Kärkipoliitikkojen vahtimisketju

Sipilän ja Salen "mantrasta" kyssäri

Milloin sitten suomalaisten tulee huolestua Venäjän varustelusta lähialueilla?
26.10.2016 22:48 Ari Pesonen

http://aripesonen1.puheenvuoro.uusi...e-huolestua-venajan-varustelusta-lahialueilla

15 kommenttia

Ei suomalaisten pidä tästä huolissaan olla”, on pääministeri Juha Sipilä toistanut tänään useissa Ylen TV- ja radiouutislähetyksissä, kun Venäjä siirsi kaksi uutta korvettia Mustaltamereltä Itämerelle (Yle Uutiset 26.10.2016).

Nuo venäläiset Itämerelle siirretyt korvetit ovat Bujan M -luokan sota-aluksia nimeltään Zeleni Dol (Зелени Дол) ja Serpuhov (Серпухов). Tiedot aluksista aseistuksineen löytyvät täältä ja täältä(Zeleni Dol) sekä täältä ja täältä (Serpuhov).

Pääministeri Sipilän mukaan Itämerelle tuodut huippunykyaikaiset sota-alukset eivät olleet yllätys.

Oli kyllä yleisessä tiedossa, että Venäjä tulee vastaamaan jotenkin Naton Varsovan huippukokouksessa tekemiin itäisen Euroopan Nato-maiden turvallisuusparannuksiin, mutta monelle oli kyllä nyt suuri yllätys, että kyseiset jäävahvistamattomat korvetit siirrettiin Mustanmeren laivastosta Välimeren ja Atlantin kautta Itämerelle nyt talvea vasten syksyllä 2016. Itämerelle piti tulla jäässä kulkemaan pystyviä uusia aluksia vasta myöhemmin, kun nuo vuoden Venäjän vuosien 2010-2020 puolustussuunnitelmien mukaiset korvetit valmistuvat puolustussuunnitelmakauden loppuun mennessä.

Korvettien siirrosta lienee tehty päätös Venäjällä varsin nopeasti, ja ensimmäiset julkisuuden vahvistamattomat tiedot alusten siirrosta Itämerelle tulivat vasta lokakuun alkupäivinä. Pääministeri Sipilää lukuun ottamatta monelle muulle alusten tulo nyt syksyllä Itämerelle talvea vasten oli siis yllätys.

****

Venäjä on varustautunut voimakkaasti vuodesta 2014 lähtien Itämeren lähiympäristössä. On tullut lisää sotajoukkoja, uusi ohjuksia ja muuta sotakalustoa runsain mitoin. Kysymys ei ole vain vanhan kaluston uusimisesta. Suomen ja Baltian maiden ilmatiloja on loukattu useaan kertaan, ja Ruotsiin sekä Tanskaan on tehty simuloitu ilmahyökkäys ydinasevarusteisilla lentokoneilla.

Ei suomalaisten pidä tästä huolissaan olla”, sanoo siis pääministerimme edelleen.

Kysyisin pääministeriltä, milloin sitten Suomen ja suomalaisten pitäisi olla huolissaan Venäjän varustautumisen ja sotaisuuden suhteen?

Mitä kaikkea sotilaallista Venäjän pitäisi vielä tehdä, että suomalaisten pitäisi olla pääministerin mielestä huolissaan?

Pääministeri voisi tarkentaa tuon kynnyksen, milloin meidän huolestumiseemme olisi aihetta. Jos Venäjän asevarustelu ei ole riittävä ylittämään huolestumiskynnystä, onko sitten Venäjän sotatoimet Suomea vastaan vasta se kynnys, jolloin suomalaisten pitäisi olla huolestuneita? Vai ylittäisikö Venäjän hyökkäys Baltian maihin tai Ruotsiin jo sen kynnyksen, jolloin suomalaisten pitäisi alkaa olla huolestuneita?

On sinänsä ymmärrettävää, että valtiojohto yrittää tyynnytellä kansaa ja pitää kansan rauhallisena, mutta tuolloin sanojen tukena pitää aina olla jotain todellista uskottavuutta: rautaa, jolla varmasti kyetään torjumaan mahdollinen hyökkäys. Jos lausutaan ”Ei suomalaisten pidä tästä huolissaan olla” -kommentti, sen takana pitää olla konkreettia. Uskottavuus ja konkreetti tarkoittavat sitä, että Suomen puolustusvoimilla tulee olla uskottava kyky torjua ja vastata Venäjän muodostamaan sotilaalliseen uhkaan.

