Itsenäisyyspäivän marssit, kulkueet ja mielenosoitukset

Tsemppiä YJT ja kumppanit sinne Helsinkiin huomenna. Itse lähden aamulla kaurisjahtiin ja illalla menen saunaan. Sytytän ulkotulet pihalle ja kunnioitan itsenäisyyttämme rauhallisin merkein.
 
Hyvää itsenäisyyspäivää teille kaikille,Justin tekee muusin ja käristyksen huomenna ja on lähtövalmiudessa kunniavartioon mikäli joku peruuttaa vuoronsa,myöhästyin asiassa ja vuorot menivät nuoremmille.Sytyttäkää illalla kynttilät ja hiljentykää,foorumi veljet ja siskot.
 
Hyvin ehtii...

"Torni sulkeutuu 16. joulukuuta ja sen ravintolat 20. joulukuuta."


Tulkaa Tampereelle. Hotelli Torni palvelee jatkossakin matkustavaisia.

 
Näkökulma: Helsinki ilman natseja -kulkueessa on poliittisia piirteitä – tietääkö tavallinen kansalainen, mihin osallistuu?

Tänään klo 19:16
Solmu Salminen


Helsinki ilman natseja -kulkueen toimintalogiikka vaikuttaa samanlaiselta kuin äärioikeiston 612-marssissa, kirjoittaa rikos- ja oikeustoimittaja Solmu Salminen.

Helsinki ilman natseja -mielenosoitus viime vuodelta.
Helsinki ilman natseja -mielenosoitus viime vuodelta.

Helsinki ilman natseja -mielenosoitus viime vuodelta. ATTE KAJOVA

Äärioikeistoa vastustava Helsinki ilman natseja -mielenosoitus on kasvanut muutamassa vuodessa useamman tuhannen ihmisen suurtapahtumaksi, joka symboloi varsin miellyttävällä tavalla sitä, että kansallissosialismi ja rasismi eivät kuulu suomalaiseen yhteiskuntaan.

Tälläkin hetkellä uusnatsistiset Pohjoismainen vastarintaliike ja Soldiers of Odin yrittävät spinnata marssijärjestyksensä sellaiseksi, että poliisi ei voi puuttua laittomaan toimintaan ennalta.

Demokratian väheksyjät liittynevät taas 612-soihtukulkueeseen, joka on niin ikään maahanmuuttovastaisten ja uusnatsien perustama, mutta pukee itsensä taitavasti isänmaallisuuden viittaan.

Äärioikeistolle saa ja pitää näyttää, mitä mieltä Suomi on heidän esiintymisestään yleisillä paikoilla. Helsinki ilman natseja -tapahtuman otsikko on universaali ja oikea pyrkimys, jota kannattaa jokainen oikeustoimikelpoinen suomalainen.

Siksi mielenosoitukselta on syytä edellyttää, että sen oma pesä pidetään puhtaana.

Anarkistit ovat aiheuttaneet 2000-luvulla merkittäviä aineellisia vahinkoja itsenäisyyspäivisin ja muissa yhteyksissä. Mielenosoittajat ovat pyrkineet konflikteihin poliisin kanssa ja oikeuttavat tarvittaessa fyysisen väkivallan ja tuhotöiden tekemisen. Ikkunoita pirstovilla, autoja polttavilla anarkisteilla ei ole mitään tekemistä yhteisen hyvän ajamisen kanssa. He ovat oman ääriliikkeensä asialla.
Helsinki ilman natseja -mielenosoitus ei pelkästään salli anarkistien läsnäoloa ja symboleita mielenosoituksessa. Esiintymisensä perusteella se on anarkistien suoraan tukema ja osin myös järjestämä.


Punamustat liput ja muut anarkistitunnukset ovat olleet näyttävästi esillä kulkueen etulinjassa banderollin kanssa. Tapahtuman on pakko tiedostaa, että osallistujamääränsä ja viestinsä perusteella se päätyy laajaan julkisuuteen ja lehtikuviin. Anarkismi liitetään hyvin harkiten osaksi Helsinki ilman natseja -marssin kuvastoa. Useat anarkistiset liikkeet ovat ilmoittautuneet tapahtuman tukijoiksi.
Natsien vastaisessa mielenosoituksessa ei ole ilmennyt laajoja järjestyshäiriöitä. Kulkueeseen liittyvät anarkistit ovat kuitenkin aiemmin syyllistyneet mellakointiin ja ilkivaltaan. Kuva Tampereelta 2013.

Natsien vastaisessa mielenosoituksessa ei ole ilmennyt laajoja järjestyshäiriöitä. Kulkueeseen liittyvät anarkistit ovat kuitenkin aiemmin syyllistyneet mellakointiin ja ilkivaltaan. Kuva Tampereelta 2013.

Natsien vastaisessa mielenosoituksessa ei ole ilmennyt laajoja järjestyshäiriöitä. Kulkueeseen liittyvät anarkistit ovat kuitenkin aiemmin syyllistyneet mellakointiin ja ilkivaltaan. Kuva Tampereelta 2013. TIMO MARTTILA

Tapahtumajärjestäjä kiisti torstaina Iltalehdessä, että kyse olisi anarkistisesta marssista.

Tiedottaja perusteli neutraaliutta sillä, että marssi kieltää puoluepoliittiset tunnukset, valtioiden liput ja autoritaariset symbolit. Väite pikemminkin vahvistaa epäilyä Helsinki ilman natseja -tapahtuman anarkistisuudesta: järjestäytyneen valtion ja esivallan vastustaminen on suoraan aatteen oppikirjasta.

Lisäksi tapahtuma asettaa itsensä osaksi laajempaa kontekstia, kun se viittaa Turkin riepottelemien kurdien tukemiseen ja ”feministiseen vallankumoukseen”.

Marssille osallistuvat tavalliset ihmiset kannattavat natsitonta Suomea. Sen sijaan he tuskin kannattavat aatetta, joka on valmis protestoimaan kapitalismia ja viranomaisia vastaan töhrimällä seiniä ja hajottamalla omaisuutta. Kansalaisilla on oikeus tietää, pyritäänkö heidän läsnäoloaan käyttämään viestinnällisesti jonkin muun asian hyväksi.
Natsien vastaisen mielenosoituksen epäselvä ”irtisanoutuminen” ideologiasta saa pohtimaan, onko kyse jonkinlaisesta Troijan hevosesta, jossa anarkistien johtama joukko näyttää itseään suuremmalta, kun sen mukana tulee 2 000 tietämätöntä ihmistä. Ydinryhmä selittää virallisesti, että marssilla ei ole ideologiaa ja nauttii samalla, kun sen symboliikka paistattelee median kautta suomalaisten aamupalapöydissä. Tässä tapauksessa Helsinki ilman natseja -tapahtuman toimintalogiikka ei eroaisi millään tavalla äärioikeiston 612-kulkueesta.

Helsinki ilman natseja -mielenosoitus esiintyy mahtavalla asialla. Marssi tekisi virallisen tavoitteensa näkökulmasta kaikkein viisaimmin, kun kieltäisi anarkistiliput ykskantaan. Siihen asti tapahtuma vaikuttaa omasta näkövinkkelistään ääripoliittiselta.

 
Back
Top