Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Kenttäpulloista

Viestiketju osiossa 'Vaatteet ja varusteet' , aloittaja noska, 18.10.2010.

 1. noska

  noska Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  04.06.2010
  Viestejä:
  3,193
  Tykkäykset:
  49
  Pisteet:
  1,286
  Kun tämä aihe on levinnyt kenttäpulloista vedenpuhdistukseen, niin mainitaas tämäkin asia, eli suomalais-venäläisenä yhteistyönä on kehitetty uusi lupaava menetelmä veden puhdistamiseksi korkeajännitteellä. Mukana kannettavaa mallia tuosta ei saada, mutta korvaamaan halvempana ja turvallisempana menetelmänä otsonointipuhdistuksen suuremmille puhdistamoille.

  Mitäs muita vedenkuljettimia on porukalla eksynyt kantoon. Itselläni on ainakin neljän eri valmistajan juomareppuja, pari erillistä juomapussukkaa, joista toinen on hiihtajille suunniteltu vyölaukkuun integroitu malli. Se entinen muovinen limpparipullo (ennen kertamuovipulloja) oli kätevä. Kenttäpulloja löytyy ainakin suomalaisia neljää mallia (alumiini, teräs ja muoviset 0,65L ja 1L), ruotsalainen alumiininen, jenkkipulloja teräksisenä ja muovisena ja talvimallina sekä kahden vartin pullona, muovisia brittipulloja, sveitsiläinen, länsi- ja itäsaksalainen versio ja pari halpismallia jostain kaukoidästä. Lisäksi on pari Lapista peräisin olevaa poronturkissuojuksessa olevaa pulloa, pari meksikolaista leiliä ja melkoinen valikoima erilaisia muovisia ja teräksisisä taskumatteja. Terästermoksia löytyy eri valmistajilta ainakin 5 kappaletta.
   
 2. suksisissi

  suksisissi Kersantti

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  297
  Tykkäykset:
  1
  Pisteet:
  16


  Kuljettelin aikoinaan mm valtakunnallisilla reserviläisjotoksilla ym repussa ihan tavallista 3 litran muovikanisteria vedellä täytettynä , sellaista lähes joka kaupan taloustavaraosastolta löytyvää. Lisäsihän se repun painoa tuon kolmisen kiloa, mutta kun partiokavereilla oli vastaavat määrät vettä, pystyimme pitämään ruokatauot sopivaan aikaan ja sopivassa paikassa vesitäydennyspisteistä riippumatta.
  Yksin kulkiessani olen todennut käteväksi ruokaveden kuljetusastiaksi itäsaksalaisen vaaleanharmaan muovisen kenttäpullon. Pullossa on pokkaus, johon asti täytettynä siihen mahtuu sopivasti pasta-ateroiden yms vaatima reilu puoli litraa vettä; eipä tarvitse erikseen mittailla.
  Yksi parhaista käyttämistäni kenttäpulloista on norjalainen valkoinen, vihreällä korkilla varustettu malli. Pulloon mahtuu litra tai vähän yli, pullo on tukevaa tekoa ja isosuisuus helpottaa täyttöä muualta kuin hanasta. Pullon taskussa on M1910-tyyppinen teräslankalenkki, jolla sen saa kiinni vastaavilla rei'illä varustettuihin vöihin. Ainakin Lappeenrannassa toimiva Erä-Aitta-niminen ylijäämäkauppa on pitänyt niitä valikoimissaan, mutta ylijäämäkamaahan tulee ja menee...

  Terästermareita löytyy meiltäkin kaapista useampi eri merkkinen , jopa neljännesvuosisadan ikäinen Aladdinin tyhjänä pitkälti toista kiloa painava "pommi". Aidoissa Thermos-merkkisissä on hinta-laatusuhde kohdallaan; yksi Retki-merkkinen ei pidä lämpöä läheskään Thermosten veroisesti.
   
 3. Mainos 4. noska

  noska Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  04.06.2010
  Viestejä:
  3,193
  Tykkäykset:
  49
  Pisteet:
  1,286
  Ja niin tuli tuosta suksisissin mainitsemasta isosuisuudesta mieleen, että löytyyhän multa pari Nalgene-pulloakin ja sitten muutama alumiinipullo. Näitä käytän kuitenkin kaikkia muissa tarkoituksissa, niin eivät heti tulleet mieleen. Nalgenet on kyllä otettavissa helposti vesiastioiksi kesken reissunkin.
   
