Katse arktiseen ympäristöön

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Vonka
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Katse karttaan avaa tämän asian lampun sytyttämisen lailla. Ylämylly olisi ollut erittäin viisasta säilyttää joukkojen kokoamispaikkana, varastona, harjoitustukikohtana jne, mutta ei se niin oleellinen ole kuin Santis joka pötköttää suoraan vihollisen hyökkäysreitillä. Keskellä Helsinkiä.

Savolainen sotasuunnitelma: jätetään valmarien väliin 600 kilsaa pehmeetä, joka houkuttelee hyökkääjän satimeen, jääkiekosta lainatulla ristipistotaktiikalla likvidoidaan vastustaja.
 
Ehkä Arktinen neuvosto voisi tarjota lähtökohdan Suomen ja muiden Pohjoismaiden sekä Yhdysvaltojen turvallisuusyhteistyölle? Tässä artikkelissa oletetaan, että Venäjä kääntää huomionsa seuraavaksi arktiselle alueelle ja keskittää sinne sotavoimaansa.

http://www.realcleardefense.com/articles/2015/03/19/russias_next_move_domination_of_the_arctic.html

Lainaus:

"Although the United States will assume the chairmanship of the Arctic Council this year, Washington has yet to view the region as integral to Western national security. And yet, the majority of the eight Arctic states are relatively minor powers with little to no hope of defending themselves or defending any territorial claims against Russia. Canada and the United States, the two Arctic powers of North America, must work together with their NATO allies, along with their friends in Finland and Sweden, and leave no doubt that Russian expansionism and militarism in the Arctic is unacceptable.

America cannot do this alone, and the smaller nations in the Arctic Council must do their part. The United States, however, must first and foremost see itself as an Arctic power and act like it. This means committing military resources, including not only material but training and exercises, to the maintenance of the Arctic as a zone of peace and cooperation."


Laitoin tammikuussa tähän ketjuun pari linkkiä, jotka koskivat yhdysvaltalaisen arktisten asioiden erityislähettilään, amiraali Robert J. Pappin vierailua Suomessa. USA toimii Arktisen neuvoston puheenjohtajamaana 2015-17 ja Suomi on samassa postissa seuraavan kaksivuotiskauden. Ilmeisesti jotain on/oli vireillä, mutta lilleröikö Suomi?
 
Aloittaessani tämän ketjun joulukuussa en vielä osannut aavistaa, että maaliskuussa jo mahdollisesti 80 000 ukkoa ja 220 lentokonetta treenaa pohjoisessa.
 
"Luottamusta ja turvallisuutta lisäävän arviointikäynti", eli muodollinen tarkastus, jolla ei ole mitään käytännön merkitystä.

"Suomi tarkastaa Alakurtin sotilastukikohdan
http://yle.fi/uutiset/suomi_tarkastaa_alakurtin_sotilastukikohdan/8376223
13.10.2015 klo 8:59

Suomi tarkastaa Venäjän sotilastukikohdan Alakurtissa Itä-Lapin läheisyydessä tällä viikolla. Tarkastuksen tavoitteena on arvioida Alakurttiin sijoitetun joukko-osaston pääaseistuksesta ja -kalustosta annetun tiedon paikkansapitävyys.

kartta%20ven%C3%A4j%C3%A4%20alakurtti.%20jpg


Suomi toteuttaa ns. Wienin asiakirja 2011:n mukaisen, luottamusta ja turvallisuutta lisäävän arviointikäynnin Venäjälle 13. - 16. lokakuuta. Arviointikäynti on Suomen ja Venäjän kahdenvälisen vuosittaista ylimääräistä arviointikäyntiä koskevan sopimuksen mukainen. Tavoitteena on arvioida Alakurtin joukko-osaston pääaseistusta ja -kalustoa koskevan vuosittaisen tiedonvaihtoilmoituksen paikkansapitävyys. Kohteena on 80. moottoroitu jalkaväkiprikaati Alakurtissa. Joukko-osasto on perustettu 2014, eikä Suomi ole aiemmin sitä arvioinut."
 
Ja Yle päivitti juttua myyvemmäksi.

"Selviävätkö Venäjän jättitukikohdan salaisuudet? Suomalaissotilaat tiedonhakumatkalle rajan tuntumaan
http://yle.fi/uutiset/selviavatko_v...at_tiedonhakumatkalle_rajan_tuntumaan/8376382
13.10.2015 klo 10:15

Suomalaiset sotilaat ovat lähteneet tarkastuskäynnille Venäjän viime vuonna yllättäen uudelleen avaamaan Alakurtin varuskuntaan Luoteis-Venäjällä. Käynnin aikana sotilaat saavat mahdolliseti tietoja myös Venäjän suunnitelmista Kuolan niemimaan alueella.

