Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Ok. Mielenkiintoisia dokumentteja. Ovatko olleet kauankin saatavilla?Tuossa näyttävät tulleen perille (27.3.-28.3.).
Ok. Mielenkiintoisia dokumentteja. Ovatko olleet kauankin saatavilla?
ps. Kertovat että vahvalla uskolla on hyvä läpäisykyky
@Vonka: Ei mikään ErJP6 vaan JP6.
Jääkäripataljoonat kesä 1944:
Jääkäripataljoonat kesä 1941
- JP 1, JP 6 (+URR, HRR) = RvPr
- JP 2, JP 3, JP 4, JP 5 (+ TäydJP) = JPr/PsD
- JP 1 = 1941 oli RvPr:n 3. joukkoyksikkö (toiset URR ja HRR)
- JP 2, JP 3, JP 4 = 1941 1.JPr (vm. perusteinen)
- JP 5, JP 6, JP 7 = 1941 2.JPr (res. perusteinen)
- 2.JPr hajotettiin muihin joukkoihin kun vanhimmat ikäluokat kotiutettiin tammikuussa 1942. 2.JPrE + osa huoltojouoista siirettin perusettavan PsPr:n esikunnaksi + huoltojoukoiksi (joka edelleen liitettiin kesällä 1942 perustettuun PsD:n).
- Pääosin JP 5 lakkautettiin ja nimiannettiin lakkautetulle vm perusteselle I/JR52:lle joka edelleen siirrettin nimellä JP5 1.JPr:iin (joka edelleen liitettiin kesällä 1942 perustetuun PsD:n)
- JP6:een siirrettiin nuorimmat reserviläiset JP 5:stä ja JP 7:stä. Nuorennettu JP 6 siirrettiin keväällä 1942 osaksi RvPr:a
- JP 7:aan siirrettiin kotiutettavat reserviläiset jotka kotiutettiin ja yksikkö lakkautettiin
- Muutoinkin loppu 2.JPr:n henkilöstö siirrettiin pääosin täydentämään 1.JPr:a.
Ei suinkaan CVjne. Vuonna 1943 perustetulla Erillisellä Jääkäripatajoona 6:lla ei ole mitään tekemistä hyökkäysvaiheen JP 6:n kanssa, joka kotiutettiin 1942. Usein on luultu.
Päämaja määräsi 2.6. 1943 RvPr:n komentajaa perustamaan tämän joukko-osaston. Tehtävä lankesi Lappeenrannassa Ratsuväen koulutuskeskukselle. Ensimmäinen komentaja oli Jorma Vetre (myöhemmin JP 1:n komentaja). Miehistön keksi-ikä perustamisvaiheessa oli 19 vuotta ja kesän 1944 torjuntataisteluissa 20 vuotta.
Luonnollisesti tätäkin sanotaan yksinkertaisesti kuutoseksi. Se taisteli Lempaalassa, Sykiälä-Sahakylässä, Viipurinlahdella ja Ilomantsissa. Ilomantsissa sitä pidettiin aika ratkaisevassa roolissa: se katkaisi Kuolismaan tien huoltolangan ja torjui venäläisen merijalkaväen aukaisuyritykset, hyökkäsi Utrioon ja Lutikkavaaraan. Suhteelliset tappiot olivat suomalaisten joukko-osastojen Ilomantsin suurimmat.
Olen kanssasi hiukan eri mieltä tuosta Erillisestä. 2.JPr:n hajottamisesta lienemme samaa mieltä. Tässä yhteydessähän de facto tosiaan JP 5, 6 ja 7 lakkautettiin ja osin nimet annettiin toisille joukoille jotka kuuluivat 1.JPr:iin (esim. tuo entinen 14.D:n I/JR52), E:stä tuli PsPrE ja esim JP 6:n komentaja evl Susi määrättiin JP 4 komentajaksi. En kyllä edelleenkään osta tuota tarinaasi ErJP6:sta. En ole ko nimeen kyllä törmännyt...Olen ymmärtänyt JP 6 nimenomaan kuului uudelleen perustamisen jälkeen että kun RvPr:iin 4.pataljoonana, vaikka se tilapäiseti alistettiin RvPr:sta Meriv:lle Ahvenanmaan seikkailun ajaksi.
Ymmärtääkseni JP 6 eli nuorimmat reserviläiset koko 2.JPr:sta lähettiin RvPr:iin täydennykseksi (JP 1:een?). Se että päätyivätkö he tosiaan vain JP 1:een vai täydennettiinkö kesällä 1943 uudelleen perustettua JP 6:a myös näillä kokeneilla reserviläisillä ei ole varmaa... Siinä mielessä olet oikeassa että yksikkö ei sinänsä kokonaisuutena siirtynyt RvPr:iin.
Kun tunnet näemmä keveiden joukkojen historiaa niin kerroppas koska JP 1-JP 5 kuuluivat saman komentajan johtoon?
Tiedot ovat everstiluutnantti Juutilaisen kirjoittamasta historiikista Nuoren jääkärin tie: Jääkäripataljoona 6 1943 - 1944. Siinä kerrotaan perustamisvaiheen virallinen nimi. Tuolla nimellä joukko-osasto löytyy myös sotilaan kantakortista, joka on pöydälläni. Olisiko "Erillinen" tehty juuri erotuksen vuoksi paperille, siis siitä hyökkäysvaiheen pataljoonasta? Mutta käytännössä sitten puhuttu kuutosesta.
Kuulostaa erikoiselta mutta onhan tuo mahdollista. Jos joukko perustetaan RvPr:n komentajan toimesta osaksi RvPr:ia, RvKoulK:n henkilöstöllä ei siinä kyllä hirveästi "erillistä" ole. Yleensä Nimike ErP varattiin suoraan divisioona johdossa olleille rykmenteistä irrallaan olleille pataljoonille, joita jäi kenttä-armeijaan kun vanhimmat ikäluokat kotitattiin ja divisiooniin jäi kolmen JR:n sijaan 2xJR ja ErP (hyvin usein nämä tosin käytännössä toimivat osana jotakin rykmenttiä sille alisitettuna...). Poikkeus on tietenkin ErP 4 jolle annettiin "tavallisen pataljoonan" nimi peite syistä.
Tarviipa etsiä tuo kirja käsiini.