 5. Mosuri

  Mosuri Alokas BAN

  Liittynyt:
  13.04.2010
  Viestejä:
  1,596
  Tykkäykset:
  9
  Pisteet:
  0
  Maanpuolustus.net testaa

  Testiraportti:
  Akva filter glass

  Valmistajan kuvaus tuotteesta:
  http://www.akvafilter.fi/glass.htm

  Kyseisessä laitteessa on kaksi osaa. Puolen litran muovituoppi ja itse suodin joka on tehty laittamalla sisäkkäin kaksi sellaista vanhanmallisen hunajapurkin tapaista muoviastiaa joihin kuuluu saman tyylinen kansi. Aktiivihiilet ja hopeat on sijoitettu kahden purkin väliin ja vesi valuu painovoiman avustamana laitteen läpi.

  Miten laite otetaan käyttöön:
  Lasketaan kuusi litraa vettä suodattimen läpi.

  Miten laitetta käytetään:
  Kaadetaan tuopilla vettä suodattimeen ja odotetaan, että se valuu alla olevaan astiaan. Jos virtaus hidastuu pitää suodatinta koputella kylkeen tai kääntää pari kertaa ylösalaisin.

  Hinta:
  Paikallisesta retkeilytarvikekaupasta 12 euroa.

  Kokemuksia käytöstä:
  Testasin laitetta toukokuussa retkeillessäni kolmen päivän ajan entisen Uudenmaanläänin alueella. Seurueeseen kuului kolme henkeä. Retki tehtiin metsäpalovaroituksen aikana joten vesien käsittely keittämällä korvattiin suodattamalla järvivettä. Käytännössä ensimmäisen päivän illasta lähtien kaikki juomavesi otettiin vain paikallisesta järvistä ja suodatettiin. Päivittäin laitteella suodatettiin noin 15 litraa vettä. Sääthän eivät olleet kovin lämpimät joten veden kulutus pysyi kohtuullisena.

  Suodatusnopeus oli nopea ja vettä saatiin käyttöön juuri silloin kun tarvittiin. Suodatetun veden laatu oli hyvä. Mitään häiritseviä makuja ei ilmennyt. Mukana olleesta vesijohtovedestä sen erotti lähinnä sameampi väri. Käytännössä laite helpotti vesihuoltoa huomattavasti. Ryhmän jäsenet suodattivat tauoilla vettä ja joivat sen heti. Tämän jälkeen kenttäpullot täytettiin. Mukana kannettava vesikuorma pieneni huomattavasti.

  Käyttäjät olivat laitteeseen tyytyväisiä ja pitivät sen käyttöä todella yksinkertaisena. Itse asiassa toinen testiryhmän jäsenistä osti käytössä olleen suodattimen, koska kesälomalla oli tiedossa vaellus.

  Arviot laitteen sotilaallisesta käytöstä. Suodatuskapasiteetti oli laitteen valmistajan mukaan 500 litraa. Laitteen käyttönopeus oli hyvä yksittäisen taistelijan käyttöön ja riittävä ehkä taisteluparin tai partion tarpeisiin. Kriisitilanteissa varsinkin asutuilla alueilla tarvitaan kuitenkin esipuhdistus tableteilla. Laite on myös todella yksinkertainen käyttää. Tuote on kotimainen ja sen massavalmistus harmaan vaiheen aikana on varmaankin mahdollista. Hinta oli halpa verrattuna jopa vedenpuhdistustabletteihin.

  Suositukset valmistajalle- hae STANAG hyväksyntä laitteelle ja vaihda laitteen väri OD-greeniksi. Viisinkertaista hinta ja odottele PV:n suurtilausta. Pliis säilytä vähemmän taktinen siviilimalli valikoimissa (koskee myös hintaa).
   
 6. Vääpeli

  Vääpeli Kenraali

  Liittynyt:
  22.11.2012
  Viestejä:
  2,904
  Tykkäykset:
  5,595
  Pisteet:
  636
  Kellään kokemuksia Source:n WLPS juomarakosta?
   
