Kiinan vaikutusvalta Suomessa

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Eräs
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Elvytänpä tämän vanhan säikeen, kun niin pisti silmään uutisointi ja otsikointi Kiinan mielenosoituksista suomalaisessa mediassa:

"Hongkongin pörssi nousee Kiinan mellakoiden rauhoituttua"​

- Arvopaperi 29.11.22

"Koneen osake nostattaa pörssiä Kiinan tilanne näyttää rauhoittuvan"​

- Arvopaperi 29.11.22

"PÖRSSI: Koneen osake nosteessa, Kiinan tilanne näyttää rauhoittuvan"​

- Kauppalehti 29.11.22

Krhm.. Toivoisin että toimituksissa oltaisiin hereillä näissä muotoiluissa. Kun sillä on vissi ero kutsuuko mielenosoitusta mielenosoitukseksi vai mellakaksi tai 'tilanteeksi' tai 'levottomuudeksi'.. Samoin kuin silläkin on suuri ero 'rauhoittuuko' vai 'rauhoitetaanko' eli tukahdutetaanko nämä mielenosoitukset.

Sinällään mielenkiintoista, että esim. Kauppalehti eilen uutisoi mielestäni totuudellisemmin:

"Dansken Kuusisto Kiinan protesteista: Länsi hyötyisi rajoitusten purkamisesta, mutta uhkana on inflaation kiihtyminen"​

- Kauppalehti 28.11.22
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kl/f54dcfb3-ff2b-4989-b33f-ef5ab192b985?ref=ampparit:1ebf

Mistä moinen näkökulman 'pehmeneminen' yön yli?
 
Hesari mainostaa Kiinan ylivertaista turvallisuuskoneistoa.


Jutussa mainitaan Kiinan koronavilkku, tai "liikennevalo". Koronavilkun nimi on vähän turhan lähellä kiinalaista - minkälainen konsultti siellä on neuvoja suomalaisille jakanut.

Hesari unohtaa, että kiinalaiset ovat tehneet hallituksen vastaisia toimia ilman pelkoa tuosta turvallisuuskoneistosta, tai ainakaan osa ei selvästikään välitä
 
Ihmeekseni tämän kaltaisia kommunistisen Kiinan propagandatuotteita tuppaa aika ajoin ilmaantumaan iloksemme. Hyvä sentään, että harvoin, mutta yksikin on liikaa. Tämä siis viime kesältä:
https://www.tekniikkatalous.fi/uuti...nkokeita/59d38ce8-5e65-46ec-8894-3366dc450a1c

Positiivista kuitenkin on, että nyt tähän saatetaan jo reagoida asianmukaisemmin. Näet kun tässä kuussa ilmaantui samanlainen Kiinaa ylistävä artikkeli ilmeisesti lähes sellaisenaan, niin toimitus olikin jo samana päivänä joutunut muuttamaan juttua kriittisemmäksi. Ilmeisesti palautetta oli tullut:

https://www.tekniikkatalous.fi/uuti...irintaan/5537f0d6-2825-406d-8d29-e69f9db57ccc

Harmittavasti alkuperäistä tekstiä ei tullut tallennettua, niin näkisi konkreettisesti miten jo pelkät tekstimuotoilut muuttavat jutun luonnetta vaikkei itse sisältö jäisikin samaksi.

Mutta miksi ylipäätään Kiinan mediasta kopioidaan juttu meille luettavaksi? Kun eihän ole olemassa mitään vapaata ja itsenäistä mediaa Kiinassa. Tuota näissä jutuissa lainattua, Hong Kongissa päämajaansa pitävää South China Morning Postia (SCMP) voi joku kenties erehtyä pitämään itsenäisenä. Väärin. Hong Kongin demokratia ja sananvapaus ovat menneen talven lumia. Kommunistinen puolue on valloittanut ja miehittänyt 'erityisallintoalueen' kuin Venäjä Krimin. (Ja varsin samanlaisin reaktion myös muulta maailmalta.. Ennakoinee tulevaa?)

