Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Kertausharjoituksiin vain 2000 miestä vuosittain

Viestiketju osiossa 'Kotimaan uutiset' , aloittaja skärdis, 16.12.2011.

 1. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,054
  Tykkäykset:
  5,750
  Pisteet:
  1,286
  Kuukausi sitten Maaseudun tulevaisuus uutisoi kertausharjoitusten lopettamisesta tyystin. Pääesikunta ja Puolustusministeriö ampuivat uutisankan alas ja kiistivät koko asian.

  Nyt on alkanut tihkumaan tietoja, että ensi vuonna kertausharjoituksiin käskettäisiin hurjat 2000 (kaksituhatta) reserviläistä. MT:n uutinen oli siten rankasti liioiteltu, toteaa Wallin. :angel:

  Ei vissiin kannata odotella kertauskäskyä ensi vuonnakaan.. Kohta tulee 20 vuotta täyteen reservissä ja Puolustusvoimien puolelta on yhteydenottoja tullut nolla, null, zero...

  http://www.hs.fi/kotimaa/Reservil%C3%A4isj%C3%A4rjest%C3%B6t+huolissaan+kertausharjoitusten+v%C3%A4hent%C3%A4misest%C3%A4/a1305551543010
   
 2. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  18,951
  Tykkäykset:
  24,048
  Pisteet:
  1,286
  Tällä kertaa pitää sanoa, että tässä kohtaa kertausharjoittelumäärien romahtaminen on aivan hyväksyttävää. Miten lienee muuten veh:n kohtalo? Luulen, että vehit tippuvat ihan normisti luukkuun, ellei jopa entistä tiuhempaan? Veh on järjestäjälle niin paljon edullisempi tapa tuottaa päiviä ettei uskoisikaan.

  Uudistuksen on onnistuttava ja voimavarat on varmasti suunnattava nyt siihen. Kaikki nämä yksittäisetkin temput antavat tilaa mm. varustuksen uusimiselle jne.jne.
   
 3. Mainos 4. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,054
  Tykkäykset:
  5,750
  Pisteet:
  1,286
  Tilaa uusimiselle ja sille, ettei nykyisiä vanhaksi jäävän taistelutavan koulutuksen saaneita joukkoja kertauteta enää kuunaan.

  Kun kertausharjoitusmäärät lähtevät muutaman vuoden päästä nousuun, niin voimavarat kohdennetaan taatusti tuoreen koulutuksen saaneille uuden taistelutavan mukaan toimiville joukoille.

  Meille vanhalle reserville ei ole tarjolla enää mitään.
   
 5. Kapiainen

  Kapiainen Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.04.2010
  Viestejä:
  3,578
  Tykkäykset:
  4,574
  Pisteet:
  1,286
  No, ei tuosta nyt kannata kovin syvästi huolestua jos kertausharjoitukset jäävät hetkeksi vähiin.
  Ei se tule olemaan mikään pysyvä tila, vaan korjaantuu kyllä suht nopeastikin.

  Se on tietenkin valitettavaa, että jokainen reerviläinen ei välttämättä pääse koskaan kertaamaan. Jatkossa voinee olla mahdollista, että yhä useampi jää pääsemättä kertaamaan - johtuen siitä että kenttäarmeija pienenee ja kaikkia ei tultane sijoittamaan suoraan kenttäarmeijaan. Tämä siis sillä oletuksella että koko ikäluokka koulutetaan jatkossakin ja karsinta tehdään vasta koulutuksen jälkeen.

  Pidän kuitenkin ongelmana sitä että motivoituneita reserviläisiä ei edelleenkään kyetä poimimaan sijoitettavaksi kertautettaviin joukkoihin. Minusta järjestelmän olisi pystyttävä sijoittamaan motivoituneet reserviläiset oikein - riippumatta siitä mihin joukkoon heidät on kenties joukkotuotannossa tuotettu.
   
