Julkiset hankinnat

Hande kirjoitti:
Jos alettaisiin suodattaa tietämättömät joukosta, niin kirjoittajat voisivat olla harvassa. Niillä joilla sitä tietoa on, ei nimittäin ole lupa tänne kirjoitella. :)

Tietämätön voi kysyä tietämättömyyttää, jolloin väärät tietäjät joutuvat vetoamaan virkasalaisuuteen.

Kyseessä on monessa tapauksessa H. C. Andersenin sadun "Keisarin uudet vaatteet", kaltainen ilmiö.

Yksi kysymys voisi olla, miksi Suomen merivoimat ei tyydy olemaan veneilevä laivasto, vaan miksi se tarvitsee 2,5 kertaa tarpeensa mukaisen määrän jalkaväkijoukkoja.

Tällä yhdellä kysymyksellä voisi halkaista temppelin esiripun, jolla hätäisimmät menisivät nakkisuojaan virkasalaisuuden taakse mitä julkisimmassa asiassa ja jossa defenssiä voitaisiin rakentaa meritokratian ja suuremman tiedonvälitysvolyymin alle.
 
"Sotamies on jokamies, mutta merimies on erimies"

Morgenstern kirjoitti:
Miten merivoimat jalkaväkitaistelevat ja mitä kalustoa heillä on tähän?

Nylands Brigad ja sen tuottamat saaristojääkärit. 1800 / vuosi x (2011-1989) v. Suomessa merivoimat eivät ole mikään mahtava laivasto, vaan merivoimiin liitettiin virkojen kaksinkertaistamiseksi ja asevelvollisten määrän kolminkertaistamiseksi rannikkojoukot.
 
Epäileekö jokiranta, että meillä on puolustushaarasta riippumatta tekijä, jossa ilmoitetaan jumalaton määrä reserviläisiä ja se on vain yksi keino perustella melkoinen upseerimäärä palkkalistoilla? Ei täysin tuntematon epäily itsellenikään.
 
Kerkesin jo ajatella että tässä on tarkoitettu muutakin kuin rannikkojääkäreitä, heh.
.
Kenraalikunta on julkinen hankinta sekin.
Jatkosodan alussa oli hyökkäykseen kykenevää sotilasta puoli miljoonaa, ja heille muutamia kenraaleja.
.
Nyt on pysäytyskykyisiä joukkoja kaksi valmaria ja vajaatehoinen KaiPr päälle. Kenraalinkuvia löytyy näille joukoille upseerilehdestä sivukaupalla, ja seuraavaa alempaa porrasta samassa suhteessa. Laskekaapa tekin tuon oikeasti sotimaan pystyvän voiman määrä per kenraali.
.
Joukkojahan supistetaan koko ajan, kolmanneksella, entä kenraalikuntaa+alempia?
 
baikal kirjoitti:
Epäileekö jokiranta, että meillä on puolustushaarasta riippumatta tekijä, jossa ilmoitetaan jumalaton määrä reserviläisiä ja se on vain yksi keino perustella melkoinen upseerimäärä palkkalistoilla? Ei täysin tuntematon epäily itsellenikään.

Länsimaissa valistunut ja erityisesti järjestäytynyt edunvalvonta on sopimusyhteiskunnan peruste.

Jaako Valtasen komentajakaudella, Ole Norrbackin puolustusministerikaudella ja Harri Holkerin pääministerikaudella lakkautettiin 1989 rannikkojääkärikoulu, johon oli hakeutunut vapaaehtoisesti erikoisjoukoissa palvelemaan varusmiehiä kaikkialta.

http://www.meripuolustus.fi/sinres/jaesenyhdistykset/rannikkojaeaekaerikilta-ry
http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_puolustusministeri

Seuraavana vuonna rannikkojääkärikoulutus meni tavalliseen joukko-osastoon Nylands Brigadin Vasa kustajägarbataljoniin Ekenäsiin. Toisin sanoen ruotsalaisten kuudettakymmenettä vuotta kestänyt ero meripuolustuksesta lakkasi ja heidät vapautettiin käytännössä palvelemasta Itä-Suomessa, missä he olivat toisen maailmansodan aikana.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Vasa_kustj%C3%A4garbataljon

Toisin sanoen Suomen merivoimat ja rannikkopuolustus annettiin 1989 rannikkojääkärikoulu lakkauttamalla ja 1990 järjestelmällä merivoimat uusiksi Svenska folkpartietille pääasiassa Kansallisen Kokoomuksen tuella.