Suomalaiset sotilaat ovat lähteneet tarkastuskäynnille Alakurtin varuskuntaan Suomen rajan tuntumaan Luoteis-Venäjälle. Kolmen päivän aikana heille esitellään viime vuoden lopulla uudelleen avattu Venäjän pohjoisen laivaston alaisuudessa toimiva Alakurtin varuskunta. Kolmehenkinen tarkastusryhmä tekee tarkastuksen varmistaakseen venäläisten antamat tiedot varuskunnasta. Venäjän on antanut vuoden vaihteessa tietoja varuskunnan vahvuudesta ja kalustosta.

Sotilaiden käynti on kansainväliseen sopimukseen kuuluva ylimääräinen tarkastusmatka, ja Suomen ensimmäinen. Alakurtin varuskunnan vahvuudesta on ollut julkisuudessa erilaisia lukuja 3 000-7 000 sotilaan välillä. Suomalaiset tarkkailijat haluavat paikan päällä saada selvyyden sotilasvahvuudesta. Lisäksi tarkkailijoille kerrotaan tukikohdan kalustosta. Varuskunnassa on moottorisoitu prikaati, jonka käytössä on panssariajoneuvojen lisäksi mahdollisesti helikoptereita.

Venäjän on ilmoittanut vahvistavansa Jäämeren ja Kuolan alueen varuskuntia. Suomalaiset saavat tehdä matkan vain Alakurtin varuskuntaan. Alakurtti on osa Venäjän strategisesti tärkeää pohjoista puolustusta, ja matkan aikana tarkkailijat saavat ainakin yleistuntuman asevoimista alueella. Suomalaiset tarkkailijat välittävät tiedot varuskunnan pääaseistuksesta ja -kalustosta Euroopan turvallisuusjärjestö ETYJ:n muille jäsenmaille.

Tarkkailumatka perustuu järjestön asevalvontasopimukseen, joka edellyttää tietojenvaihtoa naapurimaiden puolustusvoimissa tapahtuneista muutoksista. Vastavuoroisesti venäläiset tutustuvat suomalaisiin varuskuntiin."
 
Tulisi ehdottomasti vahvistaa Kainuun tilannetta, sekä Rovaniemelle lennoston tiloihin joku tiedustelu/nopean toiminnan porukka!
Sodankylään parikymmentä vaunua ja huolto-orkesteri sekä PST porukkaa lisää.

Toimia kaivattaisiin...

muoks* kirjoitusvirhe
 
"Suomalaiseversti arviontikäynniltä: Venäläisten prikaati Alakurtissa ei ole valmis moneen vuoteen – "Talous on tiukoilla kaikkialla"
http://www.hs.fi/kotimaa/a1444883076409
15.10.2015 13:18

Venäjän armeijan Alakurttiin perustama uusi arktinen prikaati on keskeneräinen, kertoo eversti Marko Ekström. "Prikaati ei ole valmis. Tällä hetkellä se on selkeästi koulutusprikaati", Ekström sanoo. Ekström johtaa kolmihenkistä suomalaista ryhmää, joka on tällä viikolla arviointikäynnillä Alakurtin 80. erillisessä moottoroidussa jalkaväkiprikaatissa. Vain noin 50 kilometrin päässä Suomen rajasta sijaitseva joukko-osasto perustettiin vuonna 2014.

"Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Suomi tai mikään ulkovaltio teki arvioinnin tästä prikaatista. Sen vuoksi valmistelut oli tehty täällä erittäin tarkasti. Huomasi selvästi, että tähän oli panostettu, varsinkin kun suomalaiset tulivat."

Alakurtissa on varuskunnan lisäksi vanha sotilaslentokenttä, joka ei ole enää käytössä. Ekströmin mukaan arviointikäynnissä ei ilmennyt mitään, mikä olisi yllättänyt hänet. "Varuskunta on varuskunta myös Venäjällä. Kaikki, mitä näimme, oli ennakkotietojen ja odotusten mukaista." Ekström sanoo, että venäläisten edessä on vielä paljon työtä, ennen kuin Alakurtin prikaatista tulee valmis sotajoukko eli niin sanottu operatiivinen prikaati. Varuskunnassa onkin käynnissä paljon rakennustoimintaa.

