Kirjat

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Museo
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Tällainen tuli joskus eteen ja ostin pois. Lueskelen aina jonkun pätkän.


Noissa on ajan tekniikalla monistettuna toteutettua muistelusta ym. satoja sivuja.

Kuvasin näytteeksi yhden satunnaisen muisteluksen.

 
Onko oikeasti luettava? Aihe on mielenkiintoinen ja ajankohtainen, asiat pitäisi saada sovittua ennen kuin tilanne on päällä.

Ihan oikeasti luettava siinä kuin Remekset ja Soininvaaratkin. Oli vaihteeksi hieman toisenlainen tyyli muutenkin, muutamista asiavirheistä huolimatta.
 
Tuore Maanpuolustuskorkeakoulun tutkimusjulkaisu on ladattavissa verkosta, jos jotakuta sattuisi aihe kiinnostamaan.

Kuvaus:

Fred Blombergs (toim.)

SUOMEN TURVALLISUUSPOLIITTISEN RATKAISUN LÄHTÖKOHTIA

Suomi luopui puolueettomuuspolitiikasta turvallisuuspoliittisena linjanaan, kun se liittyi Euroopan unioniin. Vaikka Suomi on EU-jäsenyyden myötä poliittisesti liittoutunut ja vaikka se on jatkuvasti laajentanut ja syventänyt yhteistyötään NATOn kanssa, Suomi on yhä sotilaallisesti liittoutumaton valtio. Viime vuosina Suomen ulkoisessa turvallisuusympäristössä tapahtuneet muutokset, erityisesti Ukrainan konflikti, ovat tehneet ajankohtaiseksi kysymyksen myös sotilaallisesta liittoutumisesta.

Tässä artikkeliteoksessa Suomen turvallisuuspolitiikan asiantuntijat analysoivat Suomen turvallisuuteen vaikuttavia ulkoisia toimijoita ja pohtivat, onko Suomen syytä muuttaa nykyistä turvallisuuspoliittista linjaansa turvallisuuspoliittisessa ympäristössä tapahtuneiden muutosten vuoksi. Teoksen artikkeleissa myös arvioidaan Suomen mahdolliseen sotilaalliseen liittoutumiseen liittyviä etuja ja haittoja. Teoksen kirjoittajien toisistaan poikkeavat näkemykset valaisevat laajasti ja mielenkiintoisesti kysymystä Suomen turvallisuudesta ja turvallisuuspoliittisesta ratkaisusta.

Linkki:

https://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/124431/Blombergs_verkkoversio_2016-2.pdf?sequence=2
 
Tämä arviointi on legenda: "Kaiken kaikkiaan kirjasta huokuu ennen kaikkea katkeruus, rahan himo ja en kyllä tiedä minkä sorttisia huumeita tätä kirjaa kirjoittaessa ollaan vedelty, mutta huhhuh...."

Jep. ja: "Kirjan ensimmäiset 100 sivua on täyttä bullshittiä. Ei tapahdu mitään. Ainoastaan istutaan ja puhutaan 'affenista."
"Jokainen lause täytyy lukea vähintään 17 kertaa udestaan, ennen kuin saa tekstistä mitään selvää: "Helepati heijati heijaa, terveloippaaaas heijati heijaa humman veiveti hupatata mustalalaienhen"
"Se on vanhan katkeran ukon kirjoittama kirja, siis Väinö Linnan." :D
 
Onneksi kaverini varoitti tästä jo ennakkoon. En haksahtanut. Joku toinen näemmä on, eikä ole tyytyväinen kirjahankintaansa.

http://www.flightforum.fi/forum/index.php/topic,113896.0.html

Tuossakin ketjussa mainittu Ahti Saarinen, joka julkaisee omakustanteina ilmasotahistoriallisia "tutkimuksiaan" on ehdottomasti välttämisen arvoinen.

Tyyli on se, että vähän asiaa. Paljon huonolaatuisia ja suttuisia kuvia ja karttoja. Suurin osa kopioitu suoraan muista kirjoista - todennäköisesti vielä sen ihmeemmin lupia kyselemättä ja tekijänoikeuksista vähät välittäen.

saarinen.webp

Esim. väitän, että nämä profiilikuvat on pöllitty Jaakko Hyvösen Kohtalokkaat lennot -sarjasta. Ovat kovasti tutunlaisia.

1551221.webp
 
No aivan varmasti!
Onpas röyhkeä tyyppi. Tuo tulee kaverille kalliiksi, jos joku vetäisi homman tekijänoikeuksiin.

Jep. Vertaapa noin niinku silmämääräisesti tyyliä. Kovin ovat samanlaisia.

