Itämeren turvallisuustilanne

Kyllä se on tunnusteluoperaatio, joku vastatoimi tästä täytyy tulla.

Suomen vedenalainen infra ei ole niin tärkeätä kuin Norjan vastaava, joten luulisi että Norjallekkin on tärkeätä että tässä näytetään ryssälle että Naton maalla ei putkia ja piuhoja katkota noin vain.

En sitten tiedä mikä se vastatoimi voi olla, mutta luultavasti lisääntynyt Naton toiminta alueella on ensimmäine.
Itämeri ja Pohjanmeri on täynnä kaapelia, sähköpiuhaa ja kaasuputkea. Ilman noita keskeiset EU ja UK on ns. kusessa energiahuollollisesti. Lisäksi tietysti tietoliikenne kulkee samalla alueella pääosin merenpohjassa.

Kyllä tässä nyt kokeillaan edellisten tietoliikennekaapelikatkojen jälkeen rajoa että mitä voi tehdä ja mitä ei. Jos halutaan että ryssä ei katko niin sille hommalle pitää laittaa nyt stoppi. Suomi on varautunut mutta Ranska-Saksa ei ole. Varsinkin sähkön osalta aika moni on Norjan vesivoiman varassa. Kaasun osalta Norjasta tulevat putket on myös melkoinen osa ensitalven sakemannin lämmitystä. Nooh, nyt pääsee sutsisatsizults tekemään sitä voimallista ulkopolitiikkaa tai palelee ensitalvenakin.
 
Heitetään oma veikkaus siitä, mikä on homman nimi.

Kuten jokainen asiaa seurannut tietää, niin venäjällä ei menen kovin hyvin Ukrainassa. Joten nyt on menossa Plan B. Eli, venäjä lähtee nyt eskaloimaan vähän joka puolella, koska enään ei ole mitään hävittävää ja oikeasti kukaan ei todellakaan ole venäjälle hyökkäämässä. Joten, mitään sotilaallista riskiä venäjän suuntaan ei ole. Ja mitä tällä haetaa? Yritetään saada länsi neuvottelupöytään ja tilanne ns. jäädytettyä Ukrainassa. Ja vaikka länsi ei lähde siihen mukaan, niin aina lopputulos voidaan myydä kotiyleisölle ns. "voittona" kun venäjä esti suursodan syttymisen, joka taas antaa putinille kunniallisen tien vetäytymiseen.

Joten nyt pää kylmänä ja pidetään rintama tiiviinä. Mielenkiintoinen syksy/talvi tulossa.
 
Pieni sivuhuomio. Minua pikkuisen ärsyttää se, että joku hallituksesta tai hallituksen lähipiiristä vuotaa Iltalehteen ja ehkä muuallekin.

Lähde kertoo, että valtionjohto ja Puolustusvoimat epäilevät, että Venäjä on iskenyt Suomen ja Viron väliseen kaasuputkeen.

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/07fa3666-2804-4d9a-98c1-91a3056e2995

Jos toimittajat saavat turpotietoa ennen päätettyä tiedottamista, se tarkoittaa aika monta korvaa lisää ennen aikojaan kaikissa muissakin asioissa. Kuka muu voi seurata hallituksen pohdintoja reaaliajassa? Retorinen kysymys.

Miksi en yllättynyt, että IL:n Lauri Nurmi tietää taas ensimmäisenä, kuten F-35:n valinnankin? :unsure:
 
Saadaan näköjään tähänkin topikkiin vipinää tulevalle talvelle, ei tule jäämään viimeiseksi tempuksi kun peli avattu.

Sitähän ne tiedotustilaisuustyypit sanoivat, että lisää yllätyksiä voi tulla.

Jokainen foorumilainen katsoo nyt sitten jatkossa auton alle ennen kuin kääntää virta-avaimesta. Ovikin kannattaa avata hanskat kädessä, jos on niitä salisburylaisia aineita eksynyt ihan sattumalta ovenkahvaan. 🕵️‍♂️
 
Tämä ajoitus vahvistaa myös aika hyvin, että Venäjä oli tietoinen siitä Hamas-hommelista...
 
Itämeren turvallisuustilanne on muuttunut.
Venäjä on nyt syyllistynyt sotatoimiin Itämerellä ja tuhonnut kaasuputken ja datakaapelin.

Ahvenanmaan demilitarisointia koskeva muutos on jäissä koska muutokset ovat sopimusteknisesti hankalia. Suomi voisi kuitenkin nyt aloittaa sotilaallisen merivalvonnan Ahvenanmaalla.

Siis ei tarvita mitään hankalia neuvotteluita ja sopimusmuutoksia. Nykyisiä sopimuksia tulkitaan niin että Suomen on aika alkaa puolustaa Ahvenanmaata ja läheisiä merialueita.

Tämän seurauksena on tietysti kaksi merkittävää asiaa:
-Demilitarisointi päättyy koska Ahvenanmaa militarisoidaan.
-Venäjän lähetystöä ei tarvita enää Ahvenanmaalla valvomaan demilitarisointia.
 
Yksipuoleisella päätöksellä Ahvenanmaa voitaisiin militarisoida huoltovarmuuden turvaamiseksi. Tiukempaa valvontaa ja rajan sekä merivoimien suhaamista alueelle. Rajan varuskunta ensimmäiseksi Ahvenamaalle ja ryssät mereen sieltä.
 
Back
Top