Pohdin ajatusta, että Yhdysvallat pyytää Euroopan liittolaisia siirtämään Atlantin puolelta laivasto-osaston Tyynellemerelle.
Jäämeren merireitit ovat kyllä avautuneet, että elo-syyskuussa laivasto-osasto siirtyy helposti Atlantilta Tyynellemerelle.
Vaikeusasteen lisäämiseksi päätetään, että tarve siirtää aluksia Atlantilta Tyynellemerelle on kiireellinen ja kuukausi on helmikuu, jolloin merijää on laajimmillaan.
Helmikuussa Jäämerta peittää kolmen metrin paksuinen merijää ja pakkasta jäälakeudella on noin -30 ja sitten vielä hyytävä merituuli, joka lisää pakkasen purevuutta.
Miten sellainen nykyaikainen taistelulaiva selviää jäänmurtajan johtamassa saattueessa kolmen metrin jäässä ja purevan merituulen vahvistamassa pakkasessa: yritin etsiä filmiä you tubessa, eipä sitten paljoa ollutkaan. En löytänyt yhtään filmiä, jossa naton alukset kulkevat pohjoisnavalla jäämurtajien avustuksella. Tosin katselin pikaisesti. Euroopasta siirtää laivaston aluksia Tyynellemerelle on kolme reittiä: Panaman kanava, Suezin salmi ja Jäämeri.
Sitten, jos pohditaan, että siirretäänkin maajoukkoja ja ilmavoimia Euroopasta Tyynellemerelle niin Alaskan arvo nousee. Alaska on melko lähellä Eurooppaa, kun tästä lentää suoraan pohjoiseen niin siellä on Alaska. Olettaisin, että jos Tyynellämerellä alettaisiin tapella ja Euroopasta siirretään joukkoja avuksi niin Alaskan lentokentillä olisi vilinä.
Lisäsin seuraavan vaikka se ei suoraan liity, mutta se perustelee miksi arktinen on taktisesti tärkeä reitti.
Ekonomisista laskelmista jätetään pois ympäristön saastuminen ikään kuin sillä ei olisi liiketaloudellista merkitystä. Pthyi, vähäpätöinen pikkuseikka. Saastuminen vaikuttaa paljon tuotanto-olosuhteisiin. Biologi osaa kuvata mitä rikkilaskeuma tekee kasvillisuudelle ja maan ja vesien laadulle. Oletetaan, että Kiina toimii nykyisellä vapaan saastuttamisen tyylillä niin kauan kuin fossiilisia polttoaineita riittää, voi kysyä paljonko Kiinan ympäristöstä on jäljellä, kun fossiiliset polttoaineet loppuu, näillä näkymin Kiina näyttää silloin Gobin autiomaalta. Mitä sellainen tekee Kiinan yhteiskunnallisille oloille. Kiinalaiset joutuvat lähtemään diasporaan koska he ovat pilanneet niin perusteellisella tavalla oman ympäristönsä.
Kiinalaiset vaikuttavat stoalaisilta joiden voi olettaa sopeutuvan loputtomiin vaikka mihin. Pohjois-Korea ei olisi mahdollinen, jos kansa ei olisi flegmaattinen, apaattinen ja loputtoman kärsivällinen. Jännitteet ovat kuitenkin kovia ja poliittinen järjestelmä pelkää koko ajan joutuvansa mulimaan saastelammessa. Toisinajattelijat haetaan öisin ja kuri on ankaraa.
Oletetaan, että kiinalaiset tekee töitä perustaakseen uuden elämän lännessä. Tässä kohtaa voi miettiä kuinka hyvin maapallon valtiot sulauttavat 1,3 miljardia kiinalaista väestöönsä, joista huomattava osa kärsii kotimaassaan saamastaan myrkytyksestä juotuaan koko ikänsä kemiantehtaan päästöjä. Suomeen muuttavat kiinalaiset ovat niin sairaita, että he siirtyvät suoraan hoidettaviksi ja työttömiksi.
Jos siirrettäisiin Kiinan olot Suomeen, kuinka moni jaksaisi katsoa sakeita saasteita ja juoda vettä joka kirvelee kurkkua.
Totalitaristinen yksipuoluejärjestelmä tietää tulevansa koska tahansa potkituksi vallasta, jollei se pian keksi jotakin, niinpä poliittinen järjestelmä julistaa sodan naapurivaltiolle. Saivat ainakin aikaa sen verran kuin ydinpommilta kestää lentää pääkaupunkiin. Niinpä se hyökkäyksen kohde onkin aika todennäköisesti valtio, jolla ei ole ydinpommeja. Minne Kiina voisi hyökätä kanavoidakseen saastumisesta johtuvia sisäisiä jännitteitä. Kiina hyökkää Mongoliaan. Mongolia on surullisen köyhä maa, jonka armeija on niin surullisen köyhä, että ilmavoimatkin on pari vanhaa helikopteria ja panssarivoimat pari T-55 panssarivaunua, tietävät miltä se näyttää. Mongoliaan hyökkäämällä Kiina ottaa mahdollisuuden laittaa Siperian mottiin. Venäjän liikenneyhteydet Siperiaan kulkevat Baikalin eteläpuolelta.
Venäjän sisäinen tilanne on heikkenemässä samalla, kun Kiinan sisäiset jännitteet saastumisen takia ovat nousussa. Yhtälöön vielä Lähi-itä. Kun öljy loppuu persianlahden maiden talous romahtaa ja alueen jännitteet tietäen kiihkoilijat voivat yrittää valtaan.