Japanin maanjäristys ja hyökyaalto

KIM

Kenraali
Uutisointi on näköjään taas ***seestä uhrimäärien osalta. Ihan sama kun Thaimaan tsunamissa. Toimittajat arvuuttelevat kuolleiden määrää ja kyselevät samaa viranomaisilta. Aamupäivällä arvelin, että kuolleita on kymmeniä tuhansia. Nyt kun katsoin netistä kuvia niin laitan vielä nollan arvion perään. Eli satoja tuhansia kuolleita. Samaan aikaan tiedoitusvälineet antavat tietoa 60-300 hengen menetyksestä. Aamulla taidettiin mainita radiossa kuuden kuolleen silloin kun minä oletin niitä olevan kymmeniä tuhansia.

Ovat toimittajat sokeita vai tyhmiä ilmoittaessaan kuolleista?
Minusta niistä ei tarttis julkisuudessa puhua tässä vaiheessa mitään, mutta jos jotain puhuu tai kirjoittaa niin vois olla älli mukana.

Ajatelkaas minkälaista tuhoa tuollainen järistys aiheuttaisi vaikkapa helsingissä jossa ei olla varauduttu järistyksiin.
 
Meinaatko tosiaan, että uhriluku nousee noin suureksi kuin kirjoitat?
 
baikal kirjoitti:
Meinaatko tosiaan, että uhriluku nousee noin suureksi kuin kirjoitat?

En jaksa uskoa 100.000 uhriin, mutta kyllä kuolleita on väkisin lukemattomasti enemmän kuin toimittajien keuhkoamat 6 kpl. Tuhansia nyt ainakin, ellei viisinumeroista määrää. Japani on kuitenkin todella hyvin varautunut maanjäristyksiin ja niistä seuraaviin tapahtumiin.

Kuvat puhukoon puolestaan.

Ei se tietysti ole helppoa toimittajallakaan, kun pitäisi jotain kertoa, mutta kun ei ole mitään tietoa. Kuuntelin yhden maissa Ylen radiouutisia ja siinäkin "toimittaja" hiillosti SPR:n päällikköä. "Toimittaja" kysyi saman kysymykseen ainakin kolmesti peräjälkeen hieman eri tavoin ja SPR:n edustaja vastasi lopulta jo hieman närkästyneenä, ettei SPR:llä ole mitään muuta tietoa asiasta kuin, että Japanin punainen risti (JPR?) on luvannut tiedottaa kun on saanut selviteltyä tilannetta. Eikä mitä, "toimittaja" jatkaa inttämistä ja kysyy samaa asiaa uudelleen..
 
baikal kirjoitti:
Meinaatko tosiaan, että uhriluku nousee noin suureksi kuin kirjoitat?

Meinaan. Katso videoita ja kuvia netistä ja arvele itse.

Järistyksessä on kuollut arvioni mukaan tuhansia-kymmeniä tuhansia. Siihen päälle aaltojen ja vedennousun tappamat.
 
Tällä hetkellä on lähes mahdoton sanoa uhriluvusta mitään, kun edes toimittajan työn perusteet eivät tunnu olevan toimittajilla hanskassa.

Tuliko tsunamista varoitus? Yritettiinkö evakuoida? Ehdittiinkö evakuoida? Kuinka laajan alueen tsunami kasteli? Kuinka paljon alueella asuu ihmisiä? Onko kuvissa nähdyt sisämaahan virtaavat vesimassat paikallinen ilmiö vai onko vastaava tapahtunut koko rannikon leveydeltä? Onko rannikkoalue alavaa? Onko alueella kaupunkeja? Minkälaisia kaupunkeja? Jne? Paikalla oleville toimittajille tuollaisten asioiden selvittämisen pitäisi olla kohtuullisen helppoa. Monet asiat ovat varmasti maassa pidempään olleiden ihmisten tiedossa ihan luonnostaan.

