Kertausharjoituksista vuotaa liikaa tietoja sosiaaliseen mediaan

Umkhonto

Ylipäällikkö
Hyvä muistutus. Naamat näkkärille ETS-asioista.

Kertausharjoituksista vuotaa liikaa tietoja sosiaaliseen mediaan – Puolustusvoimat ei ole pysynyt uusimpien somekanavien mukana
Jodelin kaltaiset paikkatiedon jakamiseen perustavat somekanavat aiheuttavat Puolustusvoimille päänvaivaa.
sosiaalinen media
11.10.2018 klo 07:15
13-3-8948488.jpg

Älypuhelimet ovat osa armeijan elämää ja luonteva osa varustusta, muistuttaa pääesikunnan tiedottaja Karita Carlson. Esimerkiksi varusmies näkee nykyään viikko-ohjelmansa netistä, Moodle-ympäristöstä. Teknologia on tulossa yhä tiiviimmin osaksi kasarmien arkea varusmieskoulutuksen uudistuessa.Jyrki Lyytikkä / Yle


Opiskelijoiden suosiossa oleva somekanava Jodel toimii vähän niin kuin lälläri eli lyhytaaltoradio: muut käyttäjät 10 kilometrin säteellä kuulevat huutelusi.
Siksi Jodel aiheuttaa päänvaivaa Puolustusvoimille, kertoo tiedottaja Katrina Carlson Puolustusvoimien pääesikunnasta.
– Emme todellakaan halua, että harjoituksista huudellaan, että täällä ollaan, sanoo Carlson.
Paikkatiedon jakaminen paljastaa joukkojen sijainnin
SAA JAKAA SOMESSA
  • Tieto osallistumisesta kertaus- tai puolustusharjoitukseen
  • Omat fiilikset
  • Valatilaisuus on myös julkinen tilaisuus
EI SAA JAKAA SOMESSA
  • Paikkatieto
  • Poikkeusolojen sijoitus
  • Ryhmäkuva ja selostus joukon rooleista ja tehtävästä
  • Rasistista tai muulla tavalla syrjivää sisältöä sekä vieraan vallan pilkkaaminen
Lähteet: Pääesikunnan sosiaalisen median ohje (siirryt toiseen palveluun), Katrina Carlson

Aika ajoin varusmiehet ja reserviläiset somettavat ajattelemattomuuttaan tutuilleen tai koko maailmalle arkaluontoisia yksityiskohtia Suomen puolustuksesta. Carlsonin mukaan somemokien tarkkaa määrää ei tilastoida, elleivät ne ylitä oikeudellisen rikkomuksen rajaa.
Tämän hetken suurin huoli liittyy paikkatiedon jakamiseen puolustusharjoituksista tai varusmiesten liikkeistä. Sen takia Puolustusvoimissa ollaan Carlsonin mukaan varuillaan Jodelin tyyppisten, paikkatietoon perustuvien uusien somekanavien kanssa.
– Puolustusvoimissa emme ihan pysy mukana kaikissa uusissa kanavissa, joita tulee ja menee. Emme varmasti edes tunne kaikkein uusimpia, myöntää Carlson.

Some lauloi Joensuun isossa puolustusharjoituksessa
Joensuussa järjestettiin syyskuun puolessa välissä mittava paikallispuolustusharjoitus, jossa Puolustusvoimat ja viranomaiset harjoittelivat Pohjois-Karjalan puolustamista: Joensuun ratapihalla hoidettiin ammoniakkivuodolle altistuneita ihmisiä sekä toisessa kohteessa harjoiteltiin aseistautuneen henkilön taltuttamista.
Moni ulkopuolinen ihmetteli harjoituksiin osallistuvien reserviläisten ahkeraa ja melko avointa somettamista harjoituksen yksityiskohdista.
Pohjois-Karjalan aluetoimiston päällikön Janne Myllerin tietoon on tullut viisi tapausta, jossa hieman arkaluonteisia asioita oli julkaistu somessa. Hän ei suostu kertomaan tarkemmin, millaista tietoa oli päässyt ulos.
– Hieman erilaisia tapauksia, mutta kaikki ovat edelleen varsin lieviä eivätkä aiheuta keskustelua ja ohjeistusta vakavampia jatkotoimenpiteitä. Eli edelleen varsin hyvin reserviläisillä somekäyttäytyminen on hallussa, everstiluutnantti Myller toteaa.
Kieltämättä tässä ohjeistamisessa on skarppaamisen ja muistutuksen paikka.
Katrina Carlson​
Puolustusvoimat on laatinut someohjeet varusmiehille ja reserviläisille (siirryt toiseen palveluun). Ohjeet on tapana käydä läpi harjoitusten alkupuhutteluissa, mutta Carlson myöntää sen olevan harjoituksen johdosta kiinni.
Esimerkiksi Joensuun paikallispuolustusharjoituksessa someohjeistusta ei käyty erikseen läpi, mutta materiaali oli netissä ja yhteisessä tietojärjestelmässä luettavissa, kertoo harjoitusta johtanut Myller.
– Voi olla, että tulevaisuudessa otetaan vakioksi, että someohjeet käydään tiivistetysti läpi aloituspuhutteluissa, sanoo Myller.
Carlson muistuttaa, että varusmiehet ovat tiukasti keskusteluyhteydessä koko palvelusajan, mutta reserviläisten kanssa on eri tilanne.
– Kieltämättä tässä ohjeistamisessa on skarppaamisen ja muistutuksen paikka, sanoo Carlson.
13-3-7733003.jpg