 7. Raivaaja

  Raivaaja Alikersantti

  Liittynyt:
  13.04.2010
  Viestejä:
  79
  Tykkäykset:
  146
  Pisteet:
  6
  Työkäytössä käytän päivittäin sourcen rakkoja, hyviä ja laadukkaita tekeleitä ja helppoja huoltaa.
   
 8. Magistra

  Magistra Kersantti

  Liittynyt:
  05.04.2014
  Viestejä:
  263
  Tykkäykset:
  272
  Pisteet:
  16
  Kaverilla just vloppuna käytössä tuo - toimi hyvin. Itselläni Mil-Tec.
   
 9. oml

  oml Luutnantti

  Liittynyt:
  25.01.2011
  Viestejä:
  408
  Tykkäykset:
  384
  Pisteet:
  36
 10. Deeiii

  Deeiii Eversti

  Liittynyt:
  05.10.2010
  Viestejä:
  1,655
  Tykkäykset:
  1,911
  Pisteet:
  316
  Eio just noista eksakteista malleista ensi käden kokemusta mutta tietääkseni puukenkämaan soppa-astia on jenkkistandardin mukainen, ja ton miltecin pitäisi siihen jotenkin sopia. Vanha suomalainenkin saattaa mahtua.

  Noissa on kyl se etova puoli että astiaan kertyy melkein väkisin vettä eikä sitä saa kuivaksi oikein hetkeksikään, jos siinä on se tyköistuva vesipullo mukana. Siinä on sit hyvä pöpöjen temmeltää. Tästä syystä itte oon vaihtanut puolilitraiseen rosterimukiin.
   
 11. oml

  oml Luutnantti

  Liittynyt:
  25.01.2011
  Viestejä:
  408
  Tykkäykset:
  384
  Pisteet:
  36
  Tilasin varustelekasta Käyttämättömän US kenttäpullon, ja se istu tiiviisti tuon Hollantilaisen kenttäpullokupin sisään.
  Ennen tilausta mahdollinen rättivaraston haju epäilytti mutta onneksi pulloja on säilytetty korkki kiinni joten ainoastaan pullon ulkopinta tuoksuu vienolle rättivaraston hajulle.
  Varustekasta kun kerran tilasin pari käytettyä Ruotsalaista taittokuksaa, niin niitä sai pestä astianpesukoneessa aika monta kertaa ennen kuin rättivaraston käryt katosivat.
  https://www.varusteleka.fi/fi/product/us-kenttapullo-1qt-oliivinvihrea-ylijaama/2022v
   
 12. SJ

  SJ Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  29.04.2010
  Viestejä:
  17,272
  Tykkäykset:
  6,461
  Pisteet:
  1,286
  Mitenkään varustelekaa dissaamatta, niin noita taittokuksia löytyy Prismoista Savotan tekeminä. Tämä siis siksi, että aina ei tarvitse tilata netistä.
   
 13. Spadekessu

  Spadekessu Luutnantti

  Liittynyt:
  07.02.2015
  Viestejä:
  302
  Tykkäykset:
  610
  Pisteet:
  36
  Mitenkään nyt markkinamiehenä huutelematta, mutta ne Savotan taittokuksat ovat kuppasia Kiinakopioita oikeasta Fold-A-Cupista, laadun huomaa käyttöiässä.
   
 14. Mainos 15. oml

  oml Luutnantti

  Liittynyt:
  25.01.2011
  Viestejä:
  408
  Tykkäykset:
  384
  Pisteet:
  36
  Kupeista kun tuli puhe niin pitäisi käydä paikallisessa kaupassa katsomassa että joko sinne olisi tullut tehtaalta satsi isompia 6dl taittokuppeja. Noita pienempiä 2dl kuppejahan monikin kauppa myy aitoina tai kopioina, mutta noita isompia kuppeja ei tunnu olevan oikein markkinoilla.
   
