Kirjat

Hesarissa tänään:

Hirvittäviin rikoksiin syyllistynyt natsijohtaja Heinrich Himmler ei katunut tekojaan, kertoo kansainvälisesti arvostettu elämäkerta
Heinrich Fraenkelin ja Roger Manvellin tekemä Heinrich Himmlerin elämäkerta saatiin vihdoin suomeksi.
Himmler puhumassa SS-miehille. Kuvanottoaika ei ole tiedossa.

Himmler puhumassa SS-miehille. Kuvanottoaika ei ole tiedossa. Kuva: DPA
Jukka Petäjä
Julkaistu: 23.3. 13:37

Elämäkerta
Heinrich Fraenkel ja Roger Manvell: Heinrich Himmler – SS:n ja Gestapon päällikkö (The Sinister Life of the Head of the SS and Gestapo). Suom. Pertti Jokinen. Minerva. 360 s.

AIKA EI OLE kohdellut hyvin Heinrich Fraenkelin ja Roger Manvellin monien myöhempien tutkimusten tietopankkina toiminutta teosta Heinrich Himmler – SS:n ja Gestapon päällikkö, joka julkaistiin alkukielisenä laitoksena jo vuonna 1965. Holokaustin yhden säälimättömimmän ja julmimman toteuttajan elämäkerta vaikuttaa pahasti vanhentuneelta. Yksi syy siihen on se, että suomennos ilmestyy 54 vuotta kirjan julkaisun jälkeen.
Kuvituskuva

Toinen syy on se, että moni myöhemmin kirjoitettu elämäkerta on tuonut monia uusia tietoja natsi-Saksan SS-joukkojen ylipäällikön toiminnasta ja elämästäkin. Tässä katsannossa Heinrich Fraenkelin ja Roger Manvellin kirjalta ei yllätyksiä kannata odottaa.

YHÄ EDELLEEN uusia painoksia poikiva Heinrich Himmlerin elämäkerta seuraa luonnollisesti tarkasti SS-valtakunnanjohtajan vaiheita erityisesti natsi-Saksan kohtalonvuosina – oman lukunsa muodostavat Hitlerin nousu valtaan ja SS:n luominen. Tuttua tavaraa, ei paljastuksia tai keskeisiä faktoja, jotka olisivat jääneet myöhemmältä tutkimukselta katveeseen.
Felix Kersten 1920-luvulla.

Felix Kersten 1920-luvulla. Kuva: WIKIMEDIA COMMONS
Ison siivun elämäkerrassa saa Heinrich Himmlerin ja hänen Tartossa syntyneen suomalaisen henkilääkärinsä, hieroja Felix Kersteninvaikeasti määriteltävä ystävyys. Luotettavamman ja kattavamman kuvan tästä arvoituksellisesta ystävyydestä antaa kuitenkin esimerkiksi Tapio Tamminen viime vuonna ilmestyneessä teoksessa Himmler ja hänen suomalainen Buddhansa.

Siinä Kerstenin toimintaa myös tarkastellaan kriittisemmin kuin Heinrich Fraenkelin ja Roger Manvellin teoksessa. Niin ikään Himmlerin käymää kauppaa juutalaisilla keskitysleirivangeilla käsitellään perusteellisemmin tanskalaisen historioitsijan Bo Lidegaardin teoksessa Koodinimi valkoiset bussit. Pohjoismaisten vankien uskomaton pelastusoperaatio natsien keskitysleireiltä.

Sama pätee myös historialliseen selvitykseen keskitys- ja tuhoamisleirien synnystä ja toiminnasta.

Niin ikään Himmlerin suhdetta pseudotieteisiin ja arjalaisuuden juuria etsineeseen Ahnenerbe-instituuttiin on tarkastellut Fraenkelia ja Manvellia kattavammin Heather Pringle teoksessa Himmlerin suuri suunnitelma – Arjalaisen herrakansan etsintä.

Toteutumattomista hankkeista – kaupankäynnistä liittoutuneiden kanssa – kirja ei mainitse, että Himmler esimerkiksi suunnitteli vuonna 1944 vaihtavansa tuhansia pakkokuljetettuja juutalaista 10 000 kuorma-autoon. Hän myös suunnitteli myyvänsä slovakianjuutalaisille matkustuslupia saadakseen valuuttaa, jolla olisi perustanut uuden SS-yksikön.