Kuvaaminen ja julkaiseminen ovat eri asioita. Puolustusvoimien yleisenä ohjeena on, että inttikavereista saa julkaista kuvia vain kuvattavien suostumuksella. Myöskään joukon tarkkoja rooleja tai tehtävää ei saisi julkaista.Kalle Mäkelä / Yle

Vanhemmat reserviläiset kompastelevat somessa
Jodel, Snapchat ja muut uudemmat somekanavat ovat erityisesti älypuhelin kädessä kasvaneiden varusmiesten käytössä. Carlson kehuukin, että pääsääntöisesti varusmiehet toimivat somessa yhtä järkevästi kuin muuallakin, koska some on ollut osa heidän elämäänsä pienestä pitäen.
Toisin on kertaamaan saapuvien reserviläisten kanssa.
– Reserviläiset eivät ole niin somenatiiveja, joten he joutuvat opettelemaan somessa olemisen sääntöjä. Mitä enemmän somessa ollaan, sitä tutummaksi maalaisjärjen käyttäminen tulee, sanoo Carlson.
Puolustusvoimat seuraa aktiivisesti keskustelua somekanavissa, kuten Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä, mutta harvoin pääesikunnasta käsin joudutaan puuttumaan varusmiesten tai reserviläisten somettamiseen. Aika ajoin tulee myös ilmiantoja ulkopuolisilta: kuvakaappauksia suljetuista ryhmistä.
Puolustusvoimille tuo hyvää mainetta, että somessa näytetään armeijan olevan osa elämää. Hyödyllistä ja mukavaa.
Katrina Carlson​
Sekä Pohjois-Karjalan aluetoimiston päällikkö Janne Myller että pääesikunnan tiedottaja Katrina Carlson painottavat, että armeijassa tai kertausharjoituksissa somettaminen ei ole kiellettyä – päinvastoin. Kertausharjoitukseen osallistuminen ei ole salaista tietoa ja omista fiiliksistään, niin hyvistä kuin huonoistakin, saa kertoa somessa. Kunhan ei paljasta tietoa, joka voisi paljastaa koko joukon kokoonpanon ja tehtävän.
– Some on yleisesti ottaen hyvä tiedotuskanava. Pitää vain ymmärtää, mitä siellä saa viestiä ja mitä ei, sanoo everstiluutnantti Janne Myller.
– Puolustusvoimille tuo hyvää mainetta, että somessa näytetään armeijan olevan osa elämää. Hyödyllistä ja mukavaa, sanoo tiedottaja Katrina Carlson.
13-3-8948469.jpg

Jyrki Lyytikkä / Yle
Kuvien julkaisu uudesta kalustosta on Carlsonin mukaan kaksipiippuinen juttu. Toisaalta Puolustusvoimat esittelee uusia ajoneuvoja yleisönäytöksissä, mutta silti se toivoo, ettei kaikkein uusinta kalustoa esiteltäisi tarkasti somessa.
Ehdoton kielto on epäasialliselle huumorille sekä rasistiselle, syrjivälle ja vierasta valtaa loukkaaville julkaisuille.
– Hyvän ja huonon huumorin raja on veteen piirretty viiva, mutta tällaisessa tilanteessa kannattaa olla tarkkana, koska tämä on meidän kaikkien yhteiseksi turvallisuudeksi, Carlson summaa.

