Isku Iraniin

Tetra

Respected Leader

ak.tied

Ylipäällikkö
Mites Turkki on reagoinut Soleimanin poistoon? Tämän päivän Nato-kokous voi toki tuoda päivitystä siihen, miten paljon Turkki aiheuttaa ristivetoa Naton sisällä.
 

BlackFox

Ylipäällikkö
Vaari toteaa aina uutisia katsoessa.
Sama meno jatkuu mitä silloin kun olin nuori ja olin tuolla eri maissa. Kohta Israeli saa taas tuosta tarpeekseen ja pistää hävittäjillä paikat remonttiin, ne ei onneksi turhaan lupia kysele. Näin on tapahtunut aikaisemminkin monesti ja näin tulee tapahtumaan uusiksi. Usko huvikseen että tuolla ei tulla näkemään rauhaa koskaan.
 

hansai

Supreme Leader
Yhdysvaltain edustajainhuone aikoo äänestää Trumpin Iran-toimien rajoittamisesta – "Tehtävämme on pitää amerikkalaiset turvassa"
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on puolustanut perjantain ilmaiskua ja kertonut, että se tehtiin sodan välttämiseksi.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on puolustanut perjantain ilmaiskua ja kertonut, että se tehtiin sodan välttämiseksi. KUVA: CRISTOBAL HERRERA

ULKOMAAT 6.1.2020 11:06
STT

"Kongressin jäseninä ensimmäinen tehtävämme on pitää amerikkalaiset turvassa", puhemies Pelosi kirjoittaa kollegoilleen.
Yhdysvalloissa edustajainhuone äänestää tällä viikolla, rajoitetaanko presidentti Donald Trumpin sotatoimia Iranin suhteen. Asiasta kertoo edustajainhuoneen demokraattipuhemies Nancy Pelosi demokraattiedustajille lähettämässään kirjeessä, joka on julkaistu Pelosin verkkosivulla.

Yhdysvallat teki perjantaina Irakissa lennokki-iskun, jossa kuoli muiden muassa iranilaiskomentaja Qassem Suleimani. Iranin uskonnolliset ja poliittiset johtajat ovat uhanneet kostoiskulla, kun taas Trump on sanonut Yhdysvaltojen iskevän yli 50:een Iranille tärkeään kohteeseen, jos Iran tekee vastaiskun.

Kirjeessä Pelosi kutsuu lennokki-iskua provokatiiviseksi ja suhteettomaksi sekä sanoo sen vaarantaneen niin Yhdysvaltojen joukot, diplomaatit kuin muutkin lisätessään jännitteiden huomattavan kiristymisen riskiä.
–  Kongressin jäseninä ensimmäinen tehtävämme on pitää amerikkalaiset turvassa.

Tästä syystä olemme huolissamme siitä, että hallinto toimi neuvottelematta kongressin kanssa ja kunnioittamatta kongressin perustuslaissa taattua oikeutta päättää sotatoimista, Pelosi kirjoittaa.

Pelosin mukaan demokraattisenaattori Tim Kaine esitteli sisällöltään samanlaisen päätösehdotuksen senaatissa aiemmin. Päätöksessä painotetaan kongressin valvontavastuuta ja vaaditaan, että jos kongressi ei muuta päätä, hallinnon Iraniin liittyvät sotatoimet lopetetaan 30 päivän kuluessa.
–  Kiitos isänmaallisesta johtajuudestanne tänä vaikeana aikana, Pelosi päättää kirjeensä.

 

Bwana

Kapteeni
Iran voi laskelmoida, että USA:n vastaisku voisi helpottaa sisäpoliittista kriisiä, se olisi siis ainoa järkevä syy tökkiä kepillä USA:n sotilaskohteita.

Riskinä on, että jos USA alkaa pommittaa kohteita Iranissa, niin Iranin ydinohjelma pommitetaan siinä ohessa, eli tehdään työ Israelin puolesta.
Eiköhän siinä tehtäisi työ ihan meidän kaikkien puolesta...
 

hansai

Supreme Leader
Hautajaismenojen aikana Suleimanin tytär piti yliopiston luokse kerääntyneille surijoille voimakastahtoisen puheen, jossa hän povaa Yhdysvalloille synkempiä aikoja, kertoo uutissivusto CNN.

Hän kohdisti puheenvuoronsa etenkin Yhdysvaltain päämiehelle, presidentti Donald Trumpille.

– Trump, sinä pakkomielteinen uhkapeluri. Ilkeä suunnitelmasi Iranin ja Irakin erottamiseksi epäonnistui [...]. Sen sijaan se sai aikaan näiden kahden kansakunnan välille historiallisen yksimielisyyyden ikuisesta vihasta Yhdysvaltoja kohtaan, Suleimanin tytär Zeinab Suleimani julisti puheensa aikana.

Sinä hullu Trump, olet idiotismin symboli ja pelkkä lelu kansainvälisten sionistien käsissä, hän jatkoi.

– Tämä amerikkalaisten tekemä hirvittävä rikos kuvastaa rikollisuuden ja kiusaamisen ilmapiiriä, joka pitää sisällään kaiken verenvuodatuksen, etenkin Palestiinan alueella, tytär sanoi puheessaan.

 

Sardaukar

Greatest Leader
BAN

Sardaukar

Greatest Leader
BAN

Lapinukko

Eversti
Niin oli. Mutta kertoo miten erikoista Irak on.
Erikoiset ministeritkin, eikös se yksi nauttinut ruotsalaisen sosiaaliturvan etuisuuksiakin? Noiden kanssa sitten Timo Soini yritti neuvotella Suomeen ilmaantuneiden ja mm. Iranin militian jäsenten palauttamisesta. Kyse oli nähtävästi siitä paljonko meidän olisi kuulunut maksaa että ottavat omansa takaisin. Olisko amerikkalaistenkin kanssa kyse myös rahasta, vedättävät koko ajan.