 6. Iso-Mursu

  Iso-Mursu Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.07.2011
  Viestejä:
  4,699
  Tykkäykset:
  2,083
  Pisteet:
  1,286
  Olen samaa mieltä. Kun elämänkokemusta joillekkin tulee 19 ikävuoden jälkeen, niin myös osaamiset ja kiinnostuksen kohteet voivat muuttua aika paljon.

  Ja jos maanpuolustushommat vielä kiinnostaa niin voisi olla tarjolla keinoja sovittaa näitä asioita.
   
 7. JOKO

  JOKO Ylipäällikkö BAN

  Liittynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  4,971
  Tykkäykset:
  1,340
  Pisteet:
  1,286
  Eli Krimin sodassa mukana olleet pääsevät jo ensi vuonna kertaamaan. Lapiot mukaan pojat. Haetaan miehet rulliin.
   
 8. koponen

  koponen Kenraali Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  19.04.2010
  Viestejä:
  2,555
  Tykkäykset:
  845
  Pisteet:
  636
  Minusta ongelmallisimpia eivät ole olleet halukkaat ja kyvykkäät. Yhteydenottoja ja havaittuja kyvykkyyksiä on kyllä poimittu runsain mitoin ainakin moneen tuntemaani organisaatioon.

  Positiivinen ongelma ovat kypsymisen jälkeen erittäin sijoituskelpoiset, joita ei havaita löydetä. Minusta pitäisi lähestyä aktiivisesti vaikkapa viiden vuoden välein, perata halukkuutensa ilmoittavia ja raakata palveluskelvottomat ymv.

  Negatiivinen ongelma ovat sitten halukkaat kyvyttömät. Näistä meillä itse kullakin lienee riittävästi kokemuksia...
   
 9. Kapiainen

  Kapiainen Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.04.2010
  Viestejä:
  3,578
  Tykkäykset:
  4,574
  Pisteet:
  1,286
  Niin, en tiedä sitten miten reserviläisten innokkuus pitäisi hyödyntää?! Pitäisikö sitten olla jokin yksityinen taho tai yhdistys/vast joka järjestäisi innokkaille reserviläisille kertausharjoitustyyppistä koulutusta.
  Omasta puolestani voisin ehkä olla valmis tulemaan kouluttajaksi..motivoituneiden ihmisten kanssa on aina mukava tehdä hommia.
   
 10. Second

  Second Eversti

  Liittynyt:
  24.04.2010
  Viestejä:
  1,600
  Tykkäykset:
  191
  Pisteet:
  316
  MPK ry? Vai enkö minä nyt tajua jotakin?
   
 11. Mosuri

  Mosuri Alokas BAN

  Liittynyt:
  13.04.2010
  Viestejä:
  1,596
  Tykkäykset:
  9
  Pisteet:
  0
  Kannattaa myös muistaa se, että kertausharjoituksessa voidaan tarkastaa missä tilassa miehet ovat. Enkä nyt tarkoita pelkästään jotain kuntotestiä. Omassa kaveripiirissäni oli aikoinaan yksi räyhäkkä kotiutunut pioneeri kessu. Sanotaan nyt vaikka niin että kaksvitosena mies oli jo täysin pehmennyt. Viinaa meni liikaa, liikunta oli jäänyt ja ajattelu oli mennyt enemmänkin sinne pasifismin suuntaan. Elämänarvot, kunto ja psyyke oli sellaisessa terässä ettei siinä paljon olisi johdettu rynnäkköpioneerejä. Eli paljon ehti viidessä vuodessa tapahtua...

  Törkeimpänä esimerkkinä olen kuullut jostain sotilaspoliisien kertausharjoituksesta josta löytyi kaksi piripäätä. Toinen oli joku white power tyyppi ja toinen paljastui sitten baikkeriksi. Uudelleensijoitusta tuskin tarvitsi paljon perustella???
   