SINÄNSÄ KIRJAN luonnehdinnat ja psykologiset havainnot eivät ole vanhentuneet. Fraenkelin ja Manvellin mukaan ”ihmiskunnan historiasta löytyy harvoja, jotka ovat syyllistyneet yhtä hirvittäviin rikoksiin kuin Himmler ja uskoneet, että kaikki julmat teot ovat sekä moraalisia että välttämättömiä”.
Himmler ei siis tuntenut katumusta rikoksistaan.
Henkisesti sairaiden eutanasiaohjelmasta, lääketieteellisistä kokeista, työleireistä ja kaasukammioista vastanneen Himmlerin ristiriitaisuus näkyi siinä, että samalla kun hän kiihdytti silmitöntä juutalaisten murhaamista, hän valvoi pakkomielteisesti SS-sotilaiden rotupuhdasta lisääntymistä ja Lebensborn-ohjelmaa, joka tarjosi rodullisesti sopiville aviottomille äideille paikan synnyttää ja antaa lapsi adoptoitavaksi SS-perheeseen. Lebensborn-ohjelma haali myös lapsia valloitetuilta alueilta adoptoivaksi.

Heinrich Himmler vaali natsismin yllä pitämää veren puhtauden myyttiä.
Himmler tarkastamassa sotavankileiriä Venäjällä.

Himmler tarkastamassa sotavankileiriä Venäjällä. Kuva: ZUMA
Vasta toisen maailmansodan lopulla myös rintamavastuuta saanut SS-valtakunnanjohtaja kärsi huonosta itsetunnosta. Wehrmachtin maavoimien esikuntapäällikkö, kenraalieversti Heinz Guderianinmukaan Himmler vaikutti ”huomiota herättämättömältä mieheltä, jolla on kaikki rodullisen alemmuudentunteen tunnusmerkit”.

SS:N JULMA ylipäällikkö Heinrich Himmler – toisin kuin Hermann Göring – ei kuitannut isoa palkkaa eikä haalinut rikkauksia. Fraenkel ja Manvell muistuttavat, että hän tunsi huonoa omaatuntoa tai pikemminkin häpeää 80 000 Saksan markan suuruisesta lainasta, jonka hän oli ottanut rakastajattarensa Hedwigin ja kahden yhteisen lapsen elämän turvaamiseksi.
Hänen tulonsa eivät tahtoneet riittää lainan hoitoon.

SS:lle hän sen sijaan siirsi kaikki mahdolliset rikkaudet, kylmästi ja säälimättä. Hän antoi 23. syyskuutta 1940 määräykset, että keskitysleirien kuolleilta vangeilta irrotettiin kultahampaat ja toistaiseksi eläviltä vangeilta taas siinä tapauksessa, että hammasta ei voinut enää korvata. Kulta talletettiin Reichsbankiin.
Kirja ei kerro, että aikalaistodistuksien mukaan Auschwitz-Birkenaun tuhoamisleirillä krematorion päivittäinen kertymä oli 9–10 kiloa kultaa.
 
Kivijalkakauppoja pitää tukea, sanovat. Tilasinkin viime viikolla Aviationshopista pari kirjasta, toiveena saada kauniita kuvia maastokuvioon maalatuista, pyörillä ja teloilla kulkevista härpäkkeistä.

Maavoimat:

Finnish Leopards:

Paketti tippui postilaatikkoon eilen, komeita kuvia laadukkaalla paperilla. Zum Teufel: vain engl. ja saksankieliset tekstit, mutta kaikkihan me olemme korkkarimme lukeneet eikö niin.

PS Leo kirjassa paljon kuvia Leo L ja R -pioneerivaunuista :love:

Muoks ja toinen Zum Teufel: huom Leopard kirja kattaa A4-fleetin, joista onkin upea kuvateos. A6-kuvia tuossa uudemmassa Finnish Maavoimat kirjassa.
 
Viimeksi muokattu:
Kivijalkakauppoja pitää tukea, sanovat. Tilasinkin viime viikolla Aviationshopista pari kirjasta, toiveena saada kauniita kuvia maastokuvioon maalatuista, pyörillä ja teloilla kulkevista härpäkkeistä.

Maavoimat:

Finnish Leopards:

Paketti tippui postilaatikkoon eilen, komeita kuvia laadukkaalla paperilla. Zum Teufel: vain engl. ja saksankieliset tekstit, mutta kaikkihan me olemme korkkarimme lukeneet eikö niin.

