnan lisääntymiseen.

Reuters kirjoitti, että Iran on hyväksynyt IAEA:n pyynnön lisätä tarkastusten määrää ja tiukkuutta Fordon laitoksilla.

5. Tasanimi puolestaan raportoi, että tarkastusten määrä (mutta ei tarkastajien lukumäärä) kasvaa.

Uutistoimisto totesi, että tarkastusten lisäämisen syynä on Iranin 60-prosenttisen uraanin rikastustoiminnan kasvu.
 
Back
Top