Kirjat

Kiintoisa kirja. Tosin joihinkin kirjassa esitettyihin asioihin olisin kaivannut jonkun suomalaisen asiantuntijan kommentteja, Verigin kun ottaa toisinaan neuvostoviranomaisten kertomukset faktoina, vaikka välillä suhtautuu niihin kriittisestikin.

Verigin on FSB:n upseeri. Toinen virka yliopiston dekaanina. Pääsee käsiksi lähteisiin ja on fiksu, mutta ymmärtää pitää tulkinnat vallitsevan kaanonin mukaisina. Tuo esiin hyviä lähteitä. Olen selaillut aikaisemmin ja nyt pitäisi lukea.

Tuli tänään postissa. Mitä nyt nopsaan tätä olen selaillut, niin mukana on kyllä erittäin mielenkiintoista asiaa mm. siitä miten Neuvostoliiton rajajoukot torjuivat välirauhan 1940-1941 suomalaisia rajan ylittäneitä tiedustelupartioita. Ja onpa sitten juttua myös siitä miten operoivat ErP 4:n kaukopartioita vastaan.
 
Viimein löysin tämän divarista. 130. panssaritiedustelupataljoonan vaununjohtajan sota Normandiasta Ardenneille.

Katso liite: 64336

Sain juuri luettua ja tykkäsin. Kirjoittaja palveli Panzer-Lehr -divisioonassa. Kerronta soljuu mukavasti eteenpäin ja kirjoittaja vaikuttaa ihan rehellisen oloiselta muistelijalta. Kuvaa kyllä hyvin tiedustelijan sotaa. Näe, mutta älä tule nähdyksi oli mottona. Ja lännessä liittoutuneiden materiaaliylivoima oli valtava. Elävää kuvausta siitä miten jatkuvasti piti vältellä amerikkalaisten ja brittien tykistötulta ja hävittäjäpommittajia. Hyvä kirja.
 
Kaukopartiokirjallisuutta tämäkin. Ilmestyi 80-luvun alussa. Onko kukaan lukenut ?

Katso liite: 65022

Sain tästä vähän lisätietoa. Kirjoittaja oli kirjeenvaihdossa ErP 4:n entisen komentajan Jussi Sovion kanssa ja sai tältä tietoja kirjaa varten. Edusti ilmeisesti kaukopartiokirjallisuuden parasta antia ennen kuin Lassi Saressalon perusteos Päämajan kaukopartiot ilmestyi 80-luvun lopulla. Laitoin tämän Pirhosen kirjan tilaukseen divarista.
 
1660616025897.jpeg
Pidin kovasti. Sujuvaa, veitikkamaista tekstiä velvollisuuttaan suorittavan yksilön näkökulmasta ts. vähän kyynistä ihmettelyä ”onko tässä nyt mitään järkeä”

Esipuheesta, rivien välistä ja muutamista nimimaininnoista näkee, että paljon jää kertomatta.
 
Uusia PV:n opinnäytteitä.

Kenttätykistön materiaalisen sotavalmiuden kehittäminen neuvostokalustolla vuosina 1959-1970​




Suomi-neidon vyötäröllä : Kainuun puolustussuunnitelmat kylmän sodan ensimmäisinä vuosikymmeninä​




Puolustusvoimien puolueettomuusvartiointijoukot Suomen puolueettomuuslinjaa täydentämässä vuosina 1956-1966​


 
Ostin tämän kun aika edullisesti sain. Tämä on jäänyt aiemmin lukematta. Nyt puute korjataan. Käsittääkseni antaa hyvät perustiedot teemasta.

Katso liite: 64898

Luin eilen loppuun. Kirja etenee reportaasin tavoin. Tässä mielessä siis poikkeaa perinteisestä historiateoksesta, koska kirjoittaja on ammatiltaan toimittaja. Joka tapauksessa järkyttävää luettavaa. Erkkilä antaa puheenvuoron partisaani-iskuista hengissä selvinneille uhreille, sekä myös partisaaneille itselleen. Minäkin muistan 90-luvulta ne uutiskuvat venäläisistä partisaaniveteraaneista, jotka vierailivat Suomessa. Ei mitään siviilejä kuulemma tapettu, vain varuskuntia tuhottiin. Tai no jos tapettiinkin, niin mitä siitä kun sota on sotaa. Ja itsehän te suomalaisfasistit kostoamme kerjäsitte.