Uhan olemassaolo on sentään jo jossain määrin myönnetty tämän syksyn aikana, mutta varsin hissuttelevien sanamuodoin ja kiertoilmauksin. Ruotsissa asiat ilmaistaan suoremmin.

****

Onko Suomen puolustusvoimilla uskottavaa kykyä torjua ja vastata Venäjän sotilaalliseen uhkaan?

Minun mielestäni Suomen puolustusvoimilla ei tällä hetkellä ole riittävää kykyä torjua ja vastata Venäjän sotilaalliseen uhkaan. Toisin kuin pääministeri toivoo Suomen kansan oleva huolestumatta, minä olen huolestunut. Erityisen huolestunut olen Venäjän ohjusuhasta, johon Suomella ei ole riittävää kykyä vastata. Mitä enemmän ole ottanut selvää Venäjän tämän vuosikymmenen puolustussuunnitelmista ja jo tehdyistä asevarusteluista, sitä huolestuneempi olen.

Suomen pitäisi siis kyetä torjumaan muun muassa venäläiset Iskander-ohjukset, Itämerelle tuotujen korvettien Kalibr-ohjukset ja P-800 Oniks -ohjukset sekä Murmanskin S-400-ilmatorjuntaohjusjärjestelmän ohjukset. Nuo vain vähäisinä esimerkkeinä mainittuna.

Emme taida pysyä Venäjän vauhdissa yhtään emmekä satsaa tarvittavia voimavaroja puolustukseemme riittävän nopeasti.

Toisin kuin pääministeri, olen siis sangen huolissani Venäjän varustautumisesta, Venäjän muodostamasta sotilaallisesta uhasta ja Suomen puolustuskyvystä. Suomen ulkopoliittisen johdon tulisi olla huolestunut vähintään vastaavasti kuin mitä Baltian maat ja Ruotsi jo ovat. Baltian maat ja Ruotsi ovat selkeästi Venäjän uhan ja huolestuneisuutensa muodostuneesta uhasta julkisuudessa ilmoittaneet.

****

Ei ole ensimmäinen kerta, kun Suomen valtiovalta vähättelee turvallisuustilanteen muutoksen vaikutusta Suomeen ja Suomeen kohdistuvia sotilaallisia uhkia. Suomen ulkopoliittiselta johdosta meni pitkään, ennen kuin myönnettiin Itämeren turvallisuustilanteen muuttuneen vuoden 2014 kevään tapahtumien jälkeen niin, että sillä olisi vaikutusta myös Suomen asemaan.

Puolustusministeri Jussi Niinistön puhe suurlähettiläskokouksessa vielä niinkin myöhään kuin 25.8.2015: ”Uutisia seuratessa, niin kotimaisesta kuin ulkomaisestakin mediasta, saa välillä sen kuvan, että Suomikin olisi jollain tavalla uhattuna. Näin ei ole tilanne.” (Puolustusministeriö 25.8.2015).

Suomi ei ole tässä [Venäjän toimien] kohteena. Meidän kylmän sodan jälkeinen pitkä linjamme ulko- ja turvallisuuspolitiikassa on juuri tässä tilanteessa kestävä.”, totesi ulkoministeri Erkki Tuomioja Akaan Seutu - lehdessä vielä 14.4.2015 ja jatkoi: ”Suomessa kysytäänkin jo, onko tilanteessa jotakin, joka kohdistuisi erityisesti meihin. Tähän yksiselitteinen vastaus on: ei ole.” (Akaan Seutu 14.4.2015).

Edellä mainitut olivat vähätteleviä lausuntoja ja naiiveja jo tuolloin, ja vielä naivimpia ne ovat nyt, kun tiedetään jatko. Venäjän politiikan kokonaiskuvaa ei vielä vuonna 2015 oikein ymmärretty Suomessa.

Venäjä oli jo tuolloin aloittanut ne varustelutoimet lähiympäristössämme, jotka jatkuvat edelleen. Jokohan nyt Venäjän uhka uskallettaisiin reilusti myöntää?

