Keittimet ja ruokailuvälineet

noska

Ylipäällikkö
Avataanpas tälläinen ketju tännekin. Sudettimessa aikoinaan oli paljonkin keskustelua keittimistä, mutta siellä jaettu tieto hävisi kyseisen foorumin hautajaisten myötä.
Täällä voi käsitellä aiheen hieman laajemmin eli ottaa mukaan myös muut ruokailuvälineet.

Puolustusvoimathan tarjoaa taistelijalle ensisijassa lusikkahaarukan ja pakin ja joillekin myös trangian. Eräillä joukoilla ja rauhanturvaajilla on ollut muitakin vaihtoehtoja käytössä.
Hejsan tuossa hiljan kertoi Ruotsin varusmuutoksista ja siinä yhteydessäkävi ilmi sikäläiset keitinvaihtoehdot.

Kommentoikaa puolustusvoimien tai ulkomaisten joukkojen käytössä olevia varusteita tai siviilien retkeilyvarusteita. Onko kaikille opetettu pakin moninaiset käyttötavat?
 
Trangiaa en vaihda, se on miltei varusmiehenkestävä, polttoainetta on saatavilla öljyvarojen loputtuakin ja sillä tekee vaikka leipää reissun päällä:

Laita iso kattila keittimeen ison kattilan pohjalle kolme pientä litteää kiveä ja pieni kattila niiden päälle taikina pieneen kattilaan ja peitä iso kattila tiiviisti alumiinifoliolla. aikaa kuluu, eikä leipä ruskistu, mutta kypsyy kyllä.

"Valmiuspakkauksessa" on sitten svedupakki joita tuli ostettua jonkin kylkiäisenä parikin kappaletta halpoja ja käyttökelpoisia vekottimia, joskin pakin tapaan hankalia tiskattavia.
 
Meikäläiselle Trangia on ehdoton ykkönen, vaikka onkin nykymittakaavassa painava. Plussakelioloissa olen viimeiset kymmenkunta vuotta käyttänyt Trangiassa kaasupoltinta liekin hyvän säädettävyyden ja "siisteyden" takia, ei tarvitse tuhertaa tentun kanssa. Talvella on polttoaineena tenttu. Perustrangia on aika optimaalinen keitin kahdelle ja kolmekin sillä pärjää, jos "partiossa" ei ole suursyömäreitä.
Trangian etuna ovat sen toimintavarmuus, se on yksinkertainen ja "varusmiehenkestävä". Miinuksina voisi mainita suurehkon painon ja hitauden kylmemmillä säillä.
Kokeilunhaluisena hamsteriluonteena hankin myös MilTecin pienennetyn kopion ruotsalaisesta "jääkärikeittimestä", joka on - tai oli -Optimuksen vastine Trangialle. MilTecin kopio on kätevän kevyt ja sopivan kokoinen yksin liikkuessa. Polttimen liekki on jotenkin levoton, johtuu luultavasti vähemmän tarkasti tehdyistä polttimen rei'istä. Onneksi Trangain tenupoltin sopii kopiokeittimeen "heittämällä".

Varustukseeni kuuluu myös Optimus Hiker-painekeitin, jota käytän lähinnä sellaisilla reissulla, joilla kupolimallista talvitelttaa lämmitetään "Kavtsin malliin" petroolikeittimellä. Muilla reissuilla en Hikeriä viitsi käyttää, se on sen verran konstikas ja häiriöherkkä peli.

Kevyttä, suoraan kaasupullon päälle kiinnitettäviä keittimiäkin olen käyttänyt ja ne ovat käteviä vaikka pyöräilyreissuilla ja myös kertausharjoituksissa. Kaasukeittimellä keittelee itselleen ja kaverille vaikka kahvit teltan nurkassa eikä tarvitse odotella, milloin pakille vapautuu paikka kamiinan päältä tai sivulta - pakin ripustaminen kannen avulla kamiinan sivuunkin on aikoinaan opittu.