Kuvien perusteella vähintään yksi asuinalue on tuhoutunut lähes kokonaan. Kelluva romulautta jäänyt jäljelle. Eikä mikään pieni kylä. Iltalehdessä kuvia Natorista Miyangin läänistä (?):

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2011031113342650_ul.shtml

Googlen karttahaulla (Natori, Miyang) saamme alueeksi tällaisen paikan:

http://maps.google.fi/maps?f=q&source=s_q&hl=fi&geocode=&q=Natori,+Miyagin+prefektuuri,+Japani&aq=0&sll=38.274306,140.923004&sspn=0.138267,0.22007&ie=UTF8&hq=&hnear=Natori,+Miyagin+prefektuuri,+Japani&ll=38.278888,140.936737&spn=0.138258,0.22007&t=h&z=12

Tiivistä asutusta rannikon lähellä.

Iltalehden jutussda mainittu Sendai, Miyang antaa tällaisen kartan:

http://maps.google.fi/maps?f=q&source=s_q&hl=fi&geocode=&q=sendai,+Miyagin+prefektuuri,+Japani&aq=&sll=38.252201,140.922318&sspn=0.138309,0.22007&ie=UTF8&hq=&hnear=Sendai,+Miyagin+prefektuuri,+Japani&ll=38.267837,140.869446&spn=0.138279,0.22007&t=h&z=12

Tiiviimmin asutun alueen keskus.

Sendai:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Sendai

Miljoona asukasta! Iltalehden kuvissa näkyy muutama palava talo ja kelluvaa romua. :(
 
Järistys tuli ihmisille tietysti yllättäen, mutta videoista ja kertomuksista päätellen myös hyökyaalto on iskenyt ennen kuin hälytys. Vai mitä sanotte siitä, että rantapenkalla kulkee juna täynnä matkustajia ja huuhtoutuu mereen? Jossain videossa näkyi kuinka liikkuvat autot jäi aaltoihin. Toisaalla taas näkyi kuinka sillalla kulkee ihmisiä ja autoja kun samaan aikaan taloja ja aluksia kolisee sillan tolppiin ja ylätason reunaan.
 
Japanin ilmavoimien F-2 hävittäjiä on ilmeisesti tuhoutunut(kenties korjattavissa)) melkoisesti.

"At Matsushima AB, Miyagi Prefecture, 28 JASDF aircraft flooded by sea water.
18 F-2, and 10 T-4, U-125, and other aircraft."
http://www.asahi.com/special/10005/TKY201103110818.html

http://news.tbs.co.jp/newseye/tbs_newseye4671336.html
 
KIM kirjoitti:
Herra Kenraali kirjoitti:
Meinaatko tosiaan, että uhriluku nousee noin suureksi kuin kirjoitat?

Meinaan. Katso videoita ja kuvia netistä ja arvele itse.

Järistyksessä on kuollut arvioni mukaan tuhansia-kymmeniä tuhansia. Siihen päälle aaltojen ja vedennousun tappamat.

Heitän oman arvioni noin 5000 tuhanteen uhria yhteenlaskettuna molemmat.
:D
 
Luulenpa että nuo kuolleiden määristä kertovat luvut ovat melko suoraan virallisista lähteistä. Siellä taas kuolleiksi lasketaan vain sellaiset jotka on virallisesti kuolleiksi todettu. Tuollaisessa tilanteessa kadonneita on tässä vaiheessa valtavasti ja näitä kadonneita ei voi julistaa kuolleeksi ennenkuin heidän ruumiinsa löydetään ja kuolema pystytäään todentamaan. kadonneiden määrästä ei voi olla mitään kovin tarkkaa lukua. Se selviää vasta lähipäivinä/ -viikkoina kun ihmisiä ei etsinnöistä huolimatta löydy. Kuolleiden lukumäärä nousee sitten sitä mukaa kun ruumiita löydetään. jossain vaiheessa todetaan, ettei ole enää todennäköistä löytää kadonneita elävänä ja etsinnät lopetetaan. Japanin laista en tiedä missä vaiheessa kadonneet voidaan julistaa kuolleeksi. Ajan myötä tietenkin löytyy vielä satunnaisia ruumiita pitkään etsintöjen lopettamisen jälkeenkin jälleenrakennus töiden yhteydessä tai rantaan huuhtoutuneena.
Media taas aloittaa uhrilukujen arvuuttelemisen melko varmasti jo huomenna, kun ensimmäisiä arvioita vaikutusalueella olleiden ihmisten määrästä ja pelastuneiden määrstä esitetään. TOistaiseksi mediakin on pysyttäytynyt virallisten lukujen varassa eikä julista ketään ennenaikaisesti kuolleeksi.
 