Kuvaukset raakuuksista tuovat kyllä eittämättä mieleen ukrainalaisten nyt ryssän käsissä kokemat julmuudet. Ryssä ei ole muuttunut yhtään sitten toisen maailmansodan päivien. Ihan sama mentaliteetti siellä jyllää yhä. Vaikka nyt jotain partisaanien murhatöistä ennen kirjan lukemista tiesinkin, niin kyllä tämä sai palan nousemaan kurkkuun. Järkyttävää luettavaa. Ja kuvituskuvat murhatuista naisista, tytöistä ja vauvoista sai kyyneleen vierähtämään poskelle. :cry:
 
Tämä kirja on julkaistu 2020 joten siitä puuttu monta uutta ja tärkeää lukua, mutta sisältö ei ole ikävä kyllä vanhentunut tippaakaan...


Kirja osuu napakymppiin jo heti alussa...

Venäjä ei pyri liittymään vapaaseen maailmaan. Sille eivät sovi sivistyneessä maailmassa noudatetut arvot.

Putinismin ideologioihin kuuluva, pitkään presidentin avustajana työskennellyt Vladislav Surkov luonehtii asetelman niin, että Putinin valtio vastaa kansaa: sillä on kyky kuunnella ja ymmärtää kansaa läpikotaisin. Hän on oikeassa: kuten Krimin liittäminen osoitti, väestön enemmistö ja valtakoneisto ovat saman mitalin kaksi eri puolta.

Nykyinen Venäjän valtakoneisto on kansan tukemana soveltanut barbaarista periaatetta valtion ensisijaisuudesta yksilöön nähden niin että maassa kehittymässä ollut markkinatalous vääristyi palvelemaan vain valtaapitävien etuja. Pienen ryhmän taloudelliset edut määräävät koko sisä- ja ulkopolitiikan. Moisen systeemin säilyttämiseksi on nitistetty jokseenkin kaikki modernin yhteiskunnan rakenteet: kansalaisvapaudet, vapaat vaalit ja oikeuslaitoksen riippumattomuus. Kun nämä instituutiot ovat menettäneet merkityksensä, väkivallasta on tullut politiikan ainoa väline.

Venäjän valtakoneisto soveltaa henkistä väkivaltaa moraalin ja älyllisyyden nujertamiseen ja ruokkii ihmisten pahimpia ominaisuuksia. Kaikki tämä yleensä piilossa pidetty on nyt noussut esiin, sillä Venäjä ei enää häpeile mitään. Itse itsensä eliitiksi nimittänyt joukko, presidentti etunenässä, näyttävät esimerkkiä.

Venäjä pyrkii levittämään periaatteitaan Eurooppaan ja muualle maailmaan. Suurvallan ideologia , johon liittyy laajentumishalu, kytkeytyy voiman käyttöön kaikilla elämän aloilla. Venäjän valtaapitävät samoin kuin väestö ymmärtävät voiman käyttöä ja taipuvat vain sen edessä. Muut toimintamallit koetaan heikkouden osoituksina. Normaalit neuvottelut, joissa odotetaan molemminpuoleisia myönnytyksiä, käyvät mahdottomiksi. Väärin kehitittynyt maa soveltaa muihin maihin samoja periaatteita kuin omiin kansalaisiinsa.
 
Tämmöinen tuli lueskeltua. Kyllähän tässä vahvat aihetodisteet annetaan sen puolesta, että tappaja oli Stig Engström, eli ns. "Skandia-mies."

978-951-1-39150-0.jpg
 
Luin tämän jo viime vuonna, mutta kirja tuli mieleeni ja pakko suositella jos ette ole lukeneet

9780007436408.jpg

Falklandin sodasta, brittien laivasto-osaston komentajan muistelmat.
Jos kiinnostaa ylemmän tason perspektiivi brittilaivaston strategiasta, taktiikoista ja nykypäivän laivasto asiat kiinnostaa ylipäätänsä niin suosittelen. Etenkin itseäni yllätti se kuinka lähellä koko kampanja oli epäonnistua sekä kuinka moni britti laiva lopulta otti osumaa ja ellei uponnut niin joutui pois taistelusta loppu sodan ajaksi.
Britti laivojen vahinkojen hallinta on myös mielenkiintoista luettavaa
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top