Kaukopartioiden toiminta

Leaderdog

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Ja jos löytyisi vielä bonuksena nimet, ketkä osallistui ko. vainoon.
 

Old Boy

Ylipäällikkö
Seuraavan kerran kun median toimittelijat koettavat höyrytä jotakin juutalaisten luovuttamisesta, niin muistuttakaa minua että minä käyn muistuttamassa toimittelijoita niistä ihmisistä jotka luovutettiin ryssille!
Ja jos löytyisi vielä bonuksena nimet, ketkä osallistui ko. vainoon.
Inkerinsuomalaisen kaukopartiomiehen asiassa ei Suomen valtio oikeasti voinut enempää tehdä! Olihan hän suomensukuinen mutta kuitenkin Nliiton kansalainen joka sotavangiksi jäätyään vaihtoi puolta.Aseleposimuksen mukaan olisi pitänyt pidättää ja luovuttaa venäläisille. Suomi väärensi taustatiedot ja päästi vapaasti lähtemään. Ilmeisesti ei halunnut paeta kaukomaille asti, sillä 1945 ei Ruotsi eikä edes Eurooppa olisi riittänyt. Britit ja Ranskakin luovuttivat puolta vaihtaneita Stalinin käsiin. Olihan meilläkin samaan aikaan ns Leinon vangit, jotka laittomasti annettiin Valvontakomission käsiin ja vietiin Venäjäle, mutta tässä ei siis ollut samanlaisesta asiasta kyse.
 

SJ

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Inkerinsuomalaisen kaukopartiomiehen asiassa ei Suomen valtio oikeasti voinut enempää tehdä! Olihan hän suomensukuinen mutta kuitenkin Nliiton kansalainen joka sotavangiksi jäätyään vaihtoi puolta.Aseleposimuksen mukaan olisi pitänyt pidättää ja luovuttaa venäläisille. Suomi väärensi taustatiedot ja päästi vapaasti lähtemään. Ilmeisesti ei halunnut paeta kaukomaille asti, sillä 1945 ei Ruotsi eikä edes Eurooppa olisi riittänyt. Britit ja Ranskakin luovuttivat puolta vaihtaneita Stalinin käsiin. Olihan meilläkin samaan aikaan ns Leinon vangit, jotka laittomasti annettiin Valvontakomission käsiin ja vietiin Venäjäle, mutta tässä ei siis ollut samanlaisesta asiasta kyse.
Entä sitten? Lehdistön kommarit höyryävät jatkuvasti siitä, kuinka juutalaisia luovutettiin natseille (eli tehtiin yhteistyötä fasistien kanssa), mutta samalla vaietaan kaikesta mikä viittaisi vasemmistolaisten aateveljien hirmutekoihin.
 

Leaderdog

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Ihan vaan muistin virkistyksenä, edesmennyt presidenttimme M. Koivisto ei ollut kaukopartiomies, vaikka mediassa silloin tällöin annetaan ymmärtää.
 

Leaderdog

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Puhdetyö, kuvattu Hattu / Taistelijan taloIMG_3314.JPG :
 

Talvela

Ylipäällikkö
Kerran varusmiehenä sissileirillä lähetettiin 4 miehen partiona katsomaan, pääsisikö AUK:n kurssi muutaman sadan metrin päässä tiestä tien suuntaisesti hiihtomarssilla etenemään. Katsoin jo kartasta, että siinähän on sopivasti ojitettu helvetin leveä ja pitkä alue...joten totesin kättelyssä, että voipi olla vaikeaa. No, yliluutnantti kumminkin, että menkää nyt kattomaan kuitenkin.

No, käskystä, herra yliluutnantti...pitkillä intin suksilla saatanallisten pajupusikoituneiden syvien ojien ylittäminen olikin kokemus sinänsä. 2h ja ehken 150m oltiin päästy niin totesin, että tästä ei kyllä tule lasta eikä paskaa. Mietin vielä, että nyt kun olis vielä ahkiot mukana, niin avot. :D Kyllä ylilutikin ymmärti reitin mahdottomuuden, kun kerroin kokemuksesta ja alkoi kattella vaihtoehtoista reittiä.
Meitä opetettiin ottamaan sukset aina pois hankalissa paikoissa juoksuttamalla valtavan lumikasan yli edestakaisin, kymmeniä kertoja ja useina päivinä.
Ei mennyt montaa sekuntia kun sukset oli jalassa tai pois ja kannossa.
 