Täytyy vetää arviotani kuolleiden määrästä vähän alaspäin. Jos noi ydinreaktorit saadaan jäähtymään niin uhrit voi jäädä jopa alle sadan tuhannen.

Toivottavasti ketään ei kuollut :/

En minäkään tahdo, että lehdistö julistaa omin päin ketään kuolleeksi. Ei nimiä tarvitse mainitakaan. Nyt on jo neljä matkustajajunaa kateissa. Kyllä lehdistö voisi olettaa niiden matkustajien pääosin kuolleen. Jokaisessa junassa arvaan olevan yli 500 matkustajaa. Ei lehdistön noista junistakaan tarvii kertoa, että tämän ja tämän junan matkustajat ovat kuolleet. Voisivat kuitenkin ottaa ne ihmispoloiset mukaan kokonaisarvioihinsa kuolleista. Hölmöä uutisoida kuuden kuolleen. Ihan ryssämeininkiä tuollainen meininki kun kerrotaan vain viranomaisilta saatuja tietoja. Viranomaisilla taas on japanissa nyyt paljon tärkeämpää estää lisäuhrien syntyminen kuin laskea ja tunnistaa raatoja.

Suomen säteilyturvakeskus ilmoitti eilen n. 19:43 ettei japanin ydinvoimaloissa ole mitään ongelmia. Ja sitten 19:45 oli jo uutinen siitä, että jossakin voimalassa reaktorin jäähdytys ei toimi ja pannu kuumenee ja sulaa jos sitä ei saada jäähdytettyä. Yöllä stukilta jo kerrottiin, että he ovat vuosia vaatineet japania varmistamaan reaktorien jäähdytyksen varajärjestelmien rakentamista/korjaamista. Stukista tulee mieleen irakin puolustusministeri joka vakuutti ettei jenkit pääse läpi ja samalla olkapään takana jyrää jenkkivaunukolonna.

Kusetusta stukin pelleiltä ja toimittajilta. Vaadin halosen eroa! ;)
 
Lontoo-postin verkkosivuilla kerrotaan, että voimalan sisäinen säteily on 1200-kertaistunut eilen, lähiympäristön säteily noin 12-kertainen normaaliin nähden.

wanha baikal neuvoo teitä veljet nyt: jos koette mielenkiintoa aihetta kohtaan lukekaa englantilaisia ja ruotsalaisia verkkouutissivuja. STUK on lähteenä valitettavasti jämähtänyt NEUVOSTOLIITON aikoihin. Tämä väite on rankka, mutta valitettavasti tosi.

Noh, mitä tarkoittaa 1200-kertaistunut säteily voimalan sisällä? Maallikko voisi otaksua, että jossain kohtaa taitaa jo pikkasen fuskia reaktoritällit, vai mitä. Van eihän se STUKKIN mielestä näin ole, tai ei ollut ainakaan vielä aamuseitsemältä. Mikähän helvetti sitten voisi aiheuttaa tuhatkertaisen säteilyn YDINVOIMALASSA? Ei kai voimalanjohtajan hätäpaska sentään niiiiin paljon säteile???? Ja säteilyhän se kun ei pääse ulos laisin....hohhoijaa, kymmenkertaista määrää mittarit kuitenkin piipittävät, taitaa sitä nyt vähän liristä pihalle.

