Kirjat

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Museo
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Ai nyt on olemassa joku tietty natsikiväärikin. Kaikkea ne keksiikin. Mitenköhän natsin käyttämä 98k eroaa Wehrmachtin käyttämästä 98k;sta.

Natsi ampuu natsipatruunoilla natsivihollisia ja menne sitten natsiruokalaan syömään natsihernekeittoa natsialutaselta ja nauttii päälle natsikahvia. Vittu minnuu natsittaa...
 
Ospreyn ilmaiset viisi kirjaa - Viikko #4

- Jagdgeschwader 52 (JG 52)
- Japan 1945
- Viking vs Anglo-Saxon Warrior
- M1 Abrams vs T-72 Ural - Operation Desert Storm 1991
- Bill Slim (brittikenu tokasta isosta sodasta)

Kaikki koriin, koodia peliin, ja viisi ilmaista kirjaa taas.

 
Tuli äsken luettua tämä kylmän sodan aikakauteen sijoittuva jännäri. Kertoo fiktiivisestä Länsi-Saksan Bundeswehrin salaisesta erikoisosastosta nimeltä Elitekommando Ost. Sen miehet on valittu laskuvarjojääkäreiden ja taistelusukeltajien huippumiehistä. Ovat saaneet erikoiskoulutuksen Yhdysvalloissa. Suorittavat 70-luvun ja 80-luvun taitteessa DDR:n alueella salaisia ja laittomia sabotaasi- ja tiedustelutehtäviä. Ihan mukavasti soljuva jännäri. Joskaan ei nyt ollut mikään maailman suurin lukunautinto. Silti, voinee suositella aihepiirin faneille.

9510283312.jpg
 
Finlandia Kirjassa olisi nyt alennusmyynti päällä.


Tuolta alennusmyynnistä tarttui mukaan vuodelta 1967 peräisin oleva ohjesääntö alueellisen koskemattomuuden turvaamisesta. Lisäksi tämä kirja, joka kertoo Ruotsin toistaiseksi pahimman maanpetturi eversti Stig Wennerströmin tarinan. Molemmat yhteensä kympillä.

imge_3363.jpg
 
Katselin Finlandia kirjan tarjontaa ja totesin, Suomalainen sissitoiminta kovassa huudossa, 320€ / kpl. Onneksi noita ja Suomen Panssarisota kirjoja on tullut haalittua.
 
Lisäksi nurkkiin on kulkeutunut edullisesti tuo Hävittäjälentäjät talvi- ja jatkosodassa... haavi auki katselen niiden nykyisiä hintoja..:eek:..todellakin arvokirjoja. Oli tuolla muitakin itselleni yllättävän kovia noteerauksia, joita hyllystä löytyy. Oliko sinulla tietoa Ässän tie kirjasta, se kiinnostaisi?.Pyynnit yli 200€.
 
Viimeksi muokattu:
S/s Wapun laivaemäntä Helena todisti, kuinka natsikiväärin perä murskasi pikkupojan pään – suomalaisten merenkulkijoiden vaiettu historia keskitysleireillä päätyi kirjaan
Pertti Rönkkö kertoo, että saksalaiset tarjosivat vangitsemilleen suomalaisille mahdollisuutta siirtyä ”Führerin” palvelukseen saksalaisille laivoille. Vaihtoehdoksi annettiin keskitysleiri.

Pertti Rönkkö kertoo, että saksalaiset tarjosivat vangitsemilleen suomalaisille mahdollisuutta siirtyä ”Führerin” palvelukseen saksalaisille laivoille. Vaihtoehdoksi annettiin keskitysleiri.
Kuva: Atena, Tommi Anttonen

Julkaistu: 6:04

Suomalaisille merimiehille annettiin kaksi vaihtoehtoa: joko he siirtyisivät hakaristilipun alle tai heidät teljettäisiin keskitysleirille.

