Suomi on solmimassa syksyllä kahdenvälisen aiesopimuksen puolustusyhteistyön lisäämisestä Yhdysvaltain kanssa. Asiaa valmistellaan puolustusministeriössä. (LM 1.7. ja 20.8.)
Lännen Media kysyi Suurlähettiläspäivillä tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä kahdenvälisestä puolustusyhteistyösopimuksesta.
– Pöytäkirjan omainen asiakirja varmasti valmistuu ja allekirjoitetaan. Siinä ei ole sinänsä kovin paljon ihmettelemistä. Se on samantyyppinen, kuin mitä teimme brittien kanssa, Niinistö vahvisti vastauksellaan sen, että aiesopimuksella on myös presidentin tuki.
– Jos ajatellaan Suomen transatlanttista suhdetta, tai minä sanoisin ihan suoraan Yhdysvaltojen-suhdetta, kyllähän siinä on nyt tapahtunut uusia asioita, Niinistö jatkoi.
Presidentti Niinistö nosti vastauksessaan esille myös oman konkreettisen toimintansa USA-suhteen vahvistamiseksi.
– Kävin keväällä kaksi kertaa Washingtonissa. Nyt olen uudelleen lähdössä YK-viikolle New Yorkiin, ja luultavasti tapaan silloinkin toivon mukaan runsaasti sekä poliitikkoja että tutkimuslaitosten väkeä. Olen niin tehnyt joka vuosi, ja siellä alkaa olla runsain mitoin tuttuja. Tämä on minusta hyvin linjassa ajattelemani neljän pilarin kanssa. Pidämme tasapainoa yllä, Niinistö korosti Lännen Medialle.
Suurlähettiläspäivien puheensa alussa Niinistö kertasi kuulijoille turvallisuuspoliittisen mallinsa rakenteet.
– Kuten jo tiedättekin, näen Suomen turvallisuusaseman kokonaisuutena, joka seisoo neljän pilarin varassa. Ne ovat kansallinen puolustus ja turvallisuus, länsi-integraatio ja kumppanuudet, toimivat Venäjä-suhteet ja kansainvälinen järjestelmä ja laaja turvallisuus, Niinistö sanoi.
Puheessaan Niinistö ei tällä kertaa maininnut erikseen Yhdysvaltoja, mutta hän pohti Donald Trumpin pyrkyä Yhdysvaltain presidentiksi.
– Voimakas kahtiajako on nähtävissä Ison-Britannian Brexit-äänestystuloksen ja Yhdysvalloissa Donald Trumpin suosion takana. Kun osattomaksi yhteiskunnasta itsensä kokevat ihmiset aktivoituvat, seurauksia on vaikea ennakoida, Niinistö arvioi.
SUOMI VARAUTUU MYÖS TRUMPIN VOITTOON
Puolustusministeri Jussi Niinistö kertoi Lännen Medialle jo aiemmin kesällä, että Suomi haluaa allekirjoittaa kahdenvälisen puolustusyhteistyöasiakirjan Yhdysvaltain kanssa melko nopealla aikataululla.
Jussi Niinistön mukaan on tärkeätä, että aiesopimus allekirjoitetaan ennen Yhdysvaltain marraskuussa pidettäviä presidentinvaaleja.
– Yhdysvalloissa virkakoneisto usein vaihtuu vaalien jälkeen. Asiakirja turvaa yhteistyön jatkuvuutta, mikä on etujemme mukaista, Niinistö painotti LM:lle lauantaina Pirkanmaalla.
Vaikka sitä ei ääneen sanota, hallitus haluaa edetä nopeasti siltä varalta, että Trumpista tulisi Yhdysvaltain presidentti. Trump on antanut lausuntoja, joissa hän on suhtautunut varauksellisesti maansa sotilaalliseen läsnäoloon Euroopassa. Jos Suomen ja Yhdysvaltain välillä on aiesopimus puolustusyhteistyön syventämisestä, Trumpin hallinto todennäköisesti toimisi asiakirjan hengessä.
Jos aiesopimusta ei olisi Trumpin noustessa valtaan, olisi epävarmaa, suostuisiko uuden presidentin hallinto syventämään sotilaallista yhteistyötä Suomen kanssa. Tällöin Ruotsilla olisi läheisemmät suhteet Yhdysvaltoihin kuin Suomella, mitä hallituksessa pidetään riskinä, jonka toteutumisen hallitus haluaa estää aktiivisella ulkopolitiikallaan USA:n suuntaan.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi maanantaina Suurlähettiläspäivien puheensa jälkeen, että Suomi haluaa pysyä USA-suhteissa samalla tasolla kuin Ruotsi. Käytännössä Suomi ja Yhdysvallat sopivat, että ne luovat joukkojensa välille lisää yhteistä taistelukykyä, jakavat tiedustelutietoa ja harjoittelevat nykyistä enemmän yhdessä.
Ruotsin pääministeri Stefan Löfven (sd.) ja puolustusministeri Peter Hultqvist (sd.) ovat antaneet julkisesti paljon painoarvoa maansa syventyvälle USA-suhteelle.
– Ruotsi on korostanut nimenomaan näitä sopimuksia. Suomi on toiminut käytännön tasolla. Tässä on ehkä se ero, mutta käytännön yhteistyön tasossa ja toiminnassa ei kyllä ole paljon eroa. Menemme aikalailla yhtä jalkaa. Emme jää jälkeen, emmekä ole jääneet, Sipilä totesi.