Katse arktiseen ympäristöön

Aika helposti lehtileikkeitä selaamalla löytyisi ainakin 35 lausuntoa, joissa joku upseeri tai poliitikko paljastaa, että maata ei puolllusteta varuskunnista käsin. Ei tästä niin monta vuotta ole, kun tämä paljastettiin suurelle yleisölle. Minusta näyttää nyt siltä, että nämä samat kommentaattorit voisivat paljastaa saman asian venäläisille. Olipa se puolustusdoktriini hyökkäyksellinen tai ei, pumppu taitaa tarvita pumppaamon?

Jos tähän esittämääni tulee vasta-argumentti, että #valmiusprikaatit jne.höö#, niin kehotan tarkastelemaan väitettäni siitä modernin stavkan marsalkan ajatuksesta, että "avoivoi, hyvät on, hyvät on joukot, mutta pienet, ylen on pienet".....

Venäjällä on rodinansa ja meillä SuomiNeitomme. Doktriinit elävät ja niitä muokataan kenties tarpeen mukaan. Vinkeitä ajatuksia nämä herättävät.
P-Karjalaa ei puolusteta varuskunnasta, mutta pääkaupungin puolustukselle Santahamina on elintärkeä. Joko toinen väitteistä on epätosi, tai sitten mennään niin syvälle sotatieteen saloihin ettei sitä enää mallikko voi ymmärtää.
 
Aika helposti lehtileikkeitä selaamalla löytyisi ainakin 35 lausuntoa, joissa joku upseeri tai poliitikko paljastaa, että maata ei puolllusteta varuskunnista käsin.

Saattaa olla, että niiden varuskuntien käyttö puolustukseen on helpompaa, jos niissä on useamman tuhannen soturin prikaati harjoitettuna, sodan ajan kokoonpanossa, täyden TO&E:n mukaisessa varustuksessa, kuin että niissä on suomalaisen mallin mukaan puoliksi koulutettuja mortteja sekaisin gonien kanssa, ei-SA-kokoonpanossa saati sitten varustuksessa. Alakurtin tai vaikka Kamenkan varuskuntien taisteluarvoa ei kannata verrata suomalaiseen varuskuntaan. Jos se PKARPR olisikin SA-kokoonpanossa, sitten voisi sanoa että maata puolustetaan varuskunnista käsin.
 
P-Karjalaa ei puolusteta varuskunnasta, mutta pääkaupungin puolustukselle Santahamina on elintärkeä. Joko toinen väitteistä on epätosi, tai sitten mennään niin syvälle sotatieteen saloihin ettei sitä enää mallikko voi ymmärtää.

Väitteen esittivät poliitikot, kun varuskuntia piti leikata.

Tietenkin varuskunnilla on puolustusarvoa, vaikka se tuleekin monista eri tekijöistä. Olen itse aikanaan ollut kiertovartiossa "halli X:n" ympärillä 30 kovaa patruunaa lippaassa ja kai nyt kaikki arvaavat, mitä siellä oli ammukset sisällä ja tankit täynnä, nokat kohti ovea.

Mutta tuosta Alakurtista ja sen puolustuksellisesta tehtävästä. Missä skenaariossa NATO siis aikoo hyökätä Suomen läpi kohti Korvatunturia? Voisiko se Forsström selittää, kun on tutkija?
 
Saattaa olla, että niiden varuskuntien käyttö puolustukseen on helpompaa, jos niissä on useamman tuhannen soturin prikaati harjoitettuna, sodan ajan kokoonpanossa, täyden TO&E:n mukaisessa varustuksessa, kuin että niissä on suomalaisen mallin mukaan puoliksi koulutettuja mortteja sekaisin gonien kanssa, ei-SA-kokoonpanossa saati sitten varustuksessa. Alakurtin tai vaikka Kamenkan varuskuntien taisteluarvoa ei kannata verrata suomalaiseen varuskuntaan. Jos se PKARPR olisikin SA-kokoonpanossa, sitten voisi sanoa että maata puolustetaan varuskunnista käsin.

Aha. Mutta tämä sama sekalainen kööri teltoissa suon laidoissa onkin sitten sotakelpoisempi ja sotavalmis poppoo ottamaan vastaan mitä tuleman pitää. Okei.
 
