Pakkasilma on yleensä hyvä kuivattamaan märkää pyykkiä, koska se on niin kuivaa. Tavallisesti pakkasella ei oolla lähelläkään kosteuspistettä, ja sitä kautta se imee itseensä kosteutta (vaikkei kykenekään kokonaisuutena sitomaan yhtä paljon kosteutta kuin lämmin ilma).hessukessu kirjoitti:Miten muuten pakkasta voi käyttää hyväkseen varusteiden kuivatukseen?
Jos esim. lämmittää teltassa vaatteet kuumiksi ja sitten vie ulos paukkupakkaseen - edesauttaako vaiko hidastaako tämä kuivattamista? Kaiken järjen mukaan lämpötilaero saa kosteuden haihtumaan kuumasta vaatteesta pakkasilmaan. Sitten kun vaate on ulkona jäätynyt, voi jäätyneen veden varistella pois vaatetta hakkaamalla jne. Miten on?
Onko muuten jossain ollut käytössä systeemiä, jossa on yksi teltta lisää laitettu ja lämmitetty sen kamina helevetin kuumaksi ja käytetty ko. telttaa vain varusteiden kuivatukseen? Nopeuttaa meinaan kuivattamista melkoisesti, jos teltan lämpötila onkin +10C sijaan +40 astetta (jossa äijät eivät enää voi itse makoilla).
Lisäksi lämmin varuste lämmittää myös itsensä ympäriltä ilmaa. Tällöin varusteen ympärille muodostuu lämmin erittäin kuiva ilmakerros, joka pystyy sitomaan hyvin kosteutta. Lämpimän ja kylmän ilman kierto on myös luonnostaan jatkuvaa lämpimän ilman noustessa ylös (ja etenkin jos hiukankin tuulee) niin varusteen lähellä on jatkuvasti kuiva ilmakerros. Kun varuste jäähtyy riittävästi, jäätyy siinä vielä oleva kosteus ja se on esimerkiksi vaatteista hakattavissa tai harjattavissa pois. Jäätyeessään kun vesi laajenee eikä enää mahdu entiseen tilaansa ja tunkeutuu huurteeksi varusteen pintaan (monikerroksesissa materialleissa saattaa jäädä myös kerrosten väliseen pintaan).
Pakkanen on ikivanha kuivatusmetodi. Usein ensimmäisellä kuivatuskerralla viedään varuste melko viileänä ulos, jotta se jäätyy nopeasti ja kosteutta saadaan mahdollisimman paljon pois ihan harjaamalla.
Parhaiten toimii siis yksikerroksissa ohuissa materiaaleissa. Nahalle tätä menetelmää ei yleensä suositella.