Nyt ollaan siinä tilanteessa, että jalkaväki maavoimissa on lähellä Perussuomalaisia, kun taas merivoimien jalkaväki on kuulunut jo viimeiset 22 vuotta Svenska folkpartiet i Finlandille, mikä näkyy niin merivoimien lobbaamiskyvyissä kuin puolutuspolitiikassa.

Ei siis ihme, että Stefan Wallinin lööpein uskottiin menevän paremmin läpi kuin Kauko Juhantalon vakuuttelut, Anneli Jäätteenmäen toteamukset tai Ilkka Kanervan väistelyt.

Nylands Brigad tuottaa 1800 reserviläistä vuodessa: 36 000 reserviläistä 20 vuodessa. Jos merivoimat tarvitsisi kolme prikaatia, noin 5000 sotilasta, Turun saaristoon niin kokonaismäärä olisi 15 000, jolloin voimme helposti laskea, että merivoimilla on jalkaväkeä enemmän kuin kaksi kertaa tarpeensa, varsinkin, kun ottaa huomioon vielä sen, että ilmeisesti noin 25-30 vuotiaat laivastossakin palvelleet ovat aluksille liikaa ja heidätkin laitettaisiin jalkaväkitehtäviin.

Se, mistä Suomessa ei ole keskusteltu, on Sfp:n politiikka merivoimissa viimeisen 20 vuoden aikana sekä se, miksi vuoden 1952 järjestely, jolla rannikkojoukot palautettiin maavoimiin oli niin huono, että se piti rannikkojääkäreiden (saaristojääkäreiden) tason laskemisen avulla ruotsalaistaa 1990, jotta ruotsinkieliset eivät joutuisi maavoimiin eivätkä sotatilassa Etelä-Savoon tai Pohjois-Karjalaan.

Toisin sanoen edelleen on olemassa niin, että karjalaisen ja ruotsalaisen välillä on suomalaisessa yhteiskunnassa melkoinen ero, vaikka edelliset ovat onnistuneet melko hyvin savolaisten kanssa miehittämään valtionhallinnon pehmeän ytimen.

Kylkirauta 2/2011 -lehdessä on rannikkotykistöeversti res Olavi Aspinjaakon kirjoitus sivulla 36 merivoimien järjestelystä 1990.
http://www.kadettikunta.fi/pdf/Kylkirauta211.pdf

Suomessa pääesikunnan päällikkö on vara-amiraali, joten merivoimat on ollut melko onnekas virkanimityksissä.

Suomessa on vuodesta 1990 alkaen ollut joka toinen puolustusvoimien komentaja amiraali, mikä osoittaa melkoista Sfp:n lobbausvoimaa. Puolustusministereinä on ollut ruotslaisia ja kokoomuslaisia jotka edelleen ministereinäkin ottavat henkisen asennon kenraalin edessä ja tottelevat alaisiaaan sokeasti.

Ahtisaarella oli kiire saada amerikkalaisilta Nobelin palkinta Milosevicia uhkailemalla Belgradin mattopommituksilla ja Halonen ei tietenkään ymmärtänyt kenraalien intrigeistä mitään.

Suomessa pitäisi 2017 uudelleen järjestellä merivoimat 2015 eduskuntavaalien jälkeen ja 2023 pitäisi ostaa vain enintään yksi laivue F-35 A:a - loput JAS-39:iä.

Kenraalit ja amiraalit ovat julkinen hankinta, josta virheinvestointina pääsisi helpommin eroon jos he tulisivat varamiespalvelusta.

Valtiossa kaiken muun voi ulkoistaa, paitsi äidinkielen opettajan, joka pitää yllä kansallisuskoa.
 
baikal kirjoitti:
Epäileekö jokiranta, että meillä on puolustushaarasta riippumatta tekijä, jossa ilmoitetaan jumalaton määrä reserviläisiä ja se on vain yksi keino perustella melkoinen upseerimäärä palkkalistoilla? Ei täysin tuntematon epäily itsellenikään.