Tuosta olen kyllä niin samaa mieltä, kuin olla ja voi. Nimenomaan tuohon koulutettiin/koulutetaan ainakin rajan sissikomppanian miehiä. 100-varma, että tositilanteessa tehoaa. Tuo arvio sai vanhan sissin testosteronitason nousemaan aivan nuorukaisen tasolle. Kiitos edelliselle kiirjoittajalle ja itselleni.:uzi:

Vaikka koulutusta olisikin niin mitenkäs fyysinen ja psyykkinen puoli?
 
Sallassa iloitaan Venäjän Alakurtin sotilastukikohdan paluusta

http://yle.fi/uutiset/sallassa_iloitaan_venajan_alakurtin_sotilastukikohdan_paluusta/7769432

Pari sattuvaa lainausta:

"Alakurtin Arktinen prikaati ei venäläisten mukaan ole siellä Suomea varten, vaan torjumassa Yhdysvaltain uhkaa. Naurun säestämänä suomalaistoimittajalle lohkaistiin kahvipöydässä, että tarvittaessa prikaati voisi puolustaa myös Suomea."

"Esityksensä lopuksi Maslobojev muistutti jo Otto von Bismarckin todenneen, että Venäjää ei voi mikään mahti millään keinoin nujertaa."

Semmoista huumoria kahvipöydässä.
 
Pitää lainata Sallan kunnanjohtajan puhetta kuin piru Raamattua:

Kun Alakurtti on lähellä reilu 60 kilometriä tuosta Sallan rajanylityspaikasta, niin nähdään että se on meille voimavara, luo ostovoimaa ja toimeliaisuutta ja siten että sieltä tulee venäläisiä tänne varmasti lähialueille

Kunhan nyt olisivat toimeliaita vaan siellä omalla puolella...
 
Pitää lainata Sallan kunnanjohtajan puhetta kuin piru Raamattua:Kunhan nyt olisivat toimeliaita vaan siellä omalla puolella...
..ja sitten ollaan muualla Suomessa murheellisia, kun Sallaa ei enää ole ..ei enää edes täällä Suomen puolella.
Siellä on kokemusta rajan siirosta. Eikös ne Sallan vanha hautuumaa, kirkon perustukset ja kuntakeskuskin ole jo valmiiksi siellä rajan toisella puolella?
 
Venäjä vahvistaa varuskuntaansa Suomen rajan tuntumassa
http://www.hs.fi/kotimaa/a1423287025462

8.2.2015 2:00

"HS tapasi vähäpuheisia venäläissotilaita Murmanskin alueen uudelleenheränneessä varuskuntakaupungissa. "En tiedä ketä vastaan puolustaudumme, mutta Suomesta vihollinen ei varmasti tule", sanoo arktisen prikaatin sopimussotilas Anatoli, 20.

1423287020523

Alakurttiin viime vuoden lopulla perustetun arktisen prikaatin sotilaat ovat jo ehtineet tutustua paikallisiin olosuhteisiin.Viidenkymmenen kilometrin päässä Itä-Lapin rajasta rakentajat korjaavat lumituiskussa kolmikerroksista kasarmirivistöä. Osassa Alakurtin kasarmeja on jo uusi pinta, mutta pari rakennusta repsottaa nuhruisena. Niiden takana jatkuu suljettu sotilasalue.

"Tulin neljä kuukautta sitten sopimussotilaaksi tiedustelukomppaniaan arktiseen prikaatiin", kertoo viluiselta näyttävä Sergei, 21, lumihankeen tamppautuneella oikopolulla kylän keskustassa. Hän on kotoisin Lounais-Venäjän Belgorodista Ukrainan rajan läheltä. "En ole tottunut kylmään ilmastoon, mutta ei tämä liian rankka ole", hän sanoo.

Venäjä perusti arktisen prikaatin Alakurttiin viime vuoden lopulla. Moottoroitu jalkaväkiprikaati toimii Venäjän pohjoisen laivaston alaisuudessa ja sen virallinen tehtävä on Venäjän etujen suojeleminen arktisella alueella. Joukot ovat osa Venäjän strategiaa, jossa vahvistetaan sotilaallista läsnäoloa pohjoisessa. Prikaatin miesvahvuus on Alakurtissa salaisuus, josta muuten avoimet kyläläiset eivät halua puhua. Venäläismediassa esitetyt luvut ovat vaihdelleet 3000:n ja 7000:n sotilaan välillä, mutta kylässä ei ole vielä tarpeeksi asumiskelpoisia rakennuksia tuhansille miehille.

