Kiitos EU direktiivit - pyykit haisee pesuaineelle!

Huomattava ongelma sisältyy näihin A++ -koneisiin, nimittäin monet allergiset valittavat, että koneiden ekologisuus aiheuttaa juuri sen, että pyykissä on enemmän pesuainejäämiä mitä ennen ja tämä sitten ärsyttää allergikkojen ihoa (tai jopa hengityselimiä). Moni haluaisi ostaa koneen joka ei ole niin ekologinen mutta ongelma onkin siinä, että käytännössä suurin osa (jollei lähes kaikki) koneet ovat näitä (pirun) A++ tms. koneita. Tietty teollisuus ei kovinkaan mielellään tunnusta tätä ongelmaa eikä direktiivien laatiat - ongelmaa pidetään triviaalina. Jos minun pitää joskus ostaa pyykinpesukone niin jos suinkin löydän niin ostan jonkin virta- ja vesisyöpön pesukoneen - saanpa ainakin pyykit puhtaaksi. (Onneksi taloyhtiössä on vielä vanhempi teollisuuskone, jolla pyykit tulevat puhtaiksi ja raikkaiksi).
On niitä tullut A+++ on samat ongelmat, ellei suuremmat.

Ikinä en unohtaa sitä uutta Mielen top lauderia pesukonetta joka oli minulla tasan viikon. Sitä hajusta mitä sen "pesusta" tartui vaatteisiin, varmaan unohdan kun heitän ne lopullisesti roskiin, mutta osa vaateista on kuitenkin aika uusia joten yritän saada sen jotenkin pois. Eilisesta satsista, jota pesin käsin, ei haju lähtenytkään, se palasi heti kun vaate kuivui. Nyt keksinkin mille ne haisevat - lievästi tunkaiselle ja jotenkin oksennukselle. Kokeilin pestää vertailun takia pari vaatekappaletta, joita en laitanut siihen pirun koneeseen,niistä tuli ihan eri tuoksuisia, esim. pellavapyhe jota en pilannut sillä koneella, käsipesun jälkeen tuoksui raikkaalta sekä kosteana että kuivana. Pesin kaikki samalla pesuaineella ja laittoin tl huuhteluainetta.

Ennen tätä laitoin kaiken likoamaan.

Tänään jatkoin. Loput pesen pesutuvassa sitruunahappokösittelyn jälkeen, kun ovat suuremmat kooltaan.

Tutustuin vanhoihin unohdetuihin kunnon pyykinpesu menetelmiin:
Paras pesutulokseen aikansaamiseksi puuvilla ja pellavapyykille vaati likouksen. Ja se taas vaati kyllä vedenvaihtoa. Joskus jopa useamman kerran, jos pyykit ovat kovin likaiset ja pyykkien pitää olla ihan veden peitossa. Puuvilalle ja pellavalle lämpimässä vedessä liotus väh. 3 t, kylmässä vedessä 4-6 t, ilman pesuainetta(!) Suola ja etikkaa sinne voi lisätä. Sitten lyhyt ja intesivinen pesu mielummin korkeassa lämpötilassa, tällöin siihen riittää vähemmän pesuainettakin ja kunnon huuhtelut päälle.
Tätä voi tehdä kyllä pienikokoiselle pyykille, mutta tupla pussilakanoiden ja isompien pyhkeiden kanssa tulee vaikeuksia.

Kai tässä jotain pesukonetta kuitenkin pitää katsoa, joka edes linkoamiseen, ja kenties myös johonkin, esim "synteetiset kuidut" ohjelma käyttää eniten vetta, ja siihen saa 60 asten pesua.. Sitten yhdessä Miele pesukoneessa on hygieniapesu. (Sillä ne alkaneet kutsua vanhat kunnon pesut), siihen menee vetta vielä enemmän peräti 80 l.

Tuskin ne nostaa veden kulutusta pesukoneissa vanhan tasolle enää lähiivuosina, kenties jopa pienentävät..:confused:
 
Viimeksi muokattu:
On niitä tullut A+++ on samat ongelmat, ellei suuremmat.