Brittiläistä tablettikeitintä eli "Hexy Stovea" olen kokeillut eräässä harjoituksessa, jossa partioitiin tst-vyövarustuksessa kiinteästä tukikohdasta ja pääateriat tarjottiin lämpöastioista. Tablettikeitin ja brittäläinen "laatikkopakki" (Mess Tin) mahtui kätevästi M85-tst-vyön nassetaskuun ja mukaan mahtui myös erilaisia pikakahveja ja -kaakaoita, Lämmin kuppi-keittoja ym. Mielestäni tuo tablettikeitin sopii lähinnä veden keittoon, pitempää keittämistä vaativien aterioiden valmistamiseen kuluu paljon melko kalliita polttoainetabletteja. Brittiarmeija taitaa käyttää Hexy Stovea edelleen "virallisena" taistelijan keittimenä, mutta moni brittisolttu lienee korvannut sen kevyellä kaasukeittimellä.

Seuraava hankintani keitinrintamalla on luultavasti Optimuksen Svea-bensakeitinklassikko, joka on otettu uudelleen tuotantoon.

Yksin liikkuessani syön yleensä suoraan keittimen kattilasta. Useamman hengen porukalla käytän siviiliretkien ruoka-astiana muovista "saunakauhaa", jonka varsi on lyhennetty noin viisisenttiseksi. Erilaisia lusikkahaarukoita ja muita settejä löytyy kätköistäni usemapiakin, erityistä suosikkia ei ole.
 
Varmasti yksi parhaimmista US Armyn tuotoksista on se 0,5 litran peltimuki/pakki mikä on suunniteltu mahtumaan ALICE-kenttäpullotaskuun pullon ympärille. Aivan loistava juttu! Ei vie lainkaan tilaa, astiaan mahtuu suurempikin annos ja se kestää hyvin lämmittämistäkin. Ainoat miinukset siitä, ettei sitä saa ripustettua normipakin tapaan roikkumaan tulen yläpuolelle ja siitä että astiaan sopivan kenttäpullon koko on vain 0,8 litraa mutta näillä mennään.
 
0-kelit ja plus menee Primus since 1882 actionsports-kalulla, kaasupaukku kestää muutaman päivän helposti. Ohut alukattila 1l ja totta mooses pieni kahvipannu. Yhteispaino jää koko sarjalla kiloon ja olen tyytyväinen. Varakaasupanoksen paino on karvan alle 250 grammaa. Pakkia en käytä laisin. Tulistelua varten on kattila ja kahvipannu mallia ohutta kamaa molemmat. Trangiaa en ole käyttänyt valovuosiin, en tykkää en ole tykännyt enkä tule tykkäämään. Se on hyvä tuote, mutta aina mulla on ollut aikaa nuotio tehdä talvella ja siinä on mukava syödäkin ja saa silmätkin aina tulehtumaan parissa päivässä ja keuhkoihin sellaisen kunnollisen körnivän yskän.
 
Tämä ketju tuli avattua, kun tuossa naapurin kanssa istuttiin iltaa (tai yötä) ja vertailtiin omia keittimiä.
Suksisissi jo mainitsikin trangiassa kaasupolttimen. Onko muut viritelleet trangioitaan muilla tavoin ja mitä versioita on käytössä?
Naapurilla oli 25 (se isompi versio) duossal ja oli lisännyt siihen 27 sarjasta (se pienempi) pienemmän kattilan ja kahvipannun (oli pohtinut minitrangian kattilan ja kahvipannun välillä). Mahtuivat kivasti sinne sisään. 27 sarjan isompi kattila taitaa olla nimittäin sama kuin 25 sarjan pienempi. Lisäksi oli hommannut jonkun virolaisen keittimen. Näytti ihan sähäkältä paketilta sellaisenaan sekin, mutta hankinnan ainoana tarkoituksena oli se, että paketti sisälsi suorat kopiot trangian polttimista (sprii ja kaasu) kumpikin. Sai siis kaasupolttimen siitä trangiaansa ja saattoi jättää sen spriipolttimen siihen virolaiseen ja jätti sen sille varalle, että joku tarvii lainaan keitintä. Oli myös hommannut trangian polttoainepullon, joka vaikutti näpsäkältä peliltä ja kuljetuspussin sekä leirikattilan, johon koko tuo keitinpaketti mahtui kokonaan. Lisäksi oli se minitrangian poltin-alustasysteemi. Myös kattilanottimen oli vaihtanut johonkin lukittuvaan malliin. Kertyyhän tuohon painoa, mutta tekee myös isomman lössin sapuskat kerralla kahdella liekillä tai nuotiolla, eikä mukaan tarvi ottaa kuin sen mitä juuri sillä kertaa katsoo tarvitsevansa.
Itselläni on se pienempi 27 sarjalainen ihan spriipolttimella ja teflonpannulla. Trangian etu on sen hiljaisuus verrattuna bensapolttimeen jollainen myös täältä löytyy.
Hexy stove löytyy myös ja se kulkee hätäapupolttimena toisinaan mukana tai sitten tuo vm78:n mainitsema jenkkisysteemi. Siihen löytyy sen kupin lisäksi myös se alusta eli yhdistelmä US canteen, canteen cup, canteen cup stove & canteen pouch. Heksamiinin oon ostanut jo pitkään kyseisen naapurin kautta. Hän hakee sitä kemiantukusta eikä maksa kun muutaman euron 5 kilon pönikkä. Huono puoli on, että sen joutuu itse annostelemaan ja se haisee ihan kissankuselle.
Nurkasta löytyy myös vanha primus, jossa on vielä se puhkaistava kaasupatruuna ja poltin tulee siihen patruunan päälle. Hyvä ja tehokas, mutta hankala kuljettaa, kun patruunaa ei voi irrottaa ja pitää varoa sen vuotoa ja on myös korkeana kaatumisherkkä.