Suomi on perustellut aikanaan, ettei Natoon liittymiselle ole tarvetta, koska Suomen turvallisuusympäristö on vakaa. Ajateltiin, ettei Suomen turvallisuusympäristö varmasti koskaan muuttuisi ja siksi Suomen Nato-jäsenyys voitiin sitoa turvallisuusympäristöön jo Tarja Halosen kaudella. Nyt kun turvallisuusympäristö on muuttunut ja epävakaa, ei kuitenkaan vastavuoroisesti Suomen ulkopoliittisessa johdossa nähdä Natoon liittymiselle tarvetta. Suomen ulkopoliittiselle johdolle ei siis turvallisuusympäristö olekaan se tekijä, joka muuttaisi Suomen suhtautumisen Nato-jäsenyyteen. Tuolta turvallisuusympäristön muutos -logiikalta on siis pudonnut pohja.

Suomen valtiojohto ajattelee asiat hyvin vanhakantaisesti, josta syntyy helposti käsitys, että asioita halutaan hyssytellä, josta puolestaan syntyy käsitys, että turvallisuusasioiden vakavuutta halutaan vähätellä ja turvallisuusasioita halutaan katsoa sinisilmäisesti. Tuo olisi ehkä sopinut vielä kylmän sodan aikaan, jolloin tiedonvälitys oli ilman internetiä rajoitetumpaa. Tänä päivänä tuollainen politiikka ei enää toimi, eikä sellaista harrasteta etenkään Ruotsissa muttei myöskään Baltian maissa. Noissa maissa asioita uskalletaan sanoa kaunistelematta suoraan. Jos ei ole riittävää puolustuskykyä, se on myös avoimesti todettu - ainakin Ruotsissa.

Ruotsissa Venäjän varustelun muodostaman uhan on puolustusministeri Peter Hultqvist todennut jo pitkän aikaa Ruotsin kansalle varsin suoraan. Ruotsin riittämättömän puolustuskyvyn on puolestaan todennut puolustusvoimain komentaja jo vuosia sitten.

Jos Suomessakin uskallettaisiin tunnustaa, ehkäpä sitten jotain todellista alkaisi tapahtua puolustuskykymme kohentamiseksi.

 
Suomessa ei nähdä Natolle tarvetta kun turvallisuusympäristö on vakaa. Ja silloin kun se ympäristö on epävakaa niin ei kannata ärsyttää Venäjää liittymällä Natoon. Näin minä tulkitsen asian.
 
Tässä pesosen kirjoituksesta erinomainen kommentti..


Hannu Mononen
27.10.2016 00:35


Jos jostain on oltava huolissaan, niin poliitikkojemme ymmärryksen tasosta. En tiedä, mitä pahaa Suomen kansa on tehnyt ansaitakseen todellisuudesta irrallaan olevat, kuplassa elävät päättäjät -- ilmeisesti siihen riittää demokratiassa, kun riittävän moni vain äänestää väärin.

Siteeratakseni Veikko Huovisen romaanihenkilö Konsta Pylkkäsen sanoja Havukka-Ahon ajattelijassa, tavallisella kansalaisella ja veronmaksajalla on tässä kusiaisen valtuudet.

Tiedän, mitä viisaat poliitikot tekisivät tällaisessa huonontuneessa turvallisuustilanteessa, mutta kun en näe heidän sitä tekevän, niin minkäs minä sille voin? Laihaa lohtua tuo vain se ajatus, että nykyisen opposition poliitikot toimisivat vallassa ollessaan takuuvarmasti vielä typerämmin.

Huolissaan olo ei auta yhtään mitään, jos se ei johda uhkan lieventymiseen jollain konkreettisella tavalla. Kusiaisen valtuuksillani voin varautua sodan uhkaan lähinnä vain oman perheeni osalta.

Irtaimisto kai olisi läpikäytävä muodikkaasti KonMarin opein hävittämällä kaikki turha, ja jätettävä jäljelle lähinnä poikkeusoloissa käyttökelpoista: mikä toimii kun sähkö lakkaa tulemasta töpselistä ja vesi hanasta, ja lämmitys ei asunnossa toimi. Omia tietoja väestönsuojelusta ja kotivarasta pitäisi varmaankin alkaa päivittää itse, koska nuhjake-poliitikot pelkäävät niin konkreettisista asioista puhumista julkisesti eivätkä ohjeista yleisöä ennen kuin meno on samanlaista kuin Aleppossa.