https://yle.fi/uutiset/3-10437111

Lue lisää:
Yle Uutiset: Varusmies ei saa kertoa Facebookissa, missä on – Puolustusvoimia ei huoleta lenkkeilijöiden sijaintia seuraava urheilusovellus
 
Tässä tämän vuoden helmikuussa julkaistussa uutisessa kerrotaan samasta asiasta.
Asia on tärkeä ja erittäin ajankohtainen niin varusmiehille, reserviläisille kuin myös kantahenkilökuntaan kuuluville.

Jos Suomi joutuisi sotaan, matkapuhelimen käyttöä ei välttämättä kiellettäisi.

https://yle.fi/uutiset/3-10052421

Varusmies ei saa kertoa Facebookissa, missä on – Puolustusvoimia ei huoleta lenkkeilijöiden sijaintia seuraava urheilusovellus
Varusmies ei voi paljastaa paikkatietojaan sosiaalisessa mediassa operaatioiden aikana. Hänen pitää opetella säätämään ne pois päältä.

Strava-seurantasovellus ei aiheuta toimia Puolustusvoimissa.
Yle on uutisoinut yhdysvaltalaislähteiden pohjalta, että kuntoilun seurantasovellus Stravan interaktiivisesta kartasta voi päätellä Yhdysvaltain tukikohtien sijainteja ja sotilaiden lenkkeilyreittejä.
Kartalla näkyvät kuitenkin vain ne reitit, joilla käyttäjät ovat lenkkeilleet sovelluksen ollessa julkisessa tilassa.
Puolustusvoimien mukaan Strava-järjestelmän käyttö Puolustusvoimissa lienee vähäistä.
– Selvä on, että moni käyttää vapaa-ajan liikuntaa tukevaa sovellusta. Suurin osa kuitenkin käyttää varmaan muita sovelluksia kuin Stravaa, toteaa everstiluutnantti Mano-Mikael Nokelainen Puolustusvoimien pääesikunnan johtamisjärjestelmäosastolta.
Terveys- ja liikuntasovelluksia on nykyään paljon. Tunnetuimpiin kuuluvat esimerkiksi Sports Tracker ja Polarin sovellukset.

Varusmies voi kertoa fiilikset
Puolustusvoimat ohjeistaa varusmiehet sosiaalisen median käytössä.
Sovelluskohtaisia ohjeita Puolustusvoimilla ei ole, mutta Nokelaisen mukaan Puolustusvoimat on huomioinut liikuntasovellukset sosiaalisen median sovellusten ohjeistuksessaan. Sen mukaan varusmiehen pitää perehtyä käyttämiinsä palveluihin ja niiden paikkatietoasetuksiin. Esimerkiksi sotilaallisissa harjoituksissa paikkatiedon selviäminen voi olla vakava asia, koska se voi kertoa liikaa joukon toiminnasta.
Paikkatietojen jakaminen operaatioissa on aina kielletty, ellei siihen anneta erityistä lupaa. Paikkatietojen leviäminen on riski operaation onnistumiselle ja siihen osallistuville.
Muuna palvelusaikana ohjeistusta paikkatiedoista ei armeijassa ole.
– Jokainen tekee omat ratkaisunsa esimerkiksi paikkatietojen käytössä. Vapaa-ajan käyttöä emme tietenkään rajoita mitenkään, Nokelainen tarkentaa.
Puolustusvoimien yleinen ohje varusmiesten sosiaalisen median käytölle on selkeä. Varusmies saa sosiaalisessa mediassa kertoa, millaista oli.
Varusmies ei saa kertoa, missä on, minne on menossa tai mikä hänen sotilaallinen tehtävänsä on.
Palvelukseen astuvat varusmiehet saavat noin tunnin kestävän tietoiskumaisen ohjeistuksen sosiaalisen median käytöstä. Sotilasalueen kuvaaminen on pääsääntöisesti kielletty.