Onko Creidikin pakissa mukana se pakkikeitin ja poltin? Se on ruotsalaispakin hyvä puoli. Huono puoli on sitten täyssoikea pohjanmuoto. Munuaisen mallinen pohjanmuoto, kuten saksalaisissa ja suomalaisissa pakeissa on, mahdolistaa monipuolisen käytön kamiinan kyljessä ja mukavamman kantamisen. Itselläni on pakki, jossa on sisällä se kolmas osa, mutta mukana se on vain, jos etukäteen on määrätty pakkiruokailu ja on mahdllisuus, että pitää itse valmistaa ruokaa myös nuotiolla tai kamiinalla. Niihinkin valitsisin herkästi jonkun muun, mutta otan pakin, jos se on oletettavasti kaikilla muillakin.
Retkeilyhommissa on usein valintana nuotio, kahvipannu ja kattila niinkuin bakalilla. Mulla ne vaan on aina reilun kokoiset siltä varalta, jos nuotiolle osuu muitakin. Sellainen 3 litrainen pannu ja kattila, jonka sisään se mahtuu osu muutama vuosi taapäin käsiin Hongkong kaupasta. Olivat tiettävästi Ruotsin valmiusvarastojen tyhjennyksistä ja täysin käyttämättömät alkuperäisissä paketeissaan.

Ruokailuvälineinä en pidä luhasta enkä sporkista. Minulla on vanha pitkävartinen lusikka, jonka varren pään olen taittanut lenkiksi, niin että saan sen siitä ripustettua, kattilan reunaan, vyöhön, taskunreunaan tai muualle. Aiemmin käytin kanssa muovista saunakauhaa, mutta nyt olen vaihtanut sellaiseen muoviseen systeemin, jossa pieneen laatikkoon on koottu olennaiset varusteet. Niitä on monelta valmistajalta ihan samanlaisia mm. Savotalta. Mahtuu pienempään tilaan kuin saunakauha ja mukana on kaksi astiaa ja viikattava kuppi. Muut osat on lähteneet mäkeen. Tämä siis silloin, kun ruokaillaan useampi henkilö samasta keittimestä tai pönttöruokailuna.
Pakin kanssa kulkee mukana yleensä joko intin puolen litran teräsmuki tai sitten kuksa. Olen nyttemmin kuitenkin jättänyt kuksan enempi oman ajan retkeilyhommiin ja fiilistelyihin ja ressuhommissa kulkee joko muovikuksa tai kupilka, koska ne on helppoja pitää puhtaina ja niistä voi huoletta hörppiä mitä tahansa. Aitoon kuksaanhan ei esim. maitotuotteita pitäisi laittaa lainkaan.
 
noska kirjoitti:
Onko Creidikin pakissa mukana se pakkikeitin ja poltin? Se on ruotsalaispakin hyvä puoli. Huono puoli on sitten täyssoikea pohjanmuoto.

