Puolustusvoimat on peruskalliomme. Puolustusvoimat ei kieroile.
Laitoksessa ja kansalaisissa on PV:n henki: valtava määrä kunnon patriootteja, joiden väliset erimielisyydet ovat soviteltavissa, nyansseja.
Patriootteja kiinnostaa vain reaalimaailmassa todistettu puolustuskyky, tärkeitä eivät ole kalleimmat laitteet eikä kaukomaiden seikkailut.
Poliitikot ja Puolustusvoimiin sisälle kasvaneet "urapoliitikot" ne kieroilevat, kukin omista syistään.
Eräillä heistä on niin paljon valtaa että hyvävelikerhon toimet uhkaavat Puolustusvoimien toimivuutta, ja nyttemmin jopa Puolustusvoimien olemassaoloa.
--------------------------------------------------------------------
Hyvä jos Amokset ovat tulossa kaikki, nyt niitä on edelleen neljä. Minun puolestani parisataa saisi olla.
Viivästyksetkin ovat ikäviä. NH-90stä puuttuu vielä 8, toivon että saamme ne kaikki ennen kuin ensimmäiset massavanhenevat. Sitten päästään siirtelemään niitä kolmea komppaniaa jossain takalinjoilla.
---------------------------------------------------------------------
Ylläolevassa pitkässä lainauksessa on kohta:
"Vajaalla 70 miljoonalla eurolla olisi saanut lähestulkoon kaksi lentovalmista Hornet-hävittäjää. Saman verran maksoivat myös Saksasta vuonna 2002 ostetut 124 Leopard-panssarivaunua."
Eli Ilmavoimien hankinnoissa sattunut pikkuinen mitätön juridinen fibakin, taskusta pudonneet pikkurahat, on sitä luokkaa, että saisimme jäljelle jääneiden 96 lisäksi 124 Leoa tai vastaavan määrän muuta kykyä kuten Kreikalle myydyt modatut saksalaiset Marder -rynnäkköpansarit tms.
--------------------------------------------------------------------------
Näin kävi myös muutama vuosi sitten, ja nyt 2012 taas:
US:"Puolustusministeriö myöntää, että Hornet-hävittäjien päivitys ja asehankinnat tulevat maksamaan noin miljardi euroa eli selvästi enemmän kuin valtion ensi vuoden budjettikirjaan on merkitty."
Hankinnat hyväksytetään antamalla alhainen arvio, ja jälkikäteen siirtomäärärahoillaan ja selitellään.
--------------------------------------------------------------
Näin junailtiin silloin, ja samahan jatkuu:
"Puolustusministeri Elisabeth Rehn sanoi haastattelussa vuoden -91 lopulla, että F/A-18 oli sen pahinta kilpailijaa F-16 halvempi vaihtoehto. Hintatietojen perusteella tämä on täysin käsittämätön väite, mutta tukee hyvin johtopäätöstä, että Hornetit oli jo päätetty hankkia. Puolustusministerin lisäksi puolustushallinto, valtionvarainministeri Iiro Viinanen ja pääministeri Esko Aho olivat ilmeisen ihastuneita Hornetteihin, he päättivät hankkia kerralla kunnon koneet, kun siihen nyt yllättäen oli mahdollisuus.
Suomen hallitus ei kuitenkaan keskustellut hankkeesta kertaakaan periaatteellisella tasolla. Muut ministerit olisivat halunneet ennemminkin panostaa maavoimiin, mutta heidät vaiennettiin. Kansanedustajia taas ei asiasta informoitu, joten he joutuivat äänestämään ensimmäisestä 9,5 miljardin markan tilausvaltuudesta sokkona .
Hornetin valintaperusteista:
Kun uusien torjuntahävittäjien hankintaa suunniteltiin, Suomen Ilmavoimat oli erityisesti painottanut, että se haluaa yksimoottorisen hävittäjän, mikäli koneet hankitaan samalta valmistajalta .
Yksimoottorisen koneen huolto ja käyttö on nimittäin edullisempaa. Koneen tuli luonnollisestikin sopia Suomen ilmastoon sekä täyttää tietyt suoristuskyvylliset vaatimukset. Mirage 2000, JAS-39 ja F-16 olivat ainoat, jotka täyttivät nämä ehdot . Päästämällä F- 18 mukaan tarjouskilpaan ( ja myöhemmin valitsemalla sen ) ilmavoimat pyörsi sanansa. Tämä on merkittävää ajatellen sitä, että tarjouskilvassa olisi saattanut olla hyvinkin toisenlainen osanotto, mikäli mukaan olisi alun alkaenkin kelpuutettu myös kaksimoottorisia koneita.
Ne tahot, jotka päättivät tämän yhden kalliimman 2-moottorisen koneen ottamisesta mukaan tarjouskilpaan, päättivät siis samalla, että Suomella on varaa ostaa kyseinen kone. Näin tekemällä ne myös käytännössä päättivät, että kyseinen kone hankittaisiin.
Yhtenä kauppojen tärkeimmistä kriteereistä olivat vastakaupat. Sanalla vastakauppa pyrittiinkin aikaansaamaan mielikuva, että koneet eivät itseasiassa maksa mitään, koska Suomesta ostetaan vastaavalla summalla tuotteita siihen maahan, josta kone ostetaan. Kuitenkin F/A-18 Hornetin valmistajalla, McDonnell Douglasilla oli tuolloin vähiten vastakauppoja, vain n. 100 miljoonaa markkaa ( esim. JAS-39:llä 1,5 miljardia mk ).
Paitsi ( tai siitä syystä ) että vastakauppoja ei tuolloin ollut juurikaan MDD:lta tulossa, virkamiehet eivät suostuneet näyttämään vastakauppa-asiakirjoja kansanedustajille ."
Aivan kuten nykyään puolustusvaliokunnan puheenjohtaja lukee vasta nettilehdestä mitä lakkautellaan.