”Ihmisen mielikuvitus ei edes veny siihen”, vaikutusvaltainen YK-asiantuntija kuvaa Hamasin tekemien raiskausten julmuutta
Seksuaalinen väkivalta|Hamas harjoittaa seksuaalista väkivaltaa panttivankejaan kohtaan yhä, arvioi YK:n erityisedustaja Pramila Patten HS:n haastattelussa.
Tilaajille
Hamasin hyökkäys Nova-musiikkifestivaalin alueelle jätti jälkeensä useita satoja ruumiita. Osa oli poltettu. Moni uhri oli ensin raiskattu ja sitten tapettu. KUVA: RONEN ZVULUN
Tanja Vasama HS
2:00
Lue tiivistelmä
YK:n erityisedustaja raportoi Hamasin hyökkäyksestä Israelissa, jossa raiskauksia ja seksuaalista väkivaltaa tapahtui.
Ryhmä löysi kohtuullisia perusteita uskoa, että raiskauksia tapahtui myös kahdessa muussa paikassa hyökkäyksen aikana.
Näytä lisää
”SE oli sellainen brutaaliuden ryöppy, että ihmisen mielikuvitus ei edes veny siihen”,
Pramila Patten sanoo.
Patten on YK:n pääsihteerin erityisedustaja, joka kiertää maailman kriisipesäkkeitä ja selvittää niissä tapahtuvaa seksuaalista väkivaltaa, kuten raiskauksia. Nyt hän istuu Sanomatalossa Helsingin keskustassa ja kuvailee Hamasin ja muiden palestiinalaisten äärijärjestöjen hyökkäystä Etelä-Israeliin viime lokakuun 7. päivänä.
”Hyökkäyksen julmuus oli käsittämätön. Ruumiit – miesten, naisten, lapsien – olivat täynnä luoteja”, sanoo Patten, joka selvitti tapahtumien kulkua paikan päällä Israelissa tammi–helmikuussa.
”Nova-festivaalilla oli paljon alastomia ruumiita, jotka oli sidottu puihin”, hän kertoo musiikkitapahtumasta, jossa asemiehet tappoivat yli 360 ihmistä.
Monet uhreista oli raiskattu ja sitten tapettu, jotkut tapettu raiskauksen aikana. Osa ruumiista oli pahoin poltettu.
”En ole nähnyt koskaan niin paljon vihaa.”
Pramila Patten vieraili alkuviikosta Suomessa ja kävi puhumassa esimerkiksi eduskunnassa. KUVA: KALLE KOPONEN / HS
PATTEN ja hänen oikeuslääketieteen, poliisin, rikosoikeuden ja digitaalisen tekniikan asiantuntijoita sisältänyt ryhmänsä kokosi työstään
raportin, jonka Patten esitteli YK:n turvallisuusneuvostolle maaliskuussa.
”Luotettavat lähteet kuvasivat, kuinka he löysivät murhattuja ihmisiä, pääosin naisia, joiden ruumiit ovat alasti vyötäisistä alaspäin – ja jotkut täysin alastomia –, kädet sidottu selän taakse, monia ammuttu päähän”, raportti kuvaa musiikkifestivaalin tapahtumia.
Ryhmä kävi eri kohteista läpi noin 50 tuntia videoraakamateriaalia, yli 5 000 valokuvaa, haastatteli hyökkäyksestä selvinneitä, silminnäkijöitä, vapautettuja panttivankeja sekä Israelin valtion edustajia.
Niiden pohjalta ryhmä löysi ”kohtuullisia perusteita” uskoa, että raiskauksia ja muuta seksuaalista väkivaltaa tapahtui musiikkifestivaalin lisäksi kahdessa muussa paikassa hyökkäyksen aikana.
OSA julkisuudessa kerrotuista julmuuksista osoittautui ryhmän mukaan kuitenkin perusteettomiksi. YK-ryhmä ei löytänyt todisteita esimerkiksi tarinalle, jonka mukaan raskaana olleen naisen kohtu olisi viilletty auki ennen kuin nainen tapettiin.