...

Tuskin ne nostaa veden kulutusta pesukoneissa vanhan tasolle enää lähiivuosina, kenties jopa pienentävät..

Ollakseni rehellinen niin en edes tiedä kuinka montaa eli A+++ -luokkaa on olemassakaan (kolme vai onko jo neljä?) En ole jaksanut enää seurata tätä kehitystä koska minusta se on takaperoista. Energiakulutuksen vähentymisen kannalta tietty positiivista mutta kun se pyykin peseminen on muutakin kuin energiakulutusta ja sen vähentämistä - kun tärkein prioriteetti on saada ne pyykit puhtaaksi eikä pelkästään säästää vettä/sähköä tms. Ja kun pyykkien puhtaaksi saaminen on ilmeisen hankalaa koneilla jotka kuluttavat mahdollisimman vähän vettä ja sähköä niin kyllä minä kuluttajana alan olla pettynyt tähän kehityssuuntaan kun yhden vähentäminen lisää sitten kulutusta toisaalla - pyykit likaisempia pesujen jälkeen, vaaditaan useampia pesuja jotta saadaan puhdat tulos - tuleeko säästöä? Ja toisaalta entistä runsaammat pesut varmasti jossain vaiheessa vaikuttavat negatiivisesti vaatteiden kestoon, mikä lisää kulutusta (ostopäätöksiä tms.) ja onko tulos lopulta se mitä haluttiin? Maksaahan se vaatteiden valmistaminenkin kohtuullisesti ja turhaltahan se tuntuu ostaa uusia vaatteita vanhojen tilalle kun vanhat ovat menneet pilalle sen tähden kun niitä ei saa enää kunnolla puhtaaksi pesukoneissa.

Eiköhän tarkoitus ole tulevaisuudessa, että kehitetään pesukoneita joiden vedenkulutus on entistäkin pienempi tai vettä ei kulu laisinkaan (en ole varma onko mahdollista kehitellä ultraäänipesukonetta joka on tarkoitettu vaatteille). Minä taidan valita nyrkkipyykin siinä vaiheessa kun taloyhtiön kone hajoaa ja jos siihen tilalle tulee joku vähäkulutuksinen härveli - ei niillä saa riittävän puhdasta jälkeä.

vlad.
 
Energiakulutuksen vähentymisen kannalta tietty positiivista mutta kun se pyykin peseminen on muutakin kuin energiakulutusta ja sen vähentämistä - kun tärkein prioriteetti on saada ne pyykit puhtaaksi eikä pelkästään säästää vettä/sähköä tms. Ja kun pyykkien puhtaaksi saaminen on ilmeisen hankalaa koneilla jotka kuluttavat mahdollisimman vähän vettä
Tänään koko päivä meni nyrkkipesuun ja juoksemiseen taloyhtiön pesutuvan ja viereiseen taloon, johon laitettu uusi kuivauskaappi. Nyt sain pois sen löyhkän pyykistä mitä vesisäästökone aiheutti, tulee liian pitkä kuvaus, mitä kaikkea joutunut kokemaan tänään ja tästä kultakin arvokammasta VEDELLÄ pesevästä t.y. pesukonevanhuksesta.

