enää ei päästetty vähän yli parikymppisiä armeijaa käymättömiä toimittajia vapaasti etsimään taistelukentiltä uutisaiheita.
Kyllä, tämä näkyi muun muassa Persianlahden sodassa. Mutta some toi muutoksen. Jos somen käyttö on vapaata, niin toimittajien ei enää tarvitsekaan liikkua taistelukentillä; vinkinantajat ovat jo sisällä kenttäarmeijassa. En väitä, että heitä on paljon, mutta riittävä määrä hämmennyksen aikaansaamiseksi, jos kotirintaman media niitä päättää ja saa hyödyntää vapaasti.
esimerkki voisi yhtä hyvin (ehkä todennäköisimminkin) olla keksitty ja vihollisen lähettämä.
Luonnollisesti. Mutta vihollisen lähettämänä totuus vaikuttamisyrityksestä tulee esille enemmin tai myöhemmin. Tästähän on esimerkkejä Ukrainan suunnalta, mikäs se oli se mummo tai nainen, joka kyynelehti vaikka missää kriisissä. Igor Itäpuun vaikuttamistarkoituksessa ladattu videoa, ja hänen äitiään esittävä Tatjana voidaan kiistää uskottavasti.
Sen sijaan, aidon Jarmo Salmisen lähettämää suolivideota ei saakaan kiistää, sillä se aiheuttaisi kielteisen vastareaktion kotirintamalla. Ja miten kiistäminen olisi mahdollistakaan, Salmisen äiti etsittäisiin kuitenkin julkisuuteen.
Vihollisen vaikuttamisyrityksiä olisi paljon, siitä lähdetään.
Voidaan kuitenkin kysyä, millä tavoilla olisi vaikuttanut kansaan, jos viime sotien pahimmista paikoista olisi ollut saatavilla someen live-taltiointia.
Tämä on suuri haaste, ja keskustelu koskettelee yleensä operatiivista puolta, eli kuinka en ilmianna joukkoani kännykälläni vahingossa ja aikaansaa ohjushyökkäystä komentotelttaan tms. Luulen, että tämä olisi jopa helpompi ratkaista, sillä uskon, että hyvin nopeast joukko alkaa ottamaan vapaaehtoisestikin käyttöön toimintamalleja, jotka vähentävät tappioita. Pätee uskoakseni vahvasti somen käyttöön.
Tämä koko kansan moraalipuoli on se vakavampi kysymys koko tässä some-asiassa.
No, mahdollinen sota olisi sen verran nopeasti ohi, että lieneekö sillä suurtakaan merkitystä niin lyhyessä ajassa, mitä joukko taisteluun kielteisesti suhtautuvia ajattelee. Mutta kyllä infosodassa riskinsä piilee.
Onhan se jännä ajatus, että elokuvista tuttu "tulkaa hakemaan leipää" nykyään voitaisiin ajaa juoksuhaudasta livenä Faceen yksittäisen sotilaan toimesta, hänen perheensä ja kaveriensa todistaessa sitä livenä, ja jos kohtaus on kyllin hyvä, kymmenettuhannet muutkin näkevät sen kymmenessä minuutissa. Koulutuskysymys, kyllä, mutta kaikkien tulisi sitten sitoutua 100-prosenttisesti. 99,5 ei riitä moraalidamagen ehkäisemiseksi.
Joskus ajattelen ja toivon, että PV vain hämää kertomalla, ettei kännyköitä kerättäisi pois. Etteivät nyky-varusmiehet romahtaisi.