Johan toki keitin ja poltin löytyy, kuten sanottu swedupakki ei ole aktiivikäytössä vaan on pakattu olkalaukkuun, jossa löytyy tst-muonapussia etäisesti muistuttava satsi, halpa kääntöveitsi avaruushuopa ym. sälää. siltä varalta että tsunami iskee 350 km sisämaahan ja pitää lähteä mökistä äkkiä liikkeelle.
 
Creidiki kirjoitti:
noska kirjoitti:
Onko Creidikin pakissa mukana se pakkikeitin ja poltin? Se on ruotsalaispakin hyvä puoli. Huono puoli on sitten täyssoikea pohjanmuoto.

Johan toki keitin ja poltin löytyy, kuten sanottu swedupakki ei ole aktiivikäytössä vaan on pakattu olkalaukkuun, jossa löytyy tst-muonapussia etäisesti muistuttava satsi, halpa kääntöveitsi avaruushuopa ym. sälää. siltä varalta että tsunami iskee 350 km sisämaahan ja pitää lähteä mökistä äkkiä liikkeelle.
Eli systeemissä jota amerikaanot kutsuis nimellä BOB eli Bug Out Bag.
Niin tuosta swedupakin muodosta vielä, niin se toki helpottaa myös puhdistamista (ei tee siitä vieläkään liian helppoa) ja pysyy sen ansiosta paremmin pystyssä.
Lisäksi ainakin osassa niistä löytyy sangen oleellinen asia eli se pieni pokkaus keskeltä sankaa. Sen ansiosta ei nuotion ylle ripustettu pakki keikahda niin helposti ja pysyy tasapainossa. Ja nöytyyhän niistä myös se lisäkoukku (kuin henkarin koukku) sangasta, joka myös helpottaa ripustamista, mutta joka ei oikein tunnu löytävän paikkaansa kuljetusasennossa, mutta mahdollistaa pakin ripustamisen myös kaminan kylkeen, vaikka se onkin lämpötaloudellisesti huono ratkaisu muodon vuoksi, eikä siedä kyllä yhtään tönimistä putoamatta.
Sangan ominaisuudet on muuten pakissa sangen tärkeä ja aliarvostettu asia. Sen tukevuus on olennaista, samoin se miten sanka taittuu kuljetusasentoon. Se keskipokkaus on huomattavasti hepottava tekijä, suoralla sangalla varustettu pyrkii aina liukumaan tikun nokasta jompaan kumpaan suuntaan ja yksi mukavuustekijä on vielä, jossa sanka on suunniteltu niin, että se toiseen suuntaan taittuu vain 90 asteen kulmaan (yleensä sille sisäkurvin puolelle) ja toimii tukevana kannattimena ruokaa hakiessa ja toiseen suuntaan sitten taittuu kuljetusasentoon asti.
 
Tässä kuvat ja sisällöt muutamasta erilaisesta jenkkien MRE pakkauksesta. Kuten yllä mainittiin niin kaikille nämä eivät maistu ja toisille ne ovat suurta herkkua. Makuasioista ei voi oikein väitellä mutta itselle nämä menee alas oikein mukavasti. Parhaan makuelämyksen saa kun avaa useamman MRE:n ja valitsee niistä parhaat päältä.
MRE info josta löytyy mm. täydelliset menut


Vasemmalla reitterin 2 hengen annospussi ja MRE no. 16 Chicken fajita
mre_ja_reitter_1.jpg


MRE avattuna
sisalto.jpg

Flameless Heater
Hot Beverage Bag
Chicken Fajita
Fried Rice
Nut Raisin Mix
Tortilla
Cheese Spread
Coffee, French Vanilla
Spoon

Accessory Packet C
pikkupussi.jpg

Apple Cider
Salt
Chewing Gum
Matches
Toilet Tissue
Towelette
Seasoning Blend

MRE MENU 24. MEAT LOAF WITH GRAVY
mre_liha.jpg


liha_sisalto.jpg

Flameless Heater
Hot Beverage Bag
Meatloaf with Gravy
Mashed Potato
Crackers
Shortbread cookkien
Jelly
Toffee with walnuts
Cocoa Beverage
Spoon
Accessory Packet B
pikkupussi_II.jpg

Lemon Tea
Salt
Chewing Gum
Matches
Toilet Tissue
Towelette
Tabasco
 
noska kirjoitti:
Creidiki kirjoitti:
noska kirjoitti:
Onko Creidikin pakissa mukana se pakkikeitin ja poltin? Se on ruotsalaispakin hyvä puoli. Huono puoli on sitten täyssoikea pohjanmuoto.