Jos on tilaisuus tai aikomus lähteä evakkoon ulkomaille, se pitää valmistella ja toteuttaa ajoissa.

Maailmanhistoria ei jää suomalaisten perään haikailemaan, sen enempää kuin me tänä päivänä vaivaamme päätämme muinaisten etruskien kohtalolla. Ajattelemattomat kansat ovat kohtalonsa ansainneet.
 
Viimeksi muokattu:
Tässä uutisessa jäi kertomatta sen paras osa...
Mika Lintilä – Hevosmies ministeriksi
Keskustajohtaja Juha Sipilän päätös nostaa Lintilä ministeriksi jatkaa keskustan kasvojen uudistamista ja valmistautumista jo seuraaviin eduskuntavaaleihin.
.. Nimittäin se että vihdoinkin Pekkarinen jätettiin eläkkeelle ministerin töistä.

Kyllähän Mika Lintiläkin on pitkäaikainen kepun poliitikko mutta hän on kuitenkin monin verroin parempi valinta kuin "kiero-mauri". Pekkarinen olisi ollut erityisen halukas jatkamaan tuulivoimatukien jakamista sukulaisilleen. Tästä Pekkarisen masinoimasta tuulivoimatuki-automaatista tuli yksi viimevuosien suurimmista "puhalluksista" Suomessa. Pekkarinen järjesti samalla vävypojalleen miljoonien arvoisen ennakkoperinnön.. ja tietysti veronmaksajien piikkiin.
http://www.kaleva.fi/juttutupa/politiikka/tiesiko-pekkarinen-vavynsa-hankkeista/2509848

En tiedä pyrkiikö lehdistö jollain tavoin halventamaan Lintilää tuolla "hevosmies" nimikkeellä. Todellisuudessa Hippoksen hallituksen (pitkäaikainen) puheenjohtajuus on pelkästään eduksi hänelle. Hän on onnistunut luovimaan aika tuulisella paikalla jo pitkään. Sellaisten ihmisten parissa jotka ovat aika suorasanaisia. Muutenkaan Lintilä ei ole ihan pahimpia puoluepukareita..
 
Ei ole ollut SDP:llä hyvät ajat gallup-menestyksestä huolimatta kun lyhyen ajan sisään oli lelu-Rami, insesti-isä ja uusimpana Lindmanin listat.
 
Ei ole ollut SDP:llä hyvät ajat gallup-menestyksestä huolimatta kun lyhyen ajan sisään oli lelu-Rami, insesti-isä ja uusimpana Lindmanin listat.
Seuraavia mielipide mittauksia odotellessa:rolleyes:
SDP on kuitenkin onnistunut-olemaan melko hiljaa ja vastustamaan kaikkea mitä hallitus ehdottaa, mitäpäs sitä muuta gallup nousujen eteen tarvitaankaan.
 
Hallitus leikkaa rajusti, mutta puolustusmenoja kasvatetaan järjestelmällisesti.

Sakari Muurinen Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) ilmoitti keskiviikkona (SK 26.10.) puolustusvoimien sodan ajan joukon vahvuuden kasvattamisesta. Uutinen on jatkumoa ministeri Niinistön varsin selkeälle linjalle: Puolustusvoimille lisää kaikkea.

http://www.satakunnankansa.fi/paaki...kasvavat/?_ga=1.94321812.805004338.1477581815

Niinistö: Sodan ajan joukkojen vahvuus kasvaa

Viimeksi sodan ajan joukkojen määrää pudotettiin kolmanneksella. Jo tässä vaiheessa voin sanoa, että joukkojen määrä tulee nyt kasvamaan, sanoo Niinistö, mutta ei määrittele tulevaa eksaktia joukkojen määrää, koska puolustusselonteko on edelleen valmistelussa.

http://www.satakunnankansa.fi/kotimaa/niinisto-sodan-ajan-joukkojen-vahvuus-kasvaa/

Tästä ei ole hirveästi huudeltu muualla. Onko SK joku persujen ja Niinistön äänitorvi vai miksi tästä vain he julkaisevat? SK:lla nyt kaksi uutista kolmen päivän sisään aiheesta.
 
Tässä uutisessa jäi kertomatta sen paras osa...

.. Nimittäin se että vihdoinkin Pekkarinen jätettiin eläkkeelle ministerin töistä.

