Sotatieteen tohtori Saara Jantunen nostaa esiin Erkki Tuomiojan ja valtiosihteeri Risto Volasen henkilöistä, jotka toimivat kuin kylmän sodan aikana eli Venäjää ei saisi kritisoida, jos ei samalla haukuta jenkkejäkin. Nämä herrat eivät rajaa vaatimustaan pelkästään poliitikoihin vaan jopa tiedemiesten tulisi tanssia heidän mukaansa kylmän sodan aikaisia menetelmiä, etteivät syyllistyisi neuvostovastaisuuteen.
"
Arvostellaan yksipuolisuudesta ja jopa provokaatioista”
Kotimaa
|
Suomi ja Venäjä
Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen informaatiosodankäynnin asiantuntija, sotatieteiden tohtori Saara Jantunen näkee suomalaisessa keskustelussa viitteitä kylmän sodan ajan asennoitumisesta Venäjään.
–On ollut useita tapahtumia informaation alueella Suomessa ja Suomen ympärillä, jotka yksinkertaisesti eivät ole normaaleja tai hyväksyttäviä. Suomi ja suomalainen yhteiskunta ovat toistuvasti olleet Venäjän disinformaation kohteena, hän kirjoittaa
blogissaan.
Jantunen nostaa esiin myös Venäjään kriittisesti suhtautuviin kohdistuvan arvostelun.
–Kun toimittaja, tutkija tai asiantuntija keskustelee Venäjän ulko- ja turvallisuuspolitikasta kriittisesti, heitä arvostellaan yksipuolisuudesta ja jopa provokaatioista.
Jantunen mainitsee esimerkkeinä entisen ulkoministerin, kansanedustaja Erkki Tuomiojan (sd.) ja Matti Vanhasen hallituksen valtiosihteerin Risto Volasen kannanotot. Tuomioja arvosteli aikaisemmin tässä kuussa Ylen haastattelussa muun muassa suomalaisen median Venäjä-uutisointia. Myös Volanen on arvostellut Ylen ja Helsingin Sanomien uutisointia.
Jantusen mukaan tällainen on huolestuttavaa."
–On olemassa poliittisia toimijoita, jotka avoimesti käyttävät ”kritiikkiä” poliittiseen ohjaukseen, joka ei kohdistu vain toimittajiin, vaan myös asiantuntijoihin ja tutkijoihin, joita media kutsuu analysoimaan Venäjän (sotilaallisia) toimia, hän sanoo.
Jantunen kertoo Tuomiojan arvostelleen myös hänen näkemyksiään puolueellisiksi.
–Syytökset puolueellisuudesta ovat diplomaattinen tapa ilmaista, että jos arvostelee Venäjää, pitää arvostella yhtä paljon myös muita valtioita, hän kommentoi.
Jantunen huomauttaa bloginsa lopuksia, että tutkimus ei ole diplomatiaa eivätkä asiantuntijat ole poliitikkoja.
–Tutkimuksen tehtävä ei ole esittää poliittisesti tasapuolisia johtopäätöksiä. Tutkimuksen ainoa velvollisuus on tuottaa lisää ja levittää informaatiota, havaintoja ja analyysejä, tutkimuksella ei ole minkäänlaisia poliittisia velvollisuuksia, hän päättää."
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/200...n-asenteita-arvostellaan-yksipuolisuudesta-ja