Johan toki keitin ja poltin löytyy, kuten sanottu swedupakki ei ole aktiivikäytössä vaan on pakattu olkalaukkuun, jossa löytyy tst-muonapussia etäisesti muistuttava satsi, halpa kääntöveitsi avaruushuopa ym. sälää. siltä varalta että tsunami iskee 350 km sisämaahan ja pitää lähteä mökistä äkkiä liikkeelle.
Eli systeemissä jota amerikaanot kutsuis nimellä BOB eli Bug Out Bag.
Niin tuosta swedupakin muodosta vielä, niin se toki helpottaa myös puhdistamista (ei tee siitä vieläkään liian helppoa) ja pysyy sen ansiosta paremmin pystyssä.

Oisko se suomeksi sitten "Häippäisy-säkki" :a-cheesy:

Soikea muoto ja iso koko tarkoittaa myös sitä että sen sisään voi pakata tavaraa, esim täysikokoinen säilykepurkki mahtuu hyvin. Teutonista perua olevaan pakkiin ei muistaakseni mennyt kuin vessapaperirulla ruttaamalla.

Koko helahoidon saa kiristettyä irtohihnalla kompaktiin pakettiin. Kaiken kaikkiaan hyvä vekotin, joskaan ei pärjää Trangialle ja on siksi päätynyt Creidikin valmiusvarastoihin.

Lieneekö keski-ikä iskenyt, mutta mulle ei pakastekuivatut hypertiivistesafkat sovi, menee masu kovalle. Samanlaista huhua olen kuullut muiltakin. UNIFIL:issa söimme ranskalaisia TST-muonia, ihan käypäsiä olivat nekin.
 
Creidiki kirjoitti:
Oisko se suomeksi sitten "Häippäisy-säkki" :a-cheesy:
Hyvä nimitys. Monellako aviomiehellä mahtaa olla häippäsyvalmius sen varalta, että vaimo toteaa olevan suursiivouspäivän.
Soikea muoto ja iso koko tarkoittaa myös sitä että sen sisään voi pakata tavaraa, esim täysikokoinen säilykepurkki mahtuu hyvin. Teutonista perua olevaan pakkiin ei muistaakseni mennyt kuin vessapaperirulla ruttaamalla.
Hyvä huomio. Silloin kun on tarvinnut pakata jotain pakin sisään olen yleensä valinnut sen brittiläistyylisen pakin tai Trangian voirasian, joka on brittiläisen kanssa samanlainen mutta pienempi ja tiivimpi.
Onko sun swedupakkis muuten alumiinia vai rosteria? Sitä kun kuulemma on molemmista tehtynä.
Lieneekö keski-ikä iskenyt, mutta mulle ei pakastekuivatut hypertiivistesafkat sovi, menee masu kovalle. Samanlaista huhua olen kuullut muiltakin. UNIFIL:issa söimme ranskalaisia TST-muonia, ihan käypäsiä olivat nekin.
Ranskalaiset muonat on tuttuja mullekin reissuista, kuten myös nuo MRE:t ja norjalaiset pakastekuivatut.
Silloin kun mennään kovaa ja aikaa on vähän (kun joku rajan sälli kohkaa perässä silmät kiiluen tajuamatta hellittää) niin otan matkaan MRE:tä tai Reiteriä (tai sen kilpailijoita). Jos niillä on vielä koirat niin sitten mennään vaan näkkileivällä, müslipuikoilla, kuivaporolla, sokerilla ja kaurahiutaleilla. Mä kun en tiedä miten keski-ikä määritellään niin ei oo vatsakaan älynnyt alkaa kiukutteleen. Onneks nykyisellään jos rajalta joku ajaa takaa niin ne on niin lihavia ressuja, että ehtii vaikka piipahtaa välissä ABC:llä munkkikahvilla, kun ei ihan samaan pöytään niiden rajan ukkojen kanssa istu (siellä nekin kuitenkin poikeeaa). Ehtii sitten keitellä jotain enempi gastronomista vaihtoehtoa kaikessa rauhassa.
 