Leaderdog

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Suomalaisen hiihdon huippuopiston vaiettu historia: taustalla surevat miehet, pimitetty sotakorvaus ja huijattu ministeri
Vuokatin urheiluopiston rakennusten arkaa historiaa salattiin pitkään. Totuus alkoi kirkastua vasta vuosia myöhemmin.
Historia
YLE 2.12.2018 klo 07:30

Historiaan perehtynyt Tenho Tikkanen ihastelee monen tunnetun suomalaisen käyttämiä suksia, jotka komeilevat urheiluopiston hallintorakennuksessa.Mimmi Nietula / Yle

Arto Loukasmäki

Jaa artikkeli Facebookissa111
Jaa artikkeli Twitterissä

Tästä on kyse
  • Vuokatin urheiluopisto on perustettu sodassa kaatuneiden sotilaiden kunniaksi. Päätös perustamisesta tehtiin rintamalla ja sijoituspaikka päätettiin jatkosodan jälkeen.
  • Urheiluopiston alkuperäiset rakennukset ovat peräisin Rukajärveltä ja ne olisi pitänyt palauttaa sotakorvauksena Venäjälle.
  • Rakennusten alkuperää pidettiin salaisuutena 60 vuotta.
SOTKAMOElettiin keskiviikkoa maaliskuun 17. päivää vuonna 1943 Rukajärvellä Ontajärven länsirannalla(siirryt toiseen palveluun) (Suomen sotahistoriallinen seura).
Takana oli osittain onnistunut partioretki vihollisen selustaan. Miesvahvuudelta partioretki oli Suomen armeijan jatkosodan toisiksi suurin. Retkellä kaatui yhteensä 32 sotilasta.
Suurin osa kaatuneista oli kersantti Paavo Lonkilan(siirryt toiseen palveluun) (Kiuruvesi-lehti) joukkueesta. Lonkilan partio joutui jäällä hiihtäessä vihollisen väijytykseen. Lonkila ja muutama muu sotilas onnistuivat hiihtämään turvaan.
– Paavolta luodit katkaisivat repun ja konepistoolin viilekkeet sekä molemmat sauvat. Molemmilta puolilta jalkoja luodit läpäisivät tuulipuvun, mutta hän ei saanut osumaa, kertaa Rukajärven suunnan historiayhdistyksen puheenjohtaja Tenho Tikkanen.
Menetykset olisivat olleet varmasti suuremmat, mutta suomalainen sotilas osasi hiihtää ja pääsi pakoon vihollisen luoteja. Hiihtotaidosta kertoo myös se, että Lonkila voitti myöhemmin Oslon talviolympialaisissa vuonna 1952 viestikultaa ja henkilökohtaisella matkalla pronssia.
Partioretken jälkeen Lonkila, kenraalimajuri Erkki Raappana(siirryt toiseen palveluun) (Kansallisarkisto), ylikersantti Onni Palaste (ent. Bovellan) ja urheilu-upseeri kapteeni Akseli Kaskela(siirryt toiseen palveluun)(Biografiakeskus) kokoontuivat suremaan kaatuneita aseveljiään.
Kunnioituksena kaatuneita aseveljiä kohtaan he tekivät herrasmiessopimuksen.
– Sopimuksessa päätettiin, että sodan jälkeen Suomeen perustetaan säätiö ja talviurheilukasvatuslaitos, jolla edistetään talviurheilulajeja Suomen kansan keskuudessa. Tästä sai alkunsa Vuokatin urheiluopisto, kertoo Tikkanen.