PS Leo kirjassa paljon kuvia Leo L ja R -pioneerivaunuista :love:

Muoks ja toinen Zum Teufel: huom Leopard kirja kattaa A4-fleetin, joista onkin upea kuvateos. A6-kuvia tuossa uudemmassa Finnish Maavoimat kirjassa.

Perhana kun tulisi tästä uusintapainos missä olisi mukana Leo 2A6 ja K9 Thunder. Mutta kun kustantaja Apali meni nurin niin...

 
Minulla on molemmat. Hmm. Ehkä Henttosen kirja on aavistuksen mieluisampi.

Ps. Minulla on tuossa Henttosen versiossa lehtileikkeenä Mikko Pöllän kuolinilmoitus liitteenä, edellinen kirjanomistaja oli saksinut sen talteen.
 
Viimeksi muokattu:
Minulla on molemmat. Hmm. Ehkä Henttosen kirja on aavistuksen mieluisampi.

Näin vähän arvelinkin. Rajamiehiä molemmat, Pöllä sekä Henttonen. Pöllä palveli ammattirajamiehenä ja Henttonen jatkosodan Rajajääkäripataljoona 4:n riveissä. Olikohan jopa vielä niin, että sodan jälkeen asuivat naapureina ja Henttonen pääsi haastattelemaan Pöllää tämän kaukopartioreissuista ? :unsure:
 
Minäkin muistelin (kun nyt mainitsit) että naapureina Munkassa olivat, liitän tähän kuvan kuolinilmoituksesta:

1585073072610.png

Btw. Kirja on uutena maksanut Suomalaisessa kirjakaupassa 180.00mk. hintalapun perusteella.
 
Viimeksi muokattu:
Tuossa aiemmin postaamassani Konepistooli kirjassa on myös esitelty taitavia kp:n käyttäjiä mm. lukuisia kaukopartiomiehiä ja tietysti V.Pylkäs ja muitakin tuttuja nimiä.
 
Perhana kun tulisi tästä uusintapainos missä olisi mukana Leo 2A6 ja K9 Thunder.
Kirjoittajakaksikon tapaa jokavuotisessa Panssariseminaarissa. Esa Muikku on tiedon lähteillä edelleen Millogin palveluksessa kun taas Jukka Purhonen on sotilashommat jo jättänyt. Ihan mahdollinen ajatus tulevaisuudessa, vaikka sisällöntuottaminen ei nykyisin kyllä lyö leiville.
 
Viimeksi muokattu:
Kaukopartioherkkua koronaa vastaanAC086B3F-3668-4DB2-94CE-E47D58BDFFA1.jpeg

mielekiinto noissa kahdessa,joissa kuvataan suurhyökkäyksen seuraamista vihollisen seassa.
Vehniäisen tarinat kiinnostaa muutenkin.
Ahdasta oli Kannaksella,sano...
 
Parhaillaan työn alla. Kuvaus operaatio Barbarossan käynnistymisestä Moskovan taisteluun. Kuvaa niin rivimiesten kuin kenraaleiden sotaa molemmilta puolilta. Sujuvaa tekstiä. Joskin paikoittain jo melko vanhentunut. Silti, aion kyllä lukea loppuun saakka.

kirja.jpg
 
Kaukopartioherkkua koronaa vastaanKatso liite: 38573

mielekiinto noissa kahdessa,joissa kuvataan suurhyökkäyksen seuraamista vihollisen seassa.
Vehniäisen tarinat kiinnostaa muutenkin.
Ahdasta oli Kannaksella,sano...
Kaikki Esa Anttalat tuli nöösipoikana luettua ainakin kolme kertaa läpi :love:
 
Kuka tiesi tästä mitä meidän paikallinen Renlundinmuseo sanoo facebookissa.
Minulle tämä oli uutta tietoa.

Viikonlopun elokuvavinkki paikalliskytköksellä.
Museon väki suosittelee iltojen ratoksi Mikko Niskasen elokuvaa ”Hopeaa rajan takaa” vuodelta 1963. Vuoteen 1941 sijoittuvalla, tosipohjaisella seikkailufilmillä on jännittävä kytkös sittemmin kokkolalaistuneeseen kultaseppä Herman Wistiin. Nimittäin hänen poikansa Eugen ”Ese” Wist on yksi elokuvan päähahmoista ja uskalikoista, jotka lähtevät noutamaan seppäisän itärajan taakse jäänyttä hopeasaalista.
Kuriositeettina kerrottakoon, että painoa aarteella on 40 kiloa.

 
Back
Top