JSP kirjoitti:
Tässä kuvat ja sisällöt muutamasta erilaisesta jenkkien MRE pakkauksesta. Kuten yllä mainittiin niin kaikille nämä eivät maistu ja toisille ne ovat suurta herkkua. Makuasioista ei voi oikein väitellä mutta itselle nämä menee alas oikein mukavasti. Parhaan makuelämyksen saa kun avaa useamman MRE:n ja valitsee niistä parhaat päältä.
Multa meni ohi missä MRE:stä puhuttiin, joten hyvä että toit paremmin esille. Unohdin ne nimittäin alunperin tästä ketjusta kokonaan, vaikka ehdottomasti tähän kuuluvat ja niitä on tullut käytettyä jonkin verran.
Joskus alkuun tuli heitetyyä nuo paketit sellaisenaan reppuun tai pidettyä siellä yhtä hätävarana. Aika nopeasti oppi tekemään saman kuin intin taisteumuona- tai sissimuonapakkausten kanssa tai rt-hommissa combomuonien kanssa, että valikoi sieltä parhaat ja jätti loput pois painoa tuomasta. MRE:n parhaita puolia on se accessories pakkaus. Lusikka on monien suosikki ja mausteet on ehdoton valttikortti. Etenkin se pieni tabascopullo. Muutenkin tulee aina pakattua mukaan jonkin verran mausteita. Aito currya tai currytahnaa, tabascoa, wasabia ja näitä hesen tai mäkkärin suola, pippuri, ketsuppi ja sinappipakkauksia ja sokeripaloja. Sipulijauhetta kulkee kanssa pienen pienessä rasiassa (filmipurkista neljännes kooltaan).
Jos noita pakastekuivattuja on tarkoitus käyttää, niin yleensä pakkaan mukaan, joko sternokeitin ja pieni kuppi tai jetboil. Tuon sternopurkin sveitsiläistä versiota näkyy leka myyvän nykyiselläänkin. Itselläni on joku ikivanha versio jota olen sitten täytellyt aina välillä polttoainegeelillä.
 
Ykkösvehkeenä löytyy Mini Trangia ja kakkosena-kolmosena (jos tarvitaan 2-3 hengen kokkailukapasiteettia) iso Trangia. Perusteet Trangialle: Vastarannankiiskille kaikki kehitys on pahasta (Kaikilla muilla on Jet Teboilit ja muut teknoporno kaasutusvehkeet). Polttoaine (Spiritus fortius - Pirtu force) on monikäyttöistä. Sillä keittää, flambeeraa (Trangialla kokatut letut), puhdistaa haavat ja tekee cocktailit. Poltin syö hätätilassa melkein mitä tahansa palavaa ainesta. Joskus hifistelynä on tullut otettua mukaan "mutteripannu" (espressokeitin) pikakahvia "keittävien" kanssavaeltajien kateelliseksi saattamiseksi.

Samaten ihan muutaman päivän reissuilla on ihan mukavata ottaa mukaan ihan oikeaa ruokaa. Spagetti painaa loppupeleissä saman verran kuin superdried hyperfood ja aikuisen kokoinen mies jaksaa kantaa muutaman tomaatin, sipulin, valkosipulin, salamitangon, patongin, brie juuston ja viinipullon. Ainakin pussikeittoa hörsivien kanssamatkustajien ilmeet ovat näkemisen (ja parin hassun kilon & muutaman extra minuutin kokkauksen) arvoiset.