SCMP:n omistaa Alibaba Group, jolla on kyllä kaiku 'vapaanpana' ja meidän kaltaisena modernina teknologiafirmana ja sen johtohahmona totuimme näkemään Jack Ma:n. No, eipä nähdä enää:
https://www.tivi.fi/uutiset/nain-ka...uoluetta/49131458-087f-4a5e-a19d-da1dc875bba8

Kommunistinen puolue on siis ottanut näkyvästi hallintaansa myös Alibaban, kuten käytännössä kaikki merkittävät yritykset Kiinassa.

Mutta miksi Tivi kertoo asian meille ikään kuin Ma olisi itse syyllinen katoamiseensa ja hiljentämiseensä? On todellakin kummallista tarinaa, katsotaanpa vähän tarkemmin:

Jo kättelyssä meille kerrotaan, että Ma:n kohtalo oli todellakin kohtalo; hänelle vain sattui 'käymään' näin. Paitsi heti perään vakuutetaan, että oikeastaan syyllinen on selvillä: 'hän erehtyi'. No hyvä, kupletin juoni on nyt meille selvääkin selvempi.

Jatketaanpa. Meille kerrotaan Ma:n köyhistä lähtökodista elämään ja tietämättömyydestä kaikesta uljaasta teknologiasta, mutta onnekseen hän pääsi 'mukaan' Kiinan kehitykseen ja sai jopa suopeutta ja palkitsemista itseltään Kiinan kommunistiselta puolueelta, joka suopeudessaan' salli Ma:n kiertää pitkin maailmaa'.

Mutta tämä auvo kesti vain aikansa, koska ilmaantui 'ongelma: Ma:n suuri suu'. Ma:n surkeaa käytöstä puolue ilmeisen pitkämielisesti ja kärsivällisen isällisesti sieti: 'Ma oli puhunut itsensä ongelmiin monesti aiemminkin'. Mutta raja se on pään silitykselläkin ja näin viimein 'puolueen mitta tuli täyteen'.

Palaamme kohtaloon; 'epäonnekseen' Ma jäi kiinni huonosta vai pitäisikö sanoa rangaistavasta käytöksestään; hän rohkeni ilmaisemaan mielipiteensä: 'Kiinan lainsäädäntö käytännössä estää innovoinnin ja kehityksen'. Huom! on tärkeä huomata että kyseessä on vain ja nimenomaan Ma:n henkilökohtainen, todennäköisesti väärä, mielipide; 'Ma'n mukaan'. Toimittaja ehdottomasti noudattaa tässä puolueettomuutta eikä ota asiaan kantaa..

Ma:n 'arvostelu oli isku vasten kasvoja', meille kerrotaan. Eikä tietenkään tälläistä voida suvaita etenkään Kiinassa!

Ma oli traagisesti erehtynyt ja katosi julkisuudesta. No, eikö moisen provosoivan ja väkivaltaisen kiittämättömän yksilön ole syytäkin kadota, saattaisi tässä kohden moni jo todeta. Kohtalo ottaakin jälleen vahvan roolin ja Ma 'katoaa' eikä kohtalo kerro 'tarinaa' eteenpäin 'mitä Malle oli sanottu tai tehty', huom nimeämättömän tahon toimesta. Kohtalo on kohtalo.

Mutta onnellinen loppu on tällä 'tarinalla'; Ma ei ole 'täysin kadoksiin joutunut' vaikkakin hän on ilmeisen umpimielinen ja salaileva tekemisiensä suhteen, kun 'ei ole avannut syytä suunnanmuutokselleen'. Mutta ennen kaikkea on loistavan onnellista, että 'Ma'lla vaikuttaa olevan jonkinlainen yhteisymmärrys kommunistisen puolueen johdon kanssa'! Huh, Ma ei olekaan saanut ilmeisen ansaitsemaansa rangaistusta kadota, vaan puolue on armahtanut tuhlaajapoikaa ja sallinut kadonneen lampaan elää. Ja mikä tärkeintä; Ma on oppinut erehdyksistään ja on muuttanut mieltään ja on nyt ymmärtänyt oman parhaansa joka on puolueen johdon tahto. Enää Ma ei hairahdu väärille poluille vaan on saavuttanut ymmärryksen ja saa jatkaa elämäänsä onnellisena kaikille hyödyllisissä maanläheisissä askareissa aivan kuten vanhoina hyvinä Maon aikoina, kun nuoriso vapaaehtoisesti riensi maaseudulle 'tarttumaan vallankumoukseen ja edistämään tuotantoa'. Eli suomeksi kun lapasesta lähtenyttä kulttuurivallankumousta alettiin aikana suitsimaan karkottamalla opiskelijat periferiaan.

