Jalkaväkikomppania puolustuksessa

Deeiii

Eversti
Jos SB:tä tai mm. Haminassa käytettävää VBS2:ta "pelataan" se on peli. Jos sitä käytetään simulaattorina se on koulutusväline.

Just näin. Toisissa yhteyksissä olen vähän simulaattoreiden käyttöön koulutuksessa perehtynyt; periaatteessa pelin/harjoitteen monimutkaisuus tai välttämättä edes realistisuus ei ole se määräävä tekijä siinä, voiko/kannattaako sitä käyttää harjoittelun apuna. Jos koulutus/harjoittelu on tavoitteellista ja hyvin mietittyä, niin jostain shakkipelistäkin varmaan on ainakin teoriassa saatavissa jotain jo irti. Yleensä tämä vaan sitten vaatii kouluttajaksi ja tuomariksi asioihin paremmin perehtyneen.
 

SJ

Supreme Leader
Anteeksi että uppaan taas tämän ketjun, mutta minulle tuli kysyttävää:

Ja esitän tämän mahdollisimman lyhyesti, joten oletuksena on sivulla 3. olevia malleja Talvela/Samses seuraileva ryhmitys.

Eli liittyen kaikenlaiseen harhauttamiseen mitä tuossa voitaisiin yrittää: Vihollinen epäilemättä saa ainakin jotakin tietoa kerättyä tiedustelemalla aluetta ilmasta ja siis ennen kuin lähettävät ensimmäistäkään tiedustelijaa alueelle, ellei sitten tiedustelija ole käynyt alueella ennen vihollisuuksien aloittamista. Mutta miten vihollinen sitten tulkitsee tuota tietoa ja miten he päättelevät pääpuolustusasemien sijainnin? Voisiko vihollisen saada uskomaan, että pääasemat ovat vaikkapa tuolla "Alamon" luona vaikkapa siten, että viedään sinne asemiin kaikki (tai ainakin 3/4) ITKK:t ja annetaan käsky käyttää niitä mahdollisimman agressiivisesti, jos vihollinen tulee lentelemään edes suunnilleen kantamalle?

Käsittääkseni nuo sulutteet on tarkoitus tehdä siten, että esim. puut kaadetaan tielle vasta viimehetkellä, joten sitä ei voida huomata etukäteen ja miinansijoja voidaan tehdä vaikka miten laajalle alueelle, joten niidenkään ei tarvitse paljastaa ryhmistystä. Lisäksi vihollinen olettaa muutenkin kohtaavansa ainakin jonkinlaista vastarintaa ennen varsinaisia asemia, joten sekään ei välttämättä kaada suunnitelmia, jos osa joukoista tai asemista havaitaan. Eli kysymys kuuluu: Onko tuo ilmatorjuntatuli riittävä merkki viholliselle tehdä johtopäätöksiä?
 
Top