Tuskin jätettiin eläkkeelle...väliaikaiseen paitsioon kyllä, mutta heti kun silmä välttää niin Mauri liimaa peruukin tiukasti päähän ja laittaa korkokengät jalkaan :D

Mauri on samanlainen vieteriukko kun Paavo, mutta paljon isommilla kertoimilla. Juuri kun luulit päässeesi niistä eroon, niin siinä ne taas ovat.

Sipilä on rohkea mies, mutta ampui itseään jalkaan ja maksaa siitä vielä kovan hinnan.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016102722525159_uu.shtml
 
Viimeksi muokattu:
Demareillakin menee lujaa...kiihdyttävät tahtia päivä päivältä...mihin vielä ehtivätkään ennen seuraavia vaaleja :D

Salaisista listoista ovat tienneet ainakin eduskunnan puhemiesneuvostossa istuvat demarit: Eero Heinäluoma, Tarja Filatov ja Tuula Haatainen.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016102822530062_uu.shtml

Kokouksessa käytettiin yksi puheenvuoro, jossa esitettiin, ettei kiusallista asiaa merkittäisi pöytäkirjaan ja se siirrettäisiin työvaliokunnan käsittelyyn.

Arvaattekin varmaan, kuka puheenvuoron käytti?

Kyllä. Eero Heinäluoma.


Ja eihän se ole kriisi eikä mikään, jos mukana ei ole hölmöilevää persua...

Oma kummallisuutensa episodissa on eduskunnan puhemiehen Maria Lohelan (ps) toiminta. Hän on kertonut heittäneensä kaikki hänelle tuodut SDP:n ryhmän puheenjohtajan tekemät puhujalistat roskikseen.

Ilmeisesti lakeja säätävän eduskunnan puhemies ei ole kuullut arkistolaista.
 
Viimeksi muokattu:
Tuskin jätettiin eläkkeelle...väliaikaiseen paitsioon kyllä, mutta heti kun silmä välttää niin Mauri liimaa peruukin tiukasti päähän ja laittaa korkokengät jalkaan :D

Mauri on samanlainen vieteriukko kun Paavo, mutta paljon isommilla kertoimilla. Juuri kun luulit päässeesi niistä eroon, niin siinä ne taas ovat.

Sipilä on rohkea mies, mutta ampui itseään jalkaan ja maksaa siitä vielä kovan hinnan.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016102722525159_uu.shtml

Punamulta-vahakabinetti jää hautomaan imperiumin vastaiskua.
 
Poisto
 
Viimeksi muokattu:
http://www.verkkouutiset.fi/politiikka/kanerva venaja ukraina-56980
Kanervan tulisi pitäytyä kyllä nykyään vain runoudessa ja tekstiviesteissä.
– Suomen peruselinehdot eivät saa olla Venäjästä kiinni. Pidämme kaikin tavoin huolen, että Suomi vastaa itse huoltovarmuudestaan. Se muun muassa tarkoittaa, että Itämeri on käytössämme.
Miten ihmeessä Suomi itse vastaa siitä, että Itämeri on käytössämme. Paitsi liittymällä Natoon. Ja tuota Venäjän ymmärtämislaulua sekä "peliä". Veikkaan, että Aleppossa esimerkiksi ei Venäjän touhuja käsitetä peliksi. Milloin rikokset ovat muuttuneet peliksi - edes sotarikokset. Tyhjänpuhujaa ei tietysti tarvitse tuomita mutta puhua tyhjää vakavista asioista ei oikein jaksa määräänsä enempää. Tyhjänpuhuminen sopii paremmin tekstiviestiflirttailuun ja myös Kanervan kyvyt.

Hyvät ihmiset - kun äänestätte, saatatte äänestää menneisyyttä ja neuvostosuomea. Fiksuja ja kylmän sodan traumoista selvinneitä tai säästyneitä niitäkin löytyy kyllä äänestettäväksi. Kanervakin puhuu oikeasta asiasta mutta ilman vastuuta, oikeata kannanottoa tai kunnianhimoa ja poliittista riskiä tai edes fokusta.
 