 16. Herman30

  Herman30 Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  08.10.2013
  Viestejä:
  6,048
  Tykkäykset:
  9,311
  Pisteet:
  1,286
  Ostin Supernovasta nesterakon kantorepun (12 eur), se on pelkkä reppu ilman rakkoa. Kuten toivoin niin sinne mahtuu 2 litrainen Klean Kanteen teräspullo, tämä pullo on 110mm läpimitaltaan ja mahtuu juuri ja juuri.
  Joten vinkkinä jos haluaa topatun reppukannikkeen juomapullolle niin tähän sopii pullo jossa korkeintaan 110mm läpimitta.

  https://www.supernova.fi/product/3624/us-army-vihrea-juomareppu-ilman-rakkoa-kaytetty

  [​IMG]
   
 17. Atsomuti

  Atsomuti Alikersantti

  Liittynyt:
  29.01.2014
  Viestejä:
  95
  Tykkäykset:
  47
  Pisteet:
  6
  Mielenkiintoinen keskustelu ja piti oikein alkaa muistelemaan omaa 1970-luvun alun inttiaikaa. Alumiininen kenttäpullo hupavuorattuna tosiaan, mutta en muista että olisin koskaan sitä täyttänyt saati juonut. Vaikka olin jalkaväessä ja tetsattiin sitä kesäkuumallakin. En nyt väitä mitään, mutta ihmettelen eikö jäänyt muistijälkeä vai oliko vedenjakelu jotenkin aina järjestetty? Talvella ainakaan mitään vesiä kannettu mukana, lunta syötiin ja teltassa keiteltiin pakissa.
   
  PSS tykkäsi tästä.
 18. Herman30

  Herman30 Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  08.10.2013
  Viestejä:
  6,048
  Tykkäykset:
  9,311
  Pisteet:
  1,286
  Nyt ei ole mitään millä mitata mutta silmämääräisesti sanoisin että sinne mahtuu 4-5 0.33l juomatölkkiä kyljelleen. Jos joku haluaa kantaa kaljat hiukan mukavimmin kuin muovikassissa. ;)
   
 19. Birchforestgump

  Birchforestgump Korpraali

  Liittynyt:
  21.01.2017
  Viestejä:
  14
  Tykkäykset:
  7
  Pisteet:
  1

  Veden merkityksestä taistelijan/ urheilijan suorityskykyyn on mielestäni herätty vasta viime vuosikymmeninä. Vähän sellainen käsitys että entisaikoina on menty periaatteella "vesi on heikoille".
   
  PSS tykkäsi tästä.
 20. vessaharjamies

  vessaharjamies Luutnantti

  Liittynyt:
  22.10.2011
  Viestejä:
  418
  Tykkäykset:
  789
  Pisteet:
  36
  4-5L vähintään pitäisi saada vettä käytännössä per päivä. Pari litraa enemmän jos pitää pysyä aktiivisena vuorokauden ympäri tai jos on kuuma. Tämä voi tietysti naurattaa montaa, mutta sen jälkeen kun tendiniitti iskee käsivarsiin ja akillesjänteisiin niin hymy alkaa kaikota varsin nopeasti kovemmaltakin karjulta. Tämä siis kun kehoa rasitetaan aikuisten oikeasti useita päiviä tai viikkoja kerralla.
   
 21. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  9,950
  Tykkäykset:
  18,592
  Pisteet:
  1,286
  Tuo on totista totta, erityisesti kuumissa ilmanaloissa. Oli varsin mielenkiintoista lukea brittien SBS:n kokemuksista Afghanistanissa. Yksikin partio joutui nesteyttämään itseään suonensisäisesti, kun juomavettä ei vain saanut tarpeeksi. Sama oli myös A-stanista olleessa TV:n jenkkidokumentissa. Eihän noita infuusionesteitä varsinaisesti tuon takia kannettu mukana, mtta hätätilanne kuin hätätilanne.
   
  vessaharjamies tykkäsi tästä.
 22. vessaharjamies

  vessaharjamies Luutnantti

  Liittynyt:
  22.10.2011
  Viestejä:
  418
  Tykkäykset:
  789
  Pisteet:
  36
  Juu ja tuostahan seuraa pahimmillaan fyysisen rasituksen kanssa kuumahalvaus, joka on hengenvaarallinen tila ja josta ei välttämättä koskaan toivu entiselleen (sydän rasittuu liikaa jne). Oikein kosteissa ja kuumissa olosuhteissa tuohon voi päästä jopa vedessä. Oma pahin asiaan liittyvä kokemus kuumassa ilmanalassa oli varmaan kun sain ripulin, jolloin yleiskunto laski normaalista tiputuskuntoon parissa tunnissa. Varsin ikävää kun neste ei imeydy. Onneksi oli mahdollisuus jättää leikki kesken ja kuumahalvaus jäi kokematta hiuksenhienosti.
   

Jaa tämä sivu