Tiedonkeruu oli kaikkiaan haasteellista. Viranomaiset etsivät poltetun hiilen seasta ihmiskudosta yhä Pattenin matkan aikana. Osa rikosteknisistä todisteista tuhoutui heti iskun jälkeen, kun paikalle saapuneet vapaaehtoiset auttajat pukivat alastomia ruumiita eikä niitä kuvattu kuolleiden kunnioittamisen vuoksi.
Seksuaalisen väkivallan uhreista vain harvat selvisivät hengissä. Pattenin ryhmä ei tavannut heitä, sillä he ovat tiettävästi liian huonossa kunnossa haastatteluihin.
HAMAS otti hyökkäyksessä 253 panttivankia, joista osa on kuollut ja osa päässyt sittemmin vapaaksi.
YK-ryhmä löysi ”selvää ja vakuuttavaa tietoa” siitä, että osa panttivangeista on joutunut ”raiskauksen ja seksualisoidun kidutuksen ja seksualisoidun julman, epäinhimillisen ja häpäisevän kohtelun” kohteeksi.
Panttivankina on arvioiden mukaan yhä 120 ihmistä, mutta heistä monien uskotaan kuolleen.
Elossa oleville tehdään yhä seksuaalista väkivaltaa, Patten arvioi.
”Meillä on kohtuullisia perusteita uskoa, että tämä jatkuu. En voi antaa varmaa tietoa, mutta tiedämme, miksi sanomme niin. On salassa pidettäviä elementtejä, joita en voi antaa julkisuuteen.”
PATTEN ei käynyt Gazassa, mutta hän selvitti myös sitä, ovatko Israelin sotilaat syyllistyneet seksuaaliseen väkivaltaan palestiinalaisia kohtaan. Sitä varten hän tapasi useita naisia, joista osa oli ollut pidätettyinä, joidenkin kodeissa oli tehty kotietsintöjä ja toiset kertoivat häirinnästä tarkastuspisteillä.
”He kertoivat, että heidät oli pakotettu olemaan alasti, ruumiintarkastukset olivat kohtuuttomia”, Patten sanoo.
”He puhuivat seksualisoidusta kidutuksesta.”
Näille tiedoille ryhmä ei kuitenkaan saanut YK-standardien mukaista vahvistusta.
”Mutta nyt seksualisoidusta kidutuksesta tulee paljon tietoa, mukaan lukien Gazasta, erityisesti miehiin kohdistuvasta”, Patten sanoo. Materiaalia kerätään seuraavaa raporttia varten.
Seksuaalinen väkivalta on uusi piirre Israelin ja palestiinalaisten vuosikymmeniä kestäneessä konfliktissa.
SEKSUAALINEN väkivalta konflikteissa
näyttää lisääntyneen dramaattisesti. Viime vuonna YK:n varmistamien tapausten määrä kasvoi lähes 50 prosentilla vuoteen 2022 verrattuna. Vahvistettuja tapauksia oli yhteensä 3 688 kappaletta ympäri maailmaa.
Ne edustavat kuitenkin vain jäävuoren huippua. Vaikka Pattenin edustama YK-toimisto on 15 vuoden olemassaolonsa aikana onnistunut hälventämään aiheeseen liittyvää häpeää, valtaosa tapauksista jää yhä raportoimatta.
”Avustustyöntekijöiden mukaan jokaista raportoitua tapausta kohden ainakin 20 tapausta jää piiloon.”
Yksi syy tapausten lisääntymiseen on se, että maailmassa on nyt meneillään ennätysmäärä konflikteja sitten toisen maailmansodan päättymisen.
KAHDESSA
tuoreimmassa vuosiraportissa näkyy myös Venäjän hyökkäys Ukrainaan.
YK:n ihmisoikeuksien tarkkailuoperaatio Ukrainassa on dokumentoinut ja varmistanut sodan kahden ensimmäisen vuoden aikana 269 konfliktiin liittyvää seksuaalisen väkivallan tapausta, Patten kertoo. Uhreista suurin osa, 184 tapausta, on miehiä.
Kyse ei ole sodan sivutuotteesta vaan Venäjän käyttämästä taktiikasta.
”Se on konfliktiin liittyvää seksuaalista väkivaltaa, seksuaalista väkivaltaa, jota käytetään sotataktiikkana