Nimettömänä pysyttelevä venäläinen virkamies Murmanskin alueelta kertoo, että Alakurtissa olisi nyt noin 1000 sotilasta, joista noin 700 kuljetettiin tammikuussa junalla Kantalahden kautta vanhaa rautatietä pitkin. Armeija haluaisi kunnostaa radan raskaita kalustokuljetuksia varten. Virkamiehen mukaan prikaatin yhteisvahvuudeksi tulee enintään 2500 miestä. He toimivat Pohjoisen laivaston alaisuudessa, käyvät vuoroissa päivystämässä Jäämeren rannikolla, vartioivat Koillisväylää ja asuvat Alakurtissa. Virkamiehen antamia tietoja ei pystytty tarkistamaan riippumattomasta lähteestä.

"En tiedä ketä vastaan puolustaudumme, mutta Suomesta vihollinen ei varmasti tule", sanoo marraskuussa Alakurttiin tullut sopimussotilas Anatoli, 20. Hän on solminut sopimuksen kolmeksi vuodeksi. Koulutusta Anatoli on saanut vasta sisätiloissa koululuokassa, mutta Komista kotoisin oleva Sergei, 20 on ehtinyt testata kuntoaan selviytymiskurssilla. Sopimussotilaita on majoitettu väliaikaisesti Alakurtin "suomalaiskylään", kuten alakurttilaiset kutsuvat suomalaisen Puolimatkan 1990-luvulla rakentamia pastellinsävyisiä kerrostaloja. Sotilaiden mukaan ne on varattu upseereille, jotka tulevat vasta myöhemmin.

Aseita ei kylän siviiliosassa näy. Kaksi sotilasta lapioi lunta panssariajoneuvon vieressä, ja kylän laidalla seisoo armeijan kuorma-autoja piikkilanka-aidan takana. Venäjän armeija on tiedottanut, että prikaati saa tänä vuonna käyttöönsä arktisiin olosuhteisiin soveltuvaa nykyaikaista kalustoa.

"Prikaati herättää Alakurtin taas henkiin", riemuitsee kirjastonhoitaja Larisa Firko, 45, kylän uudessa kirkossa. Hän on asunut Alakurtissa parikymmentä vuotta yhdessä upseerimiehensä kanssa. Jumalanpalvelukset on pidetty 18 vuoden ajan kerrostalokaksiossa, mutta nyt keskustaan saatiin rakennettua puukirkko. Siitä puuttuu enää lämmitys. Vielä kaksi vuotta sitten Alakurtissa oli 6500 asukasta, vuonna 2014 enää noin 2800. Varuskunta ajettiin alas ja kylän sulkemista kokonaan harkittiin.

"Viime vuosina täällä on ollut masentavaa. Aktiivisimmat ihmiset muuttivat pois", Firko kuvaa. Toinen koulu pantiin kiinni ja neljästä päiväkodista jäljellä on kaksi. Kahden puolen raittia seisoo entisiä sotilaiden asuinrakennuksia, joiden ikkunat ovat pirstaleina. Niiden tuhon sinetöi kahden vuoden takainen pakkastalvi, jolloin lämpövoimala jäätyi ja tuhat ihmistä jouduttiin evakuoimaan.

Firko käy usein Suomessa ostoksilla, lähinnä Kemijärvellä ja Sallassa. Sotilaat eivät saa matkustaa ulkomaille, mutta heidän perheensä voivat liikkua vapaasti. Sen varaan lasketaan myös Suomen puolella, jossa iloitaan Alakurtin väestönkasvun tuovan helpotusta venäläismatkustajien kaikkoamiseen. "Alakurtti ei uhkaa Suomea, se on päivänselvä asia", sanoo Sallan kunnanjohtaja Erkki Parkkinen. "Alakurtin kasvu tarkoittaa lisää matkustajia ja ostovoimaa Sallaan. Siellä pitää myös rakentaa, mikä tuo työtilaisuuksia Suomelle."


