Ei ole.
Sitten toiseen keskusteluun viitaten:
Aika moni maailmankin mittakaavassa suureksi kasvanut bisnes on lähtenyt käyntiin ilman mitään akateemista tutkimuslaitosta. Richard Branson, Ikean Kamprad, Steve Jobs... Kellään näistä ei tietääkseni ole akateemista tutkintoa.
Suomessa joskus tunnutaan ajattelevan, että vain syytämällä rahaa akateemiseen koulutukseen ja tutkimukseen, voi syntyä uusi nokia. Näin ei ole.
Nimenomaan, Suomessa on jotenkin käsittämättömän akateemis- ja insinöörilähtöistä tämä koko ajattelu.
Kyllähän Suomessa on varsin hyvääkin teknistä osaamista monella alalla, mutta jostain syystä hyviäkään uusia innovaatioita ei oikein osata kaupallistaa kunnolla, jotta niistä saataisiin luotua kansantaloudellisessa mielessä merkittäviä taloudellisia menestystarinoita.
Itse asiassa mieleeni ei tule yhtään suomalaista suuryritystä, joka olisi saanut alkusysäyksensä nimenomaan akateemisessa tutkimustoiminnassa tapahtuneiden innovaatioiden seurauksena.
Nythän tutkimustoiminnan laatua arvioidaan usein arvostetuissa tieteellisissä julkaisuissa julkaistujen artikkelien määrällä. Tämä on mielestäni täysin väärä mittari tähän, eihän yhtään uutta työpaikkaa synny Suomeen joidenkin tieteentekijöiden toisiinsa viittaavien keskinäisten "kehumisartikkelien" perusteella, vaan aitojen kaupallistettujen innovaatioiden seurauksena!
Akateemista tutkimusta tulisikin arvioida entistä tiukemmin sen synnyttämien konkreettisten taloudellisten ja teknisten tulosten perusteella yritysmaailmasta tutuilla kritereeillä, kuten sijoitetun pääoman tuotto, investointiprojektin nettonykyarvo, tutkimustyön seurauksena syntynyt aito kassavirta ja työpaikat ja niin edelleen...
Sitä paitsi jos yliopistot tekevät oikeasti elinkeinoelämää ja julkishallintoa hyödyttävää tutkimusta, ollaan siitä varmasti myös valmiita maksamaan ihan kovaa rahaa. Jos näin ei ole, no luiskaan vaan semmoinen tutqimus!
Meillä on aivan liikaa kaikenlaista ketään oikeasti hyödyttämätöntä humanistista tai muuten vaan epämääräistä "käsien heiluttelu" -tutkimusta, josta pitäisi päästä kaikin keinoin eroon. Nytkään hallitukselta ei vain löytynyt rohkeutta ja kärsivällisyyttä puuttua näihin todellisiin rakenteellisiin ongelmiin, vaan valittiin helppo ratkaisu, ja päätettiin leikata yliopistomaailman "ravintoketjun" heikoimmassa asemassa olevilta eli tavallisten opiskelijoiden opintotuesta.
Tavallaan koko yliopistojärjestelmä on mielestäni osittain nostalginen menneen maailmanajan byrokraattinen ja erittäin jäykkä jäänne, joka ei vastaa läheskään parhaalla tavalla enää nykymaailman haasteisiin. Koko Suomen koulutusjärjestelmäratkaisu tulisi repiä kokonaan auki, ja miettiä mikä on oikeasti tarpeellista kokonaisuuden kannalta, ja mikä ei?
Koulu- ja opintomaailmassa tehdään aivan liian paljon asioita vain siksi, koska "näin on tehty aina ennenkin".
Viimeksi muokattu: