Israelin kerrotaan harkitsevan rajoitettua maaoperaatiota Hizbollahin iskujen lopettamiseksi.
www.verkkouutiset.fi
Jännitteet ovat lisääntyneet kevään mittaan Israelin ja Libanonin vastaisella rajalla.
Hizbollah-miliisi on lisännyt hyökkäystensä laajuutta, minkä seurauksena Israel on uhannut aloittaa sotilasoperaation Libanonin puolelle. Maan asevoimat (IDF) kasvatti hiljattain palvelukseen kutsuttavien reserviläisten ylärajaa 350 000 sotilaaseen.
Israelin pohjoisosiin pudonneet raketit aloittivat tulipaloja, jotka polttivat noin tuhat hehtaaria Kiryat Shmonan kaupungin lähellä. Paikalla vieraillut pääministeri
Benjamin Netanjahu sanoi viime viikolla maansa olevan valmis ”hyvin intensiiviseen toimintaan” pohjoisessa.
– Tavalla tai toisella tulemme palauttamaan alueen turvalliseksi, Netanjahu sanoi.
Israelin asevoimien yleisesikuntapäällikkö
Herzi Halevi antoi samalla ymmärtää, että päätös neuvotteluratkaisusta tai sotilasoperaatiosta on tehtävä piakkoin.
Hizbollah on käyttänyt viime aikoina räjähdelennokkeja aiempaa systemaattisemmalla tavalla. Burkan-ohjuksia on tulitettu kohti Israelin tukikohtia ja ilmatorjuntajärjestelmiä jopa 50 kilometrin päässä rajasta.
Iskujen tarkkuuden kerrotaan lisääntyneen huomattavasti, mikä mahdollisesti viittaa kohentuneisiin tiedustelukyvykkyyksiin. Israelin lennokkeja ja lentokoneita vastaan on lisäksi ammuttu ilmatorjuntaohjuksia.
Entinen tiedustelu-upseeri ja Tel Avivin yliopiston nykyinen tutkija
Sima Shine sanoo
Le Monde -lehdelle, että Yhdysvaltain ja Ranskan ajama neuvotteluratkaisu tuskin onnistuu ilman Gaza-tulitauon aikaansaamista. Uuden konfliktin uhka on näin ollen edelleen korkea.
– Osa Israelin puolustushallinnossa kannattaa sotilasoperaatiota, joka nähdään rajoitettuna. Sen tavoitteena olisi ajaa Hizbollah pois puskurivyöhykkeeltä lähellä Libanonin puoleista rajavyöhykettä, Shine sanoo.
Vaarana on, että konflikti laajenisi rajavyöhykkeen ulkopuolelle.
Axios-median mukaan Valkoisesta talosta on varoitettu Israelia siitä, että ”rajoitettu sota” voisi johtaa Iranin sotilaalliseen väliintuloon.
– Suurista ulkopuolisista toimijoista kukaan ei halua muuttaa tätä konfliktia avoimeksi sodaksi. Ei Yhdysvallat eikä Iran, ex-tiedustelu-upseeri arvioi.