"Siellä on tarvittavat varuskunnalliset toiminnot, kuten joukot ja infrastruktuuri, joka tosin on vielä kehitteillä. Myös johtamisjärjestelmä on olemassa ja tarvittavat tukitoiminnot." Suomalaisten näkemä kalusto oli normaalia pohjoisten leveysasteiden joukkojen kalustoa ja täysin Venäjän tekemän Wienin asiakirjan ilmoituksen mukaista. "Pienet muutokset, mitä siihen oli tullut, olivat selvästi perusteltavissa. Sehän on yksi kehitettäviä joukko-osastoja Venäjällä. Jatko on kiinni siitä, millaiset taloudelliset resurssit sinne kohdennetaan", Ekström arvioi.

"Tässä kansainvälisessä tilanteessa talous on tiukoilla kaikkialla. Ymmärrettävää on, että suunnitelmat eivät toteudu niin nopeasti kuin on kuviteltu." Venäläiset kertoivat suomalaisille, että suunnitelmien mukaan 80. erillinen moottoroitu prikaati on valmis vuoteen 2020 mennessä. Ekström kiinnitti huomiota muun muassa venäläisten sotilaiden vaatetukseen. "Heillä on käytössä aivan uusi vaatetusmateriaali, ja se on kyllä erittäin sopivaa heidän olosuhteisiinsa. Sillä on hyvin paljon yhtymäkohtia Suomen vastaaviin arktisiin vaatetuksiin."

Venäjän tavoitteena on ammattimaistaa armeijaansa. Alakurttiin on sijoitettu sekä sopimussotilaita että varusmiehiä. Pääosa on kuitenkin varusmiehiä. Venäläissotilaiden harjoitusalueet ovat ympäri Kuolan niemimaata. "Hyvin paljon he ovat harjoitelleet rannikon suunnassa, koska tämä on yksi Pohjoisen laivaston alaisia joukko-osastoja", Ekström sanoo.

Venäläisessä mediassa on kerrottu, että Alakurttiin olisi siirretty joukkoja Petsamosta, jossa on 200. erillinen moottoroitu jalkaväkirykmentti. Ekströmin mukaan suomalaiset eivät havainneet, että sieltä olisi siirtynyt suuria määriä sotilaita Alakurttiin, mutta yksittäisiä henkilökuntaan kuuluvia kyllä. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Alakurttiin on suunniteltu perustettavaksi myös elektronisen tiedustelun rykmentti. Suomalaiset eivät sitä Alakurtissa havainneet.

Venäjä sulki Alakurtin sotilastukikohdan kuusi vuotta sitten. Sen jälkeen siellä on ollut vain venäläisiä rajavartiojoukkoja. Tukikohdan avaaminen uudelleen on osa Venäjän arktisen alueen sotavoimien uudelleenjärjestelyä. Uudistuksiin kuuluvat arktiset prikaatit, jotka varustetaan erityisesti pohjoisiin olosuhteisiin.

Suomalaisten oikeus tehdä arviointikäynti Alakurttiin perustuu Wienin asiakirjaan, joka on Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön alainen asevalvontasopimus. Suomalaiset laativat käynnistään raportin, joka jaetaan kaikille Etyj-maille."
 
Teoreettisesti puolustuksen kannalta voisi olla hyvä että Kiina sijoittaa suuria määriä rahaansa Suomeen, ja se voisi vaikuttaa esim. naapurin ajatteluun kotimaamme kamaraa kohtaan. Sillä Kiina ei katsoisi hyvällä jos heidän omaisuuttaan uhattaisiin.....

Mene ja tiedä.
 
:)
No, ei me syytetä Sua siitä, että pirun venäläiset lukee foorumia ja saavat ajatuksia :D

Kirjoitin http://maanpuolustus.net/threads/lu...turvallisuuspolitiikka.527/page-8#post-308333-ketjuun, että kommarit kaivoi Rossijan sosioekonomiseen kuoppaan niin Kreml oli sivuilla käydessäni ottanut esille sosioekonomisen tilan. Kreml lukee foorumia. Putin istuu kaikki vapaa-ajat maanpuolustus.netissä. Kai se varmaan oli sattuma. Tosin onhan se niin, että kun kirjoittaa nettiin niin se näkyy kaikille ja sitä luetaan kaikkialla maailmassa.
 