Xi Jinpingin valtakaudella on eräällä tavalla flirttailtu kulttuurivallankumouksen joidenkin piirteiden kanssa. Ideologisen taistelun korostaminen on niistä keskeisimpiä. Itsekritiikkiä televisiossa esittävät katuvat virkamiehet ja julkkikset tuovat välittömästi mieleen kulttuurivallankumouksen ajan väkivaltaiset itsekritiikkisessiot. Maon asema on Kiinassa horjumaton: hän on puolueen sankari, jonka kuva yhä komeilee Taivaallisen rauhan portissa kaupungin paraatipaikalla. Xi Jinpingin ympärille on myös luotu viime vuosina henkilökulttia, johon on selvästi otettu mallia Maon henkilökultista. Ihmisoikeuksia puolustavien juristien joukkopidätykset kertovat myös karuaa tarinaa ideologisen peukaloruuvin kiristämisestä. Kansalaisjärjestöjä on lopetettu Xi Jinpingin aikana, internetiä kontrolloidaan yhä tehokkaammin. Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkään.”
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/08/07/kiinan-kulttuurivallankumous

On se sentään hyvä, että vielä täällä meillä Suomessa saa kriittisenpääkin infoa!

Niin, Man katoaminen ei ole hänen syynsä vaan Kiinan hallinnon eli kommunistisen puolueen ja sen johtajien. Man lisäksi voi puhua ihmisistä ihan nimillä eli eri asemissa olevat kommunistisen puolueen jäsenet, ihka elävät ihmiset, kuten minä ja sinä, he ovat tehneet Malle näin, he päättivät poistaa Man julkisuudesta, he sanoivat ja tekivät Malle mitä tekivätkään, he tietävät mitä tekivät, heiltä tulee kysyä tietoja ja vastuuta tekemisistään. Viime kädessä puolueen pääsihteeri ja Kiinan presidentti Xi Jinping on osaltaan vastuussa Ma'lle tehdyistä teoista.
 
Kiinan diktaattori Xi murhauttaa kaksi ministeriään. Ei ole pitkään aiheena suomalaislehdissä. Ei nouse kahvipöytäkeskusteluiksi. Kukaan ei paheksu. Ostetaan lisää kiinalaista tavaraa ja lisää kiinalaisia autoja.

Yhdysvaltalainen presidenttiehdokas höpisee jotain. Isot otsikot suomalaisissa lehdissä. Moititaan joukolla kahvipöydissä miten on junttien maa. Puolet amerikkalaisista kulttilaisia toteaa toimittelija. Ei haluta ostaa Tesloja vaikka ne olisivat Kiinassa tehtyjä. Musk paha ja varmasti rasistikin.
 
Positiivista kuitenkin on, että nyt tähän saatetaan jo reagoida asianmukaisemmin. Näet kun tässä kuussa ilmaantui samanlainen Kiinaa ylistävä artikkeli ilmeisesti lähes sellaisenaan, niin toimitus olikin jo samana päivänä joutunut muuttamaan juttua kriittisemmäksi. Ilmeisesti palautetta oli tullut:

https://www.tekniikkatalous.fi/uuti...irintaan/5537f0d6-2825-406d-8d29-e69f9db57ccc

Harmittavasti alkuperäistä tekstiä ei tullut tallennettua, niin näkisi konkreettisesti miten jo pelkät tekstimuotoilut muuttavat jutun luonnetta vaikkei itse sisältö jäisikin samaksi.

Tästä pysty lukemaan alkuperäisen? tekstin kokonaan mutta ei muokattuan niin en osaa verrata tekstejä kun ei ole tunnuksia.
 
Back
Top