 12. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,054
  Tykkäykset:
  5,750
  Pisteet:
  1,286
  Puolustusvoimien kannalta tilanne onkin varmasti tuo ja sehän se tietysti puolustusvalmiuden kannalta olennaisin kysymys onkin. Maanpuolustustahdon ja yleisen asevelvollisuuden oikeutuksen kannalta kyse on asiasta, josta on syytä olla huolissaan.

  Mutta kun tilanne on reservin enemmistön osalta jatkunut jo 20 vuotta. Kuten olen jo monesti kertonut, niin tuttavapiirissäni ei ole yksikään alle neljäkymppinen käynyt kertausharjoituksissa. Eikä tämä piiri työkavereineni ole mikään ihan pienikään.

  Ainoan poikkeuksen muodostavat Rajavartiolaitoksen reserviläiset, jotka ovat kaikki käyneet tasaisen taulukon mukaisesti kertausharjoituksissa 10 vuoden kuluttua reserviin siirtymisestään.
   
 13. Hande

  Hande Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  19.04.2010
  Viestejä:
  2,348
  Tykkäykset:
  275
  Pisteet:
  636
  Pv on tosiaan ihan omin toimin menettänyt lähes täydellisesti otteen reservin kentästä. Jos porukkaa olisi harjoitettu, olisi saatu se tärkein anti, eli pysytty ainakin tärkeimpien joukkojen osalta selvillä porukan nykyolemuksesta.

  Jos firma tosiaan arvottaisi kertaukset yhtään miksikään, niin kahdessa vuosikymmenessä olisi varmasti keksitty joku vaihtoehtoinen momentti näiden parin vuoden välein "yllättäen" toteutettavien pienten lisäsäästöjen maksajaksi.
   
 14. Mainos 15. adam7

  adam7 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.06.2010
  Viestejä:
  5,577
  Tykkäykset:
  5,543
  Pisteet:
  1,286
  tämä itku kertausharjoituksiin "pääsystä" on aika surrealistinen

  ei neljäkymppiset tee mitään taistelujoukoissa.

  jos on ollut huono tuuri että ennen joukkotuotantoa on sijoittettu pyöreään mappiin, niin se meni jo. jos taas joukkotuotannon aikana joukkoa ei ole harjoitettu jonakin vuonna, ja se meni ohi , niin se meni ohi.

  valtion rahaa ei kannata tuhlata ukkojen, jotka haluavat kokea nuoruuden hurman, harrastuksiin.

  ----

  ja mistä tämä "2000 kutsutaan" on peräisin?

  jostain lehtiuutisista jossa kerrotaan passiivissa tarinoita. herra mun kiesus.
   
 16. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,054
  Tykkäykset:
  5,750
  Pisteet:
  1,286
  Mutku meille luvattiin.. :a-lipsrsealed:

  On se kummaa, että syvimpinä lamavuosina oli varaa pitää ikäluokkaamme kasarmeilla vähintään 8 kuukautta, mutta sittemmin ei mukamas ole varaa kertauttaa. Vähän on p**kanmakuinen juttu. Senkin vuoden olisi voinut tehdä jotain hyödyllistä, kuten opiskella tai tehdä töitä.
   
 17. adam7

  adam7 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.06.2010
  Viestejä:
  5,577
  Tykkäykset:
  5,543
  Pisteet:
  1,286
  mutta ne viis seuraava vuotta olitte koulutettuja ja jos olisi tarvinnut kohottaa valmiutta olisitte olleet ihan särmää..

  et ollut siellä turhaan, vaikka olisi kuinka p**ka maku
   
 18. koponen

  koponen Kenraali Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  19.04.2010
  Viestejä:
  2,555
  Tykkäykset:
  845
  Pisteet:
  636
  Minä voisin hyvinkin kuvitella sijoittavani kymmeniä tuhansia nelikymppisiä kenttäarmeijaan, jos käsissäni sellaista valtaa olisi. Vielä perusterveitä, kovia eri alojen ammattilaisia. Vaatii tietenkin reservin tuntemukselta ja sijoittamistoiminnalta aika paljon.