Berliinissä asuva toimittaja Pertti Rönkkö tutustui suomalaisten merenkulkijoiden kohtaloihin natsi-Saksan keskitysleireillä työskennellessään Merimies-lehdessä. Hän tiivistää selvityksensä tulokset uutuuskirjaansa Aselevon maksumiehet (Atena).


Teos sisältää paljon uutta niillekin, jotka tuntevat Suomen sotahistoriaa. IS kysyi kirjan tekijältä, miten hän pääsi aiheen jäljille.


– Toimiessani Suomen Merimies-Unionin Merimies-lehden toimittajana 1970–1980 -lukujen vaihteessa tapasin ja kuuntelin silloin joidenkin Saksassa vangittuina olleiden merimiesten tarinoita. Asia jäi kaivertamaan mieltä ja herätti kiinnostuksen, Pertti Rönkkö kertoo Ilta-Sanomille.

– En ollut kuullut enkä lukenut aikaisemmin näistä tapahtumista. Työkaverinani ammattiliiton toimistossa oli liiton opintosihteeri ja toimittaja, itsekin sota-aikana merillä työskennellyt Pekka Kinnari.


Kinnari kannusti Rönkköä jatkamaan
– Hän oli kerännyt talteen tietoja merimiesten kohtaloista sekä laatinut luetteloita laivoista ja niiden miehistöistä. Suurin osa heistä oli Merimies-Unionin jäseniä. Pekka myös tallensi merimiesten kertomuksia suunnitteilla olevaa kirjaansa varten.


Kinnarin jäätyä eläkkeelle Rönkkö ja Kinnari tapasivat toisiaan aiheen ympärillä.


– Kun Pekka Kinnari sairastui, ja voimat eivät riittäneet enää kirjoittamiseen, hän innosti minua jatkamaan asian tutkimista ja kertomaan useimmille suomalaisille lähes tuntemattomaksi jääneistä tapahtumista.


– Pekalta saamani arkistomateriaali toi tärkeän ja olennaisen lisän omaan aineistooni sekä siihen materiaaliin, minkä sain käyttööni Merimies-Unionilta. Kiinnostusta teemaan lisäsi Merimies-Unionin legendaariseen puheenjohtajan Niilo Wällärin omaelämänkertakirja Antoisia vuosia, jossa hän kuvasi väkevällä tavalla ammattiliiton äärimmäisen kriittisestä suhtautumisesta Saksan ja Suomen aseveljeyteen ja natseihin.

Tämä kirjan esittelyn toteamus oli esimerkiksi järisyttävä: Suomalaisille merimiehille annettiin kaksi vaihtoehtoa: joko he siirtyisivät hakaristilipun alle tai heidät teljettäisiin keskitysleirille. Suurin osa valitsi keskitysleirin. Miten tämä paljastui kirjaa tehdessäsi?

– Miehistöön ja päällystöön kuuluneet merenkulkijat kertoivat alusten takavarikoinnin ja vangitsemisen tulleen yllätyksenä, vaikka Suomen ja Saksan välirikko oli ollut aavistettavissa. Muutama laiva lähetettiin Saksaan vielä välirikon jälkeen, Rönkkö kertoo.


– Saksalaiset tarjosivat miehittämissään Norjassa ja Alankomissa sekä Danzigissa ja muualla Saksan rannikolla vangitsemilleen suomalaisille mahdollisuutta siirtyä ”Führerin” palvelukseen saksalaisille laivoille tai muihin töihin. Vaihtoehdoksi annettiin keskitysleiri, Rönkkö sanoo.


Hän kertoo, että vaikka keskitysleirit eivät olleet vielä tuolloin suuria uutisaiheita, niin merimiehillä oli silti käsitys siitä, mitä leirille vieminen käytännössä merkitsisi.