BTW. Pakastekuivattua muonaa mussuttaville tiedoksi että ilman kuitulisäkkeitä tahi oheisnäkkäriä muona jämähtää kuin kuivabetoni kuten maailmanympäripurjehtijat voivat todistaa.
 
noska kirjoitti:
Creidiki kirjoitti:
Oisko se suomeksi sitten "Häippäisy-säkki" :a-cheesy:
Hyvä nimitys. Monellako aviomiehellä mahtaa olla häippäsyvalmius sen varalta, että vaimo toteaa olevan suursiivouspäivän.
Soikea muoto ja iso koko tarkoittaa myös sitä että sen sisään voi pakata tavaraa, esim täysikokoinen säilykepurkki mahtuu hyvin. Teutonista perua olevaan pakkiin ei muistaakseni mennyt kuin vessapaperirulla ruttaamalla.
Hyvä huomio. Silloin kun on tarvinnut pakata jotain pakin sisään olen yleensä valinnut sen brittiläistyylisen pakin tai Trangian voirasian, joka on brittiläisen kanssa samanlainen mutta pienempi ja tiivimpi.
Onko sun swedupakkis muuten alumiinia vai rosteria? Sitä kun kuulemma on molemmista tehtynä.
Lieneekö keski-ikä iskenyt, mutta mulle ei pakastekuivatut hypertiivistesafkat sovi, menee masu kovalle. Samanlaista huhua olen kuullut muiltakin. UNIFIL:issa söimme ranskalaisia TST-muonia, ihan käypäsiä olivat nekin.
Ranskalaiset muonat on tuttuja mullekin reissuista, kuten myös nuo MRE:t ja norjalaiset pakastekuivatut.
Silloin kun mennään kovaa ja aikaa on vähän (kun joku rajan sälli kohkaa perässä silmät kiiluen tajuamatta hellittää) niin otan matkaan MRE:tä tai Reiteriä (tai sen kilpailijoita). Jos niillä on vielä koirat niin sitten mennään vaan näkkileivällä, müslipuikoilla, kuivaporolla, sokerilla ja kaurahiutaleilla. Mä kun en tiedä miten keski-ikä määritellään niin ei oo vatsakaan älynnyt alkaa kiukutteleen. Onneks nykyisellään jos rajalta joku ajaa takaa niin ne on niin lihavia ressuja, että ehtii vaikka piipahtaa välissä ABC:llä munkkikahvilla, kun ei ihan samaan pöytään niiden rajan ukkojen kanssa istu (siellä nekin kuitenkin poikeeaa). Ehtii sitten keitellä jotain enempi gastronomista vaihtoehtoa kaikessa rauhassa.



Viittaamassasi joukossa voi olla niinkin defaistisia yksilöitä, jotka toteavat: juoskoot perhanat, mennään kahville.
 
noska kirjoitti:
Onko sun swedupakkis muuten alumiinia vai rosteria? Sitä kun kuulemma on molemmista tehtynä.
Lieneekö keski-ikä iskenyt, mutta mulle ei pakastekuivatut hypertiivistesafkat sovi, menee masu kovalle. Samanlaista huhua olen kuullut muiltakin. UNIFIL:issa söimme ranskalaisia TST-muonia, ihan käypäsiä olivat nekin.
Ranskalaiset muonat on tuttuja mullekin reissuista, kuten myös nuo MRE:t ja norjalaiset pakastekuivatut.
Silloin kun mennään kovaa ja aikaa on vähän (kun joku rajan sälli kohkaa perässä silmät kiiluen tajuamatta hellittää) niin otan matkaan MRE:tä tai Reiteriä (tai sen kilpailijoita). Jos niillä on vielä koirat niin sitten mennään vaan näkkileivällä, müslipuikoilla, kuivaporolla, sokerilla ja kaurahiutaleilla. Mä kun en tiedä miten keski-ikä määritellään niin ei oo vatsakaan älynnyt alkaa kiukutteleen.

Alumiinia on molemmat pakit, toinen on taktisesti maalattu ja toinen kirkas.

Tiivistemuonien huonot puolet ei näy lyhyessä harjoituksessa, mutta kokeilepa elää esim 4-5 pvän vaellus niillä, 4 viikon hajautettu sissitoiminta pelkillä MRE:llä on naurettava ajatus. Näkkäri on suomen armeijan salainen ase.
 