Ja tämä Hyvösen kolmeosainen teossarja on minun silmissäni jo ansiokas lisä kotimaiseen ilmasotatietämykseen. Saarisesta minulla ei ole mitään hyvää sanottavaa.

hyv.webp

hyvönen.webp
 
Kaikki Jalkaväen vuosikirjat on julkaistu digitoituna jv-museon sivuilla.
Erittäin hyvä löytö. Minulla on noita kymmenkunta, ja voin todeta, että alansa huiputhan tuolla kirjoittavat.
Luulen vahvasti, että tuolta voisi nostaa roppakaupalla aiheita tämänkin sivuston keskusteluun.
Esimerkkinä vaikka legendaarisen Veikko Koppisen kirjoitukset sissitoiminnasta, hänhän oli alueellisen taistelun yksi kehittäjä.
http://www.jalkavakimuseo.fi/images/vuosikirjat/Jalkavaen_Vuosikirja_V_(1965-1966).pdf sivu 20

http://www.jalkavakimuseo.fi/images/vuosikirjat/Jalkavaen_Vuosikirja_XI_(1973-1974).pdf sivu 12
 
Paras suomenkielinen esitys De Havilland Vampiresta. Kuten otsikkokin sanoo, käsittelee kirja nimenomaan Vampiren palvelusvuosia Suomessa.

1224_IMG_7845_4351.webp

Tämä kuuluu samaan ilmavoimien sodan jälkeistä lentokalustoa esittelevään sarjaan kuin Jyrki Laukkasen aikaisemmat teokset (MiG-21, Fouga, Draken, Il-28, Hawk). Nyt kirjoittaja on vaihtunut ilmailuhistorian harrastaja Kyösti Partoseksi. Ja ihan hyvää työtä Kössi tekeekin, varsinkin Vampiren kehityshistoriaa selvittäessään. Kirja itse asiassa alkaa varhaisten suihkuhävittäjien (mm. Me 163, Me 262, Gloster Meteor jne.) esittelyllä. Vampire käydään läpi rakenteellisesti ja jokaisen Suomessa käytössä olleen koneyksilön vaiheet esitellään tarkasti.

Suurin ero Laukkasen kirjoihin on siinä, että itse lentämisestä ja lento-ominaisuuksista Partonen kirjoittaa vähemmän. Tavallaan ymmärrettävää, sillä Partonen ei itse ole lentäjä, eikä hänellä täten ole omakohtaisia kokemuksia. Vastaavasti taas Laukkasen tekstit ovat aina kokeneen koelentäjän kynästä lähtöisin. Ei silti, ei tämä Vampire-kirja missään nimessä huono ole. Painopiste on vaan kirjoittajilla lähtökohtaisesti erilainen.

Kuvamateriaali on valittu huolella ja se selventää välillä melko teknistäkin tekstiä. Loppukaneettina sanoisin, että palvelee ihan hyvin tarkoitustaan ja esittelee kuinka Suomen ilmavoimat siirtyivät jatkosodan jälkeisen alennustilan jälkeen suihkukonekauteen. Jään mielenkiinnolla odottamaan, olisiko Folland Gnatista vielä joskus tulossa vastaavanlaista kirjaa.
 
Olen lukenut Kimmo Rentolan "Stalin ja Suomen kohtalo.

Media nosti hyvin uutisoinnissaan kirjan pääkohdat. Silti hyvää luettavaa.
 
Tämän "korkkasin" tänään;

operaatio_stella_polaris_suuri_suomalainen_vakoilutarina.webp


Nyt kun kirja on taputeltu, niin mielestäni kirjan keskiosa on mielenkiintoista luettavaa mutta sen sijaan alku- ja loppuosa on kuivaa luettavaa.
 
Viimeksi muokattu:
Pari päivää sit luin uutisen, missä oli kirjoista juttua. Joku varmaan sen vielä löytää.
Näin -60 luvun kersana ihmettelin kun porukoilla oli tarve tilailla kirjoja hyllyyn yms vaikka eivät niitä lukenu. Peruskirjasarjat Spectrum, Kalle Päätalo, Kodin Lääkärikirjasto ja mitä muita näitä kirjasarjoja oli.
Sen uutisen mukaan sodan jälkeen se oli eka sisustus elementti ja sit jalostui -50 ja -60 luvulla että ollaan "parempaa väkeä kun on kirjoja" kuin se maalaisserkku siellä böndellä.
 
Virolainen naisystäväni ihmettelee kun suomalaisilla on niin vähän kirjoja, heillä on kotona Tallinnassa hyllymetreittäin kirjoja, ainakin 10 hyllymetriä heitän ulkomuistista yhtään valehtelematta. Saattaa olla enemmänkin. Yksi syy kirjojen puutteesen suomessa on varmaan hinta, täällä kun uudet kirjat maksavat aika reilusti, neuvostoaikana kuulemma kirjat olivat erittäin halpoja virossa.
 
Virolainen naisystäväni ihmettelee kun suomalaisilla on niin vähän kirjoja, heillä on kotona Tallinnassa hyllymetreittäin kirjoja, ainakin 10 hyllymetriä heitän ulkomuistista yhtään valehtelematta. Saattaa olla enemmänkin. Yksi syy kirjojen puutteesen suomessa on varmaan hinta, täällä kun uudet kirjat maksavat aika reilusti, neuvostoaikana kuulemma kirjat olivat erittäin halpoja virossa.
Kyllä ne lukemista harrastavat ihmiset alkavat olla vähemmistöä. Mp.nettiläiset taitavat olla keskimääräistä innokkaampia lukijoita.
 
Back
Top