ISIS-akoilla ei taida olla enää kiirettä Suomeen, eivät ne kohta ainakaan Erbilin kautta tule. Jäävät odottelemaan kalifaattiaan. Orpolapset tuli ja hyvä niin jos siihen jää.
 

Sardaukar

Greatest Leader
BAN
Erikoiset ministeritkin, eikös se yksi nauttinut ruotsalaisen sosiaaliturvan etuisuuksiakin? Noiden kanssa sitten Timo Soini yritti neuvotella Suomeen ilmaantuneiden ja mm. Iranin militian jäsenten palauttamisesta. Kyse oli nähtävästi siitä paljonko meidän olisi kuulunut maksaa että ottavat omansa takaisin. Olisko amerikkalaistenkin kanssa kyse myös rahasta, vedättävät koko ajan.

ISIS-akoilla ei taida olla enää kiirettä Suomeen, eivät ne kohta ainakaan Erbilin kautta tule. Jäävät odottelemaan kalifaattiaan. Orpolapset tuli ja hyvä niin jos siihen jää.
Kaikenlaisia kurkunleikkaajia tänne kaivataankin.

Omakohtaisenakin kokemuksena moni "herranjestas kun se on vaan lapsi" pystyy sellaisiin asioihin ja nimenomaan juuri siksi että on lapsi, niin oksat pois.

Moraalin ja omakohtaisen kuolevaisuuden tunne kun tulee elämässä myöhemmin.
 

adam7

Respected Leader
Niin oli. Mutta kertoo miten erikoista Irak on.
Siellä on erikoisen heikko valtio ja instituutiot.

Kun iranilaismielinen miliisi piiritti pari päivää jenkkien lähetystöä, pääministeri (toimitusministeriö) neuvotteli pari päivää miliisin edustaien kanssa anelleen niitä pois lähetystön ympäriltä, arhgumentoiden että meidän pitää toimia kuten valtio toimii, eli tarjota turvallisuus lähetystöille. Lopulta iranilaismielinen miliisi suostui. Nämä miliisit ovat muodollisesti hallituksen alaisia. Käytäntö on sitten eri.

Samalla on todettava, että siellä ei menty aidan yli, paitsi tuon lähetystön porttirakennuksen katolle, mutta ei siitäkään pihalle. Eli miliisillä oli tiukat ohjeet tämän osalta.

Ja tuo parlamentin pyyntö hallitukselle kaikkien ulkomaalaisten joukkojen poistamisesta maasta tehtiin vain shiialaisedustajien toimesta. Sunni- ja kurdiedustajat eivät siihen osallistuneet. Nyt kun siellä on toimitusministeriö ei kyllä hallituksessa saada aikaan päätöksiä ennen kuin saavat uuden hallituksen aikaan, johon voi mennä aikansa.

Saa nähdä kestääkö Irakin yhtenäisyys jos velvoittava päätös ulkomaisten joukkojen poistamisesta saadaan aikaiseksi. Sunnien ja kurdien tyytyminen sellaiseen päätökseen saattaa olla kova paikka. Ja hallitusta vastaanhan siellä eri kaupungeissa on osoitettu mieltä ilman shia/sunnijakoa jo jonkin aikaa.
 
Tulkintasi kulttuurikohteista vaikuttaa poikkeavan muiden tulkinnoista. Mikäli Trump tarkoitti kulttuurillisesti merkittävillä kohteilla listaamiasi kohteita, niin sitten antaa palaa. Toinen tulkinta on, että Trump tarkoitti kulttuurillisesti arvokkaita kohteita jotka eivät ole sotilaallisesti merkittäviä itsessään, esimerkiksi jotain Unescon maailmanperintökohteita.
No tuo "toinen" tulkinta on aivovammainen. Miksi ihmeessä ohjuksia hukattaisiin moisiin kohteisiin? Mitä hyötyä moisesta olisi? Kuka upseeri muka moisen päätöksen olisi valmis tekemään? Kyllä tuo tarkoittaa telkkua, yliopistoja ja tutkimuslaitoksia yms, joilla on osuus ydinohjelmassa. yms.

Taas tyypillinen Trumpin vastustajien Trumpuutinen, tyypilliseen tyyliin.
 

Rauhantekijä

Respected Leader
Tässä on kyse Iranin ydinaseohjelmasta. Jos Iran saa ydinaseen, niin se moninkertaistaa ydinsodan riskin. Se on kaikkien ongelma - myös meidän.
Juuri tästä on kysymys. Meidän suomalaisten tulee nyt vaan ensin mielessämme päättää että kannatammeko Iranin ydinaseen valmistamista vai vastustammeko sitä?
Kun olemme sitä mieltä, että vastustamme, valitsemme puolemme ja sillä mennään sitten tilanteen loppuun saakka.
Olemme silloin samassa ryhmässä USA:n ja muiden kanssa ja haluamme tuhota Iranin ydinaseen. Ei ole sitä vaihtoehtoa että Iran valmistaa ydinaseen. Se pitää ymmärtää ja hyväksyä.
.
 

Karripee

Korpraali
BAN
RÖLLIKKÄ
Ei, vaan Iran polvilleen. Ydinlaitokset kasaan ja tilanne selväksi että alueella ei enää uhitella. Iranilla ei ole oikeutta rakentaa ydinasetta koska se ei ole rauhan suunta.
.
Nämä tällaiset sotahullut viestit ovat vain todiste sen puolesta, että Iran tarvitsee ydinaseen. Pohjois-Korealle se on ollut henkivakuutus ja sitä se olisi myös Iranille.
 
Top