Varuskunnat määrittävät kännykän pitämistä
Ihmisillä on liikuntasovellusten lisäksi suuri määrä erilaisia applikaatioita puhelimessaan. Monesta niistä voi päätellä esimerkiksi varusmiesten liikkeitä. Varusmiesten ei kuitenkaan tarvitse poistaa mitään applikaatioita palvelukseen astuessaan.
Suomella on rauhanturvaajia komennuksella ulkomailla. Nokelaisen mukaan paikkatietoasiat käydään heidän kanssaan läpi osana koulutusta operaatioturvallisuuden näkökulmasta.
– Tietyissä tilanteissa operaation komentaja voi rajoittaa kyseistä toimintaa niin vaatiessa.
Taitava hakkeri pystyy saamaan tietoa matkapuhelimesta, vaikka se olisi suljettu. Nokelainen kertoo, että matkaviestinten mukana pitämistä voidaan tarvittaessa rajoittaa turvallisuuden vuoksi. Varuskunnat määrittelevät, miten matkapuhelimet saavat koulutuksessa olla mukana.
Varusmiesten ohjeet koskevat myös reserviläisiä esimerkiksi kertausharjoitusten aikana. Kantahenkilökunnalleen Puolustusvoimat pitää säännöllisen vuosittaisen tietoturvakoulutuksen.

Muutamia tapauksia vuosittain
Sosiaalisessa mediassa toimiminen vastoin Puolustusvoimien linjauksia on palvelusrikos, joka johtaa esitutkintaan ja mahdollisesti kurinpidollisiin toimenpiteisiin.
Sotilaslakimies Immo Seppänen Puolustusvoimien pääesikunnan oikeudelliselta osastolta kertoo, että esitutkintaan menee varusmiehillä sosiaalisen median vuoksi muutamia tapauksia vuosittain.
– Varusmiehet ovat kuvanneet muun muassa palvelustovereita suihkussa, päivystystä ja kalustoa, Seppänen kertoo.
Tällaisista tapauksista voi seurata kurinpitorangaistus, joka voi olla muistutus, varoitus, ylimääräinen palvelus, poistumiskielto ja kurinpitosakko.
Seppänen sanoo, että kantahenkilökunnan sosiaalisen median tapauksia on tutkittu laskutavasta riippuen yhteensä 2–3 vuosina 2015–2016. Yhdessä tapauksista kantahenkilökuntaan kuuluva sotilas oli jakanut Facebookiin kuvan harjoituskalustosta.

Ohjeita vuodesta 2011
Jos Suomi joutuisi sotaan, matkapuhelimen käyttöä ei välttämättä kiellettäisi. Nokelainen vastaa asiaan yleisellä tasolla.
– Kaikissa tilanteissa arvioidaan menettelytavat operaatioturvallisuuden näkökulmasta. Puolustusvoimien turvallisuustoimiala ohjeistanee asian tarvittavilta osin tilanteen mukaisesti.
Puolustusvoimat on ohjeistanut varusmiehiä sosiaalisen median käytöstä vuodesta 2011 lähtien.
– Olemme hyvin tietoisia siitä, mitä digitaalinen ympäristö tuo negatiivisessa mielessä, Nokelainen toteaa.

1539239377880.png
 
Tämä on helppoa. Kun viimeksi olin touhuamassa ison harjoituksen kimpussa, laitoin someen vanhan kuvan mereltä ja laitoin, että setä hakee #kuhaa.

Näistä kannattaa antaa ohjeet. Ukrainassa sometötöilyt maksoivat alkuunsa paljon verta.
 
Jos kyseessä olisi tositilanne niin itseäni vähän kuumottaisi nukkua samassa puolijoukkueteltassa missä osa porukasta somettelee sen minkä kerkeää. Jossain vaiheessa joku vatipää kuitenkin postaa sen sijaintitiedon tai sitten vihulaisen signaalitiedustelu havaitsee keskeltä korpea epämääräisen paljon 4g signaaleja samasta läjästä.
 
Paras puhelin on kiinni oleva puhelin. Vaikka paikkatiedot olisivat pois päältä, laitteen kiinalainen valmistaja ainakin tietää, missä olet. Kun otat kuvan itsellesi, se lähtee saman tien matkaan vaikka sitä kuvaa ei jakaisi missään somessa.

Itse en ole kyllä somessa nähnyt mitään epäilyttävää tiedon jakamista. Yksi sellainen linssilude oli aikanaan, joka kertoi Facebookissa, mitä nyt puuhaa ja mitä hienoa kouluttautuu tekemään, tosin ilman kuvia tilanteista ja kenestäkään muusta. Kyllä me siitä hänelle sanoimme ja se loppui.