Mto85, joka päivitettiin ampumaan 70 km:sta 100 km:iin aiheutti 1980-luvun lopulla ilmeisesti merivoimissa havainnon, että laivastoa ei tarvita juuri ollenkaan, minkä vuoksi jo aselajin edunvalvonnan kannalta oli tärkeää kaksinkertaistaa virat ja toisaalta kolminkertaistaa varusmiesten määrä.

Viimeistään silloin, kun Neuvostoliitto purkautui, tuli merivoimille kuihtuvan laivaston ongelma. Tämä ratkaistiin kaappaamalla merivoimat ja poliittinen tuki tuli siitä, kun rannikkojääkärit lakkasivat olemasta erikoisjoukko ja ne ruotsalaistettiin Vasa kustjägarbataljoniksi.

Minusta tuo projekti osoittaa amiraaleilta hyvää pelisilmää ja strategian tajua. Samaan aikaan kun enemmistö vetisteli rannikkotykistön kovaa kohtaloa, merivoimien johto ja Sfp näki tulevaisuuden ja nousi maihin rannikkojoukkoihin.
 
Morgenstern kirjoitti:
Vuonna 1938 Suomi oli Venäjälle meren uhka ja maa-alueen tyhjiö.
1980-1998 ei kumpaakaan.
Tämä menee ihan offtopiciksi nyt kaikilla, mutta
jos Suomella olisi 90- luvun tapaan vahvat PUOLUSTUSvoimat
tai vielä vahvemmat PUOLUSTUSaseisiin perustuvat Puolustusvoimat,
ja korviin asti miina-aseistettu Suomi julistaisi (nöyristelemättä kenellekään päin) voimakkaasti:
"Meidän maillamme eivät milloinkaan vieraat armeijat marssi!"
Ei uhka eikä tyhjiö.
Silloin saisimme Venäjästä ikuisen voimakkaan energiavarakkaan ystävämaan,
josta voisi ostaa pikku alennuksella (isollakin:BUK) sellaista toimivaa tarviketta jota siellä silloin osataan.
Ugh, olen puhunut.

Nonniis, ja loput voi siirtää Strategia/Politiikkaosastoille joissa on aiheen keskusteluja.

Oikeassa olet veli hyvä. Nöyristelemätöntä kauppapolitiikkaa ja keskeisiä asioita. On kuitenkin eurostovastaista kieltäytyä siitä, että puolutusvoimat, erityisesti maavoimat, lakkautetaan ja keskitytään laajan puolustusvoiman sijasta kehittämään kapeaa yhden ensi-iskun hyökkäysvoimaa mm. ilmavoimilla.

Uskon, että kohta suojelupoliisi soittaa puhelimeesi ja sanoo terveisiä Päivi Räsäseltä, että sananvapaus on niin arvokas asia, että siitä pitää nauttia vain kohtuudella.

Maavoimien hävittäminen ensisijaisesti itärintamalta lukuunottamatta Karjalan prikaatiin liittyvää mediapullistelua, ei ole sattuma, vaan virkapätevimpien aivojen suunnitelma toteuttaa puolustuksen Tanskan malli.

Merivoimat turvaa hankkeella museolaiva Pohjanmaan tilalle uuden aluksen oston ja joitain torjuntavoittoa maavoimia ja ilmavoimia vastaan. Merivoimat voitaisiin uudelleen järjestellä 2017 eduskuntavaalien 2015 jälkeen, jos äänestäjät niin haluavat ja ilmavoimien luonteesta voitaisiin käydä parlamentaarinen keskustelu.

Kuitenkaan puolutusvaliokunnassa ei olla vielä herätty 1.3.2012 alkaneeseen Niinistön kauden uuteen perustuslakiin eikä ymmärretä, että ulkopolitiikkaan ja kauppapolitiikkaan välillisesti vaikuttava puolustuspolitiikka pitäisi keskustella.

Suomessa on ollut puolustusneuvosto ja parlamentaarisia puolustuskomiteoita. Ei riitä se, että hallituksen epätietoiset pakottavat TP-UTVA:ssa tasavallan presidentinkin samaan puoluepeliin mukaan, jossa tavallaan puolustusvaliokuntakansanedustaja on yhtä syrjäytetty kuin Tasavallan presidenttikln.

Suomen puolustuspolitiikka on sasistista stubbismia!
 
Back
Top