Option reseptitestissä viinalla terästetty keitto
KesäLifestyleRuoka
Tujaus vodkaa ei ainakaan pahentanut tavallista pastakastiketta, ja tomaattikeittoa maistettuani kelpuutan ginini seuraksi muutakin kuin tonicia, kirjoittaa Optio reseptitestaaja Mikko Takala.
Jonna Pulkkinen & Merja Ruotsalainen: Viinakeittokirja - Terästettyjä herkkuruokia, 168 sivua, hinta 33 euroa. Atena 2016.
Mikä? Kokoelma ruokaohjeita, joissa käytetään väkeviä alkoholijuomia. Alku-, pää- ja jälkiruokiin, leivonnaisiin ja lisukkeisiin jaoteltu kirja sisältää myös pari menukokonaisuutta, joista yksi on luonnollisesti krapulapäivä, ja makkaraakin pursotellaan. Reseptejä höystetään tarinoilla viinojen valmistuksesta ja historiasta. Tekijät ovat onnistuneet kasaamaan kiinnostavan kattauksen erilaisia ”viinaruokia”, ja mikä parasta, halpaan ”heko heko nyt lotrataan viinan kanssa” -vitsikkyyteen ei sorruta. Koskenkorvasta ja Jaloviinasta kirjat kynäilleen Jonna Pulkkisen sympatiat kotimaisiin tisleisiin näkyvät vahvasti: jallureseptejä piisaa.
Toimiiko? Alkoholin käyttöä ruuanvalmistuksessa avataan selkeästi: miten paljon lorautetaan, ja millä tavoin käytetään (marinoimalla, hauduttamalla, maustamalla ja flambeeraamalla). Sen sijaan reseptit olisi voinut toimittaa huolellisemmin, sillä raaka-aineluettelot eivät aina etene tekojärjestyksen mukaan ja muutenkin ohjeita vaivaa suurpiirteisyys: ruokakuvissa näkyy aineksia, joita ei reseptin mukaan käytetä. Olen aiemmin tehnyt salmiakkijäätelöä sulattamalla salmiakit, mutta huomattavasti kätevämmin sujuu kirjan neuvomalla salmiakkiliköörillä. Kokeilin myös paria klassikkoa, vodkapastaa ja ginitomaattikeittoa. Tujaus vodkaa ei ainakaan pahentanut tavallista pastakastiketta, ja tomaattikeittoa maistettuani kelpuutan ginini seuraksi muutakin kuin tonicia.
Ginitomaattikeitto kirjassa.
Ginitomaattikeitto
70 g eli puolikas paketti pekonia
½ pieni sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 kuutioitua tomaattia
1 siivu ranskanleipää
1 tölkki tomaattimurskaa
1,5 tl suolaa
1 tl mustapippuria
tuoretta chiliä oman maun mukaan
2 rkl hunajaa
1 tl kuivattua timjamia
3 dl vettä
1,25 dl giniä
0,5 dl kermaa
Paista pekoni rapeaksi. Lorauta paistaessa hieman giniä sekaan, mutta älä liekitä.
Silppua ja paloittele sipulit ja tomaatit. Kuullota pannulla. Revi leipä paloiksi ja lisää pannulle. Anna paistua hetken. Lisää mausteet ja tomaattimurska. Anna kiehua noin 15 minuuttia. Lisää vesi ja gini. Tarkista maku. Anna kiehahtaa. Lisää kerma ja tarkista maku. Jos haluat keitosta sileää, soseuta se sauvasekoittimella.
Ginitomaattikeitto itse tehtynä.
Jaa juttu
Kauppalehti Twitterissä Kauppalehti Facebookissa
Kommentoi juttua