Kaiken tarpeellisen tiedottamisen voi tehdä virallinen järjestelmä sometileillään. Kotonakin voisivat kaikki sanoa, että menen vähän jeesaamaan kavereita varusteiden kanssa tms. riippumatta tehtävästä. Ihan vain varmuuden vuoksi, vaikka syvää rauhantilaa eletään. Niin minä tein. Vaikka pieni ratas reserviläisjärjestelmässä olen, sen verran suojeluskuntalainen kuitenkin.

Parempi muutenkin, että maassa on paljon näkymättömiä maanpuolustajia. Se voi tulla vielä tarpeeseen.
 
Time crisis ja some

Viime sotien aikaan naapurin tökerö kaiutinpropaganda ja lentolehtiset tehosivat vain harvoihin. Ehkä näin, mutta jättivätkö ne silti jonkun siemenen itämään niidenkin mieleen, jotka eivät sentään -ottaneet sitä niin tosissaan-????

Oletan, että time crisis - hetkillä some olisi SE kanava, jota kautta joukkoihin ja siviileihin vaikutettaisiin. Vain huono mielikuvitus rajoittaa niitä muotoja ja teemoja, joita somevaikuttaminen voisi saada.

Olisi se pataljoonankomentaja Arnold Potinkaralle karhea aamuherätys, kun jätkät riemuissaan klo 0400 Nato-aikaa huutaisivat teltan ovella, että hei majuri, herreehhän nyt, ylpiällikkö on laettanna viestin, että lähetään kotio tännää, sota on loppunna.....

Tai kriisin alkuvaiheessa someen tulvisi viestejä siitä, että Usa on vetänyt tukensa pois ja määrännyt Ruotsia pysymään puolueettomana, saatana. Tai että evakkosuomalaisia on pakkosiirretty Hailuotoon piikkilankojen taakse.

Yllä typeriä esimerkkejä. Mutta someen voidaan tehdä jotain pirullisen taitavaa viestiäkin, luoda ainakin epävarmuutta ja sählinkiä, pelottelua, henkilöihin meneviä uhkailuja, vääristeltyjä -faktoja- johtajista, valeuutisia rikkoutuneista ulkomaansuhteista, silkkoja valheita tehdyistä sotarikoksista....

En tiedä, mikä on sitten viisastenkivi tässä kohtaa.
 
Kaiken tarpeellisen tiedottamisen voi tehdä virallinen järjestelmä sometileillään. Kotonakin voisivat kaikki sanoa, että menen vähän jeesaamaan kavereita varusteiden kanssa tms. riippumatta tehtävästä. Ihan vain varmuuden vuoksi, vaikka syvää rauhantilaa eletään. Niin minä tein. Vaikka pieni ratas reserviläisjärjestelmässä olen, sen verran suojeluskuntalainen kuitenkin.
Voisit vielä jättää ilmoittamatta työnantajallekin kertausharjoituksesta. Saat tiedon niin varhain, että ehdit järjestää sen ajalle vuosilomasi. Palkan ja kh-päivärahan erotuksen menetys on pieni hinta isänmaallisesta teosta.
 
Paras puhelin on kiinni oleva puhelin. Vaikka paikkatiedot olisivat pois päältä, laitteen kiinalainen valmistaja ainakin tietää, missä olet. Kun otat kuvan itsellesi, se lähtee saman tien matkaan vaikka sitä kuvaa ei jakaisi missään somessa.

Olen antanut itseni useammista lähteistä ymmärtää että todellisuudessa puhelin hiljenee oikeasti täysin vasta kun akku irroitettu, sammutettunakin mutta akku omalla paikallaan puhelin pingaa silloin tällöin linkkeihin huolimatta onko sim-kortti sisässä vai ei.
 
SoMe-huhujen kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että viranomaiset tekevät niinkuin nyt tekevät (joo, jotkut yksittäisten SoMe-poliisien typeryydet lukuunottamatta), eli viestivät selkeästi, johdonmukaisesti ja uskottavasti SoMessa. Sehän vasta moraalia jäytää, kun joukon Jakomäkeläinen salaliittohörhö alkaa levittää jotain sekopäisiä valheita, eikä sinulla ole mahdollisuutta tarkistaa asiaa kolmannesta lähteestä oman organisaation ulkopuoleltakaan.