Järjestys oli tämä: aamu alkanut kolikoiden vaihdosta ja fillaroinnista kauppojen välillä, laskenut että tarvitsen varmuuden vuoksi 20 x50 centisia. Sitten t.y pesukonen käsittely sitruunahapolla, ja jälkipesu, tyhjällä konella tietenkin, tähän kaiken meni ajassa n 4 t, vedessä - jos lasken kaikki likoamisvedet kotona ja siellä pesutuvassa, useita satoja litroja, lisäksi t.y pesukone oli kyllä kaikkea muuta kun puhdas, joten rässäsin sen kaikkien laiskojen käyttäjien puolesta, tiivisteiden välissä oli hiuksia, vanha limaista pölyä, pesuaine lokero pesupulverin jäämissä, pelkkä rättiä olen huuhdonut vähintäin 20 kertaa - juoksevalla vedellä. Kirosin vettä säästäviä pesukoneita ja hikoilin runsaasti, pesutuvassa oli liian kuuma eikä siellä voinut avata ikkunakaan, mutta koska alkanut arvostaa aivan uudella tavalla aamulla laitettua puhdasta, käsityöllä pestyä ja huuhdeltua runsassa vedessä paitani, minun oli pakko käydä välillä suihkussakin, aamusuihkun lisäksi, VETÄÄ meni lisää.. Ilman hiusten pesua, sen jätin illaksi, ja se oli pakko tehdä, koska en voinut mennä hikisillä hiuksilla vuoteseen, ja koska alkanut arvostaa aivan uudella tavalla puhtaita tyynyjä ja tyynyliinoja. Puhdas pyykki ylipäänsä ei ole enää itsestään selvyys. Hikoilua lisäsi myös stressi, minun oli pakko vahtia ettei seuraava 2t vuoroa nappaa joku naapuri ja työntää suurella vaivalla puhdistetun pesukoneeseen vaikkapa lenkkarit tai kynnysmaton, juuri hetkeä ennen kun minä kantaisin likoamassa olleet valkoiset pyyhet kotoa.
Huh.
Enpä aikaisemmin kiinnittänyt niin paljon huomiota koko pyykkäykseen. Lohdutin kuitenkin itseäni ajatuksella etten jatkossa ehkä tarvitse pyykkien likoamista. Yritän pitää pyyheet, vuodenvaateet ja vaatteet ylipäänsä niin puhtaana kuin mahdollista - yksinkertaisesti KÄYMÄLLÄ SUIHKUSSA, esim.aina kun tulee pienikin hiki :mad: VETTÄ JOUDUN KULUTTAMAAN IHAN VARMASTI VIISIKERTANEN MÄÄRÄÄ NÄIDEN VETTÄ- JA ENERGIAA SÄÄSTÄVIEN KONEIDEN TAKIA!

Yksi havainto lisää. En tiedä kierroksien nopeutta tässä t.y pesukonessa, mutta se linkoa huonommin kun minun vanha 23 v Miele, mutta samalla tavalla kun se uusi, josta tuli kaupan purku, vaikka siellä oli myös 1200. Minusta tuntuu että valmistajat kikkailevat likouksessakin nykyisin.
Tämä tarkoittaa että tarvitsen kuivauskaapia/kuivausrumpua. Aikaisemmin käytin sitä aniharvoin. Onneksi taloyhtiömme hankkinut uuteen kuivauskaapin aivan omana varusteena. Sitäkin väitetään energiaa säästäväksi. Kaikki ne muka säästävät jotain, mutta tuskin tästä rumbasta tulee mitään säästöä ylipäänsä. Se on kupla.
PS. Pancod valvottaa, selkänikin kipeytyi ja ihotumaa sormissa, joka ilmestyi kun 4 kk sitten hankinut uusi vettä säästävä astiapesukone, suorastaan polttaa :mad: Tulen rasittamaan myös terveydenhoitoakin.
 
Viimeksi muokattu:
Muistaa äänestää kaikkien puolueiden EU-jäsenyyttä kannattavia ja Vihreitä tulevissakin vaaleissa. Sitä saa mitä tilaa katsos.
 
En ole koskaan äänestänyt vihreita, tai näitä vassureita-kommareita, jotka ovat sen vihreän värin takana. Enkä minulla ole mitään EU:takaan vastaan, ilman sitä Suomi olisi kenties yhtä korruptoitunut ja kremlistunut kun Ukraina, mutta kaikki EU-direktiivit eivät ole järkeviä.

Edelleen koen PS liian populistisena, vaikka ensimmäistä kertaa elämässä äänestinkin PS pitkin hampaita hiukan, toivoen enemmään yksilöllisempiä päätöksiä jatkossa näihin direktiveihin. Tämä vesisäästöpesukonet ovat kyllä hujausta.
 
Back
Top