Sudettimessa taisin kertoa STUKKIN vohinoista Tsernobylin aikoihin jo tarpeeksi, joten se siitä. Mutta lukekaa muita lähteitä, jos asia kiinnostaa, valitettavasti näin se vain on.
 
No tänä aamuna stukin pääpelle Laaksonen taas kehui, että tilanteet voimaloissa on hallinnassa ja mitään vakavaa ei ole sattunut eikä tule sattumaankaan. 6 minuuttia myöhemmin ylen sivuilla oli uutinen jonka mukaan reaktori on jo sulanut. Japanin asiantuntijat vakuuttivat, ettei Tsernobylin kaltaista räjähdystä voi tulla. Minä luotan toistaiseksi näihin Japseihin. Mutta siinä vaiheessa kun stukin pellet sanoo erikseen ettei räjähdystä voi tulla niin mä laitan nassen ja kypärän päähän ja meen kellariin kuukaudeksi. Äh. Mullahan on kellari jäänyt viime kesänä kesken...

Olen työssäni nähnyt sellaisia mamareita jotka eivät uskalla myöntää tapahtuneita vahinkoja saati riskejä. Oliskohan tuo STUKin Laaksonen sellainen. On taikka ei niin pitäs mies laittaa johonkin helpompaan hommaan. Jos ei oo mamari niin on kyvytön johtaja kun eivät kykene oikean tiedon tuottamiseen.
 
No nyt sieltä on kuulunut räjähdysääni ja höyryä tai savua on tussahtanut maailmaan. Toivottavasti ovat vain päästäneet paineita ulos.

Nyt stukin Laaksosella on muuttunut ääni kellossa. Pitää tilannetta jo erittäin vakavana ja arvelee, että pahimmillaan tuhot voivat olla tsernobylin luokkaa. Joku on tainnut käydä jo vetämässä Laaksoselta punaiset lasit silmiltä.
 
Eiköhön nuo Stukin asiantuntijat tiedä mistä puhuvat. Tuskin japsit tilanteen ollessa päällä halua jostain kumman syystä antaa reaaliaikaista tietoa suomalaisille pottunokille. Eli täällä asiantuntijat ovat ihan uutisten varassa kuten mekin.
 
Merten sheriffi kirjoitti:
Eiköhön nuo Stukin asiantuntijat tiedä mistä puhuvat. Tuskin japsit tilanteen ollessa päällä halua jostain kumman syystä antaa reaaliaikaista tietoa suomalaisille pottunokille. Eli täällä asiantuntijat ovat ihan uutisten varassa kuten mekin.

Varmasti tietää, siitähän tässä ei olekaan kyse. Merten seriffi on kielimies, lue muutakin kuin stuki-tiedotteita.

En halua olla eteläsuomalainen asukki niillä hetkillä, kun Ignalina päättää sanoa hellureihellurei vauhti on hurjaa....ja puksauttaa Tuomiopäivän pilven taivaalle etelätuulen aikoihin.....jää vain odottamaan STUK-asiantuntia-lausuntoja ja tee niinkuin neuvotaan. Systeemi on suorastaan Säälittävä, ei muusta puhettakaan.

Tieto ei auta mitään, jos Tieto ei jalostu oikeiksi ja päättäväisiksi lausunnoiksi ja sitä kautta toimenpiteiksi.

Jos tuo Ignalina-kauhuskenaario toteutuisi niin pitääkö jäädä odottamaan eksaktia ja taatusti oikeaa tietoa vai tehdä VARALTA johtopäätöksiä ja kehottaa yhteiskuntaa toimimaan? Pahimmassa tapauksessa aikaa jää TUNTEJA, EI suinkaan päiviä tai viikkoja. Kuten sanoin, systeemi on nykyisellään Säälittävä.
 
ressu3 kirjoitti:
ihminen on lopultakin hyvin pieni luonnonvoimien edessä.

Se on ainakin ihan varmaa. Silti ihmistä syytetään Ilmastonmuutoksesta ja ties mistä kauheuksista, joita me muurahaiset aiheutamme, aika hassua suoraan sanoen.
 
