Tässä tehtiin samalla ulkopolitiikkaa melko raskaalla kädellä, ja näytettiin vaarallisesti suuntaa, ainakin mielestäni, joten nostetaanpa Rehn esille tähän ketjuun boldatun osalta:
"Perussuomalaiset ulkoministeri Timo Soini ja oikeus- ja työministeri Jari Lindström riemuitsevat
Suomen Uutisten haastattelussa Fennovoima-hankkeen toteutumista.
Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) oli aiemmin ilmoittanut, että Fennovoimalla on torstaihin saakka asti löytää uusia kotimaisia sijoittajia hankkeeseen tai se raukeaa. Oikeus- ja työministeri Lindström kuitenkin kertoo, ettei loppusuoralle venynyt päätöksenteko jännittänyt.
–
Sisäpiirin jäsenenä tiesin toki, missä mennään. Mutta tämä ei ollut helpon takana, vaan vaati elinkeinoministeri Olli Rehnin porukalta kovaa työtä. Sanotaan niin, että olen hyvin myönteisellä tavalla yllättynyt, Lindström sanoo SU:lle.
Keskiviikkoaamulla rakennusyhtiö SRV sekä valtion enemmistöomisteinen energiayhtiö Fortum ilmoittautuivat mukaan ydinvoimahankkeeseen, jonka kotimaisuusaste oli aiemmin todettu liian alhaiseksi. Myös valtion sijoitusyhtiö Solidiumin kautta osaomisteinen Outokumpu ilmoitti keskiviikkona lisäävänsä omistusosuuttaan hankkeessa.
Rehnin osallisuus Fennovoima-hankkeessa on herättänyt julkisuudessa keskustelua. Tänään järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Rehn kielsi yksiselitteisesti, että valtio olisi millään tavalla vaikuttanut hankkeeseen.
– Kolme yhtiötä tekivät täysin itsenäisesti päätöksensä, Rehn totesi viitaten Fortumin, Outokummun ja SRV:n päätöksiin.
Tähän ei Nordnetin osakestrategi ja analyytikko Jukka Oksaharju usko. Hän arvioi
Uuden Suomen haastattelussa, että valtio olisi pakottanut Outokummun ja Fortumin mukaan hankkeeseen. Myös vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kyseenalaistaa Rehnin kiellon valtion osallisuudesta.
–
Miksi ministeri Rehn kävi Venäjän poliittisen johdon kanssa keskusteluja, jollei hän puhunut Fortumin, Gazpromin ja Rosatomin yritysjärjestelyistä ja Fennovoiman hankkeen edistämisestä? Tämä oli kokouksen julkinen asialista, joten oli aika irvokasta kuulla myöhemmin, että Suomen hallitus ei vaikuttanut omistajajärjestelyihin, Niinistö
kirjoittaa blogissaan viitaten
Rehnin yllättävään Moskovan-matkaan.
Rehn on aiemmin blogissaan kritisoinut Fennovoima-hanketta sen Venäjä-kytkösten vuoksi ja moitti, että ”Suomesta uhkaa tulla epäonnistuneiden ydinvoimahankkeiden ulkomuseo”. Blogia ei toistaiseksi pääse lukemaan Rehnin kotisivuilta, jotka ovat sivujen ilmoituksen mukaan työn alla. Teksti on silti säilynyt netin arkistointipalvelun kautta ja on
luettavissa täältä. "
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/979...n-olli-rehnista-su-sisapiirin-jasenena-tiesin
EDIT: lisätty Rehnin blogista arkistopätkä viime syksyltä:
"
Kohti uutta teollisuuspolitiikan pohjakosketusta?
Olli Rehnin blogi 28.9.2014
Euroopan parlamentti kehottaa päätöslauselmassaan jäsenvaltioita peruuttamaan Venäjän kanssa suunnitellut energia-alan sopimukset. Sen mukaisesti ei luonnollisesti tulisi käynnistää myöskään uusia ydinvoimahankkeita Venäjän kanssa niin kauan kuin maa jatkaa voimapolitiikkaansa Ukrainassa.
Fennovoiman ydinvoimalahanketta on nyt katsottava ennen muuta Rosatomin valossa. Yhtiö on tiukasti Venäjän johdon poliittisessa ohjauksessa oleva taloudellinen toimija. Parlamentti ei pakotteista päätä, mutta sen kanta kertoo kyllä laajasti Euroopassa vallitsevasta kansalaismielipiteestä, joka ei hyväksy yhtenäisen linjan murentamista.
Helsingin Sanomien toimittajat Olli Pohjanpalo ja Petri Sajari ovat tehneet kovan luokan tutkivaa journalismia kertomalla Suomen valtion ja venäläisen Rosatom-yhtiön välisestä erityissopimuksesta. Useat suomalaiset oikeusoppineet ovat kritisoineet sopimuksen aiheuttamaa riippuvuussuhdetta ydinvoiman toimittajan valinnassa. Ministeri Vapaavuorelta on syytä saada perusteellinen selvitys asiasta. Kyse on koko hallituksen teollisuuspolitiikan linjasta, josta pääministeri Stubb tietysti viime kädessä vastaa.
Suomella on oma historiansa suuria teollisuuspoliittisia virheitä, jotka ovat käyneet poliittisesti ja taloudellisesti kalliiksi. Valco on tähänastinen pohjanoteeraus, ja Olkiluoto 3 on valitettavasti samalla tiellä. Merkit viittaavat nyt siihen, että tästä Rosatom-sopasta on kehkeytymässä uusi ja vakava energia- ja teollisuuspoliittinen pohjakosketus. Uuteen venäläiseen ydinvoimaan tehtävä, taloudellisesti epävarma ja poliittisesti rujo investointi tulee myös syrjäyttämään vuosikausiksi tarpeelliset investoinnit uusiutuvaan, vihreään energiaan. Tätä menoa Suomesta uhkaa tulla epäonnistuneiden ydinvoimahankkeiden ulkomuseo, joka samalla putoaa kelkasta vihreän talouden kehittämisen saralla.
Vastaväitteenä esitetään, että vielä pitkään aikaan suomalainen raskas teollisuus ei pärjää ilman edullista perusenergiaa. Totta, mutta sen tuottamiseksi ei silti pitäisi tai edes tarvitsisi lähteä niin epävarmalle tielle kuin mitä Rosatom-hanke merkitsee.
On vaikea käsittää, miksi alun perin ei tehty päätöstä Fortumin Loviisan voimaloiden uudistamisesta. Se olisi voinut olla kustannustehokkain ja myös luotettavin tapa huolehtia ydinenergian saatavuudesta käynnissä olevalla pitkällä siirtymäkaudella, kun etenemme hiilen ja öljyn polttoon perustuvasta yhteiskunnasta uusiutuviin energialähteisiin nojaavaan energiatalouteen. Samalla tämä olisi jättänyt tilaa investoida mittavasti uusiutuvaan, vihreään energiaan, joka on tulevaisuuden musiikkia.
Ehkä tämä ei olisi vieläkään liian myöhäistä, jos järki nyt voittaisi.
Olli Rehn"
http://web.archive.org/web/20150328...i-uutta-teollisuuspolitiikan-pohjakosketusta/