Tenho Tikkanen esittelee Rukajärven suunnan historiayhdistyksen seinälle asetettavia kylttejä.Mimmi Nietula / Yle
Sodan jälkeen sopimuksessa mukana ollut ylikersantti Onni Palaste tuli Suomen Ladun(siirryt toiseen palveluun) palvelukseen ja sai tehtäväkseen etsiä urheiluopistolle sijoituspaikan. Vaihtoehtoja oli paljon, mutta monien vaiheiden jälkeen päädyttiin Vuokattiin, jossa rakennustyöt aloitettiin 1945 ja avajaiset pidettiin 23. helmikuuta 1947.
Syntyi maailmankuulu urheilukasvatuslaitos, jossa valmennetaan Suomen ja maailman huippu-urheilijoita.
– Tiesivätköhän miehet mitä suruissaan tekivät sen partioretken jälkeen ja mitä päätöksiä olivat tekemässä, tuumaa Tikkanen.
Rakennusten salattu historia
Vuokatin urheiluopiston päärakennuksella ja muilla alueelle tulleilla rakennuksilla on mielenkiintoinen ja salainen historia. Rakennukset sijaitsivat alun perin Rukajärvellä, josta ne siirrettiin Kainuuseen, kun Neuvostoliitto valtasi Viipurin 20. kesäkuuta 1944.
Rukajärven rintamalla alkoivat evakuoinnit ja koko heinäkuun ajan rakennuksia siirrettiin villiä vauhtia säilytykseen.
– Päärakennus Rukahovi sijoitettiin Kuhmon Särkijärvelle ja muut kuusi asevelitaloa sijoitettiin aivan Vuokatin lähelle Sotkamon Eevalaan, kertoo Rukajärven suunnan historiayhdistyksen puheenjohtaja Tenho Tikkanen.

Rukahovi alkuperäisessä sijainnissaan Kuhmon Tiiksassa.Pauli Jäniksen kokoelma / Museovirasto
Välirauhasopimuksen artiklan 24. mukaan rintamalta mukaan tuodut rakennukset olisi pitänyt palauttaa sotakorvauksena Neuvostoliitolle.
Näin ei kuitenkaan käynyt, sillä silloinen sisäasiainministeri Yrjö Leino, joka teki päätökset sotakorvausasioista ja rakennuksista, kirjoitti tietämättään nimensä rakennuksia koskeviin papereihin, joissa luki ”Ei palauteta”.
Asiakirjoja valmistellut ja asiasta tietoinen virkamies sujautti ”Ei palauteta” -paperit yksitellen paksun paperipinkan väliin, jossa luki ”Palautetaan”.
Ministerin allekirjoituksen jälkeen opetusministeriö saattoi luovuttaa rintamalta tuodut rakennukset Vuokatin urheiluopistolle.
– Rukahovi, joka oli kenraalimajuri Erkki Raappanan esikunnan alueella upseerien kanttiinina jäi arvokäyttöön ja samoin muut rakennukset, kertoo Tikkanen.
Rukahovista tuli Vuokatin Maja
Voimistelunopettajaksi valmistuneesta ylikersantti Onni Palasteesta tuli Vuokatin urheiluopiston ensimmäinen toimitusjohtaja vuoteen 1954 saakka, ja hän piti rakennusten menneisyyden sekä salaisuuden itsellään pitkään.
Hän on kertonut sen elämänsä aikana vain kahdelle henkilölle. Toinen heistä oli urheiluopiston opettajana toiminut Aarno ”Aslak” Peltola.
– Seuraavan kerran Palaste teki paljastuksen vuonna 2005, kun urheiluopisto vietti 60-vuotisjuhlaa. Tuolloin hän kertoi uutispommin opiston silloiselle rehtorille Pekka Vähäsöyringille, sanoo Tikkanen
Rintamalla rakennetussa Rukahovissa on toiminut sen perustamisesta alkaen urheiluopiston hallinto, joka toimii edelleen.
Päärakennusta laajennettiin hiukan vuonna 1955, mistä syystä sitä ei ole helppo tunnistaa Rukahoviksi. Myöhemmin myös sotakirjailijana tunnettu Onni Palaste vihittiin avioliittoon 16.2.1947 juuri tässä opiston päärakennuksessa eli entisessä Rukahovissa.
Tuolloin rakennusta kutsuttiin Vuokatin Majaksi, jolla tarkoitettiin alkuaikoina myös koko urheiluopistoa.

Vuokatin urheiluopiston alkuperäinen kyltti on edelleen paikallaan.Jarmo Nuotio / Yle
Vuokatin urheiluopiston hallintorakennuksen sisällä olevilla hirsiseinillä on nähtävillä talviurheilun historian havinaa. Eteisseinää koristavat muun muassa monen tunnetun suomalaisen käyttämät sukset.
– Paavo Lonkilan sukset puuttuvat, mutta meillä ne ovat ja pitää ehdottaa opiston johtajalle saako Paavon sukset tuoda tänne seinälle, sanoo Rukajärven suunnan historiayhdistyksen puheenjohtaja Tenho Tikkanen.

Juttu oli YLE:n verkkosivulla 02.12.2018

https://yle.fi/uutiset/3-10530900
 
Top