Kun huhupuheet jostain tapahtumasta alkavat kiertää, kaikkein parasta on, että jokainen voi itse seurata valtion virallisten SoMe-tilien ja esimerkiksi Ylen kautta asiasta annettavaa tiedotusta. Kovassa tilanteessa myös feikkitileihin ja kaikenlaiseen röllihäiriköintiin voidaan puuttua huomattavasti suoraviivaisemmin, jolloin varmistetaan kanavien ja viestin puhtaus.

Tähän kun yhdistää annettavan SoMe- ja kännykkäohjeistuksen, niin homma rullaa. Puhumattakaan muista asiaan liittyvistä järjestelyistä, joita ei tässä yhteydessä tarvitse alkaa sen enempää ruotimaan.

Rauhanajan ja harmaan vaiheen toiminnassa kännykkä on helvetin hyvä työkalu, ihan jo palvelusturvallisuuden kannalta. Se joukko jossa tapahtuu haaveri vaikkapa ampumaradalla on vähän orpo Virvetönnä, kun käy ilmi että ukoilla on luurit paikassa X ja apua pitäis saada paikalle Pronto... Ei sotaa kännykkä kädessä käydä (no, taistelijan päätelaite tulevaisuudessa...), mutta paras mennä intin ohjeistuksen mukaan. Tieto- ja operaatioturvallisuusasioissa ollaan täällä kumminkin suhteellisen valveutuneita, joten ylimääräisen kiristelyn kanssa kannattaa olla tarkkana. Myös toiminta-alue määrittää sen miten toimitaan, asutuskeskusten läheisyydessä kännyköiden perusteella paikannus on vähän haasteellisempi homma.
 
Ei ole järkevää, tarkoituksenmukaista tai edes operaatioturvallinen idea enää nykypäivänä. Näin ei tulla toimaan enää tänä päivänä. Perusteltuja syitäki on useita ja useista eri lähtökohdista.
Voitko kertoa lisää?
Minusta tämä asia on aika selkeä puntarointikysymys; onko mobiilien salliminen suurempi hyöty kuin haitta, joka aiheituu siitä että sen käytössä on myös näitä lieve-ilmiöitä?
Nyt esillä on vain tekstiä haitoista ja lukijalle jää käsitys että haitta pitäisi poistaa. Eli mikä hyöty on haittoja suurempi?

.
 
Voitko kertoa lisää?
Minusta tämä asia on aika selkeä puntarointikysymys; onko mobiilien salliminen suurempi hyöty kuin haitta, joka aiheituu siitä että sen käytössä on myös näitä lieve-ilmiöitä?
Nyt esillä on vain tekstiä haitoista ja lukijalle jää käsitys että haitta pitäisi poistaa. Eli mikä hyöty on haittoja suurempi?

Sanon tässä yhteydessä sen että asia on puntaroitu ja perustellusti päädytty siihen että laitteita ei kerätä pois.
Yleisellä tasolla nykymaailman meno tässä asiassa on sellaista että kielto ei enää toimi, vaan on keskityttävä asian/ilmiön hallintaan JA sen hyödyntämiseen.
 
Olen antanut itseni useammista lähteistä ymmärtää että todellisuudessa puhelin hiljenee oikeasti täysin vasta kun akku irroitettu, sammutettunakin mutta akku omalla paikallaan puhelin pingaa silloin tällöin linkkeihin huolimatta onko sim-kortti sisässä vai ei.

Nykypuhelin tekee sen varmasti näin.
 
Sanon tässä yhteydessä sen että asia on puntaroitu ja perustellusti päädytty siihen että laitteita ei kerätä pois.
Yleisellä tasolla nykymaailman meno tässä asiassa on sellaista että kielto ei enää toimi, vaan on keskityttävä asian/ilmiön hallintaan JA sen hyödyntämiseen.


Miksi kielto ei toimisi, oletan että paha mieli ei ole peruste?

Poliitikot jättävät kännykänsä ulos kun käsittelevät salaisia asioita turvatiloissa, näin myös puolustusvoimissa toimitaan, joku on nyt vain vetänyt rajan mikä on todella salaista ja mikä ei.
Itse en sodassa haluaisi olla lähellekään ihmisiä joilla on kännyköitä käytössä, Ukrainassa se on ollut tehokas tapa saada raketti päähän.
 
Back
Top