Teme kirjoitti:
Polttoaine (Spiritus fortius - Pirtu force) on monikäyttöistä. Sillä keittää, flambeeraa (Trangialla kokatut letut), puhdistaa haavat ja tekee cocktailit. Poltin syö hätätilassa melkein mitä tahansa palavaa ainesta.
Ilmeisestikään et käytä deanturoitua vaan puhdasta tavaraa tai olet vielä kovempi jätkä mitä luulin.
Joskus hifistelynä on tullut otettua mukaan "mutteripannu" (espressokeitin) pikakahvia "keittävien" kanssavaeltajien kateelliseksi saattamiseksi.
Mutteripannua olen itsekin joskus miettinyt, mutta kun yksikään myyjä ei ole osannut sanoa, että toimiiko se nuotiolla. Ilmeisesti toimii, kun olet sitä käyttänyt? Pitänee vaan olla metallipintainen (eli maalamaton ja emaloimaton) versio ilman mitään muovisia kannennostimia tai kahvoja.
BTW. Pakastekuivattua muonaa mussuttaville tiedoksi että ilman kuitulisäkkeitä tahi oheisnäkkäriä muona jämähtää kuin kuivabetoni kuten maailmanympäripurjehtijat voivat todistaa.
Jaa mulla sitten on toi näkkäri ja mûslipatukat varmaan hoitaneet tuon puolen.
 
baikal kirjoitti:
Viittaamassasi joukossa voi olla niinkin defaistisia yksilöitä, jotka toteavat: juoskoot perhanat, mennään kahville.[/size]
Oisivatpa oppineet moisen ajatustavan jo varusmiesaikana niin ois molemmat päästy helpommalla.
 
Ulkomaan reissuilla on tullut vastaan lukuisia erilaisia keittimiä joista parhaaksi pienryhmätoimintaan valikoitui Primuksen omnifuel. Takuuvarma toimimaan, suhteelisen nopea ja tehokas, polttoaineen saanti on turvattua erilaisissa toimintaympäristössä sekä käyttövarmuus. Laitan myöhemmin kuvia erilaisista kokeiluista. Tämä siis puhtaasti oma ja yhden ryhmän mielipide.


IMG_7894.JPG
 
Creidiki kirjoitti:
Alumiinia on molemmat pakit, toinen on taktisesti maalattu ja toinen kirkas.

Tiivistemuonien huonot puolet ei näy lyhyessä harjoituksessa, mutta kokeilepa elää esim 4-5 pvän vaellus niillä, 4 viikon hajautettu sissitoiminta pelkillä MRE:llä on naurettava ajatus. Näkkäri on suomen armeijan salainen ase.
Itse en ole yhtään rosterista moista nähnyt mutta youtubessa on muutamat väittäneet sellaisen omistavansa.

Kyllä näkkäri on kova sana (ja muutama laatu myös kova leipä). MRE:llä ja pakastekuivatuilla on siis selkeä ero, vaikka jenkkisiviilit kutsuvatkin lähes mitä tahansa retkeilymuonaa MRE:ksi. MRE:ssä on aina vesi mukana ja on verrrattavissa säilykkeisiin, jotka on pakattu foliopusseihin. Tavallaanhan säilykkeetkin on MRE:tä, ne kun ovat syömä-valmiita-muonia (Meals-Ready-to-Eat). Varsinaisessa MRE:ssä vaan pilkotan ainekset pienemmiksi kypsymisen nopeuttamiseksi ja myös käytetään nopeammin kypsyviä aineksia. Periaate on, että MRE:t pitäisi tarvittaessa pystyä syömään myös kylmänä (ei mikään gourmet kokemus).
Pakastekuivatut taas tarvitsevat aina vettä lisäkseen. Niitä ei ole järkevää syödä sellaisenaan. Myös ne ovat sangen pienissä palasissa tai jyväsissä rehydratoitumisen nopeuttamiseksi.
Kumpikaan muonatyyppi, kuten eivät monet säilyketölkkisapuskatkaan sisällä juurikaan kuituja. Tälläinen leipäsyöppö kuin meikäläinen ei joudu normaalisti moisia edes ajattelemaan, mutta karppaajat ja muut höheltäjät dietteineen joutuvat.
 
noska kirjoitti:
baikal kirjoitti:
Viittaamassasi joukossa voi olla niinkin defaistisia yksilöitä, jotka toteavat: juoskoot perhanat, mennään kahville.[/size]
Oisivatpa oppineet moisen ajatustavan jo varusmiesaikana niin ois molemmat päästy helpommalla.

nuorena sitä juoksentelee, kun joku vaan yllyttää.
 
Back
Top