Brittiuutisoinnin mukaan tilanne on erittäin vakava ja Tsernobyl-kakkonen on täysin mahdollinen. Uutisoinnissa kiroillaan sitä, että tähän saakka johdonmukaisesti tietoa on ollut saatavilla, nyt tulee ristiriitaista dataa, joka ei ole japseille tyypillistä.
 
Stukin pääpelle kärähti omistakin puheistaan mitään ongelmaa ei ollut ja alle tunnin kuluttua oli ilmoittanut tienneensä jo 3 tuntia aiemmin vakavista ongelmista. Tosin voihan se olla niinkin, että ylellä ei kellot ole aina ihan tasatahdissa. Itse olen sängyn pohjalta vatsataudissa huonolla kännykällä selannut uutisia netistä, joten mulla tiedonhaku on vajavaista.

Kuulostaa siltä, että tuolla japanissa ei olla ydinvoimaloissa varauduttu ihan kaikkeen. Omassa 70 kw:n puukattilassani on kaksi kahdennettua varmistusjärjestelmää lämpötilan nousua estämässä. Lisäksi on jäähdytysjärjestelmän tärkeimmälle pumpulle varapumppu ja kahdennettu varavoimansyöttömahdollisuus. Saan pumpulle virtaa akusta inventterillä ja pumppu on kytkettävissä aina valmiina olevaan agregaattiin sekä mahdolliseen tilan ulkopuolelta tulevaan agregaattiin. Mulla on siis okt-lämmityskattilassa joiltakin osin paremmat varajärjestelmät kuin isossa ydinvoimalassa.
 
Japanilaisilla on vähän outo tapa suhtautua riskeihin. Asiaa ei auta ollenkaan, että auktoriteettietäisyydet ovat valtavia. Kun yli-insinööri Tanaka sanoo, että järjestelmä on riittävän hyvä niin siihen ei voi alainen sanoa vastaan. piste.

Joku suomalainen asiantuntija kertoi aikoinaan 80-luvulla, että heille esiteltiin Tokion pörssin toimintaa. Kun päätietokone esiteltiin niin suomipoika kysyi varajärjestelmästä. Seurue vietiin viereiseen tietokonesaliin jossa varakone sijaitsi. Suomalainen kysyi "Entäs jos rakennus palaa tai maanjäristys romahduttaa rakennuksen." Japanilaiset menivät vähän oudon näköisiksi.

Asiaa ei myöskään auta se puolustusvoimien, poliisin ja jopa palokunnan sananvalta on mitätön kyseisessä maassa- koska historia... Myös kyseisten organisaatioiden palvelukseen hakeutuvien henkilöiden taso on jatkuva ongelma. Suomalaisen everstin, palomestarin tai vaikka poliisipäällikön sananvalta on ihan jotain muuta kuin japanilaisen virkaveljen. Esimerkiksi Koben maanjäristyksen jälkeen paikallisten itsepuolustusvoimien tehottomuus hämmästytti jopa japanilaisia. Valkoiset barbaarit pystyivät parempaan ja vielä jumalten saarella. Eikä nyt todellakaan puhuta mistään SAR toiminnasta tai rauniokoirista vaan niinkin vaativista asioista kuin huopien, telttojen ja veden toimittamisesta uhreille.

Ongelmaa ei myöskään paikalliset uskonnolliset ja kulttuuriset käsitykset. Maailmassa on paljon kärsimystä ja ei ole yksilön asia korjata sitä.

Eilisessä A-studiossa Stukin kaveri kertoi tutustuneensa japanilaisiin ydinvoimaloihin virkamatkoillaan. Oli esittänyt japanilaisille kovaa kritiikkiä varajärjestelmien turvallisuustasosta. Paikalliset olivat vastanneet, että heillä oli "riittävä taso". Epäilen vähän että tässäkin asiassa käy niin että muutama pomo viiltelee ranteensa ja suitsukkeita poltellaan temppeleissä mutta todellista muutosta turvallisuuskulttuuriin ei saada.
 
Back
Top