– Natsien menetelmistä oli kiirinyt eri teitä pelottavaa tietoa. Keskitysleiriuhkauksesta huolimatta vain ani harva merimies tarttui saksalaisten työpalvelutarjoukseen. Natsien kanssa kimppaantuminen tuntui suomalaisista merimiehistä vastenmieliseltä.

Pertti Rönkön kirja Aselevon maksumiehet julkaistaan tänään tiistaina.

Pertti Rönkön kirja Aselevon maksumiehet julkaistaan tänään tiistaina.
Taustalla vaikutti Rönkön mukaan nopeasti vääräksi osoittautunut luulo, että vaikka saksalaiset kiristävät ja uhkaavat keskitysleirillä, niin lopulta suomalaisia kohdellaan kuitenkin kansainvälisten lakien ja sopimusten edellyttämällä tavalla internoituina.

– Merimiesten kuvaukset oloistaan ja kohtelustaan Pölitzin ja Stutthofin keskitysleireillä ovat silminnäkijätietoa Hitlerin Saksan julmuudesta vankeinaan ja vähempiarvoisinaan pitämiään kohtaan. Haastatteluja tehdessäni ja aineistoa tutkiessani en voinut olla ajattelematta, että monet keskitysleireille joutuneista suomalaisista merimiehistä olivat tuolloin juuri rippikoulun käyneitä poikia, vasta lapsia, hän sanoo.

Millaiseen aineistoon teos perustuu?

– Kirja pohjautuu pääosin pitkän ajan kuluessa tekemiini vankeina olleiden merenkulkijoiden haastatteluihin, s/s Mercatorissa perämiehenä toimineen Ingmar Frerikssonin Stutthofissa vartijoilta piilossa pitämään päiväkirjaan sekä Merimies-Unionin ja Pekka Kinnarin yksityisarkiston asiakirjoihin. Tärkeä osa kirjassa on Norjassa saksalaisten vangiksi joutuneen Martti Finnbergillä, joka kirjoitti kokemuksistaan yksityiskohtaisesti heti Suomeen pakattuaan, Rönkkö kertoo.


– Taustaa löysin myös Merimies-Unionin puheenjohtaja Niilo Wällärin muistelmista, Kansallisarkiston julkaisuista sekä Timo Soukolan kirjoittamasta Merimies-Unionin historiasta. Joistakin vangittujen merimiesten vaiheista kantautui pikku-uutisia myös eräisiin ajankohdan lehtiin.


Kenen merimiehen tarina olisi sinusta koskettavin?

– Kaikkien haastattelemieni ja kokemuksistaan muilla tavoilla kertoneiden merimiesten silminnäkijäkuvaukset ovat koskettavia. He joutuivat kokemaan lähietäisyydeltä natsi-Saksan sekasortoiset ja hengenvaaralliset loppuhetket sekä näkemään neuvostosotilaiden ja puolalaisten käsiin joutuneiden saksalaisten siviilien hädän, hän sanoo.

Merimiesten kokemusten kautta avautuu Rönkön mukaan historiallisiin tapahtumiin ainutkertainen ja intiimi näkökulma.


– Erityisen vaikuttava on muiden muassa on s/s Wapun laivaemännän Helena Papusen tarina, jossa hän kertoo, miten päätti olla enää itkemättä jouduttuaan seuraamaan, miten saksalainen sotilas murskasi kiväärin perällä isänsä vieressä vankikolonnassa marssineen väsyneen pikkupojan pään.


– Itku meinasi purskahtaa kuitenkin myöhemmin vapauttamisen hetkellä sen jälkeen, kun suomalaiset olivat selvinneet sodan loppupäivien ehkä traagisimmasta lopputaistelusta ja matkustaja-alus Cap Arconan tuhosta brittisotilaiden iskettyä aluksen kimppuun ja vallattua saksalaisilta Neustadtin kaupungin. Koskettava on myös keskitysleirin heikentämien suomalaispoikien kertomus, kuinka lähestyvän rintaman piristämät riuskat venäläiset ja ukrainalaiset naisvangit auttoivat heitä selviytymään saksalaisten määräämästä juoksuhaudan kaivamisurakasta, Rönkkö kertoo.