Viimeksi muokattu:
Teoreettisesti puolustuksen kannalta voisi olla hyvä että Kiina sijoittaa suuria määriä rahaansa Suomeen, ja se voisi vaikuttaa esim. naapurin ajatteluun kotimaamme kamaraa kohtaan. Sillä Kiina ei katsoisi hyvällä jos heidän omaisuuttaan uhattaisiin.....

Mene ja tiedä.

Vaikka tuo oli varmasti todettu osittain kieli poskessa, niin tosielämässä Kiina ja Venäjä ovat hyvää pataa keskenään. Jos Pohjois-Suomessa alkaisi FIN-RUS maaottelu, saattaisi Kemiin muodostua varsin sukkelaan provinssi, jossa liehuu Kiinan lippu. Ja itämaan pojat tietysti sopivat keskenään, että siinä lähellä ei kähistä.
 
Teoreettisesti puolustuksen kannalta voisi olla hyvä että Kiina sijoittaa suuria määriä rahaansa Suomeen, ja se voisi vaikuttaa esim. naapurin ajatteluun kotimaamme kamaraa kohtaan. Sillä Kiina ei katsoisi hyvällä jos heidän omaisuuttaan uhattaisiin.....

Mene ja tiedä.

Ihan looginen olettamus, mutta Ukrainasta kuulunut kummia jo muutaman vuoden taman osalta...

http://qz.com/127258/why-china-just-bought-one-twentieth-of-ukraine/

https://www.washingtonpost.com/blog...-seen-how-much-china-is-investing-in-ukraine/

Ensimmainen vuodelta 2013, jalkimmainen artikkeli viime heinakuulta... ilmeisesti tassakin jotain sovittu kulisseissa, eli Beijing sanelee ja Moskva kuuntelee...?

Mutta FDI on aina tervetullutta tietysti, tosin itse yli 3 vuotta Kiinassa asuneena uskon kun naen. Suomalaiset keskitetyt sopimuspelleilyt ja AKT-tyyppinen tukilakkospedeily ei meinaan putoa kiinalaisten kanssa kahta sekuntia kauempaa, tyontekijat tuodaan sitten kotimaasta ja asutetaan omiin parakkikyliin... en edes lahde vetamaan tassa mitaan yhtalaisyyksia eraan tohtorin syksyisiin ehdotelmiin...:D:D!!

Mutta kun hypataan Keskustan Valtakunnan kanssa punkkaan niin se kyyti on sitten vaan kestettava... enka sano etta 'I told you so'. But I did ;).
 
Miten tuohon Kiinalaiseen kulttuuriin (rivi Kiinalaiset) istuu länsimaiset ajatukset. Onko perus Kiinalainen ihminen avoin vai varautunut länsimaalaisia kohtaan, vai pitääkö minään. Politikoilta jos kysyy, niin heidän intressit sanelee vastauksen .

Ja ihan vaan mutuna, Naapuri näyttäisi olevan rähmällään Kinkkeihin päin, haluaa tai ei.
 
Pohdin ajatusta, että Yhdysvallat pyytää Euroopan liittolaisia siirtämään Atlantin puolelta laivasto-osaston Tyynellemerelle.

asi-AMSR2-n6250-20150912-v5_visual.png


Jäämeren merireitit ovat kyllä avautuneet, että elo-syyskuussa laivasto-osasto siirtyy helposti Atlantilta Tyynellemerelle.

asi-AMSR2-n6250-20160211-v5_visual.png


Vaikeusasteen lisäämiseksi päätetään, että tarve siirtää aluksia Atlantilta Tyynellemerelle on kiireellinen ja kuukausi on helmikuu, jolloin merijää on laajimmillaan.

01.png


Helmikuussa Jäämerta peittää kolmen metrin paksuinen merijää ja pakkasta jäälakeudella on noin -30 ja sitten vielä hyytävä merituuli, joka lisää pakkasen purevuutta.

Miten sellainen nykyaikainen taistelulaiva selviää jäänmurtajan johtamassa saattueessa kolmen metrin jäässä ja purevan merituulen vahvistamassa pakkasessa: yritin etsiä filmiä you tubessa, eipä sitten paljoa ollutkaan. En löytänyt yhtään filmiä, jossa naton alukset kulkevat pohjoisnavalla jäämurtajien avustuksella. Tosin katselin pikaisesti. Euroopasta siirtää laivaston aluksia Tyynellemerelle on kolme reittiä: Panaman kanava, Suezin salmi ja Jäämeri.