1423287020522


Jos Anatoli ei pidä Suomea vihollisena ja Erkki sanoo, ettei Alakurtin prikaatista ole mitään vaaraa Suomelle, niin kai se on sitten uskottava. :rolleyes:

 
Jos Anatoli ei pidä Suomea vihollisena ja Erkki sanoo, ettei Alakurtin prikaatista ole mitään vaaraa Suomelle, niin kai se on sitten uskottava.

Jotenkin tähän suuntaan itsekin olisin valmis asiaa ajattelemaan. Haluan uskoa että Suomi-Venäjä akselilla ei synny sellaista hankausta joka kiristää suhteet. Aika näyttää, koitetaan olla kavereita ja toivotaan parasta......

Ymmärrän kyllä sen että arktisen suunnan tärkeys on Venäjällä ykkös-puolustettavaa. Eikös se ollut niin että lähimmän 10 vuoden aikana heillä oli suunniteltu enin rahoittaminen juurikin tuonne Murmansk oblastin suuntaan?
 
Fencer kirjoitti:
Jos Anatoli ei pidä Suomea vihollisena ja Erkki sanoo, ettei Alakurtin prikaatista ole mitään vaaraa Suomelle, niin kai se on sitten uskottava.
Jotenkin tähän suuntaan itsekin olisin valmis asiaa ajattelemaan.

Oma kommenttini oli sarkasmia. HS kysyy lausunnot kahdelta täysin epäolennaiselta taholta, joita ovat kaikesta ulkona oleva sopimussotilas Anatoli (20 v.) ja Sallan kunnanjohtaja Erkki, joka haluaa Alakurtin eurot kunnan yritysten kassaan. Jos heidän näkemyksien perusteella HS indikoi onko Alakurtti uhka Suomelle, niin ei kovin vahvasti mene.

Kun Kainuun prikaatin komentaja on antanut ymmärtää, että tilanne ei paljoa naurata, olisi Anatolin ja Erkin lausuntoja enemmän kiinnostanut Alakurtin prikaatin komentajan tai alueen ylemmän esikunnan kommentit. Niitä ei tosin todennäköisesti kuuna päivänä saada.
 
Jos näin, koulutuksessa on puutteita: kuivattaminen ja tulenkäsittely kuuluvat talvikoulutukseen. Lapin poika osaa vieläkin näitä luonnostaan mutta...
American poika olkoon miten erikois ei ole oppinut eika helpolla tule oppimaan. Talvisodan kaynti on kuitenkin hyvin erikoista jopa urbaanille suomalaiselle.
 
Oma kommenttini oli sarkasmia. HS kysyy lausunnot kahdelta täysin epäolennaiselta taholta, joita ovat kaikesta ulkona oleva sopimussotilas Anatoli (20 v.) ja Sallan kunnanjohtaja Erkki, joka haluaa Alakurtin eurot kunnan yritysten kassaan. Jos heidän näkemyksien perusteella HS indikoi onko Alakurtti uhka Suomelle, niin ei kovin vahvasti mene.

Kun Kainuun prikaatin komentaja on antanut ymmärtää, että tilanne ei paljoa naurata, olisi Anatolin ja Erkin lausuntoja enemmän kiinnostanut Alakurtin prikaatin komentajan tai alueen ylemmän esikunnan kommentit. Niitä ei tosin todennäköisesti kuuna päivänä saada.
Juuri nain. Media kayttaa niita lahteita jotka saavat kiinni tai ovat muusta syysta sopivia.
 
P-Karjalaa ei puolusteta varuskunnasta, mutta pääkaupungin puolustukselle Santahamina on elintärkeä. Joko toinen väitteistä on epätosi, tai sitten mennään niin syvälle sotatieteen saloihin ettei sitä enää mallikko voi ymmärtää.
Olet Asian ytimessa...
 
Olet Asian ytimessa...

Katse karttaan avaa tämän asian lampun sytyttämisen lailla. Ylämylly olisi ollut erittäin viisasta säilyttää joukkojen kokoamispaikkana, varastona, harjoitustukikohtana jne, mutta ei se niin oleellinen ole kuin Santis joka pötköttää suoraan vihollisen hyökkäysreitillä. Keskellä Helsinkiä.
 
Back
Top