Kaukopartioiden toiminta

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Second
  • Aloitus PVM Aloitus PVM

Maksumuurin takana.
Tärkein asia kyseisestä aineesta jäi auttamattomasti toimittajalta mainitsematta ;) Amatöörimaista!

Vai mitä @tulikomento ?
 
@mienkoiv

Panssarimuseolla 5.11. kaukopartioluento. Etäosallistuminen onnistuu myös kunhan pyytää linkin museolta.


05.11.2024 18:00 - 05.11.2024 19:00


Sotahistorian harrastaja, kapteeni evp Pasi Pirttikoski luennoi aiheesta: 'Kaukopartiot Suomen sodissa'.

Talvisodassa ei kaukopartioita vielä ollut, koska toimintaa ei ehditty organisoida. Välirauhan aikana tähän tuli muutos ja Suomeen muodostettiin neljä omilla alueillaan toimivaa kaukopartio-osastoa, jotka nimettiin johtajiensa mukaan Osasto Vehniäinen toimi Karjalan Kannaksella, Osasto Marttina Kainuussa, Osasto Paatsalo Lapissa ja Osasto Kuismanen puolestaan operoi Pohjois-Karjalassa.

Luennolla selviää miten kaukopartiotoiminta erosi taisteluyksiköiden lähipartioinnista tai asiamiestiedustelu eli kansanomaisesti sanottuna vakoilusta. Se oli suoraan päämajan alaisuudessa tapahtuvaa tiedustelu- ja tuhoamistoimintaa syvällä vihollisen selustassa. Toiminnalla oli mahdollista hankkia sodankäynnin kannalta elintärkeitä tiedustelutuloksia, joita ei muuten olisi ollut mahdollista saada. Partiomiehet toimivat tiedustelijoina, mutta sotilaspuvuissa ja näkyvästi aseistettuina eivät siis olleet salaisia vakoojia. Toisaalta esimerkiksi puhelinkuuntelu, vakoilu tässä mielessä, kuului kaukopartioiden menetelmiin. Kaukopartio- ja asiamiestoiminta kohtasivat läheisesti koska toisinaan tällaisen tiedustelijan saattoi toiminta-alueelleen kaukopartio.

Luentoon on vapaa pääsy ja jos et pääse paikalle, sitä voi seurata suoratoistona. Pyydä linkki museon toimistolta [email protected] viimeistään klo 17 luentoiltana.




Enpä tiedä luennoitsijasta muuta kuin sen, että tämä on tutkinut laskuvarjojen käyttöä Suomessa.


varjoja pohjolan taivaan alla.webp
 
Juttua kaukopartiosta jja Paavo Suorannan haastattelu:

Lapin sodasta kyse, otsikko turhan raflaava. Juttu tehty rekistyneille ja tynkä
 
^Sori että en huomannut että sen vain tilaajille, ehkä täällä on joillain lukuoikeudet myös tuohon. Youtubesta ehkä löydän saman haastattelun kohta tähän.

Eipä löytynyt Googlesta eikä Youtuubista.
 
Viimeksi muokattu:
Tämmöstäkin voi kuunnella;

 
Kävin juuri äsken katsomassa Imatran Bio Vuoksessa. Ihan mielenkiintoinen, tosin historiaosioita olisi saanut olla enemmänkin. 3/4 elokuvasta karkeasti seurataan näyttelijä Joonas Saartamon tutustumismatkaa isoisänsä, tiedustelu-upseeri Hannes Vehniäisen vaiheisiin. Mikko Porvali tuo tietämyksellään hyvin taustakontekstia mukaan itse kaukopartiotiedustelusta. Ei mikään elämää suurempi mestariteos, mutta kyllä tämän nyt ihan mielellään katsoi.

tiedustelijat-juliste-1075x1536.webp
 
Ihan mielenkiintoinen, tosin historiaosioita olisi saanut olla enemmänkin. 3/4 elokuvasta karkeasti seurataan näyttelijä Joonas Saartamon tutustumismatkaa isoisänsä, tiedustelu-upseeri Hannes Vehniäisen vaiheisiin.
Noin minäkin oli trailerin perusteella päätellyt. Eli edelleen löytyvää, uutta tietoa on parempi hakea muualta.
 
Näistä on kyllä tietoa teoksiin koottuna. Täytyy hattua nostaa Porvalille, kun on jaksanut tehdä kokonaiskuvaa.

Itse olen ollut kiinnostunut 1930-luvun lopun tiedustelusta, jota hoiti Yleisesikunnan tilastotoimisto. Toimistojen asiamiehet olivat pääosin vienankarjalaisia ja inkeriläisiä pakolaisia. Pekka Savinaisen retket erityisesti ovat hyvin kiinnostavia.

Er.P 4 oli vielä välirauhan aikana "Yleisesikunnan tilastotoimiston alatoimisto U2/V". Kyseinen alatoimisto teki operaatioita myös välirauhan aikana.

Tiedustelutoiminta on, jos sen halutaan olevan tehokasta, niin epäsovinnaista, että vielä 1990-luvulla luin eräästä matkasta, johon osallistuivat partiomiehet Mela ja Tola. Tapahtumat ovat oikeita mutta kertomus pelkkä seikkailullinen parhaat palat sisältävä anekdootti matkan aikana tapahtuneiden sivuutettavien seikkojen eli kertomuksen varjonpuolten vuoksi. Näin ollen kykenemme arkistojen avulla näkemään metsän mutta emme ehkä yksittäisiä puita.
 
Back
Top