  Suorituskykyisiä rynnäkkökiväärimiehiä etc. löytynee hiljan koulun käyneistä parhaiten, samoin heille lähiesimiehiä. Jossain vaiheessa johtamisketjua tulee sitten uusia vaatimuksia johon harva kaks- tai edes kolmekymppinen vastaa.

  MPK on luotu johonkin tarpeeseen ja sitä jollakin tavalla käytetään. Asian arvioinnista on useammassa eri ketjussa. Mutta Kapiaisen kysymysmerkkiin vastauksena, paino sanalla kyvyttömiä, ei sanalla halukkaita. Yli-innokkuus ja/tai muut motivaatiot kuin oikea kehittyminen tehtävässä eivät ainakaan paranna toimintaa muiden osallistuvien kannalta, tai niukkojen resurssien kohdentamisen kannalta.
   
 19. Iso-Mursu

  Iso-Mursu Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.07.2011
  Viestejä:
  4,699
  Tykkäykset:
  2,083
  Pisteet:
  1,286
  Ainakaan itselleni ei ole kutsuja kolahdellut Puolustusvoimien puolesta.

  MPK ry:n kurssitarjontaa katselleena, niin käytännössä kaikki kiinnostavat kurssit on varattu jo joillekkin sijoitetuille.

  Eikä kurssitarjonnasta esimerkiksi lääkintäpuolen käyneelle äkkiseltään tuntunu löytyvän sellaisia kursseja joista olisi hyötyä taitojen kertaamisen kanssa.
   
 20. Hande

  Hande Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  19.04.2010
  Viestejä:
  2,348
  Tykkäykset:
  275
  Pisteet:
  636
  Täsmennätkö vielä mikä on "itkua"? Se, että epäilee puolustusvoimien ryssineen reservin ylläpidon kanssa, vai ehkä se, että on sinun kanssasi eri mieltä?
   
 21. Kapiainen

  Kapiainen Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.04.2010
  Viestejä:
  3,578
  Tykkäykset:
  4,574
  Pisteet:
  1,286
  Minusta olet oikeassa. Ikinä ei ole ollut tilannetta - eikä tule - jossa olisi rahallisten resurssien puolesta mahdollista kertauttaa jokainen joukko ja jokainen reserviläinen. Pakko siinä on priorisointia tehdä..on täytynyt tehdä ennen, nyt erityisesti ja jatkossakin joudutaan tekemään.
  Tietenkin se on valitettavaa, ettei pystytä tavoittamaan motivoituneimpia reserviläisiä kertautettaviin joukkoihin - se on asia, jota pitäisi pystyä tehostamaan - mutta kaikkia ei pystytä varmaankaan koskaan kertauttamaan.
   
 22. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,054
  Tykkäykset:
  5,750
  Pisteet:
  1,286
  Pitää vielä täsmentää Aatamille Handen innoittamana, että en itke omaa sijoittamattomuuttani. Yksittäisiä miehiä on aina jäävä pois sijoitettavien ja kertautettavien listoilta. Siihen voi vieläpä itse vaikuttaa osallistumalla vaikkapa maakuntajoukkoihin.

  Se varsinainen ongelma ovat ne reservin isot joukot, jotka ovat kategorisesti pyyhitty pois kaikesta. Kun meillä on satoja tuhansia vielä aivan kelvollisessa kunnossa olevia alle 30-50 -vuotiaita reserviläisiä, joita isänmaata puolustettaessa tarvittaisiin. He ovat saaneet koulutuksen isänmaan puolustamiseen ja sitä koulutusta tulisi ylläpitää. Siinä on se ongelma, eikä se näytä muuksi muuttuvan.
   

Jaa tämä sivu