Mitä muuta kiinnostavaa kirjan lukijaa odottaa?

– Merimiesten kokemusten kautta ei avaudu pelkästään Suomen sotahistorian ehkä vähiten tunnettu tapahtumasarja vaan myös heidän omat tuntemuksensa ja ajatuksensa Saksan keskitysleireillä, pakkotöissä sekä paljon tuuriakin vaatineesta hengissä pysymisestä toisen maailmansodan rintamien välissä sodan viimeisillä hetkillä.

– Jännittäviä ja mielenkiintoisia ovat myös heidän kertomuksensa koukeroisesta paluumatkasta Suomeen sodan raunioittaman Neuvostoliiton halki. Kirjassa kerrotaan oheiskertomuksena myös useimmille suomalaisille täysin tuntemattomasta operaatiosta, jossa ehkäpä pian itse keskitysleirille joutuneet merenkulkijat pelastivat juutalaisia saksalaisvainon kynsistä salakuljettamalla heitä pieninä ryhminä laivojensa lastiruumissa Suomen kautta Ruotsiin, Rönkkö kertoo.

Samasta aiheesta ilmestyi 1981 Oskar Reposen Kaasukammion varjossa. Luin sen joskus poikasena, mutta en pahemmin muista kuin aiheen.
 
Minulla on molemmat. Hmm. Ehkä Henttosen kirja on aavistuksen mieluisampi.

Ps. Minulla on tuossa Henttosen versiossa lehtileikkeenä Mikko Pöllän kuolinilmoitus liitteenä, edellinen kirjanomistaja oli saksinut sen talteen.

Minun versiossa olikin Henttosen itsensä signeeraus. Viime vuosikymmenellä tapasin muuten Antti Henttosen pariin kertaan Immolassa RVL:n sodan ajan rajajoukkojen veteraanitapaamisissa. Terävä-älyinen ja miellyttävä vanha herra. Palveli jatkosodassa Rajajääkäripataljoona 4:ssa. En tiedä onko enää elossa. Muutama vuosi sitten näytti olleen linnan juhlissa veteraanien edustajana ja tavallaan Adolf Ehrnroothin korvaajana.
 
Lisäksi nurkkiin on kulkeutunut edullisesti tuo Hävittäjälentäjät talvi- ja jatkosodassa... haavi auki katselen niiden nykyisiä hintoja..:eek:..todellakin arvokirjoja. Oli tuolla muitakin itselleni yllättävän kovia noteerauksia, joita hyllystä löytyy. Oliko sinulla tietoa Ässän tie kirjasta, se kiinnostaisi?.Pyynnit yli 200€.

Pakko sanoa ettei ole. Hintapyyntö on kyllä todella kova.
 
Samasta aiheesta ilmestyi 1981 Oskar Reposen Kaasukammion varjossa. Luin sen joskus poikasena, mutta en pahemmin muista kuin aiheen.
Kannas liekeissä on Oskar Reposen tuotoksista tullut joskus muinoin luettua. Oskarin isä oli eversti Toivo Reponen, rannikkotykkimies, jonka sotaa kirja sivusi. Lähinnä kirjasta jäi mieleen joitain korneja yksityiskohtia, kuten puukaasuautojen aiheuttama hirvittävä luonnon saastutus, ja se kun Mannerheim mietiskelee itsekseen eversti Reposen erinomaisuutta.
 
Suomalaisen alesta lähti matkaan Mika Kuljun teos Lapin talvisodasta. Perinteistä sotahistoriaa. Käsittelee mm. Petsamon ja Pelkosenniemen taisteluja. Pari miehen aiempaa kirjaa lukeneena pidän kyllä hänen tyylistä kirjoittaa.

284527_369101.jpg
 
Back
Top