EK kirjoitti:
RDF kirjoitti:
Onko sitä tutkittu miksi panssarinyrkit ja kauhut jätettiin käytännössä jakamatta ja kouluttamatta? Saksalaisilla niitä taisi olla jo alkuvuonna 1943 rintamalla.
Salausmääräykset. Aseet jaettaisiin ja koulutettaisiin joukoille tarpeen vaatiessa. Harmi vain, että tarpeen vaatiessa kouluts jäi aika vähäiseksi ja ensimmäisissä taisteluissa jakamistakaan ei ehditty tehdä. Esim. Jääkäriprikaatin tiedusteluhyökkäys Polviselkään tehtiin ilman lähitorjunta-aseita. Tuo hyökkäys muuten oli yksi pahimpia hölmöntölväyksiä koko sodassa. Lähitorjunta-aseita jäi käsittääkseni varikoille yhdessä (IV AK:n tykistökomentaja Sippolan määräyksestä) jakamattomien tykistön ampumatarvikkeiden kanssa.
Jos salausmääräykset olivat oikeasti SE syy, niin voi voi, pitää sanoa. Odotettiin siis "harmaata vaihetta" sodan aikana tilanteessa, jossa NL oli kasvattanut sotapotentiaalinsa jo hirmuiseksi. Mitä siitä pitää ajatella? Ei muuta kuin että voivoi.
Oliko sotaväsymys uuvuttanut tosiasiassa suomalaiset(kin) hyvinkin uneliaaseen tilaan, tästä on muitakin viitteitä kuin tämä tapaus? Sotaväsymys on yksinkertainen selitys moneen kohtaan, ehkä jopa selittävinkin. Kun sotaväsymys raportoitiin joukoissa jo aikaa niin olisko komentajatkaan olleet sille immuuneja? Tokkopa.
Onhan joku väläyttänyt syyksi toimittajan eli sakujen vaatimusta, ettei ko. asetta oteta esiin ja näkösälle ennenkuin sakujen hyväksynnästä, joka annetaan erikseen pyynnöstä.
Joku tykistön upseeri kirjassaan valotti niitä hallinnollisia ja byrokraattisia kiemuroita, joita pitkä sota tuotti toimintaan. Ikäänkuin unohdettiin, että sotahan tässä on perhana eikä mikään ra-varuskuntatoiminta.
Karuimman teesin mukaan Italiaa, Japania ja Suomea kuvasi yksi yhteinen nimittäjä: mikään näistä sotavaltioista ei kyennyt kehittymään tilanteen vaatimusten mukaan koko sodan aikana. Kyse ei ole vain resursseista vaan myös ajattelutavoista ja asenteista.
Olen epäortodoksisesti joskus pohtinut, pitikö sittenkin alkaen vuodesta -41- lopusta lähtien ryhtyä paimentamaan jääkäriupseeristoa toisiin tehtäviin ja kylmästi miehittää ko. tehtäviä nuoremmalla kaartilla, jolle olisi yksinkertaisesti annettu purtavaksi kaikki ne tiedot, joita sakut saivat kokemuksistaan Itärintamalla? Kenellä olisi ollut Suomessa munaa tarpeeksi pistää jääkäriupseeristo ansaitulle eläkkeelle, sivuun polttopisteestä? Olisiko ko. toimija kovin kauan edes elänyt, jos olisi tuollaista puuhaillut?
On nimittäin monessa kohtaa viitteitä siitä, että urautuneet ja Misse-joen latvoille henkisesti jumiutuneet jääkärit olivat tukkona nuoremmalle upseeristolle, joka turhautui ja vittuuntui toisarvoisissa tehtävissä. Olisi todennäköisesti ollut viisas peliliike antaa tilaa nuoremmille ja toisenlaisen näkemyksen ja koulutuksen saaneelle väelle.
Tässä olisi jollekin itsetuhoiselle tutkijalle sarkaa, vääntää tuo asia auki. Saisko tuohon rahoituksen? Ei, koska aihe on liian epäortodoksinen, jopa rienaava.