Viimeksi muokattu:
Demareillakin menee lujaa...kiihdyttävät tahtia päivä päivältä...mihin vielä ehtivätkään ennen seuraavia vaaleja :D

Salaisista listoista ovat tienneet ainakin eduskunnan puhemiesneuvostossa istuvat demarit: Eero Heinäluoma, Tarja Filatov ja Tuula Haatainen.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016102822530062_uu.shtml

Kokouksessa käytettiin yksi puheenvuoro, jossa esitettiin, ettei kiusallista asiaa merkittäisi pöytäkirjaan ja se siirrettäisiin työvaliokunnan käsittelyyn.

Arvaattekin varmaan, kuka puheenvuoron käytti?

Kyllä. Eero Heinäluoma.


Ja eihän se ole kriisi eikä mikään, jos mukana ei ole hölmöilevää persua...

Oma kummallisuutensa episodissa on eduskunnan puhemiehen Maria Lohelan (ps) toiminta. Hän on kertonut heittäneensä kaikki hänelle tuodut SDP:n ryhmän puheenjohtajan tekemät puhujalistat roskikseen.

Ilmeisesti lakeja säätävän eduskunnan puhemies ei ole kuullut arkistolaista.

Tuo Heinäluoma on kyllä yksi takapiru ja salaojankaivaja.... kaikkea paskaa pääsee päättämään kansan asioista...
 
http://www.verkkouutiset.fi/politiikka/kanerva venaja ukraina-56980
Kanervan tulisi pitäytyä kyllä nykyään vain runoudessa ja tekstiviesteissä.

Miten ihmeessä Suomi itse vastaa siitä, että Itämeri on käytössämme. Paitsi liittymällä Natoon. Ja tuota Venäjän ymmärtämislaulua sekä "peliä". Veikkaan, että Aleppossa esimerkiksi ei Venäjän touhuja käsitetä peliksi. Milloin rikokset ovat muuttuneet peliksi - edes sotarikokset. Tyhjänpuhujaa ei tietysti tarvitse tuomita mutta puhua tyhjää vakavista asioista ei oikein jaksa määräänsä enempää. Tyhjänpuhuminen sopii paremmin tekstiviestiflirttailuun ja myös Kanervan kyvyt.

Hyvät ihmiset - kun äänestätte, saatatte äänestää menneisyyttä ja neuvostosuomea. Fiksuja ja kylmän sodan traumoista selvinneitä tai säästyneitä niitäkin löytyy kyllä äänestettäväksi. Kanervakin puhuu oikeasta asiasta mutta ilman vastuuta, oikeata kannanottoa tai kunnianhimoa ja poliittista riskiä tai edes fokusta.

Kanervan jutut on kuin tuuleen huutaisi. Enemmän hyötyä hänestä olisi, jos myydään hänet vaikka Italiaan rajatarkastajaksi.
Suomi ei pysty valvomaan mitään meriä, hyvä jos pystymme valvomaan omia maarajojamme. Kun alkaa "kiivaampi boogy" baruskin kanssa, niin on kalsareissa pitelemistä, puhumattakaan, että yritetään taata kauppalaivojen kulkua Itämerellä. ... naurettava lausunto ileltä.
 
http://www.verkkouutiset.fi/politiikka/kanerva venaja ukraina-56980
Kanervan tulisi pitäytyä kyllä nykyään vain runoudessa ja tekstiviesteissä.

Miten ihmeessä Suomi itse vastaa siitä, että Itämeri on käytössämme. Paitsi liittymällä Natoon. Ja tuota Venäjän ymmärtämislaulua sekä "peliä". Veikkaan, että Aleppossa esimerkiksi ei Venäjän touhuja käsitetä peliksi. Milloin rikokset ovat muuttuneet peliksi - edes sotarikokset. Tyhjänpuhujaa ei tietysti tarvitse tuomita mutta puhua tyhjää vakavista asioista ei oikein jaksa määräänsä enempää. Tyhjänpuhuminen sopii paremmin tekstiviestiflirttailuun ja myös Kanervan kyvyt.

Hyvät ihmiset - kun äänestätte, saatatte äänestää menneisyyttä ja neuvostosuomea. Fiksuja ja kylmän sodan traumoista selvinneitä tai säästyneitä niitäkin löytyy kyllä äänestettäväksi. Kanervakin puhuu oikeasta asiasta mutta ilman vastuuta, oikeata kannanottoa tai kunnianhimoa ja poliittista riskiä tai edes fokusta.

Tavallaan Kanerva myös sanoo, että Ahvenanmaasta pitää pitää lujaa kiinni.
 
Back
Top