Sitten, jos pohditaan, että siirretäänkin maajoukkoja ja ilmavoimia Euroopasta Tyynellemerelle niin Alaskan arvo nousee. Alaska on melko lähellä Eurooppaa, kun tästä lentää suoraan pohjoiseen niin siellä on Alaska. Olettaisin, että jos Tyynellämerellä alettaisiin tapella ja Euroopasta siirretään joukkoja avuksi niin Alaskan lentokentillä olisi vilinä.

Lisäsin seuraavan vaikka se ei suoraan liity, mutta se perustelee miksi arktinen on taktisesti tärkeä reitti.

China-cigarette-map-13-Dec-2015-sm.png


Ekonomisista laskelmista jätetään pois ympäristön saastuminen ikään kuin sillä ei olisi liiketaloudellista merkitystä. Pthyi, vähäpätöinen pikkuseikka. Saastuminen vaikuttaa paljon tuotanto-olosuhteisiin. Biologi osaa kuvata mitä rikkilaskeuma tekee kasvillisuudelle ja maan ja vesien laadulle. Oletetaan, että Kiina toimii nykyisellä vapaan saastuttamisen tyylillä niin kauan kuin fossiilisia polttoaineita riittää, voi kysyä paljonko Kiinan ympäristöstä on jäljellä, kun fossiiliset polttoaineet loppuu, näillä näkymin Kiina näyttää silloin Gobin autiomaalta. Mitä sellainen tekee Kiinan yhteiskunnallisille oloille. Kiinalaiset joutuvat lähtemään diasporaan koska he ovat pilanneet niin perusteellisella tavalla oman ympäristönsä.

Kiinalaiset vaikuttavat stoalaisilta joiden voi olettaa sopeutuvan loputtomiin vaikka mihin. Pohjois-Korea ei olisi mahdollinen, jos kansa ei olisi flegmaattinen, apaattinen ja loputtoman kärsivällinen. Jännitteet ovat kuitenkin kovia ja poliittinen järjestelmä pelkää koko ajan joutuvansa mulimaan saastelammessa. Toisinajattelijat haetaan öisin ja kuri on ankaraa.

Oletetaan, että kiinalaiset tekee töitä perustaakseen uuden elämän lännessä. Tässä kohtaa voi miettiä kuinka hyvin maapallon valtiot sulauttavat 1,3 miljardia kiinalaista väestöönsä, joista huomattava osa kärsii kotimaassaan saamastaan myrkytyksestä juotuaan koko ikänsä kemiantehtaan päästöjä. Suomeen muuttavat kiinalaiset ovat niin sairaita, että he siirtyvät suoraan hoidettaviksi ja työttömiksi.

Jos siirrettäisiin Kiinan olot Suomeen, kuinka moni jaksaisi katsoa sakeita saasteita ja juoda vettä joka kirvelee kurkkua.

Totalitaristinen yksipuoluejärjestelmä tietää tulevansa koska tahansa potkituksi vallasta, jollei se pian keksi jotakin, niinpä poliittinen järjestelmä julistaa sodan naapurivaltiolle. Saivat ainakin aikaa sen verran kuin ydinpommilta kestää lentää pääkaupunkiin. Niinpä se hyökkäyksen kohde onkin aika todennäköisesti valtio, jolla ei ole ydinpommeja. Minne Kiina voisi hyökätä kanavoidakseen saastumisesta johtuvia sisäisiä jännitteitä. Kiina hyökkää Mongoliaan. Mongolia on surullisen köyhä maa, jonka armeija on niin surullisen köyhä, että ilmavoimatkin on pari vanhaa helikopteria ja panssarivoimat pari T-55 panssarivaunua, tietävät miltä se näyttää. Mongoliaan hyökkäämällä Kiina ottaa mahdollisuuden laittaa Siperian mottiin. Venäjän liikenneyhteydet Siperiaan kulkevat Baikalin eteläpuolelta.

Venäjän sisäinen tilanne on heikkenemässä samalla, kun Kiinan sisäiset jännitteet saastumisen takia ovat nousussa. Yhtälöön vielä Lähi-itä. Kun öljy loppuu persianlahden maiden talous romahtaa ja alueen jännitteet tietäen kiihkoilijat voivat yrittää valtaan.
 
Viimeksi muokattu:
Ei ole sattumaa, että Bäckman muutti Rovaniemelle. Jaana-Marika Kurtti on sieltä kotoisin. Siellä luodaan kontakteja nyt. JB sanoi itse muuttonsa syyksi sen, että "samalla voi tutkailla mielenkiintoisia arktisia kysymyksiä".

Me tuijotamme liikaa Itämerelle.
 
Back
Top